2007. május 11.

Ismét dobogós hely

A szentesi tűzoltók idén is jól szerepeltek

Az idei évben már 6. alkalommal rendeztek országos szakmai tűzoltóversenyt a Flórián-napi központi ünnepséggel összekapcsolva. A Szentendrei Skanzen döntőjébe bekerült hat csapat egyike a szentesi parancsnokság volt.

A május 2-án és 3-án lebonyolított rendezvényen egye-dülálló volt, hogy a szentesiek az 1997 óta két évente megrendezetett csapatdöntőkben mindig képviselték városunkat. Kétszer az első, egyszer a második és kétszer a harmadik helyezést sikerült hazahozniuk. Egyéniben is sokszor jeleskedtek, hiszen Kálmán Rajmund százados az első két versenyen beosztottként, az utóbbi három megmérettetésen pedig irányítóként állt a dobogó legfelső fokára. Vida Szűcs Sándor törzszászlós gépjárművezető kategóriában 2003-ban lett az ország legjobbja, míg Mészáros Tamás tűzoltózászlós az egyéni beosztott kategó-riában győzedelmeskedett 2005-ben.

A Szentendrei Skanzen által méltó elhelyezést kapott országos versenyt dr. Tatár Attila tűzoltó-altábornagy, országos katasztrófavédelmi főigazgató nyitotta meg, majd egy elméleti, szakmai feladatlap kitöltésével elkezdődött az első versenynap. Ezt követően a gépjárművezetőknek egy Kresz-tesztet is ki kellett tölteniük, amit egyéni szakmai gyakorlati feladatok követtek. A csapatoknak a verseny második napján pedig sok nehéz és érdekes gyakorlati feladatot kellett megoldaniuk, hiszen először riasztás-végrehajtás, vezetéstechnikai pálya (nehezített, speciális rutinpálya), majd veszélyes anyagot szállító teherautóval ütközött személygépkocsik mentése következett. A tűzoltóknak ezután vízforrásból (tartály) kellett fecskendőkhöz táplálást szerelniük, s tűz-szimulációs konténerbe behatolniuk. Az egyéni feladatok sora pedig azzal kezdődött, hogy egy lezárt házba kellett behatolniuk, majd onnan gázpalackot, 30 literes kannákat és egy 60 literes hordót eltávolítaniuk. Ezt egy pszichikai akadálypálya (labirintus) követte, ahonnan légzőkészülékben, vakon közlekedve személyi- és tárgymentést hajtottak végre. Végül pedig egy 2,5 méteres palánk megmászása zárta a versenyfeladatok sorát.

Az országos döntőben tűzoltóink most is jól szerepeltek, hiszen a harmadik helyezést érték el. Ez egyedülállónak tekinthető, hiszen a szentesin kívül nincs másik olyan parancsnokság, mely elmondhatná magáról, hogy a 10 éve tartó versenyben még sohasem csúsztak le a dobogóról. Az egyéni versenyekben is jól megállták a helyüket, hiszen a gépjárművezető kategóriában Vida Szűcs Sándor első, az egyéni irányítói kategóriában Kálmán Rajmund a negyedik, a beosztott kategóriában Mészáros Tamás az ötödik helyezést érte el. Az örömöt csak az árnyékolja be, hogy várhatóan jobb helyezést hozott volna haza Kálmán Rajmund, ha a versenyszabályzatban rögzített 50 perces pihenő helyett nem 11 percet vehetett volna igénybe az egyik vendég érkezése miatt. Így szívvel-lélekkel küzdött, de csak teljes kimerültséggel tudta végig csinálni az amúgy is komoly erőfeszítést kívánó feladatsort.

Cseh-Lakos