<<< Vissza

Látványos bemutatók a táncparketten

2003. május 30.

 
A városi sportcsarnok adott otthont a Petőfi Sándor Általános Iskola év végi táncbemutatójának. Az intézményben a hagyományos nevelés mellett igen nagy súlyt kap a zenei képzés, mely szorosan összefonódik a társművészetekkel, így a tánccal is.

Ezen a délutánon szemtanúi lehettek a látogatók az első próbálkozó lépésektől a legmagasabb színvonalú produkciókig, a versenytáncig. A klasszikus táncokat gyermekjátékok, néptáncelemek tették színessé, de igen látványos volt a mazsorettek sokoldalú bemutatója is. Népi gyermekjáték, néptánc, mazsorettek szereplése, klasszikus latin-amerikai és standard táncok ízléses összeállításban váltakoztak az est folyamán.

A rendezvény főszereplői a gyerekek voltak, de köszönet illeti a felkészítő pedagógusok időt és fáradságot nem kímélő munkáját is. Vas Andrásné "mazsoláinak" bemutatója jó indítása volt az estnek. A városi rendezvényekről ismert és közkedvelt mazsorettek hatalmas tapsot kaptak a hálás közönségtől. Szinte a szemünk előtt váltak a hajdani "mini mazsolákból" igazi felnőttekké a lányok, akik "fitt boksz" bemutatót is tartottak. A hangulatot fokozta a legapróbbak népi gyermekjátéka, melyet Magyar Imre tanított be.

Az alsó tagozatosok táncait csodálattal nézte a "nagyérdemű", hiszen egyszerre énekelni és mozogni bizony nem egyszerű feladat! A kicsikről sugárzott a mozgás élvezete, a játék szeretete. A felső tagozatos gyerekeket Bajominé Varga Erzsébet táncpedagógus tanította. Az 5-6. osztályosok a legkedvesebb társastáncaikat mutatták be. Így a közönség tapsolhatott a csacsacsa, a tangó, a mambó, a jive és a szamba láttán. A nagyobbak már a kedvenc táncaikat mutatták be, így a napjainkban közkedvelt diszkó zenére mozogtak a gyerekek. Ők választották a zenét, de közreműködtek a mozgásforma megtervezésében is.

A bemutató igazi fénypontja azonban a klasszikus értelemben vett a Bolero TSK Egyesület tagjainak formációs táncbemutatója volt, akik egyben a Lajtha László Zeneiskola társastánc tagozatának hallgatói is. A határozott, ám kecses mozgású párosok nagy sikerrel hódították meg a közönséget, és méltán vívtak ki hatalmas tapsot. Bécsi keringőt, szambát, csacsacsát, mambót stb. láthattak a megjelentek.

Külön ki kell emelni Szatmári Judit tanárnő kedves, határozott hangú konferálását, mely segítette a táncok megértését. A mozgásformákat bemutató magyarázó szövegek segítettek eligazodni a sok-sok élményt jelentő látványban.

A gyerekek mozgása, ragyogó, örömteli arca igazolta a régi megfigyelést, mely szerint a táncban a művészetnek az emberi életet szebbé, a nyitott, érdeklődő ember egyéniségét teljesebbé, sokrétűbbé tevő oldala kerül előtérbe.
Köszönet az est előadóinak, szervezőinek és rendezőinek.

Kis-Rácz Antalné
munkaközösség-vezető


<<< Vissza