XXXIX. évfolyam 19. szám

2007. május 11.

Ballagás 2007-ben

Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 12. K. osztálya

Ünnep, de nem vidám ünnep a ballagás: a diákok kényszerű búcsúja ez attól a néhány évtől, melyet ki-ki a választott iskolájában töltött. A középiskolások innentől elindulnak a felnőtté válás útján, de az iskolától való búcsú nem mindegyikük számára végleges.

2007. május 11.

Kullancs- és szúnyogirtás

Szentesen és környékén a tavalyinál nagyobb méretű kullancsfertőzöttségre számítanak a szakértők. A kedvező, enyhe téli időjárás miatt a rovarok és a kártevők nem pusztultak el, hiszen télen a hőmérséklet nem süllyedt tartósan, azaz legalább három hétig mínusz 5-7 Celsius fok alá. A kullancsok szaporodási ciklusa is hamarabb kezdődött el az idei évben, mint az azt megelőző időszakban. A kullancsok ellen városunkban földi permetezéssel védekeznek évente három-négy alkalommal. Az irtást a Városellátó Intézménnyel szerződést kötött, a munkára megfelelő engedélyekkel feljogosított cég a város nagyobb zöld területein, a Széchenyi ligetben és a strandon, a Hősök erdejében, a Nagyhegy-soron, a Kurca teljes partszakaszán, a Tiszai strandon, a Tiszaszigetben, valamint Magyartés és Kajánújfalu térségében végzi el. Felhívjuk a szentesi kutyák és macskák gazdáinak figyelmét, hogy háziállataik szabadban tartózkodása, sétáltatása után vizsgálják át szőrzetüket, hiszen kullancscsípésen keresztül elkaphatják a Lyme-kórt is.

A szúnyogirtást illetően pedig mind a légi, mind a földi irtást megelőzően szakszerűen felmérik a szúnyogfertőzöttség mértékét a város egyes területein. Majd ezt követően végzik el idén is a szúnyogirtást a szabványokban meghatározott módon és a fertőzöttségnek megfelelő előírások szerint.

2007. május 11.

Palánta került a közterületekre

Május 6-án, szombaton sikerrel rendezték meg a "Nagymamák tavasza" elnevezésű városszépítő akciót. A település valamennyi általános iskolájában, valamint Ollai Istvánné független önkormányzati képviselő házában reggel 7 órától várták elsősorban a nagyszülőket, hogy átadják nekik a virágpalántákat, melyek később a közterületeket díszítik. Egy-két óra alatt elkapkodták a több mint 12 ezer virágpalántát, hiszen számos helybeli lakos érdeklődött a városszépítő akció iránt. A szervezők, illetve az önkormányzat szakemberei kérik, hogy a virágokat hamarosan ültessék el házuk elé vagy erkélyükre, és gondozzák azokat, hogy minél virágosabbak legyenek városunk utcái.

2007. május 11.

A kérdés most is ugyanaz

Bizony, bizony Isten magyarjai, megtörtént veletek az is, ami a munka ünnepét követő éjszakában megtörtént. Meg aztán az a "csoda" is megtörtént, hogy az egymással veszekedő pártok - gyanúsan egyszerre - nagyon akartak egyet érteni annak megítélésében, ami történt. Meg aztán kezdődtek a nagy elgondolkodások.

Egy tiszteletre méltó budapesti asszonyság joggal kérdezi: "Ha a holtak nem nyughatnak békében, hogyan is élhetnénk mi itt ebben a kis országban, békében és nyugalomban?" A másik kérdést egy középkorú hölgy tette fel a villamoson, mikor vette a hírt, így: ".A nejet, csontbrigád, őt vajon miért?" Gondolom, hogy ilyen, s hasonló kérdések sok magyar szívét és elméjét keresték fel a múlt héten.

2007. május 11.

Negyvennyolcas szabadságharcosaink segélyszervezete

140 éve alakult a Szentesi Honvédegylet

Kiss Zsigmond '48-as tüzér hadnagy emléklapja

Az 1867. évi kiegyezés után országszerte alakultak honvédegyletek. Ezek sorába tartozott a Szentesi Honvédegylet is, amely a legelsők között alakult meg 1867 májusában, 567 fővel. Szervezője és első elnöke Hutiray (Lukácsy) Lajos (1816-1880) 48-as honvéd őrnagy, a 40. honvéd zászlóalj parancsnoka volt, aki a szabadságharc idején Klapka György seregében szolgált. Az abszolutizmus éveiben Szentesen húzódott meg, teleknyilvántartóként kereste kenyerét. Városunkban hunyt el 1880. január 24-én.

2007. május 11.

Új találmány városunkból

Évfordulók - 2007.

95 éve, 1912. május 5-én felavatták a szentesi izraelita hitközség új tóráját. - A Szentesi I. 48-as Népkör elnökévé választották Kalpagos Szabó Imre gazdasági tanácsnokot, választmányi elnökké pedig dr. Kiss Béla közigazgatási jegyzőt.

125 éve, 1882. május 6-án született Böszörményi Jenő (1882-1955) református lelkész, író, városi és megyei képviselő, a Magyar Protestáns Irodalmi Társaság, a Nagykőrösi Arany János Társaság és a szegedi Dugonics Társaság tagja, Móricz Zsigmond barátja.

200 éve, 1807. május 9-én Jauernik Ferenc vásárhelyi kőművesmester tervei alapján megkezdték az 1761-ben épült szentesi református templom kibővítését. Néhány hónap múlva a presbitérium leállította a munkát és egy teljesen új, nagyméretű templom építése mellett döntött. Az új templom terveinek elkészítésére Fischer Ágoston kecskeméti építőmestert kérték fel.

110 éve, 1897. május 9-én Csallány Gábor kezdeményezésére megalakult Szentesen a Csongrád Vármegyei Történelmi és Régészeti Társulat, a mai múzeum jogelőde. (Az alapító tagok száma 45 fő.)

120 éve, 1887 májusában Benkó Károly építész tervei alapján megkezdődött a szentesi gimnázium építése. (Átadására 1888 őszén került sor.)

110 éve, 1897 májusában Hegedűs István szentesi hivatalnok a budapesti Rókus Kórházban bemutatta találmányát, a nehéz betegek kezelésére alkalmas állítható vaságyat, amelyet Krug Károly gépésszel közösen szerkesztett. A kórház igazgatósága elfogadásra ajánlotta a találmányt, ezáltal elindították a szabadalmaztatási eljárást.

Összeállította:
Labádi Lajos

2007. május 11.

"Aranyos kórusok" a Petőfi iskolában

A tavaszi hónapok minden oktatási intézményben nagyon mozgalmasak. Így van ez az 50 éves jubileumát ünneplő ének-zenei iskolában is. Áprilisban a Kicsinyek kórusa és a Nagykórus is az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyein szerepelt.

2007. május 11.

Érettségi körkép

Szentesen 537 diák tett vizsgát

Írásbeli érettségi a Pollákban

Idén is irodalommal és matematikával kezdődött, majd történelemmel és idegen nyelvvel folytatódott a középiskolai tanulmányok nagy megpróbáltatását és egyben zárókövét jelentő érettségi. Szentesen 537 diák ült az írásbeli feladatsorok mellé, hogy beszámoljon a mögötte álló tanévekben megszerzett tudásáról, ismereteiről és műveltségéről.

2007. május 11.

Számítógépek a padlásról

Mi lett a régi számítógépes generáció tehetséges tagjaiból, működőképes-e még a "jó öreg" AMIGA 500-as, s hogyan lett a számítástechnika szakkörből informatika klub? Sok érdekesség derült ki a számítógépezés hőskorából a Szentesi Informatika Klub legutóbbi előadásán.

2007. május 11.

A dohányzástól a heroinig

Szinte népbetegségnek számítanak a különböző függőségek

Szakemberek várják a gyógyulni kívánókat

Magyarországon egyre nagyobb százalékban van jelen a különböző drogok, illetve alkoholok iránti függőség. A kábítószer-használat már nem csupán a nagyvárosokban elterjedt és nemcsak ott jelent egyre nagyobb problémát, hanem előtérbe került a kisebb városokban, s a falvakban is. A középiskolás korosztály egynegyede, a 12-13 évesek 4,4 százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert. A drogfogyasztás mellett az is elmondható, hogy a fiatalok ötöde havonta többször fogyaszt alkoholt, s legalább egyszer részeg, valamint az, hogy a 12-18 év közöttiek több mint 25 százaléka rendszeresen dohányzik.

2007. május 11.

Egy mozgalmas élet

Mátéffy Zoltán mindig szervezett

A Közéleti Kávéház legutóbbi összejövetelének vendége Mátéffy Zoltán ny. kollégiumi igazgató volt, aki nemcsak nevelőtanárként, pedagógusként, később pedig igazgatóként tett sokat a város társadalmi életének fellendítése érdekében, hanem munkája mellett klubokat, kirándulásokat és diákszínjátszó-kört szervezett.

2007. május 11.

Délkelet-Ázsia csodálatos tájai

Török Patrik az Angkor Watt romjainál

Török Patrik szentesi fiatalember. Geográfus, tanulmányait a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Karán végezte. Ott is helyezkedett el a szakmájában, vállalkozóként dolgozik. Nagyon szereti a természetet, azt mondja, általa sok érdekes dologra lehet figyelmes. Vállalkozó szellemű fiatalember, így történhetett, hogy 2002-ben egy nyolcfős geográfus hallgatókból álló csoport tagjaként eljutott a működő Etnához. (Útjukról akkor is beszámoltunk lapunkban.)

2007. május 11.

Tűrt, Támogatott, Tiltott

Ez a címe annak a magyar rockzene bakelitlemezeit bemutató kiállításnak, amelyet május 18-án, pénteken 16 órakor nyit meg Karikó-Tóth Tibor a Koszta József Múzeumban.

A nevezetes "három T" nem csak a hanglemezkiadást (és általában a kulturális életet) szabályozta a "virágzó szocializmus" időszakában, hanem a magyar rockzene történetét is meghatározta. (Csak egyetlen hipotézis: ha a gitárkirály, Radics Béla elkészíthette volna a beígért Taurus-nagylemezt, szinte biztos, hogy nem menekül az italba, és nem halt volna meg fiatalon. És ki tudja, talán a banda akkori basszusgitárosa, Som Lajos sem alapította volna meg azt az együttest, amit ma Piramis néven ismerünk.)

Azt pedig, hogy kire melyik T-t aggatták a hanglemezgyár nagyhatalmú urai, erősen befolyásolta a rock-fronton működő ügynökök, "titkos megbízottak" jelentéseinek tartalma, amelyek hozzájuk is eljutottak. A "csendes többség" egyébként a "tűrt" kategóriába került. Egyértelmű támogatást szinte csak az egyik lemezgyári főnökhöz magánéleti szálakkal kapcsolódó Neoton Família élvezett.

Tiltó jelzést a punkzenészek, valamint a többé-kevésbé nyíltan rendszerellenes értelmiségi underground zenekarok kaptak. (A legújabb kutatások szerint a punkok elleni közvetlen támadást a szegedi CPg együttes Erdős Péterről szóló száma váltotta ki.) Ezek a bandák persze, lemezszerződés nélkül maradtak, itthon legalábbis. Mert a legelszántabbak, mint a Vágtázó Halottkémek és a Trottel, megtalálták a módját, hogy külföldön készíthessenek nagylemezt.

A dorogi hanglemezgyár rég bezárt, ám a magyar beat és rockzene bakelitlemezes korszaka máig tart! Tavaly jelent meg ugyanis archív felvételeket tartalmazó fekete korongja a Liversingnek és a Kexnek. (Őszre várható egy CPg LP, szintén archív anyagból, a nyolcvanas években készült híres-hírhedt dalokból.)

A kiállításon - amelyik múzeum rendezésében első az országban - 16 tárlóban látható a három csoportba sorolt (beat, rock, punk) anyag. Nézelődés közben videoklipek és koncertfilmek szólnak folyamatosan, közte a Fekete Bárányok-koncert filmje, amelyet Szentesi Zöldi László rögzített annak idején.

Olasz Sándor

2007. május 11.

Embernek lenni.

A Tájak-Korok-Múzeu-mok helyi egyesülete Múzeumi matiné-sorozatában a legutóbb irodalmi délutánt szervezett a Koszta József Múzeumban. Ez alkalommal Embernek lenni címmel Bácskai Mihályné ny. gimnáziumi tanárnő válogatott kevésbé ismert, vagy már feledésbe merült szentesi költők verseiből. Részben olyanok köteteiről került le a képzeletbeli por, akikkel a tanárnő kapcsolatban állt: kollégája, vagy tanítványa volt. A múzeum e célokra kiválóan alkalmas programterében a Petőfi iskola kiskórusa vezette be az előadást, melyben Erzsike néni elragadtatottan emlékezett meg többek között Nagy-ajtósi Istvánról, dr. Lakos Istvánról, Farkas Antalról, vagyis olyan íróemberekről, akik nem igazán erről az oldalukról ismertek a szentesiek körében, ám nem merülhetnek feledésbe.

2007. május 11.

Tűnődés a Tisza-partján

Ez a csodálatos tavasz a napokban kicsábított a Tisza partjára! Ahol sok bérlőtársammal találkoztam és az elmúlt 50 évet visszaidéztük.

A Tiszára járókat, vagyis a strandolókat, horgászokat, (Koncz Lacit, Újréti Bélát, Gólián Bélát, Dabis Pistát és még sokan másokat) ártéri földhasználókat a "szigetben" - ahol megterem a város legjobb szőlője, gyümölcse - évek óta foglalkoztatja egy kérdés. Mi az oka annak, hogy a csapadékos időjárást is fegyelembe véve a Tisza vízszintje az utóbbi években különösen áradáskor rendszerint magasabb, mint a korábbi években lenni szokott? Hosszabban időzik a víz a földeken. Sokan úgy vélekednek, hogy a bajok forrása, vagyis a sorozatos magas vízállás oka a novi-becsei duzzasztóban keresendő.

2007. május 11.

A játszóterekről

Munkatársunk az olvasó

Városi játszóterek címmel április 27-én jelent meg írás Hornok Gabriella tollából a Szentesi Életben. A cikkre szeretnék reagálni. Azzal kezdem, hogy a Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesületnek van terve a város játszótereinek bővítésére, és újak létrehozására. Az egyesület vallja, hogy az egészséges fejlődés és a sportra való nevelés első állomása a játszótér, a grund. Sajnos az uniós előírások sok esetben nem a gyerekek mozgásigényét kielégítő játékok előtérbe helyezését támogatják, hanem a számítógép előtt megtervezett "játszótereket", melyek nem életszerűek, játékra, kikapcsolódásra alkalmatlanok.

Mint tudjuk, a játszóterekről kerülnek a gyerekek a sportegyesületekbe, magasabb osztályokba, olykor világbajnokságokra, olimpiákra. Így nem mellékes az indíttatás. Sajnos a városban egyre inkább "öszszemennek" a játszóterek, fogynak a grundok, ezzel a gyerekeket bekényszerítjük a lakásba, a mozgást nem igénylő játékokhoz. Ami a későbbiekben komoly következményekkel járhat. Szentes Nemzeti Sportváros, a településen egyre több korszerű, mindent kielégítő, 14 éves korig használható játszóterekre van szükség. Ezért kívánunk dolgozni.

Tisztelettel:
Horváth Zoltán,
a 2. számú választókerület egyéni képviselőjelöltje
(Szövetség Szentes Felemelkedéséért Egyesület).

2007. május 11.

Ütött a kábítószerért

Büntetőeljárást indított a Szentesi Rendőrkapitányság egy helybéli nő ellen súlyos testi sértés kísérlete miatt, aki az egyik városi sörözőben szóváltásba keveredett egy férfival, majd ezt követően egy sörösüveggel úgy fejbe vágta vitapartnerét, hogy annak fején eltörött az üveg, és ennek következtében a férfi fejsérülést szenvedett.

Szerdán emelkedett az üzemanyag ára. Talán ennek tudható be, hogy két helyről is jelentős mennyiségű gázolajat loptak ismeretlenek. A MÁV területéről 200 liter, a Pankotai Agrár Rt. telephelyéről 900 liter gázolajat vittek el a tolvajok.

Büntetőeljárást indított a rendőrség egy szentesi fiatalember ellen kényszerítés és személyes szabadság megsértésének alapos gyanúja miatt. A gyanúsított - az eddigi adatok szerint - élet elleni fenyegetéssel arra akart rávenni egy másik férfit, hogy az kábítószert szerezzen neki. A sértett ennek nem tett eleget, mire a gyanúsított megverte, és újra megfenyegette. Kettejük következő randevúján már a nyomozók is ott voltak, és elfogták a fenyegetőt.

Egy Csepel Touring típusú kerékpárt lopott a kórházból az elmúlt szombaton egy férfi, ám a rendőrök hamarosan elfogták. A kerékpár is előkerült, várja a gazdáját a rendőrkapitányságon.

Két személygépkocsit törtek fel az Epres soron, a járművekből műszaki cikkeket, MP3 lejátszót vittek el a tolvajok. A lopott holmi azóta előkerült, az elkövetők pedig készülhetnek a nyomozókkal egy hosszabb elbeszélgetésre.

H. V.

2007. május 11.

Tóni bácsi konyhája

  • Sárgaborsó-krémleves sajtos gombócokkal
  • Libamájjal töltött csirkemellfilé paprikás mártással
2007. május 11.

Ismét dobogós hely

A szentesi tűzoltók idén is jól szerepeltek

Az idei évben már 6. alkalommal rendeztek országos szakmai tűzoltóversenyt a Flórián-napi központi ünnepséggel összekapcsolva. A Szentendrei Skanzen döntőjébe bekerült hat csapat egyike a szentesi parancsnokság volt.

2007. május 11.

Balszerencsés vereség

Két idegenbeli mérkőzés után ismét itthon lépett pályára a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata. Apátfalván jó játékkal nyert 3-1-re a Kinizsi, ráadásul a végeredmény inkább a hazaiakra nézve volt hízelgő. Nagymágocson már az első percben megszerezték a vezetést Bozóki Zoltán tanítványai, sőt két perccel később újabb találatot értek el, ám a játékvezető, ki tudja miért, érvénytelenítette a gólt. A hazaiakat viszont két vitatható tizenegyessel segítette a sípmester, így lett a látottaknak inkább megfelelő döntetlenből nagymágocsi győzelem. Legutóbb a Szék-kutassal játszott a Szentes, ám Bozóki edző bánatára felforgatott csapattal kellett felvenniük a küzdelmet vendégeik ellen, hiszen hárman eltiltás, mások sérülés miatt hiányoztak a csapatból. Ennek ellenére 75 percig a Szentes irányította a játékot, az utolsó tizenöt percben viszont már a székkutasiak előtt is adódtak lehetőségek. A találkozó a 90. percben dőlt el, ekkor egy szögletrúgás utáni kavarodást követően egy távoli lövéssel a vendégek megszerezték a győztes találatot. Bozóki Zoltán szerint a döntetlen lett volna a reális eredmény, ám ezúttal is vesztesen kellett elhagyniuk a pályát. A csapat május 12-én Fábiánsebestyénben szerepel, ahonnan jó lenne "pontosan" hazatérni. A Szentesi Kinizsi jelenleg 34 pontjával a tabella hatodik helyén áll.

H.V.

2007. május 11.

Visszavágtak a rögbisek

Nagy presztízs csatának ígérkezett a szombati rögbi NB I-es bajnoki összecsapás a Szentes és a Pécs között. A hazai csapat mentálisan hihetetlen módon ráhangolva és csak is a győzelmet, mint egyetlen lehetséges eredményt tartva szem előtt, kezdte meg a mérkőzést. Ennek megfelelően nagyon kemény védekezéssel és gyors támadásokkal operálva már a mérkőzés elején vezetést szereztek. Az első félidőben a pécsiek alig-alig jutottak be a szentesi 22-esen belülre és sok esélyük sem volt pontot szerezni. Nem így a hazaiaknak, akik az első játékrészben 4 góltalálatot érvényesítettek. 22-3-as állással fordultak a csapatok. A második játékrészben már mutatkoztak a Szentesnél a fáradság jelei, és mind többet támadva a vendégek olykor még célt is értek, kihasználva a hazaiak hibáit. De a szentesi győzelem egy pillanatig sem forgott veszélyben, nagyon összeszedett, egységes csapatjátékkal, kőkemény védekezéssel és sikeres támadásokkal végül 48-22-es győzelmet aratott a hazai gárda, visszavágva az őszi vereségért. A szentesi pontszerzők: Fekete 10, Füle D. 11, Mácsai G. 5, Kérdő 5, Farkas 5, Baranyi 7, Dobos 5 pont.

2007. május 11.

Hajdúszoboszlói úszósikerek

Hajdúszoboszlón, az Árpád-kupa nemzetközi úszóversenyen szerepeltek április 28-án és 29- én a Szentesi Városi Úszóklub sportolói. A kifejezetten erős mezőnyben Mordvincev Sándor 200 méter gyorson a felnőttek között a 2., Csák Anikó a serdülők között 200 méter mellen a 2., Juhász Nóra a gyermekek mezőnyében 200 méter mellen a 3., míg Vecseri Dorina az utánpótlás korúak között szintén 200 méter mellen ugyan-csak a harmadik helyen végzett. Városunk legjobb úszói már javában készülnek a következő megmérettetésre, amelyre Szentesen kerül sor május 26-án délután és másnap délelőtt a ligeti uszodában. Az "Óvodától az Olimpiáig" elnevezésű úszóversenyre - melyet immáron tizenegyedik alkalommal rendeznek meg városunkban - a szervezők 5-600 úszót várnak határainkon innen, és határainkon túlról egyaránt. Előre jelezték részvételüket többek között a sepsiszentgyörgyi, az aradi, és a zentai úszók is. A mezőnyben az óvodás korúaktól kezdve a felnőttekig valamennyi korosztály képviselteti magát. A viadalon a legtöbb pontot gyűjtő csapat a Hungerit Zrt. vándorserlegét is hazaviheti.

H. V.

2007. május 11.

Pollák dzsúdó

A Pollák DSE versenyzői az alábbi eredményeket szerezték a múlt héten. Miskolc, Városi Sportcsarnok Diák "A" (1995) diákolimpia országos döntő. Lány -56 kg 1. Kürti Varínia, fiú -54 kg 2. Máté Dániel, 3. Valkai Béla. Diák "B", fiú -35 kg 7. Paksi Ferenc.

A fentiekkel ebben az évben 47 pontot (1-5. helyezettek) szerzett egyesületünk a diákolimpiák országos döntőiben.

Kalydy Zoltán

2007. május 11.

Szeniorok úszóversenye

Nemzetközi szenior úszóversenyre várják a résztvevőket a ligeti uszodába június 2-3-án. A verseny szombaton 14 órakor kezdődik, vasárnap pedig 9 órától. A versenyszámokat 66 és 2/3, 33 és 1/3, 133 és 1/3, 4x33 és 1/3 méteren minden úszásnemben, tizenhárom egyéni, váltóknál hat korcsoportban rendezik. A Szentesi Delfin Egészségmegőrző Sport Club és a sportközpont szervezésében létrejövő versenyre formanyomtatványon a nevezési díj egyidejű feladásával lehet jelentkezni május 19-ig, Pólyáné Téli Évánál a 6600 Szentes, Koszta József u. 2. címen. Valamint telefonon este és hétvégén a 314-998-as számon, faxon a 364-831, 314-167 vagy e-mailben (delfin_esc@freemail.hu, delfin_esc@icitromail.hu).

2007. május 11.

Vereség itthon

Kísértetiesen hasonlóan kezdődött a Szentesi VK férfi vízilabda csapatának múlt hétvégi bajnokija a BVSC ellen, mint ahogy a Pécs elleni. Mindkét oldalon akadtak helyzetek, ám azok sorra kimaradtak. A Szentes nyugodott meg hamarabb, Torday büntetőből szerzett találatával nálunk volt az előny.

2007. május 11.

Kerékpáros Iskola Kupa (KIK)

A Kerékpáros Iskola Kupa területi fordulóját rendezték meg a Koszta József Általános Iskolában a rendőrség közlekedésrendészeti osztályának támogatásával. Városunkból és a környező településekről több mint 50 versenyző érkezett.

2007. május 11.

Versek - gyerekek - előadók

A Petőfi Sándor Általános Iskola 10. alkalommal rendezte meg a megyei szintű Petőfi-szavalóversenyt. A rendezvény története jóval korábbra nyúlik vissza, hiszen iskolai jelleggel már 1980-tól zajlik ez a bemutató. Az évek múlásával más iskolák is bekapcsolódtak a programba majd a városkörnyéki intézmények is. A népszerű verseny 1997-től már megyei szinten is közkedvelt.

2007. május 11.

Aranyos Swivel

A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskola Swivel társastánc tagozata több alkalommal versenyzett az elmúlt időszakban. Szegeden Moderntánc Fesztiválon cha-cha-cha formációval a kategória győzteseként hozta el az arany serleget. Részt vett Tiszavasváriban a művészeti iskolák részére meghirdetett III. Abigél Országos Táncversenyen. Eredmények: A/1 Makai Flórián-Pengő Andrea 1. hely, Bozóki Lionel-Trenka Diána 2. hely, A/4 standard és latin Széll Sándor-Antal Éva 1. hely, A/5 standard és latin Koplándi Tamás-Antal Julianna 1. hely. A versenyen saját korcsoportjában az öszszesített versenyt is megnyerte a Széll Sándor-Antal Éva és Koplándi Tamás-Antal Julianna páros. Mindketten különdíjat is kaptak eredményükért. Tánctanár, koreográfus: Bajominé Varga Erzsébet. A növendékek és tánctanáruk köszöni a szülők, a művészeti iskola és a MetalCom-R Kft. segítségét, támogatását, hogy e rendezvényeken részt tudtak venni.

2007. május 11.

Petőfis dzsúdó

Pakson és Miskolcon versenyeztek a Petőfi DSE sportolói nemrég.

Április 22-én Pakson rendeztek regionális bajnokságot a diák és serdülő korcsoportoknak, ahol az alábbi eredmények születtek:

1 hely: Fekete N. Zita (Koszta isk.), Horváth Alexandra (Petőfi isk.)

2. hely: Csala Kornél (Klauzál), Misic Lajos és Vasvári Zoltán (Petőfi)

3. hely: Aradi Patrik (Kiss Bálint), Mayer Gyula, Oláh Tamás és Varga Valter (Petőfi), 5. hely: Lindák Patrik (Kiss Bálint).

Május 6-án, Miskolcon rendezték a Diák korcsoportok Diákolimpiájának országos döntőjét, ahol Horváth Alexandra bronzérmet szerzett (testnevelő: Mihály Ágnes) és Vasvári Zoltán 5. helyezést ért el (testnevelő: Józsa Józsefné).

Edző: Tóth Béla

2007. május 11.

Családi események

Született: Czuczi Lehelnek és Kis-Hajdú Anikónak (Honvéd u. 22. A.) Adél, Héri Zoltánnak és Magi-nyecz Tündének (Váradi u. 17.) Kinga, Kádár Zsoltnak és Sándor Anitának (Csongrád, Munkácsy u. 10.) Nikolett, Horváth Antal Attilának és Darida Mónikának (Csongrád, Vasút u. 66.) Dorina, Suti Zoltán Csabának és Almási Mariannak (Csongrád, Jegyenye u. 8.) Simon, Berkes Krisztiánnak és Pete Anett Szilviának (Csongrád, Justh Gy. u. 33.) Balázs, Mérai Zoltánnak és Túri Katalinnak (Csongrád, Battyhyány u. 15.) Anna nevű gyermeke.

Elhunyt: Papp Bálintné Német Mária (Csongrád, Hosszú u. 4.).