2007. hónap 00.

Szétválik a kistérség?

Gémes LászlóTöbb település is kiválhat a jövőben a Szentes Kistérség Többcélú Társulásból. Az egy városból, két nagyközségből, valamint 5 kistelepülésből álló társulás négy tagja, Szegvár, Fábiánsebestyén, Nagymágocs és Árpád-halom már a szaktárca felé is jelezte hivatalosan kilépési szándékát. Orosháza neve is felmerült központként.

A hétéves múltra visszatekintő együttműködésben Szentes mellett Árpádhalom, Derek-egyház, Eperjes, Fábiánsebes-tyén, Nagymágocs, Nagytőke és Szegvár különböző közszolgálati feladatok ellátásában vesz részt. Közösen működtetik az Egységes Pedagógiai Szakszolgálatot, a központi orvosi ügyeletet, a nyilvános könyvtári feladatokat, a szociális alapszolgáltatási és intézményi felada-tokat, de a közoktatásban is együtt gondolkodtak, eddig.

Gémes László, Szegvár polgármesterétől megtudtuk, hogy a társulás tagjai közül négyen a kilépést fontolgatják. A négy település április 1-jén hivatalosan is jelezte, hogy más társulási formában képzeli el jövőjét.

– Egy-másfél hónappal ezelőtt informális ülést tartott a társulás, ahol sikerült megállapodni a 8 polgármesternek az elnök személyéről és az iroda helyéről. A résztvevők megállapodtak abban is, hogy a nagy-mágocsi és a fábiánsebestyéni polgármester látja el az alelnöki feladatokat, a derekegyházi polgármester, Szabó István elnököl. A társulás irodája is Derekegy-házra kerülne. Majd március közepén, arra hivatkozva, hogy a törvényi kötelezettségeknek megfelelően március 16-ig el kell fogadni a költségvetést, ismét összehívták a tagokat. Az ülésen a költségvetést egyhangúlag nem tudták megszavazni, és az egyhangú informális megállapodást pedig a szentesi polgármester felrúgta, hivatkozva arra, hogy a szentesi testület ezt úgysem fogadná el. Az ülésen azonban végképp megerősítést nyert, hogy a szentesi polgármester szeretné a társulás elnöklését végezni – mondta Gémes László. A szegvári polgármester hozzátette: – A tagok kifejezték elégedetlenségüket a hozzájárulás mértékével, s az arányában kapott feladatvégzéssel kapcsolatban is.

--------------------------------

Szirbik ImreSzirbik Imre polgármester megerősítette: ügyvezető elnöke van a kistérségnek, Szabó István derekegyházi polgármester személyében. Gémes László mondataira a következőt reagálta:

– Ami az ominózus informális megbeszélést érinti, az ott elhangzottakat eddig is tartottam, és ezután is tartom. Ugyanakkor természetesnek tekintem, s ezt mondtam el a jelenlévőknek is, hogy Szentes csak olyan megoldást tud támogatni, amelyben a város hozzájárulása a jelenlegi költségekhez képest nem növekszik. Egyébként ezen az ominózus márciusi beszélgetésen Gémes László nem volt jelen, így kissé furcsának tartom minősítő szavait.

Az 1992-ben megalakult Árpád Kistérségfejlesztő Egyesület, majd az ennek nyomdokába lépő Kistérségi Társulás közel 20 éven át politikamentesen tudott együtt dolgozni, de a legutóbbi helyhatósági választások óta a Fideszhez közel álló polgármesterek a társulást Gémes László szegvári polgármester vezetésével – aki egyben a Csongrád Megyei Közgyűlés Fidesz frakciójának vezetője is – politikai színtérré tették. Néhány település esetében van logikus érv amellett, hogy bizonyos szolgáltatásokat máshonnan is igénybe vennének, hisz az eperjesi gyerekeknek közelebb van Gádoros, mint Szentes vagy a nagymágo-csiaknak az orosházi orvosi ügyelet kb. fele távolságra van, mint a szentesi ellátó. A kistérség korábban is támogatta a Szegvár által éppen most felmondott mártélyi oktatási együttműködést, mely a hódmezővásárhelyi oktatási kistérséghez kapcsolódik.

A Szentes vezette kistérség közreműködésével az egyes községekben az elmúlt években eddig soha nem látott fejlesztések valósultak meg: utak, járdák épültek, megújultak iskolák, óvodák, szociális-, és közintézmények és megkezdődhetett több község szennyvízrendszerének kiépítése is. A környező községek és Szentes ezer szállal kapcsolódnak egymáshoz, a mindennapi élet sok területén. Az emberek döntő többsége Szentesen dolgozik, ide jár szakellátásra, kórházba, középiskolai tanulmányait itt végzi, jelenünk, múltunk és remélem értelmes jövőnk is összeköt bennünket. Ezt a községek lakói pontosan tudják. Nem kellene az együttműködésben rejlő lehetőségeket a rövidlátó politika oltárán feláldozni.

Úgy gondolom, a kistérségi együttműködésnek ugyanúgy, mint eddig a kölcsönös előnyökön kellene alapulnia, s nem rövidlátó politikai vagy személyes érdekek kiélési terepének. Szentes városi szerepéhez kapcsolódóan eddig is kiemelten segítette a községeket, s ezt a vállalását ezután is teljesíti függetlenül attól, hogy ki a szervezet vezetője. Egyébként hónapokkal ezelőtt bejelentettem a társulásnak, hogy ezt az elnöki szerepet nem kívánom betölteni.