2009. szeptember 18.

A programokban mindenki talál kedvére valót

Jubilál a Horváth Mihály Gimnázium

Számos kulturális programba kapcsolódhatnak be az érdeklődők a következő napokban a Horváth Mihály Gimnázium jubileumi rendezvénysorozatának keretében.

Szeptember 19-én, szombaton Nosztalgiázó címmel nyílik lehetőség tea és kávé melletti emlékezésre, találkozásra és kötetlen beszélgetésre a gimnáziumban. A rendezvény háziasszonya Kastnerné Józsa Erzsébet.

20-án, vasárnap 18 órától bemutatják a Horváth Mihály Gimnázium irodalmi-drámai tagozatának a kapol-csi fesztiválon készített utcaszínházi darabjait.

21-én, hétfőn a nagyszünetben a 10. D. osztály ka-polcsi előadását láthatja a nagyérdemű Majomország címmel az intézmény udvarán. Irodalmi felolvasóesttel és koncerttel folytatódik a rendezvény 16 órától a díszteremben, 20 órától József Attila esttel zárul a napi program.

22-én, kedden a hangulatalapozásért a 11. D. osztály lesz a felelős kapolcsi darabjával, Katasztrófa tours címmel, Keserű Imre rendezésében. A gimnázium udvara után a kémia és biológia termek szolgálnak helyszínül a látványos kémiai kísérleteknek és az evolúcióbiológiai előadásoknak. Előző 15 órakor, utóbbiak 16 és 17 órakor kezdődnek.

23-án, szerdán tanítás nélküli napot rendeltek el a gimnáziumban, az akkorra tervezett előadásokból és vetélkedőkből azonban okulhat mindenki a maga örömére. Az első négy órában Poszler György tart előadást Horváth Mihályról, de emlékidézésre is sor kerül az intézmény volt tanáraival. Show címmel a 12. D. osztály Kapolcson készített előadása is látható lesz a gimnázium udvarán. A biológia teremben pedig három biokémia tagozatos diák természettudományos előadásába pillanthatnak be az érdeklődők, melyben saját kutatási témájukból adnak ízelítőt. 11 órától Be my tour guide elnevezéssel angol nyelvű idegenvezetési versenyt hirdettek tanulók számára a városban, különböző helyszínekről indulva. Délben pedig 150 perces felolvasó maraton kezdődik a díszteremben szabadon választott irodalmi művekből.

24-én, csütörtökön volt diákok - köztük Traj Adrián, Georgiades Ádám - tartanak biológia előadást a szakteremben, 16 órától francia nyelvű versenyt rendeznek az általános és középiskolásoknak a megyeháza dísztermében. 18 órától requiemet tartanak a református nagytemplomban a gimnázium elhunyt tanárai és diákjai emlékére, orgonán játszik Nagy János. 19 órakor Csáth Géza-est keretében két Csáth- novella dramatizálására kerül sor, volt drámais előadásban.

25-én, pénteken fél 2-től az ünnepségsorozat zárásaként a Kossuth téren megkoszorúzzák a Horváth Mihály szobrot és átadják a díjakat. Majd 17 órától Molnár-Farkas Gyöngyi vezetésével kutatók éjszakája programsorozat indul diákok számára a Szegedi Tudományegyetemen. A kulturális rendezvények sorát a Derzsi Kovács Jenő Emléknapok zárják 26-án és 27-én. A Lajtha László Alapfokú Művészeti Iskolában népdaléneklési versenyt tartanak, a házigazda Majtényi András.

A gimnázium szervezésében a kulturális programokkal párhuzamosan sportrendezvények is zajlanak. Szeptember 22-én, kedden 15 órakor 150 kilométeres futóváltó indul a Kossuth térről.

23-án, szerdán reggel 8 órától a ligeti sportuszodában 150 kilométeres úszóváltóval, 12 órától Szent Miklós téri bázissal 150 kilométeres tekergéssel emlékeznek a 150. jubileumra. 150 perces floorball mérkőzéssel ünnepelnek 24-én, csütörtökön 15 órától a középiskola tornatermében. Az ünnepi sportrendezvényeket 150 perces kosárlabda torna zárja a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban 26-án, szombaton 15 órától.

Cseh-Lakos