2009. szeptember 18.

Mi készül Boros Sámuel házában?

Utánajártunk.

A lokálpatrióták, elsétálva a Hajdú Lajos utca 1. szám előtt, aggódással vegyes kíváncsisággal figyelik már hetek óta, mi készül a korábban patinás, nagy múltú épületben, Szentes első polgármestere, Boros Sámuel egykori lakóházában. Van, aki az emléktáblát hiányolja a homlokzaton, másoknak az épület túlzott átalakítása miatt vannak ellenérzéseik.

Mint megtudtuk, valóban kívül-belül átalakítják a házat. Az új tulajdonos azonban igényes szálláshelyet ígér, mely megfelel a műemlékvédelmi előírásoknak, s visszahozza a 19. század hangulatát. Molnár Líviáék vállalkozása egy öt szobás vendégházat készül kialakítani az épületben, melyben mindenfajta igénynek próbálnak megfelelni. A bölcsővel felszerelt családi szobában akár kisgyerekes családot is fogadhatnak, de párok, üzletemberek is jól érezhetik majd magukat a 10 férőhelyes vendégházban. Mozgáskorlátozottak számára is berendeznek egy helyiséget. A kerítés belső oldaláról eltűnnek az épület előző funkciójához kötődő rajzok.

Lívia az emléktáblát egyelőre otthon őrzi, s nem is kérdés számára, hogy az majd visszakerül az épületre, de nyilván egy homlokzat felújítás idejére le kellett onnan venni. Egyébként is a régi idők szerelmesének tartja magát a vállalkozó. A ház is vélhetően jó kezekbe került, már csak Lívia érzelmi kötődése miatt is: Boros Sámuellel mindketten Túrkevéről származnak. Az épület a közhiedelemmel ellentétben nem műemlék, nem esik városi védelem alá, mivel azonban a Református Nagytemplom műemléki környezetében van, az örökségvédelmi hivatal hatáskörébe tartozik. Ennek köszönhetően régi stílusú bútorok, kilincsek, kézzel kovácsolt sarokvasak, ereszcsatorna, hófogó készül, s a 200 éves ablakkereteket is kiállítják dekorációként. Az épület zöld-fehér színvilágát is a hivatal határozta meg.

Az exkluzív szálláshelyet még az idén szeretnének megnyitni, s borospincét is kialakítanak benne. Természetesen megemlékeznek az épület neves tulajdonosáról is egy róla szóló bekeretezett írással, ugyanott a ház története is olvasható lesz. Líviától megtudjuk: az 1700-as évek végén készült az épület, s történelme igazából Kossuth 1848-as szentesi látogatásától datálódik, az államférfi toborzókörútján e falak között szállt meg egy estére. Lívia a helybeli idegenforgalom segítéséért nemrégen alakult Szentesi Vendégszeretet Egyesületének elnöke, de azt mondja, nem lesz kiemelt szerepe a szálláshelynek. A Szin-es névre keresztelt vendégházat saját erőből alakítják ki, reményeik szerint a felújított épület szervesen illeszkedik majd a városképbe.

Molnár Lívia azzal búcsúzik: ha befejeződik a munka, tartanak majd egy nyílt napot, amikor a szentesiek meggyőződhetnek, hogy értéket alkottak Boros Sámuel egykori házában.

Kép és szöveg:
Darók József