2009. szeptember 18.

Mit mond az esélyekről a megyei referens?

Diszkrimináció nélkül élni

Az Alkotmány alapelveinek szellemében minden ember joga hazánkban, hogy másokkal egyenjogú személyként élhessen. Az egyenlő bánásmód és az esélyegyenlőség elvének gyakorlati előmozdítására az Országgyűlés korábban törvényt alkotott. Ennek alapján az Egyenlő Bánásmód Hatóság 5 éve kezdte meg munkáját hazánkban, budapesti székhellyel. A hatóság tevékenységének célja az emberi méltóság védelme, a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelem a jog eszközeivel.

Hazánkban a diszkrimináció több társadalmi csoportot érint és az élet számos területén jelen van. A foglalkoztatás terén a nők, a 40 éven felüliek, a romák és a fogyatékossággal élők szenvednek el, leggyakrabban hátrányos megkülönböztetést. Diszkrimináció érhet valakit nemcsak neme, életkora, bőrszíne, fogyatékossága, hanem egészségi állapota, családi állapota, szexuális irányultsága, vagyoni helyzete, stb. miatt is.

Korábban az volt tapasztalható, hogy a diszkrimináció sértettjei önmagukban kevésbé rendelkeztek érdekérvényesítő képességgel és nehezen vállalták azt, hogy kiálljanak magukért és eljárást kezdeményezzenek a hatóságoknál az őket ért sérelem miatt. A civil szervezeteknek lehetőségük van arra, hogy a hátrányos megkülönböztetést szenvedett személyek érdekében fellépjenek.

Az Egyenlő Bánásmód Hatóság feladatául tűzte ki, hogy a konkrét jogsértések hatékony orvoslásán túl részt vállal a széleskörű társadalmi szemléletformálásban, amely során a társadalom jogtudatossága, társadalmi érzékenysége, anti-diszkriminációs és általános emberi jogi kultúrája növelhető.

- Új fejlemény, hogy szeptember 1-től TÁMOP 5.5.5 program keretében megvalósuló "Diszkrimináció elleni küzdelem - a társadalmi szemléletformálás és a hatósági munka erősítése" című projekt végrehajtására az ország minden megyéjében és Budapesten egyenlő bánásmód referens kezdte meg munkáját. Közéjük tartozom én is, Csongrád megyei feladatokkal. Célunk többek között, hogy az érintett, tehát indokolatlan megkülönböztetésben részesülő és méltatlanul hátrányban került személyeknek tájékoztatást, közreműködést, ingyenes jogi segítséget nyújtsunk, megyei, kistérségi szinten ahhoz, hogy az elszenvedett sérelmeikre gyógyírt kapjanak. A valószínűsíthető, bizonyítható panaszokat továbbítjuk az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz. Ez a hatóság állami kötelezettséget teljesít, amikor az idevágó törvény értelmében lefolytatja az eljárást a sértett fél kérelmére - sorolja dr. Kiss Éva megyei egyenlő bánásmód referens, aki Szentesen ügyvédként praktizál.

- Szentesi szakemberként, hogyan kapott megyei jellegű megbízatást?

- A megyéből jó néhányan indultunk az Egyenlő Bánásmód Hatóság által - ügyvédek számára - kiírt országos pályázaton, mert szakmai kihívást jelentett. Ezért is keltette fel az érdeklődésemet. A hatóság szigorú felvételi eljárás keretében választotta ki a szakembereket és a megyében rám esett a választás.

- Mint egyenlő bánásmód referensnek, mi a feladata?

- Ellátom a lakosság tájékoztatását, telefonos és személyes elérhetőséget biztosítva az ingyenes ügyfélfogadásokon. Feladataim közé tartozik a kérelmezők panaszának felvétele, jegyzőkönyvbe foglalása. A szegedi Esélyek Házánál dolgozó szakemberekkel, valamint az egyenlő bánásmód területén működő helyi civil szervezetekkel együttműködve, egymás munkáját támogatva és segítve cél az, hogy minden rászorulónak a panasza - akit jogtalan hátrány ér - eljusson ahhoz a hatósághoz, ahol a sérelmét orvosolhatják.

- Szegeden vagy Szentesen személyesen miként lesz található tanácsadás, vagy éppen panaszfelvétel esetére?

- Legtöbbször, havonta három alkalommal csütörtökönként 12-16 óra között az Országos Esélyegyenlőségi Hálózat részeként működő Esélyek Házában (Szeged, Eszperantó u. 1.) tartok ügyfélfogadást. Ügyfélfogadási időben a 06/30/275-2520 telefonon is rendelkezésre állok. Havonta 4 órában pedig egy-egy kistérségben tartok ügyfélfogadást. Tehát igyekszem eljutni a megye más településeire is az ügyfelekkel, a koordinációs szervezetekkel való partneri kapcsolatok és a kölcsönös információk érdekében. A helyi és környékbeli panaszosok természetesen telefonos egyeztetés után, Szentesen is felkereshetnek munkaidőben.

- Ezek szerint sok dolga lesz?

- Inkább úgy mondanám, hogy elegendő - fejezte be szavait dr. Kiss Éva ügyvéd, Csongrád megye egyenlő bánásmód referense.

(-)