2009. szeptember 18.

Új tervek a Dózsa-ház átalakítására

A Dózsa-ház közösségi térré történő átalakítása ismét téma volt a képviselő-testület előtt. A benyújtott terv vitát váltott ki. A megtervezett épületszárny ugyanis nem illeszkedik a Dózsa-ház épületéhez, azt a városfejlesztési bizottság kifogásolta. A 11-i rendkívüli ülésen három változatról dönthetett a testület: az idegen architektúrát továbbengedi, áttervezteti vagy visszamondja a pályázatot. Az elfogadott B változat a jelenlegi Dózsa-házhoz harmonikusabb terv megvalósítását javasolja. Azaz: át kell tervezni a korábbi dokumentumot.

Dr. Rébeli Sz. Tamás (Fidesz MPSZ) már a felelősség kérdését is felvetette. Dr. Papp Zoltán (Pálmások Szövetsége) megkérdezte, történt-e felmérés arra vonatkozóan, hogy a városban hány deviáns magatartású fiatal van, aki igénybe venné az új létesítményt. A képviselő sokallta az áttervezés 3 millió forintját.

Szirbik Imre (MSZP) polgármester, országgyűlési képviselő válaszában kijelentette: a munkában résztvevők korrektül jártak el. A tervező az egykori főépítésszel egyeztetett, ő elfogadta a munkát. A hibát korrigálják, mivel az épület illeszkedései szerencsésebben megvalósíthatók. A várost az első tervezés költsége éri veszteségként. Ebben a közel másfél ciklusban - amióta a pályázatok így fölpörögtek - közel 100 pályázatot nyújtott be az önkormányzat, eddig ilyen probléma nem merült fel. Ilyen hibaszázalékkal dolgozni tiszteletreméltó teljesítmény. Van a szerződésben egy pont: nem teljesítés esetén az önkormányzat 5 évre kizárhatja magát az uniós támogatási rendszerből. A tervező ugyanaz, aki a megyeházát, a református nagytemplomot és a mellette lévő idősek otthonát tervezte. Ami a 3 milliós tervezési díjat illeti, a polgármester elmondta, hogy az a felső határ. Ennyiből meg kell oldani, de lehet kevesebb is.

Halmai István (KDNP) javasolta, hogy a város minden egyes ilyen tervezésénél legyen egy munkaközi meghallgatás, hogy elkerülhetők legyenek a hasonló tévedések. Horváth István (Pálmások Szövetsége) elégedett azzal, hogy sikerült megakadályozni a szép épület elcsúfítását. A tervező kiváló tervet készített, de mint mondta, az, amit csinált, nem illik a képbe. A Pálmások Szövetsége úgy gondolja, hogy erre a funkcióra szükség van a városban, a sajátos igényű fiataloknak, embereknek. A megvalósítás módját és helyét vitatják.

Ezt a funkciót egy, a már erre hivatott városi intézményben, a Művelődési és Ifjúsági Házban kellene megvalósítani. Meglepett az intézmény igazgatójának a levele, amelyben leírja, náluk erre nincs se alkalom, se hely. Véleményem szerint akkor át kellene gondolnunk a művelődési központ feladatkörét, az ottani vezetés szerepét, és levonni a konzekvenciát - figyelmeztetett a képviselő.

Dr. Demeter Attila (MSZP) kijelentette: 14 hónappal ezelőtt erről már együtt döntöttek, így közös a felelősség is. Hornyik László (független) azzal érvelt, miszerint a Családsegítő Központban megfelelő szakemberek állnak a rendelkezésre, akik tudnak ebben a közösségi térben dolgozni. Tudják azt működtetni. Míg az ifjúsági házban ez a szakembergárda nincs jelen.

Póttámogatásra nyújtott be igényt a futsal szakosztály és a Pollák DSE. A kérést dr. Rébeli Sz. Tamás tolmácsolta a képviselő-testület felé. Mint mondta, a működésük forog kockán. Mindez 1 millió 80 ezer forint keretemelést jelent. A testület elvi támogatásról biztosította a bizottságot. Döntés a szeptember 25-i rendes ülésen várható.

(lovas)