2007. május 11.

Számítógépek a padlásról

Mi lett a régi számítógépes generáció tehetséges tagjaiból, működőképes-e még a "jó öreg" AMIGA 500-as, s hogyan lett a számítástechnika szakkörből informatika klub? Sok érdekesség derült ki a számítógépezés hőskorából a Szentesi Informatika Klub legutóbbi előadásán.

Az ifjúsági házban 1985-ben kezdett működni a Neumann János Számítógépes Klub, eleinte Commodore gépeken, majd hamarosan IBM XT-ken gyarapíthatták ismereteiket basic-nyelven. Eredményes volt a munka, bizonyítják ezt a '80-as években az országos mikroszámítógépes találkozókról elhozott értékes helyezések.

- Mozgalmas számítógépes élet volt akkor Szentesen, s úgy tekintettek ránk, hogy itt van valami, majdnem, mint a vízilabdázók eseté-ben - hozott egy távoli példát Tímár Ferenc, aki városunkban és vonzáskörzetében elsőként teremtette meg a számítógépes ismeretek oktatását magániskolai keretek között. Előadást is tartott a helyi klubéletről az április 27-i összejövetelen, mert ő ott volt a kezdeteknél, Szili Imrével és Gulyás Lászlóval, a Pollák szakközépiskola tanáraival. Tímár megemlítette: a daliás idők része volt, amikor a rendszerváltozás hajnalán felvették a kapcsolatot a marosvásárhelyi Bolyai Líceummal, s több nyári számítógépes tábort szerveztek közösen.

A régi generációból ifj. Gulyás Lászlóból nemzetközi hírű tudós lett, de akik akkor kitűntek, szintén sokra vitték: Szentes nagyüzemeiben a rendszergazdák szinte mindegyikének köze volt a Pollákhoz vagy a klubhoz. Nem éppen olcsó szerkezeteken gyakoroltak, kevesen engedhették meg maguknak - magyarázza Tímár Ferenc -, aki azért is hálás az ifjúsági ház vezetőjének, Kruzslicz Pálnak, hogy ma is helyet adnak a klub működésének. Örül a mai nemzedék is, hogy itt lehet, így van vele Bognár Zsolt, akit a többiek a klub vezetőjeként emlegetnek. Ő nem tartja magát annak, szerinte inkább a közös gondolkodás a jellemzőjük. Tavaly szeptemberben alakult az informatika klub, követték a korszerűséget az elnevezésben is. Tizenöt lelkes fiatal (és nyugdíjas) kétheti bontásban tart előadásokat, páratlan héten inkább ismeretátadó, páros heteken ismeretterjesztő jelleggel. A klub tagjai informatikai végzettségűek vagy szakirányban tanulnak. Előadásaikra mindenkit várnak, melyekre mindig egyikük készül fel. Júniusban a számítógépes demo-készítésről esik majd szó.

Mivel sokuk játékírással kezdte, nagy kedvvel készülnek most egy ilyen témájú konferenciára tanulni.

Retró kellékek is előkerültek ez alkalomra, Tímár Ferenc és Török Viktor gyűjteményéből: óriás floppy (mindössze 180 kbyte tárhellyel), vagy az ódivatú hardver, ami "tényleg hard, és ha odaütik, ver is" (Tímár). Amit a PC-kről nem lehet elmondani, vagyis hogy 22-25 év múltán még működik, azt a ZX Spectrumról és az AMIGA 500-ról igen. Az abszolút jelen pedig az a billentyűzet, amit Bognár Zsolt a program végén belehajtogatott a táskájába.

Darók József