2011. április 22.

Kis kukta

Sonkás-sajtos csiga

Elkészítése: 1 kg liszt, 3 dl víz, 1 tojás, 1 kocka élesztő, 1 kis pohár tejföl, 2 ek. disznózsír, csipetnyi cukor és 1 ek. só felhasználásával kelt tésztát készítünk. Hagyjuk 20 percig pihenni, majd gyúrjuk át újra. Amikor hólyagosra kelt, nyújtsuk ujjnyi vékonyra, kenjük meg óvatosan az egész tészta felületét vajjal, daraboljunk rá tetszés szerinti mennyiségű sonkát. Ha lehet vágjuk kis kockákra, mert így könnyebb feltekerni. A sonkarétegre reszeljünk sajtot és hagyjuk állni 5 percig a pizza kinézetű tésztát. Ezután lassan tekerjük fel, mint a bejglit, és az így kapott rudat kezdjük karikákra vágni, majd rakjuk lisztezett sütőlapra. A vagdosáshoz legjobb, ha lisztbe mártott műanyag recétlen kést használunk. Süssük 20 percig 180-200 fokon, amíg halvány sárgára nem pirul a teteje. Kiváló sörkorcsolya, de vacsorának is megfelelő kenyér vagy kifli helyett.

Csokihab

Elkészítése 6 személyre: 250 g étcsokit 25 ml vízzel lassan felolvasztunk 2 percig és simára keverjük. Hozzáadunk 50 ml vaníliás cukrot és 6 tojás sárgáját, majd egyenletesen elkeverjük ezeket a hozzávalókat is. A végén 200 ml zsíros tejszínnel felöntjük. A tojások fehérjét 75 ml cukorral habbá verjük és hozzákeverjük az előző masszához. Tálalásra kész edényekbe vagy poharakba töltjük és 4 óra hosszáig hűtjük. Ha sietünk, tegyük 1 órára a mélyhűtőbe, majd negyedórára hűtőszekrénybe.

Jó étvágyat!