2011. április 22.

Szeméthegyek a Kurca mentén

Jó fogás használt pelenkából

Pecázás helyett szemetet gyűjtöttekTöbb mint 100 köbméter szemetet gyűjtöttek múlt szombaton a horgászegyesület vizei mentén a szentesi pecások. Ötven önkéntes vett részt az egész napos akcióban. A szervezet elnöke, Kalamusz Endre 2012-től kötelezővé tenné a részvételt a tagok számára, mert szerinte szégyenteljes, hogy ilyen kevesen vállalták a közcélú munkát.

Mintegy 50 szentesi horgász vállalkozott arra múlt szombaton, hogy a Kurca, valamint a Pankotai és a Gerecz tó partján összeszedi a szemetet. Az önkénteseket csoportokra osztották, akiknek végig kellett járni a tavak környékét és a Kurca mindkét oldalát a Körös-parti vízátemelőtől egészen a Berki zsilipig. Lapunk Koncz Istvánhoz, Kecskés Dánielhez, Szabó Zoltánhoz, Kun Józsefhez és Sipos Imréhez csatlakozott, akiknek a Kurca egyes zsilip alatti szakaszát kellett megtisztítaniuk. A tiltó melletti tanyán élő idős hölgy üdvözölte a kezdeményezést, de megjegyezte, arrafelé összeszedik maguk után a szemetet a pecások. Ehhez képest mire a különítmény elért a kertváros határáig, egy utánfutó rogyásig megtelt különféle hulladékkal.

Fél pár cipő, női táska teli okmányokkal, gumiabroncs, rengeteg fólia és műanyag palack került elő a bokrok alól és a vízpartról. A szemétgyűjtők elmondták, az utóbbi években egyikőjük sem horgászott ezen a szakaszon, így meglepve tapasztalták ők is, hogy a rendesen karbantartott horgászhelyek és ladikkikötők éppúgy szemetesek, mint az elhagyott stégek környéke. A reggel 7-kor kezdődő akció naplementekor ért véget.

Több mint 100 köbméter szemét gyűlt össze – tudtuk meg Kalamusz Endrétől. – Elkeserítő volt látni, hogy ahhoz képest, milyen sokszor emlegetjük természeti kincsként a Kurcát, mennyire nem törődünk vele. A berki szakaszon egy utánfutónyi használt pelenkát halásztunk ki, de találtunk televíziót és porszívót is a víz partján. A gyűjtés során az is kiderült, hogy az eldobott hulladék 90 százaléka nem horgászoktól származik – mondta az egyesület elnöke, aki szerint csak akkor lehet tisztább és rendezettebb állapotokat teremteni, ha rendszeressé teszik ezeket az akciókat, valamint még több civilt és helyi szervezetet bevonnak a nagytakarításba. – Szégyenteljesnek tartom, hogy a közel 1200 fős tagságból csak ilyen kevesen vettek részt a szemétgyűjtésben. Ahelyett, hogy segített és ezzel jó példát mutatott volna, sok tagunk inkább horgászott szombaton. Ez megengedhetetlen – tette hozzá Kalamusz Endre. Leszögezte, szemléletváltásra van szükség, ezért a jövőben fokozottan ügyelni fognak arra a halőrök, hogy szemetes helyre büntetlenül ne ülhessenek le a pecások. 2012-től azt is bevezetné az elnök, hogy évi 8 óra önkéntes munka kötelező legyen az egyesületi tagok számára. Aki ezt nem teljesítené, annak 5000 forintos hozzájárulást kellene fizetni. A szemétgyűjtő akciót egyébként a jövőben évente kétszer rendezi majd meg a horgászegyesület.

Kép és szöveg:
Bíró Dániel