2007. május 11.

"Aranyos kórusok" a Petőfi iskolában

A tavaszi hónapok minden oktatási intézményben nagyon mozgalmasak. Így van ez az 50 éves jubileumát ünneplő ének-zenei iskolában is. Áprilisban a Kicsinyek kórusa és a Nagykórus is az Éneklő Ifjúság minősítő hangversenyein szerepelt.

A "nagyok" sikeresen léptek fel Makón. A kórust Nagy János karnagy, címzetes igazgató, Szentes város díszpolgára vezeti hosszú évek óra, és keze alatt számos jelentős elismerés született az elmúlt években. A külföldi hangversenyek után Csongrád megyében is nagy sikerrel mutatkoztak be a gyerekek a Hagymaházban. Műsorukban a Kodály-évforduló tiszteletére 3 Kodály-művet adtak elő, de felcsendült a délután folyamán előadásukban Palestrina és Esterházy Péter egy-egy műve is. Külön meg kell említeni a tanulókból álló kis kamaraegyüttest, hiszen játékukkal emelték az előadás színvonalát, valamint köszönet illeti Mészárosné Surányi Olga tanárnőt a hangulatos zongorakíséretért. Méltán vívta ki a neves szakemberekből álló zsűri elismerését a kórus, hiszen kiegyensúlyozott énekükkel, tiszta intonációjukkal jogosan érdemelték meg az arany minősítést.

Az iskola "Kicsinyek Kórusa" egy héttel később szerepelt Csongrádon a megyei minősítő hangversenyen. A kórus karnagya több évtizede már Takács Pálné, aki az apróságokból - mint mindig - most is kihozta a maximumot. A párhuzamos osztályokból álló 4. évfolyamok képezték a kórus magját. Tiszta intonációjuk, kedves, gyermeki csengő hangjuk - a viszonylag kis létszám (közel 40 fő) ellenére is - hatalmas sikert aratott a délután folyamán. Repertoárjukban Kodály, Bárdos gyermekkarai közül szólaltattak meg néhányat, de elénekelték a kedvenc Mozart-darabjukat, a "Jöjj, drága május" kezdetűt is, melyet Mészárosné Surányi Olga tanárnő kísért. Teljesítményüket a zsűri a legrangosabb elismeréssel díjazta. Az eredményhirdetéskor kitörő nagy ováció ugyanis az "Arany Diplomának" szólt.

Mindkét kórus tagjaiból kamarakórusok is alakultak és a tanév folyamán több alkalommal a Kodály-év tiszteletére biciniumokkal kedveskedtek a vendégeknek a területi és a megyei versenyek megnyitóin. Ezek a kisebb csoportok a városi rendezvényeken is gyakran szerepeltek, emelve a programok színvonalát.

Az ének-zene tagozat 50 éves jubileumi rendezvénysorozatának első programján mindkét kórus bemutatkozik május 26-án, szombaton a Tóth József Színházteremben 16 órakor kezdődő ünnepi évzáró hangversenyen, melyre az érdeklődőket és az egykori diákokat szeretettel várjuk.

Kis-Rácz Antalné
városi munkaközösség-vezető