2007. május 11.

Tóni bácsi konyhája

Sárgaborsó-krémleves sajtos gombócokkal

Hozzávalók: 20 dkg beáztatott sárgaborsó, olaj, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ek. pirospaprika, 2 babérlevél, 1 dl tejszín, 2 ek. mustár, őrölt bors, só. A gombócokhoz: 2 zsemle, 10 dkg füstölt sajt, 2 főtt tojás, 2 tojás, 1 cs. petrezselyem, zsemlemorzsa, őrölt bors, só, zöldségleves a kifőzéshez.

Elkészítése: Forró olajban futassuk meg a finomra vágott hagymát, majd a zúzott fokhagymát, és szórjuk bele a pirospaprikát. Keverjük össze a sárgaborsóval és annyi vizet öntsünk rá, hogy négy ujjnyira ellepje. Forraljuk fel, sózzuk, borsozzuk és babér-levéllel ízesítsük. Amikor a sárgaborsó megpuhult turm-ixoljuk össze, és újból forraljuk fel. Öntsük bele a tejszínt és tegyünk bele ízlés szerint mustárt.

A gombóchoz a beáztatott zsemlét nyomkodjuk ki, adjuk hozzá a kis kockákra vágott füstölt sajtot, főtt és nyers tojásokat. Szórjuk meg sóval, borssal, petrezselyemmel és jól keverjük össze. Majd anynyi zsemlemorzsát szórjunk bele, hogy könnyen formázható gombócokat tudjunk készíteni. A dió nagyságú gombócokat a zöldséglevesben főzzük ki. Szedjük tányérokba a krémlevest és a sajtos gombócokkal tálaljuk.

Libamájjal töltött csirkemellfilé paprikás mártással

Hozzávalók: 4 csirkemell-filé, 20 dkg liba- (csirke) máj, 20 dkg húsos, füstölt szalonna, 1 fej vöröshagyma, 1-1 piros és sárga színű paprika, 1 ek. pirospaprika, 1 ek. liszt, 1,5 dl tejszín, őrölt bors, só, 4 adag párolt brokkoli.

Elkészítése: A csirkemell-filéket szúrjuk fel éles késsel, majd sózzuk, borsozzuk meg. Az egyforma darabokra vágott májjal töltsük meg és fogvájóval tűzzük össze. Tekerjük 2-2 szelet szalonnába és forró serpenyőben minden oldalukat süssük pirosra. A visszamaradt zsiradékban pirítsuk meg a felaprított hagymát, majd tegyük bele a kisebb kockákra vágott paprikákat. Keverjük össze, húzzuk félre a tűzről és szórjuk meg pirospaprikával. Öntsük fel 2,5 dl vízzel, forraljuk fel és sózzuk, borsozzuk. Rövid főzés után tejszínes habarással sűrítsük. Tálaláskor a párolt brokkolit halmozzuk a tányérra, locsoljuk mellé a mártást és fektessük rá a felszeletelt csirkemellet.

Jó étvágyat!