XLI. évfolyam 37. szám

2009. szeptember 18.

Új tervek a Dózsa-ház átalakítására

A Dózsa-ház közösségi térré történő átalakítása ismét téma volt a képviselő-testület előtt. A benyújtott terv vitát váltott ki. A megtervezett épületszárny ugyanis nem illeszkedik a Dózsa-ház épületéhez, azt a városfejlesztési bizottság kifogásolta. A 11-i rendkívüli ülésen három változatról dönthetett a testület: az idegen architektúrát továbbengedi, áttervezteti vagy visszamondja a pályázatot. Az elfogadott B változat a jelenlegi Dózsa-házhoz harmonikusabb terv megvalósítását javasolja. Azaz: át kell tervezni a korábbi dokumentumot.

2009. szeptember 18.

Kevesebb adó folyt be

Emelkedhet a szemétszállítás díja

A múlt heti rendkívüli testületi ülés két bejelentéssel kezdődött: korábban már lapunkban is megírtuk, hogy Földvári Nagy István, a Pálmások Szövetségének települési képviselője lemondott mandátumáról. Döntését azzal indokolta, hogy elköltözött Szentesről. Helyét dr. Papp Zoltán sebész főorvos tölti be. A képviselő szeptember 11-én a rendkívüli ülésén tette le az esküt.

A másik egy szomorú hír: elhunyt Geréby József, a Pankotai Állami Gazdaság, majd annak jogutódjának vezetője, Szentes város tanácsának tagja, Állami-díjas, több cikluson át volt képviselő. Emlékének néma felállással adóztak a jelenlévők.

2009. szeptember 18.

Belépőt nyerhet a vb-re!

Harmadik hetéhez érkezett az össz Kyokushin Karate Világbajnokságról szóló játékunk. (Szeptember 4., 11., számunkban 5 kérdésre kellett helyesen válaszolni.) Játékunkkal belépőt nyerhetnek a Papp László Sportaréna rendezvényére. A megfejtést levelezőlapon, e-mailben (szenelet@szentes.hu) is beküldhetik, de telefonon is bemondhatják (311-563). Kérjük olvasóinkat, hogy megfejtéseiknél minden esetben tüntessék fel telefonszámukat.

1. Milyen feltételei vannak a vb-n való indulásnak?

2. Milyen súlycsoportokban indulhatnak a versenyzők?

3. Mikor tartják a hivatalos megnyitót?

4. A szentesi versenyző milyen kategóriában küzd, és hány évesen kezdett karatézni?

2009. szeptember 18.

Piaci capriccio

Tegnap aláírásgyűjtés történt olyasmi ellen, ami nincs is. Létezik egy integrált városfejlesztési stratégia. Abban, ha valaki fölvet valamit, az még csak egy gondolat. A város vezetésének jelen pillanatban esze ágában sincs a Rákóczi Ferenc utcai piacot sem korlátozni, sem megszüntetni, fejleszteni szeretné.

A leírtakat Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő mondta el a szeptember 11-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Azt követően szeptember 14-i dátummal levelet kapott szerkesztőségünk a Gondiné Ollai Katalin elnök nevével jelzett Szentesi Nyugdíjasok Szövetsége Egyesülettől. Azt írják, hogy a "vasárnapi zöldségpiacon a város polgármestere megpróbált nyomást gyakorolni az ott lévőkre, sőt odáig merészkedett, hogy követelte, fejezzék be az aláírásgyűjtést. Hazugságnak nevezte azt, hogy el akarják helyezni a piacot máshová." Ezt ők felháborítónak tartják, véleményük szerint ez sérti a demokratikus jogokat. Arra kérik a lakosságot, támogassanak minden olyan kezdeményezést, mely a közösség valódi akaratát kívánja bemutatni. Levelükben megjegyzik: "Meggyőződésünk, hogy a város lakossága túlnyomó többségének fogalma sincs a városrendezési stratégiában foglaltakról."

2009. szeptember 18.

Mit mond az esélyekről a megyei referens?

Diszkrimináció nélkül élni

Az Alkotmány alapelveinek szellemében minden ember joga hazánkban, hogy másokkal egyenjogú személyként élhessen. Az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség elvének gyakorlati előmozdítására az Országgyűlés korábban törvényt alkotott. Ennek alapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság 5 éve kezdte meg munkáját hazánkban, budapesti székhellyel. A hatóság tevékenységének célja az emberi méltóság védelme, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem a jog eszközeivel.

Hazánkban a diszkrimináció több társadalmi csoportot érint és az élet számos területén jelen van. A foglalkoztatás terén a nők, a 40 éven felüliek, a romák és a fogyatékossággal élők szenvednek el, leggyakrabban hátrányos megkülönböztetést. Diszkrimináció érhet valakit nemcsak neme, életkora, bőrszíne, fogyatékossága, hanem egészségi állapota, családi állapota, szexuális irányultsága, vagyoni helyzete, stb. miatt is.

2009. szeptember 18.

A programokban mindenki talál kedvére valót

Jubilál a Horváth Mihály Gimnázium

Számos kulturális programba kapcsolódhatnak be az érdeklődők a következő napokban a Horváth Mihály Gimnázium jubileumi rendezvénysorozatának keretében.

Szeptember 19-én, szombaton Nosztalgiázó címmel nyílik lehetőség tea és kávé melletti emlékezésre, találkozásra és kötetlen beszélgetésre a gimnáziumban. A rendezvény háziasszonya Kastnerné Józsa Erzsébet.

20-án, vasárnap 18 órától bemutatják a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának a kapolcsi fesztiválon készített utcaszínházi darabjait.

2009. szeptember 18.

A távcsőről

A csillagászati távcső történetéről hallhatnak érdekességeket azok, akik meghallgatják dr. Szatmáry Károly, a szegedi csillagvizsgáló vezetőjének előadását. Szeptember 23-án, szerdán 18 órára várják az érdeklődőket a városi könyvtárba.

2009. szeptember 18.

Éva segítőkész.

Ötvös Árpádnét a városi könyvtárban kértem meg - évtizedek során -, hogy az olvasni való igényeimet segítse. A könyvespolcokról hamar hozta a kért irodalmat.

Édesapám a 101-es gyalogezred második zászlóaljában szolgált az I. világháborúban. Pataki János, Ötvös Imre, József honvédtársaival emlékeztek az ezred történeteire a piavei utolsó csatára. Éva segítségével ismertem meg az ezred harcát dokumentáló könyvet. Néhány szál virágom, köszönetem szerény mosollyal fogadta.

Az irodalom széleskörű megismertetésének a könyvtárosok elkötelezett emberei. Róluk ezért írtam néhány éve. Évát ismertem csak, neve szerepelt a jegyzetembe. Elolvasta és mondta "én csak dolgozom." Nem járult hozzá, hogy újságszerkesztő kezébe adjam!

Nála hagytam soraim. Fizikai erejét meghaladó mértékben dolgozott. Hétvégeken nagyhegyi kiskertben termelték a konyha szükségleteit. Férjével leányaikat munkára, életútjaikon való helytállásra nevelték. Ők felnőttek. Édesanyjuk viszont elhunyt. Sajnos! Őt nem lehet elfelejteni. Soraimmal tisztelettel emlékezem!

Kátai Ferenc

2009. szeptember 18.

Kirabolták a városházát

Évfordulónaptár - 2009.

135 éve, 1874. szept. 12-én megalakult a Szentesi Kerékgyártó- és Bognár Ipartársulat. Tagok száma 33 fő.

95 éve, 1914. szept. 13-án megérkeztek az első sebesült katonák Szentesre (58 fő).

65 éve, 1944. szept. 13-án az alispán utasította a város vezetőit, hogy a lakosság bevonásával építsenek ki védelmi vonalat Szentes határában. A védelmi rendszer kiépítésére közmunkát szerveztek; a tankcsapdák egy része is elkészült.

2009. szeptember 18.

Lakossági lomtalanítás

Az önkormányzat városellátó intézménye lakossági lomtalanítást tart szeptemberben és októberben. A lomtalanítás keretében az érintett városrészben a kijelölt napokon reggel 7 órától helyezhetik ki a lakosok a háztartásban keletkezett lomot, a feleslegessé vált használati tárgyakat, bútorokat és háztartási eszközöket az ingatlan előtti közút mellé, a forgalmat nem akadályozó módon. Nem tartozik a lomtalanítás körébe és nem szállítják el a földet, a törmeléket, a salakot, a trágyát, a szalmát, a fóliát, a veszélyes hulladékokat, a gumiabroncsot, a heti szemétszállításba tartozó háztartási szemetet és az elektronikai készülékeket. A kisebb méretű anyagokat - például a rongyot, a papírt, a műanyagot - a hatékonyabb elszállítás és a szétszóródás megakadályozása érdekében kizárólag bezsákolva, kötegelve viszik el. A lom elszállítását a kijelölt napon, fennakadás esetén a következő napon végzik el.

A lomtalanítás szeptember 22-én, kedden Nagytőkén, Magyartésen, 23-án, szerdán Lapistón, Kajánújfalun és Belső-Ecserben lesz.

30-án, szerdán a Felsőpárton, az alábbi utcákból szállítják el a lomot: Kiss E.-Vasvári P.-Munkás-Vörösmarty M.-Rákóczi F.- Damjanich J.-Dózsa Gy. u. által határolt terület.

A lomtalanítás további időpontjait lapunk jövő heti számában közöljük.

2009. szeptember 18.

Gyűjtik a veszélyes hulladékot

A városellátó intézmény veszélyes hulladékgyűjtési akciót szervez szeptember 26-án, szombaton és 27-én vasárnap a város lakossága számára.

Az akció célja, hogy a speciális kezelést igénylő lakossági veszélyes hulladékokat elkülönítetten összegyűjtsék és haladéktalanul megsemmisítsék.

A gyűjtés szeptember 26-án, szombaton 9-15 óra és 27-én, vasárnap 9-13 óráig tart. A szentesiek a háztartásokban keletkező, az alábbiakban felsorolt veszélyes hulladékokat személyesen a polgármesteri hivatal udvarában (az Erzsébet tér felöl) díjmentesen adhatják át az intézmény dolgozóinak.

Leadható hulladékok: elektromos-elektronikai berendezések (pl.: TV, hűtő, monitor, barkács és konyhai gépek stb.), festék - tinta patronok, kazetták, fáradt olaj, növényvédő szeres göngyöleg és növényvédő szer maradék, festékes, hígítós, ragasztós, vegyszeres fém és műanyag göngyöleg, spray flakon, festékes, olajos rongy, akkumulátor, fénycsövek, kompakt izzók, szárazelemek, gumiabroncs, elhasznált konyhai sűtő olaj és zsiradék. Szükség esetén a lejárt szavatosságú gyógyszerek is leadhatóak, azonban ezeket elsősorban a gyógyszertárba kell visszavinni.

Az akcióval kapcsolatban további felvilágosítás kérhető a városellátó intézménynél a 63/313-343 és a 06-30/639-40-70 telefonszámokon.

2009. szeptember 18.

A gyermekekkel foglalkozóknak nem jár ingyen a védőoltás

Még augusztusban fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Egészségügyi Minisztériumhoz azzal a kéréssel, hogy az elsők között részesülhessenek a H1N1 vírus elleni ingyenes védőoltásban a közoktatás és a gyermekvédelem dolgozói. Indoklásuk szerint kollégáik fokozott veszélynek vannak kitéve, s az ő védettségük elősegítheti, hogy intézményeikben "kevésbé törjön ki ilyen típusú influenza-járvány". A válasz nem sokáig késett: sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Járványügyi és Betegségmegelőző Központ prioritási listáján nem szerepel térítésmentes oltóanyag biztosítása a pedagógusok számára.

2009. szeptember 18.

A hídépítés mesterei

A "Bevetési Irány 2009" gyakorlat fő célkitűzése a vízi akadály leküzdése, melyben nélkülözhetetlen szerep hárul a Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj mintegy 300 katonájára. A hídépítők, a PTSZ közepes lánctalpas úszó gépjármű kezelőszemélyzete, az alacsony vízi hídépítő század személyzete - akik tribünt építettek a Duna parton - képez egységet a résztvevő alakulatok katonáival az összhaderőnemi feladat végrehajtása érdekében.

A katonai közlekedés folytonosságának és megbízhatóságának kiemelkedő szerepe van háborús helyzetekben, de békeidőben, vagy katasztrófavédelmi feladatok során sem elhanyagolható az igénybevétele, kiépítettsége.

A ponton a szárazföldi csapatoknál rendszeresített olyan mobil, gyorsan összeszerelhető, helyreállítható szerkezet, melynek elemei kompként és úszóhídként is egyaránt használhatóak. A gépjárművekre málházott hídelemek könnyű átcsoportosítása pedig a telepítését szinte minden közepes és nagy szélességű folyóakadályon lehetővé teszi.

A hídelemek összekapcsolása, a kompok telepítése igazi összefogást, nagy odafigyelést és kiváló szakmaiságot kíván a zászlóalj katonáitól, hiszen a gyakorlat az ő munkájukra épül. A gyakorlatra való felkészülést már tavasszal elkezdték, és begyakorolták azokat a tevékenységsorozatokat, melyek hibátlan végrehajtást, hatékony munkát eredményeznek a honvédség legnagyobb horderejű kiképzési feladatán. A szimulált harci helyzetben nem egyszerű feladat az ideiglenes átkelőhely zárását és a kompok úsztatását a teljes tűzbiztosítás mellett megoldani, de a kiváló felkészítésnek köszönhetően gond nélkül birkóznak meg az embert próbáló feladattal a zászlóalj katonái.

Demény Andrea hdgy.

2009. szeptember 18.

Kaland a zöld promenádon

Évtizedek óta kijár a Kurca melletti "pockos" focipályára. Még aktív sportoló korában rászokott a rendszeres testmozgásra. Véleménye szerint - saját magára érti - a futástól lassabban fogynak az ember agysejtjei, tehát a vártnál hoszszabb ideig maradhat normális. Több ezer kilométert szaladt már körbe-körbe a focipályán a "kijelölt edzésnapok" délutánjain és párosával több tornacipőt is elkoptatott. Ritkán van egyedül, mert mások is gazdálkodnak a közérzetükkel, mások is egyetértenek azzal a filozófiai megállapítással - ha olvasták, ha nem - miszerint lehet, hogy az egészség nem a legnagyobb főnyeremény az életben, de egészség nélkül minden javadalom semmit sem ér.

Önkéntes rend és fegyelem van a pályán. Például senki nem bántja a kapufa hálótartó kampóira akasztott holmikat, kulcsokat. Egyszer vitték el neki igazolványostól, trikóstól a sporttáskáját, de volt olyan kegyes a sokat remélt tolvaj, hogy az egész - számára értéktelen - zsákmányt bedobta a "sértett személy" lakásától tíz háznyira lévő udvarba. Egy gyűrt csekkszelvény segített neki, amelyen név és lakcím is szerepelt. Több macera van a kutyatulajdonosokkal. Sétáltató gyepnek, aerobik porondnak, idomítási környezetnek, szabadtéri "mellékhelyiségnek" is használják a pályát, ahol a négylábúak kis- és nagydolgaikat is elvégezhetik.

Nem sokszor - mondhatni elviselhető gyakorisággal - lehet velük találkozni a focipályán, de akkor adott esetben vitatkozni kell velük. Abban a témában, hogy a füves terület nem kutyapromenád, hanem gyerekek, felnőttek, a "hivatásos" és amatőr sportolók térsége, minden előírt és íratlan szabályával együtt. Ezt próbálta legutóbb figyelmébe ajánlani annak az illetőnek, aki személyautóval hozott egy nagyon ápolt, egyébként kedves kutyust, de az küllemével ellentétben bokaharapdálásra kész modorban viselkedett. Méreténél fogva a kutyuskát nem kellett komolyan venni, de előfordult már korábban a pályán, hogy nagytestű négylábúaknál más taktikára volt szükség.

A gazdi közreműködésével békésen véget ért a mostani aprócska kaland és sétájának befejeztével a kutyuska a személyautó utasaként távozott. Senki nem illetheti azzal, hogy nincs modern életmódja.

- bert

2009. szeptember 18.

Szűrőprogram

Az Egészség egy életen át program keretében az önkormányzat sikeres pályázott. A megyeháza előtt szeptember 20-án, vasárnap 10-18 óra között ingyenes szűrővizsgálaton lehet részt venni (zöld szűrőkártya), vagy egy kibővített, speciális vizsgálatokat tartalmazó csomagot is igénybe lehet venni (piros szűrőkártya). Ez utóbbi esetben a vizsgált személynek jelképes összeggel hozzá kell járulnia a felhasznált tesztcsíkok, tűk költségeihez. A zöld szűrőkártya az alábbi vizsgálatok elvégzéséhez használható fel: mobil EKG, vérnyomásmérés és véroxigén vizsgálat. A piros szűrőkártya felhasználható vérnyomás-, vércukorszint, koleszterinszint, - húgysav méréshez, valamint véroxigén vizsgálathoz, test analízishez, súly, célsúly meghatározáshoz, testzsírtömeg, váz-izomtömeg, ásványi anyag összetétel, csontritkulásra való hajlam méréséhez, illetve mobil EKG és pajzsmirigy, allergia, arcüreg és foggóc vizsgálathoz.

2009. szeptember 18.

Daljátékkal indítottak

Újdonságok a katolikus iskolában

Erdélyi, szovátai gyerekek szereplésével kezdődött a 2009/2010-es tanév a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskolában, ahol többek között a szociális kompetencia fejlesztésére helyezik a hangsúlyt a következő hónapokban. Ezen kívül focimérkőzéseket terveznek, és rendszeresen próbáló szülői énekkart akarnak kialakítani az új tanévben.

Az új iskolai év is számos újdonságot hordoz magában, de a már elkezdett, bevált ötletmegvalósítás is folytatódik. - A 2009/2010-es tanévben szeretnénk elmélyíteni a szociális kompetencia fejlesztését, és az önkéntes munka melletti elkötelezettséget intézményünkben. Már tavaly is hetedikeseink és nyolcadikosaink szülői engedéllyel részt vettek az idősek otthonában lakók látogatásában. A sürgősségi osztály egyik munkatársa, Sinkó Edit csecsemőápolást tart nyolcadikosainknak, illetve elsősegély tanfolyamot szervez azok számára, akik később jogosítványt akarnak szerezni - tájékoztatta lapunkat Nemes Éva.

2009. szeptember 18.

Kerékpárőrzés

Az önkormányzat a városellátó intézmény bevonásával új szolgáltatást vezetett be a kerékpárral közlekedők érdekében. Hétfőtől - munkanapokon 6-18 óra között - közhasznú foglalkoztatás keretében felügyelik a Szabadság téri autóbusz-állomás kerékpár tárolójába elhelyezett, lezárt kerékpárokat a lopások megelőzése céljából. A felügyelet a kerékpárosok számára ingyenes.

A lopások csökkentése érdekében végzik ezt a munkát, és arra kérik a lakosságot, hogy támogassák ezt a kezdeményezést és az őrzött tárolókban helyezzék el kerékpárjaikat.

2009. szeptember 18.

Kisebb lesz a Szentes-vásárhelyi út terhelése

Az új forgalmi szakaszok építésével

Lapunk olvasói körében is gyakran felmerül a Szentest Hódmezővásárhellyel összekötő út állapota. A beállott változások, illetve rongálódások miatt - a balesetek elkerülésére - nagy figyelemmel és óvatosan érdemes ezen az úton közlekedni a járművek vezetőinek. Ezzel összefüggésben az egyik illetékeshez fordultunk. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Budapesti központjában Pécsi Norbert Sándor kommunikációs menedzser a következőket válaszolta lapunk kérdéseire.

- Az M5-ös út megépítésével az Alföld délkeleti részéből mostmár sokkal több jármű használja a Hódmezővásárhely - Szentes - Csongrád - Kiskunfélegyháza útvonalat, hogy elérjék a sztrádát. A megnövekedett kamionos forgalom is különösen a Hódmezővásárhely-Szentes közötti, csaknem 30 kilométernyi szakasz felszínén alakított ki nemkívánatos maradandó változásokat, kétoldalt hoszszanti mélyedések "teknősö-dés" formájában. A biztonságos közlekedés szempontjából vizsgálták már ezt a körülményt?

2009. szeptember 18.

Házhoz mennek a szelektív hulladékért

Kísérleti jelleggel

A városellátó intézmény kísérleti jelleggel házhoz megy a szelektív hulladékért a város mintegy 570 ingatlanát érintő területen. Így a Szeder, a Termál telepen, azaz a Csongrádi út, Vecseri-fok, a volt Termál Gépműhely (Tóth tanya) által határolt területen és Szentes-Lapistón.

A kísérleti gyűjtés során elszállítják a műanyag üdítős, az ásványvizes "PET" palackokat, a tisztító-, mosó- és öblítőszeres, a kozmetikumos és egyéb flakonokat, valamint a fém italos és konzervdobozokat és az italos kartonokat (TETRA tejes, gyümölcsleves doboz). A felsorolt szelektív hulladékok számára az intézmény minden, a fent megjelölt területen levő ingatlan postaládájába eljuttat 2 db sárga színű, tájékoztató felirattal ellátott gyűjtőzsákot.

A zsákban gyűjthetőek a felsorolt szelektív hulladékok, amelyet havonta egy alkalommal szállítanak el. A gyűjtési napon adnak új zsákokat a lakosoknak. Ha azonban valakinek kevés a kiadott zsák mennyisége - vagy valamilyen okból nem kapott újat -, akkor a zsákok átvehetők a városellátó ügyfélszolgálati irodájában a polgármesteri hivatal udvarában.

A szelektív hulladékgyűjtés teljesen díjmentes, sem a gyűjtőzsákért, sem az elszállításért nem kell fizetni. Ennek azonban az a feltétele, hogy a kiosztott zsákokat a rendeltetésüknek megfelelően kell felhasználni.

A kísérleti szelektív hulladékgyűjtés szeptember elejétől az év végéig tart. A kísérleti időszak tapasztalatait és a lakosság észrevételeit is figyelembe veszik, így 2010. januárjától véglegesítik a gyűjtést.

A sárga zsákok begyűjtésének időpontjai: szeptember 24. (csütörtök), október 15. (csütörtök), november 19. (csütörtök), december 17. (csütörtök).

Amennyiben a sárga gyűjtőzsák elszállításának időpontja szemétszállítási napra esik, akkor a sárga zsákot a kuka mellé kell tenni. Azt egy külön jármű szállítja majd el.

További felvilágosításért forduljanak Kiss Ferenchez, a városellátó intézmény munkatársához. Elérhetőségek: 06-30/639-40-70, varosellato@freemail.hu

2009. szeptember 18.

Sztereofotózás iskolásoknak (is)

A tanév kezdetére időzítették a Koszta József Múzeumban a legújabb időszaki kiállítást, melynek gerincét a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára és Felvinczi Sándor magángyűjteménye adja. A múzeum ligeti épületében, a Csallány Gábor Kiállítóhelyen Térbe zárt pillanat (Epizódok a sztereofényképezés történetéből, 1850-1918) címmel igazi interaktív tárlat nyílt. A látogató egy speciális, kék-piros színű szemüveg segítségével korabeli szte-reofotókban, háromdimenziós fényképekben gyönyörködhet. A közel 100 fotó között például megismerhetjük a századelő strandolási szokásait, érint-hető közelségbe kerülnek I. világháborús lövészárkok, egy vakmerő kötéltáncos lebeg előttünk a Niagara felett, de bepillantást nyerhetünk a korabeli polgári és nagyvilági életbe, s a kor erotikáját felidéző enteriőrbe is.

A kiállítás megtekintésekor az iskolai csoportok sétáló-feladatlapot tölthetnek ki, s fizika, történelem, földrajz és képzőművészeti órák is épülnek a bemutatott anyagra. Tavasztól pedig egykori szegedi oktatási segédanyagok újra feldolgozásával 3D-s filmvetítés is lesz a múzeumban.

D. J.

2009. szeptember 18.

Idősek hete a parkerdőben

A Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban rendezik meg az Idősek Hetét szeptember 28. és október 2. között. A programsorozat 28-án, hétfőn 10 órakor kezdődik az intézmény ebédlőjében: az ünnepségen fellépnek a Horváth Mihály Gimnázium drámais diákjai, illetve a lakók és a dolgozók munkáiból nyílik kiállítás. Ezen a napon kézműves, fazekas és csipkeverő bemutatókra is sor kerül az otthonban. 29-én, kedden 9 és 16 óra között egészségnapot tartanak, melynek keretében egészségi állapot felmérés is lesz (pl. vércukor- és koleszterinszint-mérés).

Szeptember 30-án, szerdán 10 órától tartják meg a kistérségi nappali ellátottak játékos ügyességi vetélkedőjét, melyre hivatalosak a szentesi, a fábiánsebestyéni, nagymágocsi és a szegvári gondozottak.

Október 1-jén, csütörtökön 10 órakor ünnepi műsorra kerül sor az Idősek Világnapja alkalmából, a rendezvényen köszöntőt mond Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, illetve a lakók és a dolgozók zenés életutat adnak elő, Emlékeink címmel. Szintén az ünnepségen köszöntik a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthon legszebb korú időseit is.

A rendezvénysorozat október 2-án, pénteken 10 órától zárul az Idősek Hete Kiss Viktória előadásával, aki népdalcsokrot énekel. Fellép a Bolero TSE, illetve a lakók és a dolgozók kabaréjelenetekkel lépnek színpadra.

Az idősek hetének rendezvényeire a város lakóit is várják a szervezők!

2009. szeptember 18.

Katona Péter fotói

Az előző hónaphoz hasonlóan, ismét a békéscsabai Márvány Fotóműhely egy alkotójának a fotográfiáival ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Galéria Kávéházban.

Katona Péter - bár mindig érdekelte a fotózás - öt éve foglalkozik komolyabban ezzel a művészeti formával. Alkotásait jórészt a természetben tett kirándulások inspirálják, képeit digitális géppel készíti. Kezei közül szép számmal kerülnek ki makro fotók. A hazai és erdélyi tájakon tett túráit és az így észrevett természeti és épített szépségeket a manapság egyre népszerűbb geocach-ing segítségével fedezi fel. A békéscsabai alkotócsoportnak két éve tagja, de már így is szép eredményeket mondhat magáénak: szerepelt ön-álló és csoportos kiállításokon itthon és Aradon is.

Katona Péter munkái október 5-ig láthatóak a kávéház nyitva tartási idejében.

2009. szeptember 18.

Képzés és szakkör

Animációsfilm-rajzoló OKJ-s képzésre jelentkezhetnek az érdeklődők. A tanfolyam 8 hónapig tart, heti 2 alkalommal és választható a délelőtti és az esti csoport. Beiratkozás előtt nyílt napot rendeznek. A megszerzett tudás hasznosítható lesz rajzfilmstúdióban és számítógépes munkáknál is.

Rajzfilmes szakkör indul ősszel 6-17 éves gyerekeknek. A gyerekeknek rajzfilmkészítést tanítanak, így részük lehet abban a varázslatban, hogy rajzaik "életre kelnek". A képzésről a Magyar Rajzfilm Stúdióban kaphatnak információt. Telefon: 1/250-1355, 1/250- 0432, www.magyarrajzfilm.hu/felnottoktatás vagy www.magyarrajzfilm.hu/gyermekoktatas

2009. szeptember 18.

A cirkuszok

A gyermek klub szervezői szeptember 22-én, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házban. Ezen a délutánon a gyerekek a cirkuszok jellegzetes állat-, és emberfiguráit fogják megjeleníteni az asztalon. A szervezők kérik, hogy mindenki vigyen magával ragasztót és ollót.

2009. szeptember 18.

Filmklub: Szerelmes Shakespeare

A városi könyvtárban működő filmklub következő vetítésén a Szerelmes Shakespeare című amerikai filmet tekinthetik meg az érdeklődők szeptember 22-én, kedden 18 órakor.

Gondban van 1593 nyarán William Shakespeare. A londoni színházi élet ifjú titánja alkotói válságban szenved, semmilyen épkézláb ötlet nem jut az eszébe. Akárhogy sürgetik a mecénások és a színházigazgatók, képtelen folytatni legújabb darabját. Leginkább múzsára lenne szüksége. Amikor megismerkedik a gyönyörű Lady Violával, nyomban szerelemre gyullad iránta. Az ihlet visszatér, és William a maga érzelmét szövi új darabja soraiba. Ám a sors közbeszól, Erzsébet királynő parancsára Lady Violának hozzá kell mennie Lord Wessexhez.

2009. szeptember 18.

Mi készül Boros Sámuel házában?

Utánajártunk.

A lokálpatrióták, elsétálva a Hajdú Lajos utca 1. szám előtt, aggódással vegyes kíváncsisággal figyelik már hetek óta, mi készül a korábban patinás, nagy múltú épületben, Szentes első polgármestere, Boros Sámuel egykori lakóházában. Van, aki az emléktáblát hiányolja a homlokzaton, másoknak az épület túlzott átalakítása miatt vannak ellenérzéseik.

Mint megtudtuk, valóban kívül-belül átalakítják a házat. Az új tulajdonos azonban igényes szálláshelyet ígér, mely megfelel a műemlékvédelmi előírásoknak, s visszahozza a 19. század hangulatát. Molnár Líviáék vállalkozása egy öt szobás vendégházat készül kialakítani az épületben, melyben mindenfajta igénynek próbálnak megfelelni. A bölcsővel felszerelt családi szobában akár kisgyerekes családot is fogadhatnak, de párok, üzletemberek is jól érezhetik majd magukat a 10 férőhelyes vendégházban. Mozgáskorlátozottak számára is berendeznek egy helyiséget. A kerítés belső oldaláról eltűnnek az épület előző funkciójához kötődő rajzok.

2009. szeptember 18.

Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal

Pályázatot nyertek az NCA-nál a közös munkára

Néhány, az ifjúság érdekében munkálkodó helyi civil szervezet felismerte, hogy összefogással többet tehetnek az ifjúság és a lakosság érdekében. Ezért 2007. szeptember 26-án - többek között Bugyáné Számel Éva fáradhatatlan munkájának köszönhetően, melyet az egyesületek tevékenységeinek összehangolásában végzett - megalakult a Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal. A CIK nemrég sikeres pályázatot nyújtott be az NCA-hoz, melyben az együttműködés fejlesztésének finanszírozására igényelt forrást.

A kerekasztal 2007-es megalakulása után hamar beindult a munka. A már addig is sikeresen pályázó egyesületek, köztük a Felhőcsikó, az 595. számú Bethlen Gábor Cserkészcsapat, a Városi Könyvtár Kht., a Pro Humanum Baráti Társaság, a Pepita Macska Klub, a St. Jupát SE és az Életjel KKSE egymás hosszú és rövid távú elképzeléseit, stratégiáját, az abba illeszkedő projektterveket közös alapra helyezték, közös célként kezelik, és támogatják egymást ezek megvalósításában. Az alulról induló kezdeményezés részeként minden szervezet más-más feladatot lát el a város életében.

- Például a Családsegítő Központ Pepita Macska Klubja a hátrányos helyzetű fiatalokkal foglalkozik, az 595. számú Bethlen Gábor Cserkészcsapat a vallás mentén keresi fel a fiatalokat, a Felhőcsikó Egyesület az egészségügy, a mentális zavarok kezelése ügyében, a St. Jupát SE. a közösségi sport, az Életjel KKSE a zene, film, kultúra, művelődés, extrém sportok területén dolgozik, a könyvtár pedig ifjúságnevelő tevékenységekkel foglalkozik - ismertette az egyesületek profilját Rakk László, a CIK elnöke.

A tagok rendszeresen üléseznek, így adva teret az egymás közötti kommunikációnak, az együttműködésnek: ezáltal hatékonyabb a munkavégzés, az ifjúság helyzetének felmérése, a közös programok szervezése. A CIK NCA-hoz benyújtott nyertes pályázatában vállalta, hogy tagjai továbbra is minden hónapban összeülnek, elősegítve a gyors és pontos információcserét. Ezen felül összegyűjtik véleményüket a majdan megújítandó Ifjúsági Koncepcióhoz és Cselekvési Tervhez, bővítik körüket és 2010 tavaszán regionális ifjúsági konferenciát szerveznek, melyen bemutatják eddigi közös és önálló eredményeiket.

Cseh-Lakos

2009. szeptember 18.

Tornagyőztes a Szentes!

Tornagyőzelemmel kezdte a 2009/2010-es vízilabda szezont a Bodrogi Bau Offshore Outlet-Szentesi VK férfi vízilabda csapata. Az idény első hivatalos szentesi érdekeltségű összecsapásán a Vass Sándor (képünkön) irányította együttes az OSC gárdáját győzte le 11-9-re, de a BVSC és a párizsi Noisy-Le-Sec sem jelentett akadályt.

A Cserháti Gyula Emléktorna első gólját a Fülöp Tibor irányította Noisy Le Sec szerezte. A franciák a viadal negyedik résztvevőjével, a BVSC-vel csaptak össze az első mérkőzésen, és meglepően jó és szimpatikus játékkal rukkoltak elő. A nagyobb tudás azonban fokozatosan kidomborodott a Vasutasok javára, és végül 15-7-re nyertek dr. Vincze Balázs tanítványai. Bíró Attila, az OSC trénere viszont kapkodhatta a fejét, hiszen a Szentes elleni első negyedbeli remit követően szép gólokat lőve lépett el csapata mellett a Bodrogi Bau. 5-2 után úgy tűnt, simán behúzza az első mecscset a Szentes, ám a fővárosiak talpra álltak, sőt a harmadik negyed végére a vezetést is átvették a főleg támadásban sokat hibázó hazaiak ellen. A záró nyolc percben viszont Zsivanovics és Szabó Zoltán is duplázott, ezekkel a találatokkal 11-9-re nyert a Szentes.

A torna második napján a mieink a párizsi együttest 8-5-re, a BVSC-t pedig 10-9-re verték, így a tavalyi statisztaszerep után, idén tor-nagyőztes szentesi játékosokat ünnepelhettek a nézők a ligeti uszodában. A második helyen az OSC, a harmadikon a BVSC, a negyediken pedig a Noisy Le Sec együttese végzett.

Vass Sándor szerint a torna elérte a célját, képet kaphattunk arról, hogy a felkészülés ezen szakaszában hol tart a társaság. A védekezéssel hellyel-közzel elégedett volt a mester, a nagyobb gondot a támadásokban illetve a támadás-befejezésekben vélte felfedezni. A BVSC elleni derbi a színvonala alapján bajnoki mérkőzésnek is beillett. Igazából ekkor tudta lemérni csapata valós erejét. Az új játékosoknak nagyjából kialakult a helyük a csapatban, ugyanakkor a régiek között vannak olyanok, akik még keresik a helyüket a medencében. A munka folytatódik, - mint Vass Sándor elmondta - építkeznek tovább, az edzéseken a passzolási munkára, a labdajáratásra helyeznek még nagyobb hangsúlyt a továbbiakban. Fontos, hogy az edzéseken is ugyanolyan koncentrációval dolgozzanak a játékosok, mintha éles mérkőzésről lenne szó, hiszen most is bebizonyosodott: amíg folyamatos volt a koncentráció, addig pontról pontra megvalósították a meccs előtt megbeszélteket, amint azonban lanyhult az odafigyelés, azonnal előjöttek a korábbi hibák. Szombaton Szolnokon villámtornán vesz részt a Szentes, itt a házigazdákon kívül a BVSC és az Újpest lesz Horváth Tamásék ellenfele.

Kép és szöveg:
Hering

2009. szeptember 18.

Nehéz sorozatban

A Győr elleni bajnoki idénynyitót követően ezen a héten csütörtökön Berettyóújfaluban lépett pályára a Legrand-MetalCom-Szentes férfi futsal csapata. A találkozót megelőzően Némethy László vezetőedző arról beszélt, hogy nem a legszerencsésebb időpontban játsszák az összecsapást, mivel a hétvégi bajnoki mérkőzések előtt a nagypályás klubok nem szívesen engedik el játékosaikat az edzésről. Sajnos ez a probléma a Szentesben több labdarúgót érint, ezért volt erősen kérdéses, hogy kik alkotják majd az utazó keretet. Némethy szerint, ha olyan jól meg tudják oldani a védekezésüket, mint ahogyan azt tették a Győr elleni mérkőzés jelentős részében, akkor nem szaladnak bele egy komoly vereségbe a jóval esélyesebb Berettyóújfalu ellen.

Szeptember 28-án, hétfőn 20 órakor már itthon játszik a Szentes, ezen az estén az a Gödöllő lesz Bíró Mihályék ellenfele, amely legutóbb éppen a győri csapatot győzte le 7-4-re.

H.V.

2009. szeptember 18.

Dzsúdó

Szeptember 12-13-án Egerben léptek tatamira a Pollák DSE dzsúdósai. A Heves megyei emlékversenyről és válogatóról az alábbi eredménnyel tértek haza Kalydy Zoltán tanítványai.

Ifjúsági: 1. Kalydy Patrícia (-70 kg), 2. Gila Nóra (+70 kg), 7. Valkai Béla és Paksi Tibor (-73 kg ). Junior: 1. Kalydy Patrícia (-70 kg), 2. Gila Nóra (-78 kg).

2009. szeptember 18.

Maximus atléták sikerei

Balról jobbra Papp Anita, Besenyei Dorottya, Benkő Márta edző, Erdélyi Eszter, Árgyellán Dávid, előtte Piti ÁkosA közelmúltban rendezték meg Szegeden a Tisza Kupa nemzetközi atlétika versenyt, amely egyben Csongrád megyei bajnokság is volt.

A szentesi Maximus SE atlétái öt arany, négy ezüst és egy bronzérmet szereztek. Árgyellán Dávid diszkoszvetésben, súlylökésben, gerelyhajításban nem talált legyőzőre. Erdélyi Eszter száz méteres síkfutásban új megyei serdülő csúcsot állított fel 11,6 másodperces eredménynyel és ezzel győzött. Besenyei Dorottya női diszkoszvetésben nyert. Ezüstérmet két számban nyert Papp Anita és Piti Ákos, bronzérmes Csordás Cintia.

2009. szeptember 18.

Sima vereség Szegeden

Súlyos vereségbe szaladt bele a Szentesi Kinizsi megyei első osztályú labdarúgó csapata Szegeden, a Szegedi Vasutas vendégeként. Már az első félidőben 5-0-ra vezetett a hazai együttes, és bár a második játékrészben kétszer is eredményes volt a Szentes, ez már csak a végeredmény kozmetikázására volt elegendő. Bozóki Zoltán, a Kinizsi vezetőedzője elmondta, hogy nagyon korán, már a harmadik percben megszerezte a vezetést a Vasutas. Ezek után körülbelül fél óráig viszont teljesen egyenrangú partnere volt a Kinizsi a szegedieknek. A találkozó ezen szakaszában három ordító ziccert rontottak a mieink, a játékrész utolsó tizenöt percében viszont egyik pillanatról a másikra összeomlott a csapat. Ekkor egymás után kapta a gólokat a Szentes, szám szerint négyet, ezzel gyakorlatilag eldőlt a mérkőzés. A félidőben, 0-5-ös állásnál tisztes helytállást kért labdarúgóitól Bozóki edző, és láss csodát ezt a 45 percet 2-0-ra nyerte a Kurca-parti együttes, többek között annak is köszönhetően, hogy némileg átalakította csapatát a tréner.

Bozóki Zoltán szerint azok az egyéni hibák, melyek az utóbbi találkozókon előfordultak, most is előjöttek, ennek tudható be a verség. Szombaton, ha lehet, még nehezebb ellenfél vár a Kinizsire, az élbolyban tanyázó, bajnokesélyes Kistelek lesz az ellenfél a Pusztai László Sporttelepen. A nagy kérdés az, hogy az ellenfél gyors támadóit hogyan tudják majd semlegesíteni a mieink. Az összecsapás szombaton 16 órakor kezdődik.

H. V.

2009. szeptember 18.

Akadályverseny gyerekeknek

A Szabadidős Sportklub a Magyar Forradalom és Szabadságharc 160. évfordulója tiszteletére idén több programot is szervezett. A sorozat befejező részére szeptember 26-án, szombaton 8 órától kerül sor a Pusztai László Sporttelepen, amelyen általános iskolások vesznek részt.

Az akadályversenyre 5 fős fiú és lánycsapatokat várnak (egy iskola több csapatot is indíthat) a városi és a környékbeli általános iskolák 7-8. osztályaiból. A versenyre szeptember 23-ig, szerdáig jelentkezhetnek az iskolások, a csapat nevének feltüntetésével a klub Tóth J. u. 28/A sz. alatti helyiségében. Az 1-3. helyezett csapatok és a legjobb egyéni eredményt elérő 1-3. helyezettek érmet és oklevelet kapnak. A megmérettetésen résztvevő valamennyi csapat emléklapot vehet át.

2009. szeptember 18.

Elhozták az úszókupát

A Szentes Városi Úszó Club utánpótlás versenyzőinek Orosháza-Gyopárosfür-dőn kezdődött az őszi szezon a 21. alkalommal rendezett Nagy Sándor-emlékversenyen. A szerb és román csapatokat is felvonultató nemzetközi tornán a mieink 17 klub között megnyerték a pontversenyt, s elhozták a verseny kupáját Szentesre. Dicséret illeti az ifjú úszók szereplését, akik nemcsak az érmes, de a pontszerző helyezéseket is halmozták.

A szentesiek éremszerzői:

Lányok, 50 m pillangó, 3. Dudás Szabó Kata (2000-es születésűek), 2. Dajka Dalma ('95-ös és idősebbek), 3. Kovács Kamilla ('99). 50 m mell, 2. Héja Gabriella, 3. Dudás Szabó Dóra (2001), 2. Juhász Nóra ('95 és idősebb), 3. Horváth Árnika ('97), 1. Lantos Xénia ('98), 3. Héja Ágnes ('99). 100 m hát, 3. Dajka. 100 m gyors, 3. Dudás Sz. K., 2. Lantos., 2. Héja Á.

Fiúk, 50 m pillangó, 1. Tóth Gyula (2000), 3. Schal Zsolt ('95 és idősebbek), 2. Vidovics Milán ('96). 50 m mell, 3. Schal., 2. Sánta Bence ('97). 100 m hát, 1. Szabó Kristóf (2000-es és fiatalabbak), 2. Schal , 3. Vidovics. 100 m gyors, 1. Szabó., 3. Vidovics.

4x50 m gyorsváltó, 3. Csatlós Vanda, Lantos, Dajka, Juhász. 4x50 mellváltó, 1. Dudás Sz. D., Héja Á., Horváth, Juhász.

Edzők: Vincze Edit, Paulovics Tamás.

(darók)

2009. szeptember 18.

Hőguta

A felháborodott autós az autóalkatrész boltban:
- Uram, Ön nekem azt mondta, hogy ez az akkumulátor nagyon tartós darab, és az autómba már soha többet nem kell vennem másikat! Aztán még hat hónapot sem bírt ki!
- Elnézést kérek, nem gondoltam volna, hogy az autója kibír még fél évet...

2009. szeptember 18.

Kis kukta

  • Szalonnában sült kelkáposztás virsli
  • Fehér csokoládés sajtkrémtorta
2009. szeptember 18.

Megújulhat a liget

Gumilapos sportpályát, klinkertéglás járdát terveznek

Évek óta folyamatos fejlődésen megy át a Széchenyi liget. 2004 óta több száz növényt, cserjét és fát telepítettek a területen, felmérték a növényvilágot, az uniós előírásoknak megfelelően szabványosították a játszóteret. Sőt kiépült az automata öntözőrendszer is, mely a mikroklíma megőrzésében jelent hatalmas segítséget, hiszen a páratartalmat ennek segítségével lehet szabályozni az aszályos időszakban. A szakemberek idén nagyszabású revitali-zációs tervet készítettek elő, melyben szerepel a növényzet frissítése, a liget úthálózatának átalakítása és egy gumilapos futópálya kiépítése is.

Az elképzeléseket bárki megtekinthette az önkormányzat honlapján, feltehette kérdéseit interneten, a múlt héten pedig a fejlesztési elképzeléseket ismertették a szakemberek a lakosság előtt, helyszíni bejárással egybekötve.

Baloghné Berezvai Csilla városi főkertész lapunk érdeklődésére elmondta, hogy az összesen közel 130 millió forintba kerülő elképzelések megvalósításához egyelőre még keresik a pályázati lehetőséget. Terveikben szerepel a liget növényvilágának megőrzése, leváltása és az eredeti terv szerinti fajták pótlása is.

Az eredeti fajok kihaltak a területről az erősen megváltozott éghajlati viszonyok miatt. Azok a fafajok, melyek jobban bírják a jelenlegi mikroklímát, azok erőteljesebben fejlődtek és nagyobb teret hódítottak meg. Azok azonban, amelyeket az eredeti telepítésnél jelen voltak - például a vasfa - teljesen kivesztek. - Nem az eredeti terv szerinti visszatelepítést tűztük ki célul, nem tarvágást akarunk végezni, hanem a kiveszett fajtákat pótolnánk - hangsúlyozta a városi főkertész, aki arról is beszámolt, hogy egy turisztikai vonalú pályázatot már beadtak. Ez a sétányok felújítását, a játszótér bővítését és az erdei tornapálya kialakítását célozza meg.

Cs. I.

2009. szeptember 18.

Bor- és pálinkaünnep

Harmadik alkalommal rendezik meg a Szentesi Bor- és Pálinkaünnepet szeptember 18 és 20-a között a Kossuth téren.

Pénteken 18 órakor kezdődik a Szt. Vince Borrend Lovaggá avatási ünnepsége, 20 órakor Kalandozás a magyar borkultúra múltjában, borcímkékkel címmel tart előadást Mód László. 20.30 órától bordalokat és operettet ad elő Sülyi Károly, 21.30 órától a Vocal-idiots Rock And Roll Party-ra várnak mindenkit. 23 órától Modern és mulatós slágerek minden korosztálynak, Horváth Zoltán előadásában. Szombaton a Térfesztivál keretében 20 órától Marót Viki és a Nova Kultur Zenekar szórakoztat. 22 órától Magic Cats Rocka-billy, 23.30 órától Magyar Mulatós Zene zárja a programot.

Vasárnap 10 órától (egész nap) falmászás, ugrálóvár, játékok, vidám vetélkedők. 16 órától néptánc, népdal és citerazene, 17.20 órától operettek Károlyfalvy Krisztina és Kónya Krisztina közreműködésével. Ezen kívül Utcaszínház is lesz, ahol a HMG drámais diákjai szerepelnek.

2009. szeptember 18.

Könyvbemutató

Tűhegyi Sándor ny. r. ezredes "Életpályám a rendőrségen 1969-1995" című könyvének bemutatójára kerül sor szeptember 25-én, pénteken 14 órakor a városi könyvtárban. A bemutatón jelen lesz a szerző, Szentes egykori rendőrkapitánya, valamint a könyv kiadójának képviselője is.

2009. szeptember 18.

Gyermekek gálája

A Gyermekek Világnapja alkalmából gálaműsorra kerül sor szeptember 24-én, csütörtökön 14 órakor. A Művelődési és Ifjúsági Házban gyermek amatőr, valamint óvodás és általános iskolás gyerekek produkciója lesz látható. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők!

2009. szeptember 18.

Szakszerűen szerelték le a munkahengert

Kerékpárlopások - mint a cukrot.

Az eltelt egy hétben is sorra lopták el a lezárt és lezáratlan kerékpárokat városunkban. A Kossuth tér 5. szám elől szeptember 6-án tűnt el egy bringa, az Aldi elől 13-án vittek el egy 56 ezer forintos kerékpárt, másnap a munkaügyi központ elől tűnt el egy lezárt jármű. De a Szabadság térről és a buszmegállóból is elloptak egy 40 ezer forint értékű kétkerekűt.

Pofozkodás volt az egyik helyi söröző kerthelyiségében szeptember 10-én, csütörtökön délelőtt. Az eset két résztvevője között pénzügyi vita támadt, aminek lezárásaként a gyanúsított többször arcon ütötte a sértetett, aki nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket szenvedett. A szentesi rendőrkapitányság garázdaság miatt nyomoz az ügyben.

Szintén ezen a napon történt: egy idős hölgy otthonába csengettek be csalók, akik azt állították, hogy a hölgy háziorvosának utasítására hoztak masszírozó gépet, amelyet meg kellene vásárolnia. A gyanútlan asszony 30 ezer forintért megvette a gépet, amelyről később kiderült, mindössze néhány ezret ér.

Betörtek a Klub Sörözőbe, ahonnan a játékgépből és a kasszából összesen 62 ezer forint készpénzt vittek magukkal a tolvajok.

Tolvajok jártak a Tescó-ban is. A tettesek az áru egy részét kifizették, viszont mintegy 4 ezer forint értékű használati tárgyat fizetés nélkül igyekeztek kicsempészni az üzletből, de lebuktak.

Színesfémet, csaptelepet, vaskályhákat, alumínium ajtóborítást vittek el a bűnözők egy Árpádhalom melletti tanyából. A tettesek levágták a lakatot, így jutottak be az épületbe, majd vittek magukkal mindent, ami mozdítható volt.

Eperjes határában is komoly kárt okoztak a tulajdonosnak a tolvajok. A szántóföldön hagyott mezőgazdasági gépről szereltek le szakszerűen - és loptak el - öt munkahengert, közel 500 ezer forint értékben.

H. V.

2009. szeptember 18.

Forgalomkorlátozás - kedden

A polgármesteri hivatal műszaki osztálya értesíti az utazóközönséget, hogy szeptember 22-én, kedden az Európai Autómentes Napon 6 és 22 óra között a Kossuth utca-József Attila és a Somogyi Béla utca közötti szakaszán ideiglenes forgalomkorlátozás lép életbe. A lezárt útszakaszra - a fenti időben - gépjárművel behajtani tilos! Kivétel: egészségügyi, készenléti- és mozgáskorlátozottak járműve.

Javasolt terelőútvonal: József Attila-Új-Somogyi Béla -Klauzál-Jövendő u.- Horváth Mihály utca.

A Kossuth, József Attila, Somogyi Béla utcák kereszteződéseinél ezen időre az elsőbbségi viszonyok nem változnak, azaz a Kossuth utcáról kanyarodó gépjárműnek lesz elsőbbsége.

2009. szeptember 18.

Családi események

Született: Varga Lászlónak és Dékány Renátának Hajnalka, Baranyi Imrének és Kósa Ágnesnek Lili, Páldi Ferencnek és Csicsay Anikónak Erik, Kovács Zoltán Rolandnak és Pleskó Nikolettának Kincső Zoltána és Botond Noel, Ötvös Dávidnak és Somorjai Laura Olgának Dávid, Deák Zoltánnak és Jeremiás Zsuzsannának Boglárka nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Berezvai Ferenc és Kérdő Ágnes, Fekete Zoltán és Tályai Viktória, Csuka János és Váczi Erika.

Elhunyt: Hercegfalvi Árpádné Berkecz Piroska, Dósai-Molnár István, Szarvas Imréné Berezvai Mária, Őze Imréné Molnár-Farkas Erzsébet, Zsiga Mihályné Füzi Ilona, Pászti Jánosné Szabó Eszter, Csernus-Lukács Jánosné Dudás-Szabó Julianna, Gulácsi Jánosné Wenner Erzsébet, Gazsi Rókus, Dudás Lajos, Nagygyörgy Mihály.