2007. május 11.

Ballagás 2007-ben

Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 12. K. osztálya

Ünnep, de nem vidám ünnep a ballagás: a diákok kényszerű búcsúja ez attól a néhány évtől, melyet ki-ki a választott iskolájában töltött. A középiskolások innentől elindulnak a felnőtté válás útján, de az iskolától való búcsú nem mindegyikük számára végleges.

A Horváth Mihály Gimnázium 12. A. osztálya

A város végzős középiskolásai május 5-én érkeztek el ehhez a pillanathoz. A mostanság szeszélyes kedvű időjárás kegyeibe fogadta a ballagókat, bár az iskolák "B tervvel" is készültek. Egyen kosztümben pompáztak a lányok, a fiúknak náluk avatottabb kezek kötötték aznap a nyakkendőt, így járták körbe a tantermeket. A leghoszszabb sorok a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola folyosóin vonultak: 8 osztály 200 diákja ballagott. Az ünnepségeken külön köszöntötték az iskolák legjobb eredményeket elért végzőseit, így Kis János is szorongatott kezében egy oklevelet, melyet kiváló tanulmányi eredményéért kapott. Mint mondja, géplakatos szakmáját szerette tanulni, kellemes, eseményekben dús 4 évet tudhat maga mögött, de az iskolától nem végleges a búcsúja: szeretne érettségizni, és a hegesztő szakmát is kitanulni.

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 12. A. osztálya

A Pollák Antal Műszaki Szakközépiskola 3 osztályt, 71 tanulót bocsátott útjára, az iskola hagyományainak megfelelően zömmel fiúkat. Mégis egy lány volt, akinek odaítélték a Csodabogár-díjat. Ez szintén tradíció az iskolában: minden ballagási ünnepségükön megkapja egy tanuló, aki nem csak tanulmányi eredményével válik ki társai közül, hanem színes egyéniségével, példamutató magatartásával. Ezúttal Váczi Nikolett érdemelte ki, aki az iskolai színjátszó kör tagjaként és rajztehetsége révén is elismert.

A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 12. B. osztálya

A Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola 3 végzős osztályában 93 diák ballagott, de előttük egy osztály megismételte 50 évvel ezelőtti iskolai búcsúját. Négy év alatt sokat kellett teljesítenie Kelemen Bernadettnek, hogy elnyerhesse a Boros Sámuel-díjat, de elárulta: nem esett nehezére. Ha felveszik a Szegedi Tudományegyetemre, búcsúzik, ha nem, akkor itt marad pénzügyi-számviteli szakképzésen. Jó tanárai voltak, sokat köszönhet nekik, mondta a diáklány, aki a ballagáson már örömmel viselte a szülői ajándékként kapott ékszereket.

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskola 12. B. osztálya

A Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában egy szakközépiskolai, egy szakiskolai (dísznövénykertész és kertész), és egy környezetvédelmi technikus osztály ballagott összesen 49 fővel. A Ciklámen-díjat, vagyis egy alapítvány jutalmát kapták a legkiválóbbak: Pataki József, Héjja Norbert, Csepregi Zsolt és Halász Szilvia.

A jó öreg HMG tanulójának lenni kötelezettségekkel jár, hallhatta a gimnázium öt végzős osztályának 162 tanulója az igazgatónőtől az ünnepségen, de ezt valószínűleg meg is tapasztalták az iskolai évek alatt. A nem hivatalos tabló-versenyt vitán felül a gimisek nyerték, igen ötletes megoldásokkal. A 12. B tablójáról idézünk: "A legvégén nem az fog számítani, hogy mennyi év volt életedben, hanem hogy mennyi élet volt éveidben." (Abraham Lincoln)

(darók)