2011. április 22.

Ivartalanító központ épül a Berekben

Megszüntették a túlzsúfoltságot az állatmenhelyen

Izsák Gábor ötlete, hogy ivartalanító telepet hozzanak létreFővárosi állatvédők állatkínzás miatt feljelentették a Téglagyári úti állatmenhely vezetőjét és egy munkatársát: Széchenyiné Csergő Judit szerint nem ezt érdemelték. A telep túlzsúfoltságát enyhítheti a jövőben az az ivartalanító központ, amit most építtet a Berekben egy német alapítvány.

Az országos médiába is bekerült múlt héten a szentesi állatmenhely ügye. A 120 férőhelyes Téglagyári úti telepen 240 kóbor ebet gondoztak. A menhelyen szemléző fővárosi állatvédők állatkínzás miatt feljelentették a telep vezetőjét és egy munkatársát. Szerintük túlzsúfoltak voltak a kennelek, és a körülmények sem voltak megfelelők a kedvencek ellátásához.

Széchenyiné Csergő Judit telepvezető mondta lapunknak: – Valóban több kutyát fogadtunk be, mint amennyit lehetett volna, de úgy éreztük, segítenünk kell az utcára kitett vagy a hálátlan gazdától megszökött állatokon. Sokszor előfordult, hogy elhunytak vagy otthonba vonult idősek kutyáit is hozzánk hozták. Tudnunk kellett volna nemet mondani, ezt elismerem.

A városszerte ismert állatvédő szerint könnyű kritizálni őket, de azt elfelejtik, hogy évtizedeken keresztül önkéntesként látták el a feladatot, saját idejüket és pénzüket nem sajnálva gondoskodtak az ebekről. Hozzátette, ő és munkatársa is áll a vizsgálat elébe, nincs mit szégyellniük, hiszen hosszú ideje részt vesznek az állatvédelemben. A zsúfoltság egyébként múlt péntek óta csökkent a telepen. Több szervezet összefogásával sikerült az ebek nagy részét máshová költöztetni. Most már csak egy tucat kutyának kell megfelelő helyet találni, és visszaállhat a rend a telepen, ahová már vettek föl egy főállású telepvezetőt.

A kóbor kutyák elszaporodásának megfékezésére megoldást jelenthet az az ivartalanító központ, amit most építtet egy német alapítvány a Berekben. Izsák Gábor, az Arche-Canis Alapítvány magyarországi koordinátora lapunk érdeklődésére elmondta, ismerőseik révén már korábban megismerték a szentesi állatmenhely helyzetét, és ekkor született az ötlet, hogy a nyugat-európai gyakorlatot követve nálunk is létre lehetne hozni egy állomást, ahol a nem tenyésztésre szánt ebeket ivartalanítanák.

A szervezet 50 ezer eurót költ arra, hogy az egykori kacsaneveldét átalakítsa. A külső kenneleken kívül egy orvosi szobával ellátott befogadó állomást építenek ki, ahol 13 fedett, fűtött és csempézett kennelben folyik majd az ivartalanított, műtött vagy beteg kutyák utókezelése. Összesen 40-50 férőhelyes lesz az állomás, amit a tervek szerint egy hónap múlva adnak át. Hogy a szomszédokat se zavarják, hamarosan hangfogó kerítés épül a központ köré. – Ha egy újabb menhelyet építenénk, napok alatt megtelne, és nem kezelné a problémát. Az ivartalanítással viszont pár év alatt elérhető, hogy lecsökkenjen a gazdátlan ebek száma. Ehhez viszont az kell, hogy mindegyik menhelyre vagy gyepmesteri telepre került kutyán elvégezzük ezt a beavatkozást. De itt még nem szeretnénk megállni. Évente 2 hónapra akciót hirdetnénk, mikor a háznál tartott kedvenceket ivartalanítanánk. Tudjuk, hogy ez költséges, ezért az alapítvány vállalja, hogy rászorulók esetén fedezi a kiadások egy részét. Programunk finanszírozására 50 ezer eurót szán a német alapítvány – tette hozzá Izsák Gábor. Gazdit a média és az internet segítségével fognak keresni a kóbor állatoknak. Az is eldőlt már, hogy július 2-án nyílt napot rendeznek a berki központban.

Bíró Dániel