XXXIV. évfolyam 21. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Pedagógusnapra
 

2003. május 30.


Kedves Pedagógusok! Tisztelt oktatásban Dolgozók!
A pedagógusnap alkalmából őszinte tisztelettel köszöntjük önöket és köszönjük meg áldozatos munkájukat a város valamennyi diákja, szülője és lakója nevében. Hálásak vagyunk, hogy nap mint nap féltő okos szóval, de ha kellett segítő szigorral bővítették gyermekeink ismereteit, nyesegették vadhajtásait, adtak nekik biztos tudást és tartást az életben, a koruknak megfelelő eligazodáshoz.


Bővebben


 

A megyeházáért
 

2003. május 30.


Farkas Sándor országgyűlési képviselőnek a napokban jutott tudomására, hogy a 2003-as évi címzett támogatásokban szereplő törvényjavaslatból a szentesi volt megyeháza pályázata kizárásra került. Azt sem a Belügy-, sem a Pénzügyminisztérium nem támogatja. A honatya - a helyi képviselők döntését véve alapul - a törvényjavaslathoz egy önálló képviselői módosító indítványt adott be.


Bővebben


 

Varrónők új munkahelye
 Segít a Szegedi Fonalfeldogozó Rt.

2003. május 30.


Húsvét előtt már hangos volt a város a hírtől: a szentesi ruhagyárban nem fizették ki a munkabéreket. Családok maradtak jövedelem nélkül. A cég fizetésképtelensége miatt kikapcsolták az áramot, leállt a termelés. A város vezetése szociális segéllyel sietett javítani valamelyest a sorsukon.
Szirbik Imre polgármester elkezdett munkahelyet keresni. A hoppon maradt ruhagyáriaknak. Először szakmán belül, aztán azon kívül is. Mígnem a Szegedi Fonalfeldolgozó Rt. vezérkarában partnerre talált.


Bővebben


 

A kihívás napján megmozdult a város
 

2003. május 30.


Minden év májusának utolsó szerdáján - immár 13. alkalommal - rendezi meg a Szabadidő Sportszövetség a kihívás napját. A kezdeményezés Kanadából indult, és az egész világon elterjedt.
A hagyományokat ápolva Szentes és Csongrád hivatala és önkormányzati testülete több tusában mérte össze erejét. A kötélhúzást a Szentes-Csongrádi közúti hídon Csongrád, a Free Styles formátumú úszást, Szentes nyerte. Teniszben Csongrád diadalmaskodott, a teremfociban a szentesiek örülhettek, mert a hivatalok közötti 5-3, a testületek között 5-2 lett az eredmény.


Bővebben


 

Kovácsné tisztessége
 

2003. május 30.


Nemrég belekukkantottam egy napilap apróhirdetésébe. S mit vettem észre? Egy egészen apró betűvel írt "elnézést kérek"-et. Egy ismert politikus kér elnézést egy ismert újságírótól. Nem megbánásból, hanem bírói végzésre hivatkozva.
Erről a "mini elnézést kérés"-ről jut eszembe egy gyerekkori élményem úgy a 20-as évekből. Elmondom.


Bővebben


 

Somogyi Gyula emlékezete
 

2003. május 30.


Hatvannyolcadik évében, 1977. május 31-én hunyt el a szentesi Horváth Mihály Gimnázium egykori tanára, Somogyi Gyula.
Diplomája szerint a korabeli megnevezéssel mennyiségtan-természettan, mai szóhasználattal matematika-fizika szakos volt. Szaktárgyai tudósaként ismerték tanítványai. (A szabályos háromszögekkel kapcsolatban 15 ezernél több megoldást dolgozott ki.)


Bővebben


 

Az Ármentesítő Társulat székháza
 110 éve épült

2003. május 30.


1885-ben Szentes székhellyel megalakult a Körös-Tisza-Maros Ármentesítő és Belvízszabályozó Társulat, amelynek főigazgatójává Fekete Márton vármegyei főjegyzot választották. A társulat hivatalai részére átmenetileg kibérelték Szeder János Kurczaparti utcában (ma Tóth József u.) lévo házát. Fekete Márton kezdettől fogva szorgalmazta egy állandó, központi székház létesítését, amely alkalmas a környező szakaszigazgatóságok befogadására is. A társulat központi választmánya 1892. október 20-án határozatot hozott az Úri Kaszinó Templom utcai (ma Kiss Bálint u. 13.) régi épületének megvételéről, egyben kimondta, hogy a telekre új székházat építenek.


Bővebben


 

Szabadidős táborok
 

2003. május 30.


A Szabadidős Sportklub több táborba várja az érdeklődőket a nyáron. A részletekről az alábbiakban tájékoztatjuk olvasóinkat.
Kézműves alkotótáborba várják a 6-14 éves gyermekeket, de 15 fő határon túli magyar gyermek is érkezik a táborba. A június 23-28-ig tartó elfoglaltságot Bárányné Magyar Ilona vezeti. Kézműves foglalkozások: rajz, festés, korongozás, makramé, gyöngyfűzés, textilfestés, origami, szövés, gyékényfonás (4 csoportban). A foglalkozások 8-16 óráig tartanak.


Bővebben


 

Egyelőre nem eladók
 Az önkormányzat tulajdonában lévő cégek

2003. május 30.


képviselő-testület májusi ülésén beszámolót készítettek az önkormányzati tulajdonú cégek. A zárszámadás kapcsán szóba került egyik-másik, gazdasági társaságban vagy kht.-ban működő cég értékesítése.
A vita mindjárt a Szentesterv Kft. beszámolójával kezdődött. Karikó Tóth Tibor képviselő kijelentette: mivel a cégben az önkormányzatnak csak résztulajdona van, annak értékesítését indítványozta, mondván, a bevételt más feladat elvégzésére fordíthatná a város.


Bővebben


 

A gyerekekért
 

2003. május 30.


A Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet május 17-én ismét megrendezte a már hagyományos családi gyermeknapot. A rendezvény célja, az élményekben gazdag közös szórakozással és tevékenykedéssel az óvoda-család együttműködésének erősítése. A helyet a Damjanich utcai óvoda tágas udvara biztosította, ahol a kézműves sátrakban a körzet óvónői irányították a szülőket, gyerekeket tevékenységeik közben.


Bővebben


 

Gondolatok
 

2003. május 30.


Nemcsak a rossz ragadós, a jó példa is az. Próbáld ki! Kezdd el!

++++++++++++++++++++++

Ha úgy érzed, hogy okod van rá, ne félj sírni és ne szégyelld a könnyeidet. Inkább kényszerül magyarázkodásra az, akinek soha nincsenek könnyei.


Bővebben


 

Összhangban a helyi rendelettel
 

2003. május 30.


A képviselő-testület májusi ülésén tárgyalta azokat a módosításokat, melyek a gyermekvédelmi törvényből és a szociális törvényből adódtak. Ezzel kapcsolatban kerestük fel a Lencséné Szalontai Máriát, a polgármesteri hivatal szociálpolitikai osztályának csoportvezetőjét.

- Milyen módosításokról van szó? - kérdeztük a téma előadóját, felelősét.


Bővebben


 

Kárpótlás a hősöknek
 Az elesettek emlékére

2003. május 30.


Hősök napján kegyelettel és tisztelettel emlékeztek meg a háborúkban elesett halottainkról. Nagy Zoltán, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége helyi csoportjának elnöke beszédében elmondta, a volt hadifoglyok szeretnék, hogy ez a nap megmaradjon örökre. Akik az életüket adták a hazáért, a magyar hont védték, megérdemlik. Reméli azonban, hogy az eddigi hősi emlékművek után újabbak már nem épülnek. Ne legyen többé háború! -jelentette ki a szónok, majd egy korábbi hősök napi írásból idézett, Rózsa Gábor mérnök-muzeológustól:


Bővebben


 

Orosz ikrek szeptembertől
 Fejleszt és átalakul a MÁV Rt.

2003. május 30.


A Közlekedéstudományi Egyesület helyi szervezete május 22-én tartotta hagyományos műszaki napját. A rendezvény immár több mint tíz évre tekinthet vissza. Olyan témákban, ami a közlekedésben dolgozó szakemberek érdeklődésére tart számot. Ezen túlmenően a civil lakosság figyelmét is felkeltheti.


Bővebben


 

Veteránautókat láthatunk
 Felélesztik a klubéletet

2003. május 30.


A Magyar Autóklub Dél-alföldi Területi Szervezete küldöttjelölő gyűlést tartott az elmúlt héten a szentesi MÁV Művelődési Házban. Az összejövetelen szó volt az autóklub szerkezeti átalakításáról, prioritást élvező feladatairól, valamint a helyi csoport idei rendezvényeiről.
Borsi István, az Autóklub dél-alföldi szervezetének elnökségi tagja lapunk kérdésére elmondta, az elmúlt években a legfontosabb célkitűzés az volt, hogy az uniós jogharmonizációnak megfelelően, szerkezetileg tudjon megújulni az idén 102 éves Magyar Autóklub.


Bővebben


 

Ütésváltás a bárban
 

2003. május 30.


Viszonylag csendes hetük volt a szentesi rendőröknek az elmúlt héten. A Bábel üzlet betörőit sikerült elfogniuk a nyomozóknak, két férfi ellen pedig garázdaság miatt indítottak eljárást. A páros az egyik helyi bárban italozott, amikor szóváltás alakult ki kettejük között, majd a vita tettlegességig fajult. Az ütésváltás után mindkét férfi 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, egyikükhöz a mentőket is ki kellett hívni. A rendőrség folytatja a vizsgálatot az ügyben.

H. V.


 

Látványos bemutatók a táncparketten
 

2003. május 30.


A városi sportcsarnok adott otthont a Petőfi Sándor Általános Iskola év végi táncbemutatójának. Az intézményben a hagyományos nevelés mellett igen nagy súlyt kap a zenei képzés, mely szorosan összefonódik a társművészetekkel, így a tánccal is.
Ezen a délutánon szemtanúi lehettek a látogatók az első próbálkozó lépésektől a legmagasabb színvonalú produkciókig, a versenytáncig. A klasszikus táncokat gyermekjátékok, néptáncelemek tették színessé, de igen látványos volt a mazsorettek sokoldalú bemutatója is. Népi gyermekjáték, néptánc, mazsorettek szereplése, klasszikus latin-amerikai és standard táncok ízléses összeállításban váltakoztak az est folyamán.


Bővebben


 

Kiséri kavalkád
 

2003. május 30.


Hetedik alkalommal rendezik meg városunkban a Kiséri napokat. A két házigazda Dömsödi Teréz és Dömsödi Mihály a Farkas Antal, Sáfrán Mihály és a Nagyörvény utcák (orvosi rendelő) által bezárt szögben várja a szórakozni, kikapcsolódni vágyókat június 6-8-ig. A péntektől-vasárnapig tartó rendezvény programját olvashatják az alábbiakban:


Bővebben


 

Első helyen
 

2003. május 30.


Május 25-én két helyszínen is versenyeztek a Four Diamond Sportegyesület tagjai. Először Csongrádon a triatlon megyei diákolimpián és nyílt versenyen szerepeltek. Diákolimpia: II. korcsoportban Talmácsi Nikoletta (3.), V. korcsoportban Berczeli Anett (2). Mindketten továbbjutottak a június 15-én Tőserdőn tartandó országos diákolimpiára. Nyílt verseny: 3. Vakhal György (szenior), 5. Vakhal Norbert (felnőtt).
A második versenyhelyszín Szolnok volt, ahol Süvegcukor-kupa kerékpárversenyt rendeztek: a 10 km-es időfutam végén Bagdán Dávid a 2. helyet, a 20 km-es mezőversenyben az 1. helyet szerezte meg. Edzők: Szakál Sándor, Bagdán Sándor, Kádár Róbert.


 

Osztrák-magyar barátság
 Kedvet kapnak a nyelvtanuláshoz

2003. május 30.


A nagyszerű kapcsolat, amelyről az alábbiakban szó lesz, immáron 11. éve működik. A Koszta József Általános Iskola kezdeményezte, később a Bécsi Nemzetközi Kapcsolatok Intézete segítségével realizálódott.

- Az általános iskolák között ez ritka. Inkább a középiskolákra jellemző. Mindemellett tartalmas, jó viszonyt sikerült kialakítanunk - mondja Almási Jánosné igazgató.


Bővebben


 

Gyermeknap a Damoban
 

2003. május 30.


Kihasználva a jó idő és a színvonalas rendezés adta lehetőségeket több száz kicsi és nagy kereste fel május 24-én, szombaton a Damo gyermeknapot. A Damjanich János Tagiskola udvarán rendezett egész napos program kikapcsolódást nyújtott a sportolni és a szórakozni vágyó fiatal generációnak, a kíváncsi természetű nebulók pedig érdekes információkkal gazdagodhattak.
A tűzoltó és a rendőrségi sziréna hangja már messziről érzékeltette, hogy ezen a napon mindent szabad a gyermekeknek. A fülsüketitő zaj cseppet sem zavarta a tűzoltókocsi volánjánál sorakozó csöppségeket, sőt egymást váltva adtak "hangot" boldogságuknak.


Bővebben


 

Zene lélektől lélekig
 

2003. május 30.


... hallhattuk Balázs Árpád, Szentes város szülöttének, Erkel-díjas zeneszerzőnknek bevezető szavait az elmúlt vasárnap a református nagytemplomban. Igen, lelkeket, érzéseket és érzelmeket megigéző zenéket hallhattunk ezekben a délutáni órákban a városunkba ellátogató kórusok produkciói jóvoltából. Ez az a, polgármester úr szavaival élve "elválaszthatatlanul Szentes városához kapcsolódó" egyházzenei kórushangverseny, amely mindig maradandót és kellemeset nyújt minden évben az érdeklődőnek.


Bővebben


 

Ötletbörze és játék a Klauzálban
 Litvánok, olaszok, spanyolok

2003. május 30.


Az európai uniós közeledés szép példája az a Comenius-program, amely lehetőséget teremt az iskoláknak a nemzetközi együttműködésre. Lényege a közös összehangolt projectmunka a választott témakörben, minimum 2 uniós ország és mások részvételével.
A Klauzál Gábor iskola történetében ez már a második hároméves project, és jelenleg olasz, spanyol és litván iskolák a partnerek, a témakör pedig: a játék szerepe a gyermekek életében. Csak a cím játékos, a munka nagyon is komoly.


Bővebben


 

Tévében a Pom-Pom
 Nagyágyúkkal egy csapatban

2003. május 30.


Legutóbbi számunkban már hírül adtuk a Pom-Pom együttes televíziós szereplését. A fiúk az RTL klubban jártak. A fellépést követően az együttes frontembere, Kovács Attila megjegyezte: amire büszkék, nem egy neves cég, vagy menedzser rakta be az együttest a tévébe, hanem egyszerűen felfigyeltek a CD-re, amit kiadtak. Meghallgatták és valószínűleg tetszett nekik.


Bővebben


 

Edzői mérleg
 Tábor sakkozóknak

2003. május 30.


Ugrai Imréről elnevezett sakk szimultán versenyt rendezett a Szentesi Spartacus SK és a Szabadidős Sportklub a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Az eseményen Hajdú István mesterjelölt, a Szentesi Spartacus SK sakkozója minden versenyzőtársa fölött győzedelmeskedett, csupán egy döntetlent ért el, dr. Makay Andorral szemben.

Vele beszélgetünk a bajnokságról. Ami nem minden izgalom nélkül zajlott le. Az edző már tavaly panaszkodott a szűkös létszám miatt. A versenyzők - amatőr csapatról lévén szó - nem mindig érnek rá. Dolgoznak.


Bővebben


 

Szerencsi: irány a felsőház!
 

2003. május 30.


Az elmúlt év augusztusában néhány fiatal labdarúgó azzal a kéréssel fordult Szerencsi Istvánhoz, hogy segítsen egy NB II-ben szereplő kispályás labdarúgócsapat megalapításában, a bajnokságban való elindításában. Kérésük meghallgatásra talált, létrejött a Szentesi Vasutas futsal gárdája, amely történetének első bajnoki esztendejének a végén a 7. helyen végzett a tabellán. A csapat technikai vezetője és egyben edzője, Szerencsi István nyilatkozott lapunknak.


Bővebben


 

Két mecss, két győzelem
 Az NB II-be jutás a tét

2003. május 30.


Négy nap alatt két mérkőzést játszott a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú csapata a bajnoki címet és az NB II-be jutást eldöntő rájátszásban. A korábbi két vereség után összekapta magát a gárda, és a Tanárképző ellen hazai pályán 27-22-es győzelem született. Ugyancsak győztesen vonultak le a pályáról Dobos László tanítványai május 25-én a Röszke elleni mérkőzés után, melynek eredménye 21-18 a Kinizsi javára.


 

Gólzápor
 

2003. május 30.


Jól hajrázik a Szentesi TE NB III-as labdarúgócsapata. Legutóbb Hartán lépett pályára a Soós-Márics, Erdei, Keller (Fajkusz)-Pálfi (Nyerges), Koncz, Szarvas, Kurucsai, Tóth Cs.-Pálinkó (Nana), Török összeállítású csapat. Edző: Bozóki Zoltán. A 11. percben Pálinkó vezetést szerez, a Kurca-parti legényeknek. Hat perccel később Pálfi megduplázza az előnyt.


Bővebben


 

Éremeső
 

2003. május 30.


Még lehet a vidék legjobbja a Bertók SC az OB I/B-s vízilabda -bajnokságban. A Kontavill-Szentes utánpótlás csapatai közül az ifik és a serdülők a hátralévő mérkőzésektől függetlenül dobogósak. A Carnex serdülő lányai két győzelemmel köszönték meg a bajnoki aranyat Kozák Lászlónak.
Újabb papírforma győzelemre készülve fogadta a fővárosi Bánki Donát csapatát a Bertók SC vasárnap délután. A mérkőzés a második negyed közepéig a hazai gárda előzetes tervei szerint alakult, de dr. Bertók Gyula fegyelmezetlensége miatt a folytatás kicsit nyögvenyelősre sikerült.


Bővebben


 

Vándorkupáért kerekeztek
 

2003. május 30.


Az ifjúsági ház melletti gödörben rendezték meg II. mountainbike versenyt. A kihívás napján a kerékpár szerelmesei öt korcsoportban vágtak neki a majdnem 1,5 kilométeres távnak, a szentesiek az alábbi eredményeket érték el.


Bővebben


 

Családi események
 

2003. május 30.


Született: Nagy Csabának és Kovács Melindának (Gógány u. 9.) Melinda Melissza, Nagy Géza Árpádnak és Csikai Gabriellának (Móra F. u. 3/1.) Borbála Teodóra...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz