2009. szeptember 18.

A gyermekekkel foglalkozóknak nem jár ingyen a védőoltás

Még augusztusban fordult a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete az Egészségügyi Minisztériumhoz azzal a kéréssel, hogy az elsők között részesülhessenek a H1N1 vírus elleni ingyenes védőoltásban a közoktatás és a gyermekvédelem dolgozói. Indoklásuk szerint kollégáik fokozott veszélynek vannak kitéve, s az ő védettségük elősegítheti, hogy intézményeikben "kevésbé törjön ki ilyen típusú influenza-járvány". A válasz nem sokáig késett: sem az Egészségügyi Világszervezet, sem az Európai Járványügyi és Betegségmegelőző Központ prioritási listáján nem szerepel térítésmentes oltóanyag biztosítása a pedagógusok számára.

Azóta ismét aktuálissá vált a kérdés - különösen a száztíz megfertőződött csepeli diák és tanár, az ELTE gólyabál fertőzöttjei, vagy az újabb fővárosi, szegedi iskolai megbetegedések tükrében: vajon miért nem kaphatnak ingyenesen védőoltást azok a tanárok, óvodapedagógusok, akik mindennapjaikat esetenként több száz fős közösségekben töltik? Az oktatási intézmények, így a szentesiek is, kaptak, vagy a napokban kapják meg az ÁNTSZ illetve az oktatási minisztérium információs levelét, amelynek a lényege gyakorlatilag az, hogy ha szeretnék megakadályozni az új influenza terjedését, akkor alaposan mossanak kezet a gyerekek és a dolgozók egyaránt, papírzsebkendőbe kell tüszszenteni, majd azt a szemetesbe dobni. Kíváncsiak voltunk néhány szentesi oktatási intézmény vezetőjének a véleményére az ügyben.

Csendes-Merza Ágnes, a városi bölcsőde vezetője lapunknak elmondta, hogy ők még nem találkoztak az említett levéllel, de ettől függetlenül eddig is odafigyeltek az alapvető higiéniás követelmények betartására. A játékokat folyamatosan fertőtlenítik, a kicsikkel igyekeznek minél több időt a szabadban tölteni, gyakran szellőztetnek, illetve a bölcsőde orvosa minden nap figyelemmel kíséri a gyermekek egészségi állapotát. Természetesen ő is szeretné, ha ingyenes lenne a védőoltás dolgozóik számára, akik közel száz, 9 hónapos és három éves kor közötti gyerekkel foglalkoznak. Azt pedig, hogy a bölcsisek tartózkodjanak egymástól távol, és ne érintkezzenek egymással, kivitelezhetetlennek tartja.

Mészáros László, a Petőfi Sándor Általános Iskola igazgatója szerint kollégái az átlagnál jobban veszélyez-tettebbek a H1N1-el szemben, így járna nekik az ingyenes oltóanyag. Iskolájukban az internetről - az ÁNTSZ és a szakminisztériumok honlapjáról - leszedett információs anyagokat függesztik ki a falakra, de a tanév első szülői értekezletein is elhangzott a tájékoztatás a betegséggel szembeni védekezésről, annak megelőzéséről.

Ternainé Fodor Mariann, a központi óvodai körzet vezetője inkább a megelőzés híve, ezért a zöldségek, gyümölcsök fogyasztása, a vitaminok szervezetbe vitele és a testedzés mellett teszi le a voksát. Kollégái megfelelő tájékoztatásban részesültek az oktatási minisztériumi körlevél alapján, de a munkavédelmi oktatáson is kitértek a betegség elleni védekezésre. Az óvodákban a kézmosást követően még egy plusz fertőtlenítő öblítést is beiktattak a gyermekeknek és az óvodapedagógusoknak egyaránt. Természetesen a szülőket is tájékoztatták az óvintézkedésekről, illetve elmondták nekik azt is, hogy amennyiben gyermekük a betegség tüneteit mutatja, azonnal ki kell emelni a közösségből.

A legfrissebb hírek szerint Óbuda-Békásmegyer polgármestere kijelentette, ha kormány nem bővíti az ingyenes védőoltásban részesülők körét, akkor saját hatáskörükben a fenntartásuk alá eső iskolák, óvodák, bölcsődék és a családsegítő szakszolgálat dolgozói is ingyen megkapják az új influenza megelőzéséhez szükséges oltóanyagot.

Hering Viktor