2008. október 17.

A báró időutazása

Már korábban hírül adtuk lapunkban, hogy a Szentesi Városszépítő Egyesület szobrot kíván állítani báró Har-ruckern János Györgynek. A későbbi császári élelmezési hadbiztos, udvari kamarai tanácsos, német-római birodalmi lovag, 1720-tól Szentes földesura 1664. március 25-én született a felső-ausztriai Schenkenfelden. Magyar honosítást 1723-ban nyert, ekkor kapta meg a Békés és Csongrád megyei területek birtoklásáról szóló királyi adománylevelet. Utóbbi területek uradalmi központja Szentes lett - olvashattuk a Labádi Lajos által összeállított várostörténeti kronológiában. Nagyszerű, modern gondolkodású ember, jó földesura volt Szentesnek, a lakosságnövekedés, a település oppidum várossá alakulása szempontjából óriási tettet hajtott végre, ezt már Makra Zoltán, a Városszépítő Egyesület elnöke mondja róla. Aztán még hozzáteszi: az Ady Endre utca régebben a báró nevét viselte.

Az ötletadó dr. Molnár Gyula főorvos volt, aki - az egyesület jóváhagyásával - felkereste Máté István szobrászművészt. A Csongrádon élő művész ekkorra már megformálta a báró mellszobrát, a városháza dísztermében található a pulpitustól balra, ha szemben állunk vele.

- Mivel '94-ben elkészült a gipszszobor, úgy gondoltuk, jó lenne, ha köztéri szobor lenne belőle bronzból. Pályáztunk, többek között a város és a megyei közgyűlés segítségére is számoltunk, mindenütt jóváhagyták a dolgot, a pénz is összejött. Április 18-ra, a báró halálának évfordulójára (1742. április 18.) a szobor elkészült. Ám a köztéri elhelyezés ekkorra nem volt biztosítható, így a szobor a megyeháza aulájában nyert elhelyezést. Meggyőződésem, hogy jól sikerült - mondja Makra Zoltán, majd így folytatja:

- Onnantól kezdve az egyesület a köztéri elhelyezést szorgalmazza. Ami azt illeti hosszú procedúra kísér egy ilyen köztéri elhelyezést, nem egyszerű a dolog, szakemberek véleménye kell hozzá. Úgy gondoltuk, hogy a Kossuth téren jó helye lenne. A nagytemplom támfalai közé, hét van belőlük, az egyik közbe szerettük volna elhelyezni. Elsőként ő, aztán a többi szentesi nagyság követhetné. Ez a kis szoborcsoport is képviselné Szentes elmúlt többszáz éves történetét. Hogy kik lesznek ők, azt majd a bölcsek eldöntik. Az ottani elhelyezését, mint kitűnt, több minden gátolja a templom mellett. Akkor abban maradtunk, hogy elkészül egy újabb terv a szoborcsoport elhelyezéséről a Kossuth térre. Egy ötös szoborcsoport lenne, habár Juhász Márta főépítészasszony azt mondta, főtéren nem szokás mellszobrokat elhelyezni. Nos, én akkor a szegedi Szent István tér példáját hoztam fel, ahol gyönyörű építészeti víztorony mellett közvetlen szoborcsoport van, csupa mellszobor, Szeged nagyságai kaptak ott helyet, ami maga nemében egyedülálló. Tehát most itt tartunk, egyelőre tervezés és engedélyezés alatt áll a dolog, hogy a főtéren hol helyezkedhet el a szoborcsoport első tagja, báró Harruckern János György. Azt gondoljuk, hogy talán év végéig ez az engedélyezés lebonyolódik, és nem lehetetlen, hogy tavasszal méltó helyre kerül majd a báró mellszobra.

(lovas)