2008. október 17.

Kis kukta

Bableves

Hozzávalók: 1 doboz konzerv bab, 2 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 1 kocka Maggi füstölt ízű kocka, 1 közepes fej vöröshagyma, liszt, pirospaprika, só. Elkészítése: A babot a megtisztított, feldarabolt zöldségekkel együtt feltesszük főni. Beledobunk egy füstölt ízű kockát és picit megsózzuk (óvatosan, mert a kockában is van só). Ahogy felforr a leves, készítsük el a rántást. 1 evőkanál lisztet és az apróra vágott vöröshagymát forró olajon zsemle színűre pirítjuk, megszórjuk egy púpozott teáskanál pirospaprikával, felöntjük egy kis vízzel és csomómentesre keverjük. A rántást beleöntjük a levesbe és ahogy a répák puhák már tesszük is bele a csipetkét.

A csipetkéhez : 2 tojásból kicsi sóval és kevés liszttel tésztát keverek. Ezt beleszaggatjuk a levesbe, 1-2 perc alatt megfő és már tálalható is a leves.

Rakott tarhonya

Elkészítése: Kevés olajon megpirítjuk a tarhonyát, majd mindig 1-1 dl vizet aláöntve és folyamatosan kevergetve puhára főzzük. Közben megfőzünk 3 tojást, és egy serpenyőben 3-4 szelet szalonnát megsütünk. Egy jénai tálba először tarhonyát teszünk, ezután jön rétegezve a sült szalonna, tarhonya, főtt tojás szeletek, megint tarhonya, majd a következő sor a virsli és legvégül újra tarhonya. A tetejére  öntsünk 2 dl tejfölt és a szalonnasütésből megmaradt zsírt, kevés pirospaprikával összekeverve. Közepes hőfokon, sütőben 25 percig süssük. Uborkasalátával kínáljuk.