2007. május 11.

Érettségi körkép

Szentesen 537 diák tett vizsgát

Idén is irodalommal és matematikával kezdődött, majd történelemmel és idegen nyelvvel folytatódott a középiskolai tanulmányok nagy megpróbáltatását és egyben zárókövét jelentő érettségi. Szentesen 537 diák ült az írásbeli feladatsorok mellé, hogy beszámoljon a mögötte álló tanévekben megszerzett tudásáról, ismereteiről és műveltségéről.

A Horváth Mihály Gimnáziumban 197, a Bartha János Kertészeti Szakképző Iskolában 27, a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola 146, a Boros Sámuel Szakközépiskola, szakiskola 93, míg a Pollák Antal Műszaki Szakközépiskolában 74 fő érettségizett idén. Első tapasztalataikról, véleményükről, a feladatok nehézségéről és felkészültségükről valljanak ők maguk.

Répási Édua Anita (12.G) HMG: - Irodalomból nagyon jók voltak a feladatok, én a novellaelemzést választottam. A szövegalkotás és szövegértés sem volt nehéz számomra, úgy érzem minden feladat jól sikerült. Matematikából viszont nagyon nehéz, kidolgozós példákat adtak az idén. A villámfeladatok könnyebbek voltak, így érzésem szerint aránylag jól sikerült ez a vizsga is. De minden kiderül júniusban, mikor betekintést nyerhetek a kijavított dolgozataimba.

Ombódi Csaba (12.B) Pollák: - Az irodalom nem igazán volt nehéz, az érvelést választottam. A szövegértés sem volt vészes. A matematika annál inkább, ennek ellenére remélem, hogy meglesz itt is a kellő pontszám. Ebből a tantárgyból magántanárhoz is jártam, hiszen ettől féltem a leginkább. Szerintem sikerült a kellő alapismereteket megszereznem. Hátra van még az angol, valamint később informatikából is vizsgáznom kell.

Szél Attila (12.A) Bartha: - Elég mozgalmas volt eddig az érettségi, de jobbnak bizonyult, mint amire számítottam. Matekból könnyebb feladatsort vártunk, viszont az irodalomnak örültünk. Én két szerelmes verset hasonlítottam össze, de az eddig hallottak alapján mindenki máshogy döntött. A szövegértés azonban sokunknak tetszett. Hátra van még a nyelv és az iskola szakiránya révén a biológia. Majd meglátjuk!

Hajdú Anett (12.C.) Boros: - Az irodalom könnyebb volt, mint amire számítottunk, a matek viszont sokkal nehezebb. Novellát elemeztem, hiszen ez volt a leghosszabb és erről bőven lehetett írni. A szövegértés is viszonylag könnyű volt. Matematikából középszintű érettségit írtam, a választható tantárgyam pedig a közgazdaságtan, amit már 11. évfolyamosként kiválasztottam.

Bede Balázs (12.P) Zsoldos: - Összességében eddig köny-nyebb volt, mint amire számítottam. A matematika kicsit nehéz, a magyar pedig egyszerű volt, de a történelem sem bizonyult bonyolultnak. Itt főként a középkori és az újkori történelemre voltak kíváncsiak a feladatsor összeállítói. Irodalomból érveltem, a könyvek és az elektronikus adathordozók kapcsolatáról írtam, s válaszom az volt, hogy a könyveket egyértelmű nem szoríthatják háttérbe az elektronikus adathordozók.

Cs. I.