2009. szeptember 18.

Kevesebb adó folyt be

Emelkedhet a szemétszállítás díja

A múlt heti rendkívüli testületi ülés két bejelentéssel kezdődött: korábban már lapunkban is megírtuk, hogy Földvári Nagy István, a Pálmások Szövetségének települési képviselője lemondott mandátumáról. Döntését azzal indokolta, hogy elköltözött Szentesről. Helyét dr. Papp Zoltán sebész főorvos tölti be. A képviselő szeptember 11-én a rendkívüli ülésén tette le az esküt.

A másik egy szomorú hír: elhunyt Geréby József, a Pankotai Állami Gazdaság, majd annak jogutódjának vezetője, Szentes város tanácsának tagja, Állami-díjas, több cikluson át volt képviselő. Emlékének néma felállással adóztak a jelenlévők.

Azt követően jól kivesézték az önkormányzat I. félévi gazdálkodásáról szóló beszámolót. Mivel a pályázatok pénzügyi következményekkel is bírnak, így a szeptember 25-i ülésről előre hozták azt, hogy a döntéseknél teljes képe legyen a testületnek arról, milyen pénzügyi helyzetben van a város. Gazdasági kérdésekről csak úgy lehet korrekt döntéseket hozni, ha a pillanatnyi helyzetről a képviselő-testület tájékozódhat - jelentette ki Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Mint mondta, a féléves beszámoló arányosságokat mutat a bevételek esetében. Az állami támogatások vonatkozásában, és néhány intézmény energia-felhasználását leszámítva arányosságot mutat a kiadások területén is. Ugyanakkor rengeteg feszültséget is tartalmaz, mivel a gazdasági visszaesés a város mellett sem megy el nyomtalanul. Ez legmarkánsabban az iparűzési adóbevételek időarányos lemaradásában mutatkozik.

Most alig 33 százalékos a teljesítés, máskor ez a szám 40 százalék fölött mozog. 27 vállalkozás kért az első félévben részletfizetési kedvezményt, amely a második félévben realizálódik. Sajnos, a későbbiekben a vésztartalékhoz is hozzá kell nyúlni, hogy a város a pénzügyi egyensúlyt meg tudja őrizni.

Pásztor Antal arra volt kíváncsi, hogy a lakbérhátralékosok, devizahitelesek megsegítésével kapcsolatban mi a város álláspontja? (Hallhattuk, a következő ülésre ebből anyag készül.) Horváth István azt kérdezte, hogy mi lesz 2009 után a hulladéklerakóval? Továbbá: a kispiacok normalizálásának ügyében mit tesz a város? Úgy döntöttünk, hogy maradnak, de az állapotok nem ütik meg az európai uniós nívót. Nem megszüntetni, normalizálni akarja a helyzetet, jegyezte meg a képviselő, majd kitért a sporttámogatások kérdésére. Felvetette, a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokot több egyesület ingyenesen vehette igénybe, holott a képviselő-testület határozott arról, hogy meg kell fizetni a teremhasználati díjat, amit majd támogatásként kapnak meg az egyesületek. Az, amit ingyen adok, az nem az értékén van megítélve. Az így adott támogatás kézzel nem fogható. Azt mondjuk a város 1 százalékkal támogatja a sportot, ha összeadom, van az még kettő is. Végre kellene hajtani az önkormányzat határozatát, csak az kapja meg a támogatást, aki használja, de legyen meg a pénzmozgás is a tényleges teremhasználat alapján.

Halmai István örömét fejezte ki, hogy újabb szoborral gazdagodik a város, ugyanakkor nehezményezte, hogy dr. Csíky László Táncoló székely szobrának elhelyezése 5 millió forintba kerül. A képviselő emlékeztetett arra, hogy tavaly a katolikus plébánia mellett felállított Wass Albert szobor - mindenestől - nem érte el a 800 ezer forintot.

Kozák János annak a véleményének adott hangot, hogy év végén a bevételi források komoly csökkenésével kell számolni. Az iparűzési adó közel 60 millióval lesz kevesebb a tervezettnél. Minden évben kevesebb pénz jut az önkormányzatoknak, további megnyirbálásokra számíthatunk, amit nehéz lesz kigazdálkodni. Mozgásterünk beszűkül lassan, fokozatosan eladósodunk mi is. Hova vezet ez a gazdaságpolitika? - emelte fel hangját a pénzügyi bizottság elnöke.

Szirbik Imre a kispiacokat érintő válaszában elmondta: valamikor a rendszerváltás idején alakult ki először a központi ABC mellett, majd utána több helyen, így a Damjanich utcában egy ideig, a kiséri ABC, illetve a kertvárosi ABC mellett. Ha ezeket legális piacokká akarná fejleszteni az önkormányzat, annak olyan közegészségügyi előírásai lennének, ami értelmetlenné tenné a dolgot és azt a teret, amelyet több mint húsz esztendeje megtűrt állapotban betöltenek. A kistermelők, az emberek életformájává vált, beszélgetési fórumává, melynek kialakult egy megtűrt "rendje". Ebben csendes egyezséget kötött a város lakossága az ott élő vállalkozókkal.

A szemétszállítás területén a pillanatnyi helyzet az, hogy közel 31 olyan település van az országban, amelyeknek a lerakó engedélye az idén jár le, de nem tudtak a regionális rendszerbe csatlakozni. Szirbik Imre járt a környezetvédelmi miniszternél. A minisztérium fölmentést nem adhat, mivel uniós vállalása volt Magyarországnak, hogy ezeket a lerakókat 2009. végéig megszünteti.

- Talán egy-másfél év hosszabbításra számíthatunk. Fel kell készülni arra a változatra, hogy a környékben elérhető lerakók valamelyikével megállapodást kössünk. Ez Vásárhely, Szelevény, Sándorfalva és Felgyő. Most az ajánlatok között válogatunk. A díjak várhatóan 60-90 százalékkal emelkedhetnek. Ezzel elérjük a környező települések díjtételeit. A város 10 évig meg tudta menteni a lakosságot ettől a jelentős díjnövekedéstől - jegyezte meg a polgármester. A Csíky-szoborral kapcsolatban elmondta: a képviselő-testület döntött, hogy a városban élő kiváló szobrásznak egy alkotását a közterületen elhelyezi. Nem költöttünk többet, mint amit meghatároztunk.

Lovas József