2009. szeptember 18.

Kis kukta

Szalonnában sült kelkáposztás virsli

Elkészítése: Egy serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a vékony csíkokra szeletelt kelkáposztát. Sóval, őrölt borssal, majorán-nával és apróra vágott fokhagymával fűszerezzük, majd a saját levében kb. 10 perc alatt megpároljuk. 2-2 szelet bacont egymás mellé fektetünk, elosztjuk rajtuk a párolt kelkáposztát, majd mindegyikre teszünk egy fél virslit. A szalonnát felgöngyöljük, végül a kis csomagokat 190-200 fokos sütőben szép pirosra sütjük. Kitűnő sörkorcsolya, de egy tartalmasabb leves után második fogásként is kínálhatjuk.

Fehér csokoládés sajtkrémtorta

Hozzávalók 4 személyre: 10 dkg kristálycukor, 5 dl tejföl, 5 db tojás, 65 dkg mascarpone, 35 dkg fehér csokoládé, 2 dl tejszín, 15 dkg darált dió, 5 dkg olvasztott vaj, 15 dkg darált keksz.

Elkészítése: A tésztához való alapanyagokat összegyúrjuk, és egy 24 cm átmérőjű kapcsos tortaforma aljára nyomkodjuk. A mascarponét kikeverjük a tojásokkal. A fehér csokoládét a tejszínnel felolvasztjuk, majd a mascarponés krémhez keverjük. A krémet a tésztára öntjük, majd előmelegített sütőben, 120-130 fokon 1,5-2 órát sütjük. Akkor van kész, amikor kocsonyás a belseje, de már nem folyik. Ezután 4-5 órát hűtjük, majd óvatosan, lassan ráöntjük a cukorral elkevert tejfölt. 200 fokon további 5 percig sütjük. Kicsit állni hagyjuk, és csak akkor szeleteljük, amikor megdermedt. Még jobb, ha fogyasztás előtt egy éjszakát pihentetjük.