2011. április 22.

A Hitelszövetkezet ünnepelt

Komplett banki szolgáltatásokat vezetnek be

A hitelszövetkezetek európai kialakulása a 19. század végén jelentkező gazdasági válság, a szegénység és a kamatuzsora hatásaira vezethetők vissza. Ebben az időszakban a kölcsönös segítés elvén nyugvó elméletek alapján olyan szervezetek, hitelszövetkezetek alakultak ki, amelyek máig fennállnak és működnek. Tevékenységük elengedhetetlenül fontos része az adott ország, illetve régió pénzügyi szolgáltatásában.

Magyarországon jelenleg négy hitelszövetkezet működik, 24 kirendeltséggel, betétgyűjtő pénztárral 8 megyében vannak jelen, 20 ezres taglétszámmal.

Kizárólag tagjaik körében fejtik ki működésüket. Közülük a szentesi a napokban ünnepelte fennállásának 15. évfordulóját. Valóban ünnep volt, amelybe a kulturális program is belefért: Paulovics Tamás (versmondás), Kiss Viktória (ének), Andor Csilla (ének) és Nagy János (zongora) közreműködésével.

Az Árpád Agrár Rt. székházában dr. Csikai Miklós elnök köszöntötte a megjelenteket (a kezdő mondatokat is tőle idéztük), s kezdte meg a visszaemlékezések sorát. Elmondta, a világon 700 millió szövetkezeti tag van, s akik eme mozgalom legerősebb ágát a pénz gyűjtésében, kezelésében, kölcsönadásában látják, közel 40 százalékuk hitel-, és takarékszövetkezeti tag.

Szirbik Imre polgármester, úgy is mint a jubiláló szövetkezet tagja elmondta, a város számára nem csak eggyel több bankot jelent, jóval többet, hiszen a hitelszövetkezetet megtestesíti azt a szolidaritást, amit nem felülről találnak ki, hanem az élet hozta létre, azok az emberek, akiknek gondja megoldásra vár. Az a kezdeményezőkészség, hogy a termelő folyamatok mellé odategyék a pénzügyi folyamatot is, a tőkeegyesítési szolidaritás, a szentesi gazdák gondolkodását dicséri. Eredményesen működnek.

Holman István ügyvezető igazgató tájékoztatójában elmondta, a tagság létszáma a kezdeti 96 főről mára közel 7 ezerre nőtt, a társaság tőkéje 25 millió forintról 5 milliárd 700 millióra. Szólt arról, hogy a világban végbemenő válság és az ingatlanpiac nem éppen szerencsés mozgása őket is érintette, ám a rájuk jellemző rugalmassággal, munkájukkal a siker útjára tudták kormányozni szövetkezetüket. Az ügyvezető kitért arra, azon dolgoznak, hogy minél több ügyfelet tudjanak rábírni a számlavezetésre. Folyamatban van a bankkártya bevezetése, és még ebben az évben megteremtődhetnek a komplett banki szolgáltatások feltételei a Szentesi Hitelszövetkezetben.

(lovas)