2007. május 11.

Embernek lenni.

A Tájak-Korok-Múzeu-mok helyi egyesülete Múzeumi matiné-sorozatában a legutóbb irodalmi délutánt szervezett a Koszta József Múzeumban. Ez alkalommal Embernek lenni címmel Bácskai Mihályné ny. gimnáziumi tanárnő válogatott kevésbé ismert, vagy már feledésbe merült szentesi költők verseiből. Részben olyanok köteteiről került le a képzeletbeli por, akikkel a tanárnő kapcsolatban állt: kollégája, vagy tanítványa volt. A múzeum e célokra kiválóan alkalmas programterében a Petőfi iskola kiskórusa vezette be az előadást, melyben Erzsike néni elragadtatottan emlékezett meg többek között Nagy-ajtósi Istvánról, dr. Lakos Istvánról, Farkas Antalról, vagyis olyan íróemberekről, akik nem igazán erről az oldalukról ismertek a szentesiek körében, ám nem merülhetnek feledésbe.

Az emlékezések közben Piti Emőke Farkas Antal Lázas éjszakán című versét, Csiszár Éva pedig a Hazavágyást szavalta. Bagi Alexandra Nagyajtósi István Zöld világ és De hol.? című költeményeit adta elő. Kása-Kis Krisztina Lakos István Fény a Kurcán című verséből idézett. László Kyrától Négyesy Irén Irígy-ség című alkotását hallhattuk. Csige Istvánné pedig szintén a költőnőtől olvasta fel az Embernek lenni című verset.

Ha a helyszínhez keresünk kapcsolódást, az lehetne például, hogy Csalog József egykori múzeumigazgató lánya, Judit is szóba került, akinek szintén irodalmi vénája volt. Ébred már (Hajnali köszöntő) című versét a '60-as években a szentesi származású Balázs Árpád zenésítette meg, s a közismert dallamok eléneklésére csábította Bácskai Mihályné az irodalmi matiné közönségét. A vers refrénje egyfajta mottóul szolgál a rendezvényhez megjelent füzetben, melyből kedves ajándékként minden jelenlévő kapott egy példányt. A Múzeumi matinéban május utolsó vasárnapján 14 órától dr. Bod Péter előadására kerül sor a madarak világnapja alkalmából.

D. J.