2008. október 17.

A 37-es számú osztályterem

Huszonöt év után, örök álmokkal a HMG-ben

Eredetileg úgy volt, hogy Ferenczi Zoltán is tiszteletét teszi október 11-én, szombat délelőtt 11 órakor a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola Szent Imre herceg utca 2. szám alatti patinás épületében, közölte utóbb, már a pazar ebéd alatt Bakos László, ám nyilván távoli vidéken adott el és vett valamit. Az 1983-ban érettségizett, testnevelés tagozatos 4.B osztály tanulói azonban néhány kivételtől eltekintve eljöttek a 25 éves osztálytalálkozóra. Tary Gábor osztályfőnökkel vágtak neki 1979-ben a gimnáziumi tanulmányaiknak, hogy azután negyedikben egy másik történelemtanár, Dányi László vegye át őket.

Utóbbi csak kapkodta a fejét, amikor pályakezdése óta, negyedszázad elteltét követően újra találkozhatott első, s egyetlen gimnáziumi osztályával a földszinti, történelem szaktanteremnek kinevezett 37-es számú osztályteremben. Persze hogy a még mindig mosolygós Hegyi Ibolya neve vésődött be a legjobban az emlékezetébe, aki az 1888-ban alapított alma mater "párt- és állami vezetésének" nem kis megrökönyödésére Lev Davidovics Trockijról, a bolsevik forradalom fizikai és szellemi értelemben egyaránt kiirtott vezéréről értekezett a történelemórán. A fogékonyságából, vitalitásából semmit nem veszített Kertész Róbert sem igen változott, noha családapa és muzeológus - régész doktorként Brazíliába készül.

Olyan jó volt hallani, hogy Székely Erika, Kádár Éva, Bottyán Éva, Krám Edit, Ökrös Piroska, Szabó Gabriella, Németi Ildikó, Menyhárt Erzsébet, Molnár Edit, Móricz Sarolta, Vidovics László, Melkuhn Tibor, Sebestyén András, Gémes Attila, Veréb Csaba, Keresztes Imre és a többiek is szépen megállják a helyüket az életben, bárhová is vetette őket a sors! Ki például a képviselő-testület pénzügyi és területfejlesztési bizottságának elnöke, ki a polgármesteri hivatal gazdálkodási főelőadója, ki pedagógus, ki tolmács, ki tb-bérszámfejtő, ki hivatásos állomány nyugállományba vonult tagja, ki kereskedő, ki sportvezető, ki pénzügyi szakember, ki.

Szóval mindenkiből lett valaki, s örök álmuk az, hogy a gyermekeikkel sem lesz másképp

D. L.
Fotó: Dóczi Magdolna