2009. szeptember 18.

Piaci capriccio

Tegnap aláírásgyűjtés történt olyasmi ellen, ami nincs is. Létezik egy integrált városfejlesztési stratégia. Abban, ha valaki fölvet valamit, az még csak egy gondolat. A város vezetésének jelen pillanatban esze ágában sincs a Rákóczi Ferenc utcai piacot sem korlátozni, sem megszüntetni, fejleszteni szeretné.

A leírtakat Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő mondta el a szeptember 11-i rendkívüli képviselő-testületi ülésen. Azt követően szeptember 14-i dátummal levelet kapott szerkesztőségünk a Gondiné Ollai Katalin elnök nevével jelzett Szentesi Nyugdíjasok Szövetsége Egyesülettől. Azt írják, hogy a "vasárnapi zöldségpiacon a város polgármestere megpróbált nyomást gyakorolni az ott lévőkre, sőt odáig merészkedett, hogy követelte, fejezzék be az aláírásgyűjtést. Hazugságnak nevezte azt, hogy el akarják helyezni a piacot máshová." Ezt ők felháborítónak tartják, véleményük szerint ez sérti a demokratikus jogokat. Arra kérik a lakosságot, támogassanak minden olyan kezdeményezést, mely a közösség valódi akaratát kívánja bemutatni. Levelükben megjegyzik: "Meggyőződésünk, hogy a város lakossága túlnyomó többségének fogalma sincs a városrendezési stratégiában foglaltakról."

Természetesen az ügyben megkérdeztük a polgármestert, akivel kapcsolatban úgy fogalmaztak a levélírók, hogy "inzultálta az aláírásgyűjtőket".

Íme a válasz:

- A kérdésre a városvezetésnek egyértelműen az a válasza, ez volt egy hónappal ezelőtt is, hogy nem kívánja a piacot elköltöztetni, sem működését visszafejleszteni, esetleg bezárni. Sőt! Az elmúlt években a város ezt a piacot komoly forrásokkal fejlesztette, asztalokat, fedőt, tetőket készíttetett, közműrendszerét újította föl, és most a Hunor Coop-pal közösen az áruház bővítése és felújítása kapcsán a parkolás megoldását tervezi. Tehát esze ágában sincs sem korlátozni, sem bezárni, sem elköltöztetni a piacot. Az Integrált Városfejlesztési Stratégia több mint három hónapja az interneten elérhető, gyakorlatilag valamennyi ember ismeri, a közel egy éves fejlesztési periódusban legalább tíz lakossági fórumot rendeztünk, vállalkozókkal is, civil szervezetekkel. A rendezvényeken sokan vettek részt, többen a véleményüket is kinyilvánították, tehát nem állja meg a helyét az, hogy nem ismerik.

- Ami a konkrét esetet illeti, vasárnap kint voltam a piacon és többen megállítottak azzal, hogy be akarjuk zárni, el akarjuk költöztetni a piacot. Volt, aki háttal állva nem ismert fel, tőlem is kért tiltakozó aláírást. Találkoztam az aláírásgyűjtőkkel is, nekik is elmondtam, hogy nem akarjuk bezárni a piacot, álproblémákat ne találjanak ki, álhírekkel ne rémisztgessék az embereket, a hír nem igaz, a kérdés értelmetlen, nyugodtan befejezhetik az aláírásgyűjtést, mert értelmetlen a munkájuk. Ha ezt valaki inzultusnak nevezi, az eléggé furcsa dolog. A piacon az a ritka állapot állt elő, hogy első kézből a lakosság is és az aláírásgyűjtők is pontos információt kaphattak. Az aláírásgyűjtés nem a piacról szólt, hanem egy olyan politikai akcióról beszélhetünk, ami ebben az országban, ebben a városban is többször megtörtént, akik az aláírásokat gyűjtötték, azok mind a Fidesz rutinos aláírásgyűjtői voltak. Tehát nem nehéz kitalálni, hogy ennek igazából mi a háttere.

L. J.