2007. május 11.

A dohányzástól a heroinig

Szinte népbetegségnek számítanak a különböző függőségek

Szakemberek várják a gyógyulni kívánókat.

Magyarországon egyre nagyobb százalékban van jelen a különböző drogok, illetve alkoholok iránti függőség. A kábítószer-használat már nem csupán a nagyvárosokban elterjedt és nemcsak ott jelent egyre nagyobb problémát, hanem előtérbe került a kisebb városokban, s a falvakban is. A középiskolás korosztály egynegyede, a 12-13 évesek 4,4 százaléka már kipróbált valamilyen kábítószert. A drogfogyasztás mellett az is elmondható, hogy a fiatalok ötöde havonta többször fogyaszt alkoholt, s legalább egyszer részeg, valamint az, hogy a 12-18 év közöttiek több mint 25 százaléka rendszeresen dohányzik.

Egyre inkább elterjedtek tehát a különböző szenvedélybetegségek, melyek kezelésében és legyőzésében Szentesen is szakemberek állnak a betegek rendelkezésére. A Dr. Bugyi István Kórházban 2005. augusztus 1-től működik Addikto-lógiai gondozó, 2005. november 1-től pedig Drogambulancia.

Az ott dolgozó addiktológus, neurológus, pszichiáter szakorvos, dr. Rideg Sándor; az addiktológiai konzultáns, dr. Szalayné Péter Ildikó; a pszichológus, Héjja Annamária; s az orvosírnok, Bánfi Józsefné, az addiktológiai rendelésen fogadja a leszokni kívánó dohányzókat, az alkoholbetegeket, a játékszenvedélyeseket, a számítógép- és internetfüg-gőket, valamint a gyógyszerfüggőket és az étkezési zavarokban szenvedőket. A Drogambulancián pedig a drogfogyasztókat, a drogfüggőket (marihuana, ópiátok, stimulánsok, hallucinogének, szerves oldószerek) és az elterelésben résztvevőket kezelik.

Az intézményben teljes személyes és egészségügyi adatvédelem és titoktartás mellett végzik 2006. novemberétől az úgynevezett elterelést is, amelyben olyanok vesznek részt, akiket kábítószer-használat miatt elkapott a rendőrség, és önként vállalták a kezelésben való részvételt. Ebben az esetben a páciensnek jelentkeznie kell egy olyan intézményben, amely fel van véve az elterelésben résztvevő egészségügyi szolgáltatók jegyzékébe. Itt megtörténik az előzetes állapotfelmérés, azaz, hogy ki milyen mértékben érintett a kábítószer-használatban, s ezt követően 6 hónapig tartó folyamatos orvosi ellátásban részesülnek a betegek, akik két hetente, azaz a felméréssel együtt 13 alkalommal kezelésen vesznek részt. A szentesi drogambulanciának 4 megyére - Csongrád, Békés, Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok megyékre - terjed ki az ellátási kötelezettsége. Jelenleg 46 drogfogyasztó kezelését végzik az Addiktológiai gondozó és Drogambulancia hivatalos elnevezésű egészségügyi szolgáltatóban, ahol beutaló kötelezettség nélkül, telefonon vagy személyesen egyeztetett időpontban várják a szakemberek a gyógyulni kívánókat.

Az intézmény feladatai közé tartozik az is, hogy a gyerekek, szülők és pedagógusok részére felvilágosító programokat szervezzenek, hogy az eltereléshez kapcsolódóan elvégezzék az előzetes állapotfelmérést.

Valamint a kábítószer-használatot kezelő ellátás, a kábítószer függőséget gyógyító kezelés, a krízisintervenció, a motivációs készség felmérése (kérdőíveken keresztül), az esetmenedzselés, a különböző leszoktató programok, a gyógyszeres kezelések, az egyéni és csoportos konzultációk és az után-követés is a feladataik közé sorolandó. Az eddig elért eredmények pedig azt mutatják, hogy hasznos munkát végeznek, hiszen számos ember mondhatja már el magáról, hogy az itt végzett kezelések sokat segítettek abban, hogy felhagyjanak káros szenvedélyeikkel. Sokan közülük hónapok után is visszajárnak az intézménybe és jelzik, hogy mi történt azóta velük, hogyan érzik magukat.

A következő hetekben a szenvedélybetegségek elterjedése miatt sorozat keretében szeretnénk részletesen bemutatni az Addiktológiai Gondozó és Drogambulancia munkáját, ismertetni a különböző szenvedélybetegségek, az alkoholizmus, a kábítószer-használat káros következményeit, illetve felismerésük lehetséges módjait és ilyen formában is segítséget adni a betegeknek és hozzátartozóiknak.

Cs.L.I.