XLIII. évfolyam 15. szám

2011. április 22.

A Hitelszövetkezet ünnepelt

Komplett banki szolgáltatásokat vezetnek be

A hitelszövetkezetek európai kialakulása a 19. század végén jelentkező gazdasági válság, a szegénység és a kamatuzsora hatásaira vezethetők vissza. Ebben az időszakban a kölcsönös segítés elvén nyugvó elméletek alapján olyan szervezetek, hitelszövetkezetek alakultak ki, amelyek máig fennállnak és működnek. Tevékenységük elengedhetetlenül fontos része az adott ország, illetve régió pénzügyi szolgáltatásában.

2011. április 22.

MAJÁLIS

Az önkormányzat, a művelődési központ és az "Új Szemlélet" rendezvénysorozat szervezői "Új szemlélet"

MAJÁLIST

rendeznek ápr. 30-án és május 1-jén.

Április 30., szombat: Luther Márton tér 18 óra Népzenei sokadalom fellép a Jövőnkért művészeti iskola néptánccsoportja, a Pengető Citerazenekar, a KOLO együttes, a Dobbantó Néptánccsoport. Sötétedéskor lampionos séta az ifjúsági parkba; 20.30 órától a BACK II BLACK együttes élő koncertje.

Május 1., vasárnap, Pusztai László Sporttelep, 8 óra: sportmajális – ügyességi- és sportrendezvények, horgászverseny, kispályás labdarúgótorna, óvodások és általános iskolások tornaversenye, lovagoltatás, fogathajtó bemutató, kutyaszépségverseny.

Ifjúsági park, 10.45 óra Vastag Csaba, az X-FAKTOR győztesének műsora, "Új Szemlélet"-előadások a hasznosabb felhasználásért. A gyerekeknek interaktív játék – Varga Izabellával és Balogh Edinával.

Réthy Zsazsa és Nagy Szilárd, a kecskeméti Katona József Színház művészei is fellépnek, majd Janicsák Veca, az X-FAKTOR női győztese énekel. Sinka Zsolt erőemelő világbajnok, a 12. rekord felállítására készül. Műsorvezető: Németh Kristóf.

2011. április 22.

Ivartalanító központ épül a Berekben

Megszüntették a túlzsúfoltságot az állatmenhelyen

Izsák Gábor ötlete, hogy ivartalanító telepet hozzanak létreFővárosi állatvédők állatkínzás miatt feljelentették a Téglagyári úti állatmenhely vezetőjét és egy munkatársát: Széchenyiné Csergő Judit szerint nem ezt érdemelték. A telep túlzsúfoltságát enyhítheti a jövőben az az ivartalanító központ, amit most építtet a Berekben egy német alapítvány.

Az országos médiába is bekerült múlt héten a szentesi állatmenhely ügye. A 120 férőhelyes Téglagyári úti telepen 240 kóbor ebet gondoztak. A menhelyen szemléző fővárosi állatvédők állatkínzás miatt feljelentették a telep vezetőjét és egy munkatársát. Szerintük túlzsúfoltak voltak a kennelek, és a körülmények sem voltak megfelelők a kedvencek ellátásához.

2011. április 22.

Sószoba-kúra is lesz a megújult bölcsődében

A kibővített bölcsiben hamarosan 120 gyerek játszhatRengeteg érdeklődőt vonzott szerdán a felújított és kibővített Vásárhelyi úti bölcsőde, ahol nyílt napot tartottak. A délutáni sajtótájékoztatón Szirbik Imre elmondta, műszaki problémák miatt módosítani kellett a terveket, ezért csúszott néhány hónapot az átadás. A beruházás során négy csoportszobát és hozzájuk játszóudvarokat építettek, a régi épülettömb tetejét felújították és a tetőtérben sószobát alakítottak ki. Korszerűsítették a fűtési rendszert, amit csatlakoztattak a városi távhőháló-zathoz, lecserélték a burkolatokat, illetve az akadálymentesítést is megoldották az épületnél. A 220 milliós fejlesztést uniós forrásból, a Norvég Alap támogatásából és a város 50 milliós önrészéből valósították meg. A polgármester kiemelte, a bölcsődefejlesztés nem csupán az ellátás színvonalának javulását jelenti, hanem a szülők elhelyezkedését is segíti.

74-ről 120 férőhelyesre bővül az intézmény – tudtuk meg Csendes-Merza Ágnes igazgatótól. Jelenleg 94 gyermek jár a bölcsődébe, de további 20-30 csöppség vár elhelyezésre. A május második felére tervezett beköltözés után új szolgáltatásokat is indít az intézmény. Ha a szülők is hozzájárulnak, minden csoport napi 30 percet töltene a sószo-bában, illetve a sajátos nevelésű igényű gyermekek fejlesztő foglalkozásokon vehetnek majd részt. Három fizetős szolgáltatást is bevezetnek: lesz játszó csoport, időszakos és házi gyermekfelügyelet, amiért a képviselő-testület által elfogadott óradíjat kell majd fizetniük a szülőknek. A beköltözésig nagytakarítást végeznek az épületben.

B.D.

2011. április 22.

Krisztus feltámadott

A húsvét Jézus feltámadásának, a kereszténységnek a legnagyobb ünnepe. A Húsvét Jézus feltámadásának napja, a kereszténység központi/legnagyobb ünnepe. Az ünnephez több - más eseményeket is felidéző - nap is tartozik. A Biblia tanúsága szerint Jézus – pénteki keresztre feszítése után – a harmadik napon, vasárnap feltámadt, s helyettesítő áldozatával megváltotta bűneinket, feltámadásával pedig győzelmet aratott a halál felett.

2011. április 22.

Botrányos viszonyok Csongrád vármegyében

120 éve: Monstre küldöttség a miniszterelnöknél

Gróf Szapáry Gyula miniszterelnökAz 1890-es évek elején a politikai közélet elmérgesedett Csongrád vármegyében. Mozgalom indult a megyei adminisztráció megváltoztatására, amelyre a megyei vezetés megtorló akciókkal válaszolt. A szervezkedés a megye székhelyén, Szentesen volt a legerősebb, ezért a megtorlás elsősorban a város ellen irányult. Ennek első jelei abban mutatkoztak meg, hogy a megyegyűléseken sorra leszavazták a Szentes városát érintő indítványokat, beadványokat, függetlenül azok tárgyától. Számos fontos kezdeményezés bukott el pusztán azért, mert az előterjesztés szentesi képviselőtől származott. A megyének ez a tudatos rosszindulatot tükröző magatartása érzékenyen érintette a város érdekeit.

2011. április 22.

Pünkösdi túra

Isztriai körutazást szervez a Szabadidős Sportklub június 11–14-e között. A pünkösdi ünnepeket Horvátország legszebb tájain tölthetik el a kirándulók. A tervek szerint Pula, a Krk-sziget, a Lim-fjord, a Plitvicei-tavak megtekintése szerepel a sportklub ajánlatában. Részletes felvilágosítás kérhető Léhi Gábor (30/468-87-69) illetve a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében szerdánként 15– 17 óra között. Jelentkezni lehet április 30-ig.

2011. április 22.

Expó kakaspörkölt-főző versennyel

Május 20–22 között, immár 19. alkalommal rendezik meg a Szentes Expót. A kezdetben kereskedelmi vásárnak és kiállításnak indult rendezvénysorozatot Orbán István ötlete alapján, az ifjúsági házban csak néhány évre tervezték, azonban mára kinőtte azt a helyszínt, és a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok ad helyet a rendezvénynek. A cél továbbra is az, hogy a helyi, a vidéki vállalkozásoknak, vállalatoknak bemutatkozási lehetőséget kínáljanak, melyhez vásárló- és kiállító-csalogató rendezvényeket is társítanak.

A kiállítóknak a szakmai napon, 20-án 10 órára kell elkészülniük a standjukkal, melyet egy szakmai zsűri értékel és díjaz. A gyermekek szórakoztatásáról külön programok gondoskodnak, melyet Sinka Zsolt erőművész bemutatója is színesít, de meglepetés koncerttel is várják az érdeklődőket.

Szombaton délután Hun-gerit kakaspörkölt-főző versenyt rendeznek a sportcsarnok előtti "Ízek utcájában", melynek fővédnöke, és egyben a zsűri elnöke az idén is Kovács Lázár séfmester. A versenyre jelentkezni lehet a sportcsarnok portáján. A nevezési díjért az indulók kapnak egy 4-5 kg-os konyhakész kakast, hozzá a szükséges mennyiségű paradicsomot, paprikát, tűzifát, tűz-rakóhelyet, valamint bográcsállványt. Padokat és asztalt az első 30 csapat részére tudnak biztosítani a szervezők! Minden egyéb hozzávalót a nevezőknek kell vinniük. Amennyiben valaki más ételt főz, az megteheti, de az értékelésnél csak a kakas-pörköltet veszi figyelembe a zsűri.

2011. április 22.

Köszönet

Olvasóink írják

Hálás szívvel szeretnék köszönetet mondani dr. Kés-márky József főorvosnak és Berényi Ferenc gipszelő mesternek. Mert ha nem velem történik, el sem hiszem, hogy ilyen törődésre is van energiája, szeretete két olyan embernek, akiket nap mint nap nagyon kemény, megterhelő munka vár!

A közelmúltban elestem, és darabokra tört a csuklóm. Azonnal bekerültem az új sürgősségi osztályra, ahol szinte 5 percen belül kezelésbe vettek. Szörnyű fájdalomban szenvedtem, kaptam egy nagy adag fájdalomcsillapítót, és 20 kg súlyt akasztottak a könyökömre, így húzták helyre a csontokat. Addig, hogy tereljék a figyelmemet, népdalokat énekeltek és beszélgettek velem. Nagyon jól esett a kedves törődésük! Ezért kérem a jó Istent, hogy mindkettőjüknek adjon sok-sok erőt, kitartást, türelmet és nagyon jó egészséget, hogy még sok hozzám hasonló idős beteget ilyen szeretetteljes odaadással tudjanak ellátni!

Köszönöm még egyszer kedvességüket, türelmüket!

Tisztelettel:
Viczián Jánosné (Szegvár)

***

Tisztelt Bucsány György Úr!

Hálásan köszönjük a Szentesi Élet 2011. február 11-i számában Örkényi Strasszer Sándor centenáriumával kapcsolatban írt cikkét. A cikk teljes képet ad a művészről, ugyanakkor kitűnő kortörténet is. Gratulálunk!

A Zsidó Múzeum tervezi Örkényi Strasszer életművének bemutatását.

Faragó Vera
A Zsidó Múzeum munkatársa

2011. április 22.

Búcsú Horváth Imréné Erzsi nővértől

Az ápolói hivatás bizonyos kritériumokkal rendelkezik. A szakértelem kialakulásának folyamata minden országban más és más. Így van ez hazánkban is. Erzsike nővér a szentesi kórház belgyógyászati osztályán évtizedeken keresztül ápolta a betegeket. A betegcentrikus magatartása példaértékű volt. Több generációt segített a gyakorlati ápolási munka elsajátításában. Emlékeimben Ő egy nyugodt, kiegyensúlyozott ápolónő volt. Osztályátadáskor már vártuk Őt. Személyisége tiszteletet parancsolt. A betegek szerették és tisztelték. Azt tanultuk Tőle, hogy a beteg mindig kiszolgáltatott, ápolásra, gondoskodásra szorul, így az ápolónak különösen vigyáznia kell arra, hogy szakmai ismereteivel, tudásával kapcsolatos lehetőségeivel (hatalmával) ne éljen vissza. A munkakapcsolata az osztályon dolgozó orvosokkal is a bizalmon alapult, és racionális tiszteletadás mellett jól működött. A fiatal pályakezdő szakorvosjelölteket is segítette a gyakorlati gyógyító-munka végzésében.

Egy idő után pályát módosítottam, a szociális munkának "szenteltem" az életemet. A munkámhoz az alapokat a szentesi kórházban sajátítottam el. Az egészségügyi szakápolói tudásommal együtt tudtam összehangolni a szociális munkát.

Mesteremnek tekintelek! Tőled tanultam az ápolás etikai elveit: Az autonómia tiszteletének elvét, a "nem ártani" elvet, a jótékonyság és az igazságosság elvét.

Szeretettel búcsúzom, emléked őszinte tisztelettel megőrzöm.

Szebellédi Nacsa Anna

2011. április 22.

Szétválik a kistérség?

Gémes LászlóTöbb település is kiválhat a jövőben a Szentes Kistérség Többcélú Társulásból. Az egy városból, két nagyközségből, valamint 5 kistelepülésből álló társulás négy tagja, Szegvár, Fábiánsebestyén, Nagymágocs és Árpád-halom már a szaktárca felé is jelezte hivatalosan kilépési szándékát. Orosháza neve is felmerült központként.

A hétéves múltra visszatekintő együttműködésben Szentes mellett Árpádhalom, Derekegyház, Eperjes, Fábiánsebes-tyén, Nagymágocs, Nagytőke és Szegvár különböző közszolgálati feladatok ellátásában vesz részt. Közösen működtetik az Egységes Pedagógiai Szakszolgálatot, a központi orvosi ügyeletet, a nyilvános könyvtári feladatokat, a szociális alapszolgáltatási és intézményi felada-tokat, de a közoktatásban is együtt gondolkodtak, eddig.

2011. április 22.

Szeméthegyek a Kurca mentén

Jó fogás használt pelenkából

Pecázás helyett szemetet gyűjtöttekTöbb mint 100 köbméter szemetet gyűjtöttek múlt szombaton a horgászegyesület vizei mentén a szentesi pecások. Ötven önkéntes vett részt az egész napos akcióban. A szervezet elnöke, Kalamusz Endre 2012-től kötelezővé tenné a részvételt a tagok számára, mert szerinte szégyenteljes, hogy ilyen kevesen vállalták a közcélú munkát.

Mintegy 50 szentesi horgász vállalkozott arra múlt szombaton, hogy a Kurca, valamint a Pankotai és a Gerecz tó partján összeszedi a szemetet. Az önkénteseket csoportokra osztották, akiknek végig kellett járni a tavak környékét és a Kurca mindkét oldalát a Körös-parti vízátemelőtől egészen a Berki zsilipig.

2011. április 22.

Pályázat

2011. május 8-ig lehet benyújtani az Egységes Pedagógiai Szakszolgálat intézményvezetői állására a pályázatot.

2011. május 8-ig lehet benyújtani a Központi Óvoda óvodavezetői állására a pályázatot.

A pályázati feltételek a www.kozigallas.gov.hu valamint a www.szentes.hu honlapon találhatóak. Bővebb információ a polgármesteri hivatal művelődési irodáján kérhető a 63/510-368-as telefonszámon.

2011. április 22.

Felszántották a Sáp-halmot

Emberi csontok is felszínre kerültek a Szentes és Szegvár határában álló Sáp-halomnál, amelynek déli oldalát mélyen felszántották az elmúlt napokban. Szerkesztőségünket több olvasónk is megkereste emiatt. A környék legnagyobb és legmagasabb halma - amely 97 méterrel emelkedik a tengerszint fölé – természetvédelmi oltalom alatt áll és védett régészeti lelőhely. A helyről a korábbi kutatások során kiderült, hogy közvetlen közelében valaha egy Árpád-kori templomos falu állt, és azt is igazolták kutatók, hogy középkori temető van a halom déli oldalán, gyaníthatóan 11-13. századi. Érdekesség, hogy egykoron a magaslattól 200 méterre emelkedett halompárja, a Kis-Sáp, ami ma már nincs meg. – Jeleztük az örökségvédelmi hivatalnak és a területileg illetékes nemzeti parknak, mi történt, nekik kell eldönteni, kell-e büntetést kiróni a földtulajdonosra – mondta lapunknak Béres Mária. A Koszta József Múzeum igazgatója hozzátette, legfeljebb 30 centiméter mély szántást engedélyez a jogszabály. Arról, hogy milyen következménye lehet a bejelentésnek, Béres Mária úgy fogalmazott, bizonytalan a végeredmény, mert utólag nehéz bizonyítani, hogy az engedélyezettnél mélyebben művelték meg a földet. Hozzátette, az elmúlt években felhúzódott a művelés a halomra, és ha így folytatódik, idővel eltűnhet a horizont fölé emelkedő magaslat. Az igazgató szerint leginkább a föld tulajdonosának hozzáállásán múlik, megállítható lesz-e ez a kedvezőtlen folyamat.

Az ügyben természetkárosítás miatt büntetőeljárást indított ismeretlen tettes ellen a Szentesi Rendőrkapitányság bűnügyi osztálya. A rendőrség muzeológusok és régészeti szakértők bevonásával folytat vizsgálatot.

B. D.

2011. április 22.

Meglepetés érkezett

A Meglepetés munkatársai szorgoskodtak a múlt pénteken a főtéren, annak eredményeként, hogy 111 pályázó közül, Csákvár, Epöl, Györköny és Szob mellett a Kossuth tér nyert a magazin pályázatán. Az előzetesen meghirdetettel ellentétben egy virágágyást ültettek be a sajtó munkatársai, a főtéri szökőkúthoz legközelebb esőt.

A pályázati felhívásról Kósa Sándorné szólt korábban a városi főkertésznek, aki benyújtotta a jelentkezést, s aki értesült a nyereményről Baloghné Berezvai Csilla elmondta: eddig árvácskák voltak a virágágyásban, melyeket a csapat érkezése előtt kiszedtek nagyobb földlabdával együtt, áttelepítették egy másik ágyásba. Majd az önkormányzat munkatársai előkészítették a talajt, s az ültetés után már csak öntözés következett. Mint megtudtuk a főtér beültetését csak május 10-15. körül szokták elvégezni, addig körülbelül 3 ezer árvácska ékesíti a város központi területét. A palántát a helyi kertészeti szakközépiskola neveli, s szintén az intézmény diákjai szokták megtervezni a főtér és az Erzsébet tér virágágyásait is.

Ebben most módosulást jelent a budapesti füvészkert főkertésze által tervezett kompozíció. Hegedűs Noémi főszerkesztő tájékoztatása szerint azért Kiszel Péter irányította a munkát, mert a szakember már hosszú éve óta válaszol a lap olvasóinak kertészeti kérdéseire. A pályázat ötlete pedig még januárban fogant meg bennük, mert elegük volt a télből, s már az is jól esett mindanynyiuknak, ha csak gondolhattak a virágokra. Mint említette, érdekes volt számukra, hogy számos település nevezett, Budapestről azonban csak egy lakótelepi kisközösség indult, egy parányi virágágyással az először meghirdetett pályázaton.

Cseh-Lakos

2011. április 22.

Első fecske a vállalkozói faluban

Szirbik Imre és Rózsás AttilaA Szentesi-Mag Kft. költözhet be elsőként a Szarvasi út mentén kialakított vállalkozói faluba – a cég terveiről hétfőn tartottak sajtótájékoztatót a városházán. Rózsás Attila ügyvezető elmondta, a 15 éves múlttal rendelkező társaság a Kurca-parti kutatóintézet utódjaként jött létre. A növénynemesítésben és vetőmag-forgalmazásban érdekelt vállalkozás sok esélyt lát a piaci terjeszkedésre, ezért saját szolgáltató központ építését tervezi. Ennek a beruházásnak egyik állomása, hogy 3150 négyzetméteres telket vásároltak az ipari parkban. A tervek szerint 60 és 100 millió forint közötti összegből 2012 végére épül meg az új telephely, ahol a jelenlegi 12 fős létszám mellett további 3 fő felsőfokú végzettségű munkavállalót fognak alkalmazni. A kutatóállomás bérelt épületeit sem hagyják üresen, ugyanis szükségük van raktárbázisra.

Az ügyvezető elárulta, azért döntöttek a szentesi terjeszkedés mellett, mert az önkormányzatnál valóban vállalkozóbarát szemlélettel találkoztak, és a városházán minden segítséget megkaptak. Az ügyvezetőt ugyanakkor meglepte, hogy helyben milyen kevesen ismerik a Szentesi-Mag Kft. tevékenységét. Ezen mielőbb változtatni szeretnének. Az új telephely létrehozásánál szentesi tervezőkkel és kivitelezőkkel szívesen dolgoznának együtt, és az is a rövid távú elképzelések között

szerepel, hogy márkaboltot nyitnak a városban. A vállalkozói falu első fecskéjét Szirbik Imre is üdvözölte.

A polgármester oklevelet nyújtott át Rózsás Attilának, majd arra hívta föl a figyelmet, hogy e fejlesztés abban is segít, hogy Szentes a hazai kertészet központja legyen.

B.D.

2011. április 22.

Mozdonyok és kamionok

Kamionokat láthattunk a sínekenKamionok a síneken mifelénk még nem jártak, ezért is volt szembetűnő az elmúlt napokban, hogy Szentesen keresztül közlekedtek az úgynevezett RO-LA szerelvények, amelyek Kiskun-dorozsma és Ausztria nyugati határa között szállítják a nyerges vontatókat. E különleges szerelvényekre egyik olvasónk, a fenti kép készítője, Panyik-Tóth János hívta föl a figyelmünket. Tőle azt is megtudtuk, hogy a vonatok elején levő két Hercules becenevű dízelmozdony is most először jár a vasútvonalunkon. Látványuk egyébként annak köszönhető, hogy a Mercedes gyárat a Cegléd-Szeged vasútvonallal összekötő vágány kiépítésének idejére vágányzárat rendeltek el a Kecskemét és Kiskunfélegyháza közötti pályaszakaszon, a teherforgalmat pedig Szentes felé terelték.

2011. április 22.

Egészség klub

Április 27-től, szerdától – hetente, szerdai napokon – önismeret, öngyógyítás = egészség klub indul. Jelentkezni lehet április 26-ig a Művelődési és Ifjúsági Házban. Klubvezető: Varga János természetgyógyász. A klub megfelelő létszám esetén indul.

2011. április 22.

A Jobbik fiatalít

Megalakult Szentesen a Jobbik ifjúsági tagozata – jelentette be múlt szerdai sajtótájékoztatóján a párt helyi szervezete. A jelenleg öt fős csoport élére Tóth Mátét választották meg elnöknek. A rendhagyó taggyűlésen – ahol új tagokat is vettek föl – jelen volt Tóth Péter, a Jobbik megyei elnöke és Gál Renáta, az ifjúsági tagozatok megyei koordinátora. A megszólalók hangsúlyozták, olyan fiatalok a tagozat alapítói, akik magatartásukkal és szorgalmukkal példaképek lehetnek kortársaik előtt. Véleményükre, elképzeléseikre és ötleteikre is kíváncsiak a szentesi Jobbiknál, ezért közös taggyűléseket tartanak majd. Mivel más látásmódot képviselnek, és könnyen eligazodnak az internet világában, felfrissíthetik a szervezetet. A Jobbik Szentesen azt szeretné, ha egyes témákban az ifjúsági tagozat által jegyzett javaslatok is napirendre kerülnének a városházán.

2011. április 22.

Munkanélküliség: a mélyből tápászkodunk fel

Januárban csúcsot döntött az álláskeresők száma a szentesi kistérségben. A regisztrált munkanélküliek 3 ezres tábora azóta folyamatosan csökken, és a Békés Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ szentesi kirendeltségénél abban bíznak, hogy nyárra a létszám 2200-ra mérséklődik. Csak összehasonlításképpen: a válság beköszöntének évében, 2008-ban 1863, 2009-ben 2240, a tavalyi esztendőben pedig 2384 volt a térségi álláskeresők átlaglétszáma. A mutatók – amelyek Csongrád megyében Szeged után a legjobbak – tehát romlottak az elmúlt három évben, de ennél is szomorúbb, hogy a kilátások nem igazán javulnak. Tonnes Zsolt, a kirendeltség vezetője érdeklődésünkre elmondta, noha működik néhány nagyvállalat a városban, a térségben jellemzően a kis- és középvállalkozások a fő foglalkoztatók. Mivel a legtöbb ilyen vállalkozás csak néhány hónapra tud előre tervezni, a munkaerőpiaci igények ad hoc jelleggel érkeznek a kirendeltségre. Ezekre a gyorsan változó igényekre a képző intézmények sem tudnak reagálni, hiszen nekik is időre van szükségük, hogy átálljanak új szakmák képzésére.

Ugyanakkor biztató jelek is vannak arra, hogy a szakemberek által remélt 2200-ra sikerül lecsökkenteni az állástalanok számát. Az első lépést a Hungerit Zrt. tette meg, ahol az év elején 200 embernek hirdettek állást. Azt is kiszámolták már a kirendeltségen, hogy a helyi és országos közfoglalkoztatási programban, rövidebb és hosszabb időtartamra közel 400 fő vett részt eddig 2011-ben. Az év eleje óta mintegy 70 fő helyezkedett el a munkaügyi központ támogatása révén. Tonnes Zsolt azt is elárulta, hogy a Nemzetgazdasági Minisztérium által meghirdetetett munkahelyteremtő beruházásra kiírt pályázaton 6 szentesi cég vett részt. A beadványok elbírálás alatt állnak, és ha mind nyer, 30 új munkahely létesülhet.

A foglalkoztatottság javításának újabb lendületet adhat a május elsején induló TÁMOP 1.1.2 pályázati program következő szakasza. Ennek keretében 60 hátrányos helyzetű állástalan elhelyezkedését fogja támogatni a szentesi kirendeltség, illetve további 60 főnek átképzését segítenék elő. Többek között gyógymasszőrnek, szerkezetlakatosnak, hegesztőnek és gépi forgácsolónak tanulhatnak majd a rászorulók. A munkaügyi központnál már várják az állástalanok és a vállalkozások érdeklődését.

B.D.

2011. április 22.

Húszéves a Discos Travel Utazási Iroda

Elmúlt lapszámainkban a Discos Travel Utazási Iroda által szervezett utakkal foglalkoztunk. Ez alkalommal magáról az irodáról beszélgetünk Benkő István ügyvezető igazgatóval. Elöljáróban szól arról, hogy ebben a szezonban kissé rájuk ijesztettek a politikai események, az arab világban bekövetkezett változások. Az egyiptomi zavargások után nagy félelemmel tekintettek Tunézia felé, de hát ott szerencsére rendeződtek a dolgok. Ma már nyugodtan szervezhetnek utakat mind a két országba. Ezt örömmel nyugtázták, hiszen fő nyaralócélpont mindkettő.

Az ügyvezető igazgató elmondja, olcsóbbak lettek az utak. De tovább sorolja felkínált útjaikat. Mint mondja, nagyon jó szerződéseik vannak Törökországban. Hozzáfűzi: ma már a török szállodák közismerten magas színvonalon működnek. A tengerpartjuk szuper! Azután ott van az örök célpont: Görögország. Utasaik 50 százaléka Görögországba megy. Buszos, repülőgépes útjaik vannak. Ha az utas betér hozzájuk, elintéznek mindent, még a repülőtérre is fölviszik, ha azt akarja. Más gondja nincs, csak fölkészülni az utazásra. Odakint már várják, tehát nincs magára hagyva. Az irodákban minden tájékoztatást megadnak ezzel kapcsolatban.

– Ami még jól megy és mindenkinek javaslok: Málta, Mallorca, Spanyolország. Csodálatos helyek várják a turistákat, nagyon jó szállodákkal, programokkal, és az ellátás is kitűnő. És ne feledkezzünk meg Ciprusról, Máltáról sem. Mi mindig arra is gondolunk, hogy az út megfizethető legyen. Jók a szerződéseink, megfelelő rutinnal kezeljük a dolgokat. Több mint 200 irodával vagyunk kapcsolatban, nincs olyan igény, amit ne tudnánk kielégíteni – mondja Benkő István.

A központi irodák Szentesen, a Kossuth tér 4. szám. Szegeden a Török u. 11. szám alatt találhatók. Folyamatos nyitva tartás 9-től 17 óráig. Minden olyan jellegű szolgáltatással foglalkoznak, ami kiegészíti az idegenforgalmat: valutaváltás, utasbiztosítás, utazási tanácsadás, utazásszervezés, akár vállalkozásoknak körutakat szerveznek. Az ügyvezető igazgató büszkén vallja: a Discos Travel a legrégebbi magyar utazási iroda, ami magyar kézben van.

(lovas)

2011. április 22.

Oktatás és nevelés

Különlegességek a Kiss Bálintban

Karikó-Tóth TiborA Kiss Bálint Református Általános Iskola két elsős osztály indítását tervezi szeptembertől. Karikó-Tóth Tibor igazgató leszögezi, az osztálylétszámoknál tartani szeretnék a törvényi előírásokat. – Egyházi iskola vagyunk, így a beíratásnál, számolva a túljelentkezéssel, figyelembe vesszük a gyermekek egyházi múltját. Részt vett-e esetlegesen óvodai hitoktatásban? Az egyház ezt kéri tőlünk, más megkülönböztetést nem tehetünk.

– Azért mégis felteszem a kérdést: ha többen jelentkeznének, lenne lehetőség három osztály indítására?

2011. április 22.

Értékrendet ad a Szent Erzsébet

Nemes ÉvaA Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola már februárban elkezdte szervezni az elsősök fogadását. Először a szülőknek tartottak tájékoztatót, aztán a gyerekeket fogadták leendő tanítóik, Bartók Ágnes, Szi-lágyi Gyöngyi Zsuzsanna, Vida-Szűcs Jánosné és Máté Éva a tornateremben egy kis játékos bemutatóval. Mindezek alapján elmondhatja Nemes Éva igazgató, hogy megvan a szeptemberben indítandó két elsős osztály. – Óvodánkból 13 gyerek ballag el, ami már majdnem egy osztály – fűzi hozzá, hangjából némi elégedettség árad. Kis csodálkozással folytatja:

2011. április 22.

Versmondók versenye

Április 14-én ismét találkoztak a versmondók a Petőfi iskolában. Az évente megrendezett megyei szavalóversenynek immár 15. éve ad otthont az intézmény.

A rendezvényen közel 120 általános iskolás tanuló mutatta be tudását 4 kategóriában. A megye több településéről érkeztek diákok felkészítőikkel együtt.

Az évfolyamok külön termekben, 3-3 tagú zsűri előtt szavalták el a szebbnél-szebb költeményeket. A zsűrinek nem volt könnyű feladata kiválasztani a legjobbakat, de végül 5 gyermek teljesítményét értékelte és díjazta. Természetesen a részvételért minden diák emléklapot kapott. A szentesi versenyzők közül az 1-2. osztályos korcsoportban 2. helyen végzett Tóth Lilien Viktória (Koszta iskola, 2. o., fk.: Oroszné Tihanyi Márta).A 3-4. osztályosoknál 1. Ráfi Anna Réka (Szent Erzsébet, 4.o., fk.: Szűcs Klára), 5. Ferencz Benedek (Szt. Erzsébet, fk.: Szabó Mariann). Az 5-6. osztályo-sok versenyén 1. Mizere Laura (Koszta, 6.o., fk.: Tóthné Hlavács Mária).

A verseny után Ráfi Anna Réka és Mizere Laura elmondták, mindketten nagyon sokat gyakoroltak, hogy a lehető legjobb eredményt érjék el. Anna saját választása alapján Lackfi János: Tömb-házversek című művéből adott elő részletet, Laura Kosztolányi Dezső: Játszótársam mondd akarsz-e lenni című versét szavalta. Laura elmondta még, hogy a felkészülésben tanárnője mellett édesanyja is segített és azt is megtudtuk, minden vágya, hogy színésznő legyen.

A színvonalas rendezvényen a sokszínű előadások, tehetséges diákok mellett a szervezők is kitettek magukért, hiszen mindenkit uzsonnával vártak a szünetben ezenkívül pedig értékes könyvajándékokkal és kézzel készített emléktárgyakkal ajándékozták meg a résztvevőket.

2011. április 22.

Térfigyelő kamerák

Tisztelt Vállalkozók!

Az önkormányzat képviselő-testülete együttműködve a városi rendőrkapitánysággal városunk közbiztonságának megerősítése, a bűncselekmények és szabálysértések számának visszaszorítása és a lakosság biztonságérzetének növelése érdekében közterületi térfigyelő kamerarendszert szeretne létrehozni. A kamerákat Szentes közlekedési és bűnügyi szempontból jelentős pontjain helyeznék el. A térfigyelő rendszer bővíthető és a kamerák által továbbított képeket a rendőrség szakemberei folyamatosan figyelemmel kísérnék.

A térfigyelő rendszerhez csatlakozva a vállalkozók számára biztosítható lenne üzletük, telephelyük, irodájuk közterületi megfigyelése, biztonságának fokozása.

Használja ki a lehetőséget!

A szakmai és technikai részletekről, előzetes egyeztetés után Balogh Szabó Imre rendőrkapitány ad tájékoztatást.

Szirbik Imre
polgármester

2011. április 22.

Mit ér a lány legény nélkül?

Hét eddigi pályamunkájából öttel első díjat nyert Kiss Hajdú Teréz. A pedagógus a szentesi gimnázium volt matematika tanára nyugdíjba vonulása után kezdte öszszegyűjteni beszédessé vált múltja emlékeit. Legutóbbi dolgozatában bemutat női sorsokat is, mellyel a Néprajzi Múzeum országos néprajzi gyűjtőpályázatán első helyezést ért el.

A nyugdíjas pedagógus a matematika tanárok precizitásával és mellé jókora mesélőkedvvel dolgozza fel családja és közelebbi rokonai múltját, de egyúttal kitekint a tágabb értelemben vett népéletre is.

2011. április 22.

Fekvenyomásban tör a csúcsra

Túl szép az erőemeléshez

Márti és a "legyőzendő" tárcsákIskolájában egy angliai jutalomkirándulásról is lemondott a szentesi származású, de Szegeden tanuló és edző Szabó Márta, hogy ott lehessen a májusi fekve nyomó világbajnokságon. A 18 éves, kétszeres vb-győztes erőemelő lány erősödött tavaly óta, mégis nehezebb lesz eredményeit megismételni, mert már a juniorok és a felnőttek között indul.
Márti 2007 októberében találkozott először súlyzókkal, egy ismerősét kísérte el a szegedi edzőterembe, s ott is ragadt. Az erőemelés három fogásból áll, de Márti edzője a szép lányokat nem engedi versenyezni guggolásban és felhúzásban. Így maradt a fekvenyomás, mely egyébként önálló sportággá nőtte ki magát, sokan erre a fogásnemre specializálják magukat, s így Márti is megőrizhette csinos alakját. Fél évvel az első tréning után már diákolimpiáról hozott egy bronzérmet. Később a csehországi Pilsenben, majd az Egyesült Államokbeli Texasban, közelebbről Killeen-ben világbajnoki aranyakat akaszthattak nyakába. Az ifjúságiak között 85 kilós emelésig jutott, azóta fejlődött: az edzéseken már 100-zal nyomogat, fogalmaz a lány. Május végén Ausztriában indul a junior vb-n, ahol az ifjúságinál erősebb mezőnnyel találhatja magát szembe, de a dobogó a célja. Augusztusban Ukrajnába szeretne eljutni, a felnőtt Európa-bajnokságra.

A kétszeres világbajnok tavaly nyáron leállt az edzésekkel. A szünet egyrészt pihenéssel, másrészt gondolkodással telt. Mint mondja, megfordult a fejében, hogy befejezi az erőemelést. Aztán arra jutott, hogy mégis folytatja. Az elhatározást örömmel üdvözölte tavalyi támogatója, akinek köszönhetően a Texasban rendezett vb-re, igaz, edzője nélkül, de kijutott. Bár a kilétét felfedni nem kívánó, helybeli adományozó ezúttal is felajánlotta támogatását, Márti keres további szponzorokat is. Nincs könnyű helyzetben, hiszen nem olimpiai sportágban versenyez.

Szerencsére elmondható, hogy az iskolája rendszeresen támogatja a hátrányos helyzetű diákokat. A negyedikeseknek felajánlották, hogy azokat, akik sikerrel teljesítik a próbanyelvvizsga követelményeit, elviszik egy londoni városnézésre. Márti, bár februárban átment a vizsgán, azt kérte az iskolájában, a költségeket az ő esetében csoportosítsák át a vb-re.

(darók)

2011. április 22.

Ötödször is bajnokok

A hétvégén Debrecenben a Szilver TSE Formációs csapata megszerezte az 5. magyar bajnoki címét. A csapat nagyon jó teljesítményt nyújtott, a döntőben egyöntetűen 9 első hellyel sikerült a dobogó legfelső fokára állniuk. Remélhetőleg minden eddiginél jobb eredményt érhetnek el a világbajnokságon, Németországban.

Formációs párosok: Kósa András - László Szilvia, Schwartz Péter - Prozlik Anna, Borbás Csaba - Bús Renáta, Prozlik Ádám - Melis Bettina, Jéri Tamás - Szepesi Lilla, Vida György - Szűcs Liliána, Bugyi Bence - Kinyik Flóra, Bődi Dénes - Zsiros Gabriella, Kis Vencel - Bori Ildikó.

Felkészítő: László Csaba, Németh Anikó

2011. április 22.

Szegedi szezonzáró

Az idei szezon utolsó hazai mérkőzésén súlyos vereséget szenvedett a Szentesi Vasutas SK NB II-es futsal-csapata. A mieink a bajnoki listavezetőtől, a Gödöllő Bikáktól kaptak ki 12-3-ra a Dr. Papp László sportcsarnokban. A szentesi gólokat Szabó Dániel, Szeles Dániel és Szabó Árpád szerezték. A folytatás sem ígérkezik könnyűnek, hiszen a tabella második helyén álló, legutóbb 13 gólt szerző Újszegedi TC vendégei lesznek a mieink. Az Újszegedben számos olyan labdarúgó játszik, akik korábban Szentesen értek el sikereket a csapattal, komoly presztízse van tehát az öszszecsapásnak. A Szentesi VK a 21. forduló előtt az NB II Keleti csoportjának 9. helyén áll, 18 ponttal, és a szegedi lesz az idénybeli utolsó fellépése Némethy László együttesének.

hv

2011. április 22.

Hiába a mesterhármas

Nagy István mesterhármasa ellenére 4-3-ra kikapott az FK 1899 Szeged vendégeként a Poszler – Tihanyi, Kánvási (Páger), Vincze, Debreczeni, Juhász, Tóth, Nagy I., Gránicz, Halmos, Nagy A. (Pengő) öszszeállítású Szentesi Kinizsi a megyei másodosztályú labdarúgó bajnokság felsőházi rájátszásának második fordulójában. Az egykori NB I-es, NB II-es labdarúgókat foglalkoztató hazaiak korán vezetést szereztek, ám Nagy révén a Kinizsi fordítani tudott, majd amikor a hazaiak ismét átvették a vezetést, újra a fiatal középpályás góljával sikerült egyenlíteni. A büntetőből szerzet negyedik szegedi találatra azonban már nem érkezett szentesi válasz, így – bár játékban, gyorsaságban nem maradtunk alul az FK 1899-el szemben – pont nélkül utazott haza a csapat.

– Minden jól működött a meccsen, egy valamivel azonban nem tudtunk mit kezdeni, ez pedig a szegediek magasságbeli fölénye – mondta a lefújást követően Bozóki Zoltán vezetőedző. Három játékosunkat ráadásul nélkülöznünk kellett, Bordács sérülés, Németh Arnold sárga lapok miatt hiányzott, Páger pedig szintén nem léphetett pályára.

Szombaton a Tanárképző ellen igyekszünk javítani, bár a meccset szokatlanul korán, délelőtt 11 órakor rendezik, remélem ez nem okoz problémát labdarúgóimnak.

A Szentesi Kinizsi jelenleg 11 ponttal a tíz csapatos felsőházi tabella kilencedik helyén áll, hat ponttal megelőzve leendő ellenfelüket, az Universitast.

H.V.

2011. április 22.

Példát mutat a lósport

A hétvégén, a tavalyihoz hasonlóan, ismét sikerült összehozni Szentesen a különböző lovas szakágakat, egy bemutató és verseny erejéig. Babinszky Zsuzsa főszervező, a Szent László Lovas Egyesület elnöke örömmel számolt be arról, hogy a magyar lósport helyben példát mutat a többi sportágnak. Abban az értelemben, hogy itt nem egymás ellen, hanem egymást támogatva népszerűsítik kedvenc sportágukat. Nagyon fontos, hogy a gyerekekben kialakítsanak egyfajta felelősségérzetet, hiszen a ló nem játék, amit ha megununk, akkor hetekig rá sem nézünk. A ló egy gondolkodó és érző lény, aki igényli a törődést.

Sokan ezen a versenyen mutatkoztak be először, közülük többen még alig hagyták el az óvodát. Futószáron való lovaglás során mutattak be különböző előírt gyakorlatokat, melyet a neves versenybíró, Prutkai Zoltán bírált el. Elmondta: csodálatos ez a kezdeményezés, az a gondoskodás, amivel a kezdőket itt mindenki segíti, valamint az is, hogy a díjlovaglás és a díjugratás mellett, a fogathajtók is "beszálltak", illetve a western lovasok bemutatója is színesítette a programot.

Dr. Filipsz István az IC Ranch tulajdonosa, a western lovasbemutatót követően magyarázta: lovai látszólag különböznek a díjugratóktól, alacsonyabbak, de talán dinamikusabbak, gyorsabbak, fordulékonyabbak, hiszen speciális feladatok végrehajtására szelektálták őket. Alapjában ugyanolyan törődést igényelnek, mint a többi ló, nemcsak az állatterelés, hanem a kocsik húzása – lásd a "Hatosfogat" című westernfilmet – sem idegen tőlük, és talán a sportág fejlődésének egy óriási lökést fog adni az, hogy a londoni olimpián már bemutatkozhatnak.

Kovács Jánostól, a Szentesi Fogathajtók Egyesületének elnökétől megtudtuk: szeretnék tovább vinni ezt a programot, ezt a sportszellemiséget, és május 14-én a Spartacus sportpályán egy hasonló, több szakágat bemutató rendezvényre várnak minden érdeklődőt.

Garai Sz. Imre

2011. április 22.

Judo

Április 16-án az UTE csarnokban álltak tatamira a Pollák DSE versenyzői a judo ifjúsági diákolimpia országos döntőjén. Az egyesület versenyzője, Valkai Béla (képünkön) (Zsoldos Ferenc szakiskola) 3. helyezést szerzett a –81 kg-osok között.

2011. április 22.

Bajnokok Kassán

Szlovákia nyílt szenior úszók bajnokságát Kassán rendezték meg, ahol a szlovák sportolók mellett osztrák, lengyel, ukrán, cseh és természetesen magyar versenyzők is részt vettek. A Szentesi Delfin ESC nagyon jól szerepelt. 35 egyéni korosztályos bajnoki cím mellett még az abszolút versenyben is jól végzett néhány szeniorunk. Pászti Edit háton a legjobb, 100 háton a második legjobb, Berezvainé Virágos Éva 200 vegyesen, Pólyáné Téli Éva 100 mellen, Melkuhn Dezső 200 vegyesen a harmadik legjobb teljesítményt érte el az egész mezőnyben.

Pólyáné Téli Éva: 50 pille, 100 pille, 50 mell, 100 mell, 50 gyors, 200 gyors, 400 gyors, 50 hát, 200 vegyes 1.; Berezvainé Virágos Éva: 400 gyors, 200 gyors, 200 vegyes, 50 hát 1. 100 hát 2. 50 gyors, 100 gyors 3.; dr. Bakacsi Gyula 50 mell, 100 mell, 100 hát, 200 gyors 1. 50 hát, 50 gyors, 100 gyors 2.; Lukátsy Katalin: 100 hát, 50 pille, 200 vegyes, 200 gyors 1. 100 mell, 100 gyors, 50 mell 2.; Melkuhn Dezső: 100 pille, 400 gyors, 200 gyors 1. 50 gyors, 100 mell, 100 gyors, 200 vegyes, 50 mell 2. 100 hát, 50 hát 3.; Kovács Attila: 100 hát, 100 gyors , 200 gyors 1. 50 gyors, 100 mell 2. 100 gyors 3.; Bertényi Mária: 400 gyors, 50 mell, 200 gyors 1. 50 gyors, 100 mell 2. 100 gyors 3.; Pászti Edit: 50 gyors, 100 hát, 50 hát 1. 100 gyors 2.; Deb-reczeni Beáta: 100 hát, 50 hát 1. 400 gyors 2. 200 vegyes, 100 mell 3.; Kovács László: 200 gyors, 400 gyors 2. 50 hát 3.; Kelő Sára: 200 vegyes 2. 100 hát, 50 hát, 100 gyors 3.; Bocskay Zsófia: 100 pille 2. 200 vegyes 3.

4x50 m férfi gyors váltó: V. kcs.: 1. Szentes (Melkuhn Dezső, Bakacsi Gyula dr. Kovács László, Eszenyi László). 4x50 m férfi vegyes váltó: V. kcs.: 1. Szentes. 4x50 m női gyors: II. kcs.: 2. Szentes (Virágos Éva, Téli Éva, Pászti Edit, Debreczeni Beáta), IV. kcs.: 2. Szentes (Bocskay Zsófia, Bertényi Mária, Lukátsy Katalin, Kelő Sára). 4x50 m női vegyes: II. kcs.: 2. Szentes. IV. kcs.: 2. Szentes. 4x50 m MIX gyors: IV. kcs.: 3. Szentes. VI. kcs.: 1. Szentes. 4x50 m MIX vegyes: IV. kcs.: 3. Szentes. VI. kcs.: 1. Szentes.

Pólyáné Téli Éva

2011. április 22.

Pótfűtés

Hófehérke 7 pasival élt együtt, Piroska szülői tiltás ellenére egyedül csavargott, Csipkerózsika egy idegennel csókolózott, majd hozzáment, Hamupipőke kiszökött éjjel egy buliba. Ezeken a meséken nőttünk fel és csodálkoznak a szüleink, hogy milyenek vagyunk?

2011. április 22.

Kis kukta

  • Sonkás-sajtos csiga
  • Csokihab
2011. április 22.

Tavasz a természetben

A Szabadidős Sportklub ismét pályázatot hirdet "Tavasz a természetben" elnevezésű kiállítására amatőr alkotók részére. A rendezvény célja: különböző korcsoportú alkotók bármilyen természetes anyagból kézimunkával készített alkotásainak bemutatása. A művek a természetből vett témákat jeleníthetik meg, mellyel felhívják a látogatók figyelmét a természeti környezet védelmének fontosságára. A kiállítások időpontjai és helyszínei: óvodások május 6–13., Művelődési és Ifjúsági Ház. Általános iskolások május 20–27., Hegedűs László helyőrségi klub. A rendezvényt a Szabadidős Sportklub szervezi a művelődési központtal, a Hegedűs László Helyőrségi Klubbal. Felvilágosítás kérhető: Léhi Gábor 30/468-87-69.

2011. április 22.

Hat ország 400 kosarasa

A legkisebb szentesiek (fehérben) csütörtökön a brassói BC Galactica csapatával29 csapat részvételével csütörtökön kezdődött, és vasárnapig tart a III. Nemzetközi Húsvéti Kosárlabda Torna, amelynek mérkőzéseit a sportcsarnokban, illetve a Koszta és a Klauzál-iskolában rendezik meg. Két korosztály, a '98-as és 2000-es vagy annál későbbi születésű gyermekek mérik össze tudásukat. A kisebbeknél nem az eredmény számít, ezért náluk az összes résztvevőt díjazni fogják, míg a nagyok 12-es mezőnyében csak a legjobb együttesek kapnak majd serleget és érmeket. A seregszemléről a szervező Szentesi Kosárlabda Klub edzője, Aleksandar Pres-kart – közismertebb nevén Sale – érdeklődésünkre elmondta, azt volt a céljuk, hogy minél több játéklehetőséget biztosítsanak a legfiatalabb kosarasoknak, egyúttal bővítsék a szentesi kosárlabda nemzetközi kapcsolatait. Utóbbiban nagy segítségükre volt az IPA-pályázat, amelyen jelentős támogatást nyert a klub: az összegből három szerb és három magyar csapat részvételét biztosították ezen a tornán.

Rajtuk kívül jöttek még csapatok Romániából, Csehországból, Lengyelországból és Finnországból is, a hazai fellegvárakat pedig Budapest, Szombathely, Szolnok, Szeged és Hódmezővásárhely képviseli Szentesen. A közel 400 játékost a kollégiumban, kísérőiket pedig panziókban szállásolták el a szervezők. Ami a sportág fogadtatását illeti, Saletől megtudtuk, jelenleg 80 szentesi fiatal jár az edzésekre, de ha a kistérségben elindított programot nézzük, közel 250 fiatal kosaras nevelésért felelnek. A rendszeres megmérettetés és a fejlődés érdekében kistérségi bajnokságot szerveztek.

Kép és szöveg:
B.D.

2011. április 22.

Az ezüstéremre is büszkék vagyunk!

Harmadik – ezúttal 8–7-es – vereségét szenvedte el a Hungerit-MetalCom Szentesi VK női vízilabdacsapata a bajnokság döntőjében, így eldőlt, hogy idén is Dunaújvárosba került a bajnoki trófea. A találkozót megelőzően Oltyán Gyula, aki gyermek, serdülő és ifjúsági csapatokat is treníroz a Szentesi VK-nál, arról beszélt, hogy a két remekül felkészített, hasonló játékerőt képviselő csapat között nüanszok döntenek majd. Mindenben igaza lett a szakembernek, hiszen várakozásának megfelelően a bajnoki döntőhöz méltó nagy csatát hozott a finálé negyedik összecsapása.

– Egy kiváló csapat ellen, nagyon nehéz mérkőzésen szereztük meg a nyolcadik aranyérmünket – mondta Mihók Attila a bajnokcsapat trénere.

Érthetően csalódottan nyilatkozott Zantleitner Krisztina, a Hungerit-MetalCom vezetőedzője. – A mai napon a Dunaújváros jobban akarta a győzelmet, a fiatal játékosaimnak pedig még szokniuk kell egy ilyen téttel bíró mérkőzés légkörét. Tanulnunk kell a vereségből, de mindezektől függetlenül a csapat egész éves teljesítményéhez gratulálok a lányoknak.

Hasonlóan elismerően szólt Magyar József, a Hun-gerit Zrt. vezérigazgatója: – Nagyon örülök annak a teljesítménynek, melyet a lányok ebben a szezonban produkáltak. Biztos vagyok abban, hogy ez a társaság jövőre ennél jobb helyezést is el tud majd érni.

Lezárult tehát egy szakasz a Hungerit-MetalCom életében, amely a 2010/2011-es évadban Magyar Kupa-győzelemmel, nagyszerű LEN-kupa meneteléssel és bajnoki ezüstéremmel volt kiszínezve, és ez így az utóbbi esztendők legeredményesebb szezonját jelenti a szentesi női vízilabdázás történetében.

H.V.

2011. április 22.

Leforrázta élettársát

Orvvadászt fogtak a rendőrök hétfőn este Eperjes külterületén. Az éppen kint tartózkodó vadászok lövésekre lettek figyelmesek, amit azonnal jeleztek a rendőröknek, akik elfogtak egy helyi férfit. Az engedély nélkül vadászó férfi járművének csomagtartójában egy közel 200 ezer forint értékű őzbakot találtak a rendőrök, majd később előkerült egy házi készítésű, hangtompítóval és távcsővel felszerelt fegyver is. Mivel az orvvadásznak fegyvertartásra nem volt engedélye, ezért ellene lőfegyverrel való visszaélés és lopás miatt indult büntetőeljárás.

Három generátort és egy olajkútfúró-fejet loptak el egy nagymágocsi tanyából ismeretlenek. A berendezések ára közel 340 ezer forint volt.

Magánokirat-hamisítás miatt indult nyomozás az egyik általános iskola fiatalkorú és gyermekkorú tanulói ellen, akik az osztálynaplóba négyes és ötös osztályzatokat írtak be maguknak. Mivel ez is bűncselekménynek számít, természetesen büntetőeljárás folyik ellenük.

Súlyos testi sértés miatt folytat eljárást a rendőrség egy szentesi férfi ellen, aki az ápolásra szoruló élettársát, annak fürdetése során, leforrázta. Az asszony nyolc napon túl gyógyuló, súlyos égési sérüléseket szenvedett.

H.V.

2011. április 22.

Búcsú - győzelemmel

Az alsóházi rájátszás első mérkőzését megnyerte a Bodrogi Bau Szentesi VK férfi vízilabdacsapata. A mieink az Angyalföldi Sportiskola együttesét verték 9-4 arányban úgy, hogy több, mint két negyeden keresztül nem sikerült gólt dobnunk a fővárosiaknak. Az első és a negyedik nyolc perc viszont remekül sikerült, ezeket a játékrészeket 5-2-re illetve 4-1-re nyerték a mieink. A csapatból Turzai, Németh Dániel és Szabó Levente duplázni tudott, míg Éles és Araczki egyszer-egyszer volt eredményes.

Tóth László, a Szentes mestere kapkodásról, az ellenfél játékának átvételéről beszélt a találkozó után. – A legfontosabb a győzelem volt, így tudtunk búcsúzni a felújítás előtt álló 33-as medencétől – mondta a tréner.

h.v.

2011. április 22.

Baba-mama klub

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját április 29-én, pénteken 10–12 óráig tartják. Az Ady Endre utcán lévő épületben Borbás Gabriella logopédus előadását hallhatják az érdeklődők a beszédfejlődésről és a beszédhibákról.

2011. április 22.

Salsa-est

Kétórás élőzenés salsa-estre várják az érdeklődőket április 29-én, pénteken 18 órakor. A Művelődési és Ifjúsági Házban tartandó összejövetelen a salsa, a bachata és a rumba tánc megtanulására is lehetőségük lesz a jelenlévőknek. A Salsa Juanita héttagú salsaformáció táncolható, los angelesi stílusú zenét játszik. Műsorukban a jazzes szólók mellett a főszerep a táncosoké.

2011. április 22.

Mozgáskorlátozottak ünnepelnek

A mozgáskorlátozottak szentesi csoportja megalakulásának 30. évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségre várja tagjait a Móricz Zsigmond Művelődési Házba. Április 28-án, csütörtökön 14 órától az alapító tagok megjelenésére is számít a vezetőség.

2011. április 22.

Családi események

Született: Vízi István László és Kovács Szilviának Zsombor, Müller Csaba és Szvák Erikának Flórián nevű gyermeke.

Házasságot kötött: dr. Török Zoltán és Matalin Gabriella, dr. Rotár Gábor Szabolcs és Geszti Anita, Varga István és Gajda Aliz.

Elhunyt: Beregszászi János, Soós Lajosné Marczinkó Terézia, Ádám István, Horváth Imréné Juhász Erzsébet.