XL. évfolyam 31. szám

2008. augusztus 8.

Megvan az új jelölt

A hagyományokból építkezik a jövő

Halmai László és Kovács János megyei képviselők július 7-én mutatták be a sajtó képviselőinek H. Szabó Rékát, akit a Horváth Mihály Gimnázium és Szakképző Iskola, illetve tagintézménye, a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola vezetőjének jelölnek. Az igazgató egy éves megbízásáról a Csongrád Megyei Közgyűlés augusztus 14-i, rendkívüli ülésén dönt.

2008. augusztus 8.

Közmunkások csatornáznak

A városban minden évben meghirdetik a közhasznú munkát általában 20 főre. Idén ezt csak nem 70 dolgozóra tervezték. A Munkaügyi Központtal kötöttek szerződést, ők közvetítik ki a dolgozókat, illetve a szociálpolitikai osztály azokat, akik náluk segélyezettek. Napi 6 órát kell dolgozniuk, az emberek a minimálbér 6 órára eső részét kapják meg fizetésként. Az összeg 70 százalékát fedezi a munkaügyi Központ, az önkormányzatnak a fennmaradó 30 százalékot kell hozzátennie. (Emellett pályázatot nyújtottak be 20 női munkavállaló részére, hogy nyertek-e avagy sem, annak eredményét még nem tudják.)

2008. augusztus 8.

Rendeletváltozás

Változott a közmunkáról szóló rendelet - közölte Székely Judit, a Szociális és Munkaügyi Minisztérium foglalkoztatási és képzési szakállamtitkára. Eddig a közmunkákról szóló kormányrendeletben nem volt szabályozva, hogy milyen körből és milyen arányban kell, hogy a közmunkások kikerüljenek. Most bekerült egy olyan rendelkezés, amelynek értelmében a közmunka-programban résztvevők 40 százalékának rendszeres szociális segélyezettnek kell lennie. A szakállamtitkár azt mondja, a közmunkát végzők elsősorban a regisztrált álláskeresők köréből kerülnek ki, s közülük is azoknak akarnak segíteni, akik tartósan munkanélküliek, és ezért rendszeres szociális segélyt kapnak.

2008. augusztus 8.

Bajnai Szentesen

Elkészült a szélessávú internethálózat a szentesi, csongrádi kistérség és Mindszent területén. A projekt ünnepélyes záró rendezvényét augusztus 15-én, pénteken délelőtt 9 órakor tartják a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központban. Az eseményen avatóbeszédet mond Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A projekt az Európai Unió és a Magyar Állam társfinanszírozásával valósult meg.

2008. augusztus 8.

Díszpolgár

Az előző évek gyakorlatához hasonlóan a polgármesteri hivatal kéri a város lakosságát, gazdasági és társadalmi szervezeteit, tegyenek javaslatot azon személyekre, kollektívákra, akiket méltónak tartanak arra, hogy részükre a "Szentes Város Díszpolgára" cím, illetve "A Városért Emlékérem" 2008. évben odaítélésre kerüljön. A részletes indoklással ellátott, a kitüntetésre javasoltak életútját és szakmai munkásságát bemutató indítványokat augusztus 25-ig kérik eljuttatni a polgármesteri hivatal jegyzői irodájának, a Szentes, Kossuth tér 6. szám alá.

2008. augusztus 8.

Miniszteri látogatás

Elkészült az egészségügyi tárca Biztonság és partnerség: feladatok az egészségügyben 2010-ig című programja, melynek fő pillérei a népegészségügyi program folytatása, az egészségmegőrzés, az ellátórendszer fejlesztése és legfőképp a partnerség. Célja, hogy a rendelkezésre álló források ésszerű, szakszerű és hatékony felhasználásával javuljon a társadalom elégedettsége, és az egészségügyi ellátórendszer hosszútávon a fenntartható fejlődési pályára álljon. A program az emberi erőforrásokra is kitér, miszerint képzésekkel és ösztöndíjakkal kívánják megállítani az egészségügyben a pályaelhagyást. A Kormány és az Egészségügyi Minisztérium a partnerség jegyében az előterjesztés javaslatairól széleskörű társadalmi és szakmai vitát kezdeményez. E program részeként Dr. Székely Tamás egészségügyi miniszter szakmai fórumot tart augusztus 12-én, kedden 18 órakor a Művelődési Központban (Tóth J. u. 12.). A rendezvényre minden érdeklődőt tisztelettel várnak!

2008. augusztus 8.

Matyi bácsi

"Előttetek egy ember ment el
S utánatok is jön egy ember."

Legtöbben csak (!) Matyi bácsiként ismerték, kevesen tudták, hogy Kovács Mátyásnak hívták. Kertbarátoknál, nyugdíjasoknál nem volt nélküle rendezvény az utóbbi 15 évben. Hogy bírta energiával, kitartással, türelemmel.

2008. augusztus 8.

A görög kereskedők egyházalapítása

100 éve - Megalakult a görögleleti magyar egyház (I.)

Szentesen a két nagy egyházi felekezet - a római katolikus és a református - mellett a legrégebbinek a görögkeleti gyülekezet számít. Kevesen tudják, hogy különböző belső villongások miatt, a vallás- és közoktatásügyi miniszter 1908. július 19-én rendeleti úton a szentesi görögkeleti egyházat - ősi önkormányzatának fenntartása mellett - magyar jellegűnek nyilvánította (magyar liturgiával), megalapítva ezzel az első "görögkeleti magyar" egyházat hazánkban. E jeles évforduló kapcsán idézzük fel e nagy múltú egyház szentesi megjelenésének történetét, és nemzeti felekezetté válását.

2008. augusztus 8.

Új gyógyszertár a lakótelepen

Évfordulók - 2008.

75 éve, 1933. aug. 10-én elhunyt Papp Antal (1861- 1933) református népiskolai igazgató-tanár.

95 éve, 1913. aug. 11-én 52 éves korában elhunyt dr. Heltai Ferenc (1861-1913) jogász, közgazdasági szakíró, Budapest főpolgármestere, a főrendiház tagja, Szentes jeles szülötte.

205 éve, 1803. augusztus 12-én megszületett Seress László városi mérnök, Szentes első részletes térképének és telekkönyvének készítője (1840).

95 éve, 1913. aug. 13-án született dr. Nyíri Sándor református lelkész, gimnáziumi hitoktató, teológiai író, egyháztörténész.

110 éve, 1898. aug. 14-én megalakult a Szentesi Kereskedők Egylete.

160 éve, 1848. augusztus közepén a nemzetőri bizottmány gondoskodott a folyamatos utánpótlásról. A jelzett időben már 1953 gyalogos nemzetőr szerveződött 8 századba és 1 vadászcsapatba, továbbá 194 lovas alkotott 2 századot. A gyalogosoknak 566 szuronyos puskája volt, a többiek lándzsát és kiegyenesített kaszát kaptak. 162 lovasnak volt pisztolya és kardja, a többiek fokossal voltak fölfegyverezve.

80 éve, 1928. aug. 15-én elhunyt Papp Imre (1869- 1928) állami népiskolai tanító, a külterületi iskolák igazgatója.

30 éve, 1978 augusztusában megnyílt az új gyógyszertár a Klauzál utcai lakótelepen (ma Eszes Patika).

Összeállította:
Labádi Lajos

2008. augusztus 8.

Ukrán szemét a Tiszán

Amilyen csendben érkezett, úgy is távozott az a hatalmas mennyiségű szemét, amely a Tisza áradásakor az ukrán folyószakaszon belemosódott a Tiszába.

Hasonló jelenségre minden árhullámkor sor kerül: az ártérre kilépő víz az ott lerakott kommunális hulladékból elsősorban a legkönnyebb frakciót, a PET-palackokat és a nejlonszatyrokat mossa ki.

A Tisza szentesi szakaszán augusztus 2-án délután 6 órakor jelentek meg az első palackok és este 7 óráig folyamatosan érkezett és távozott az a több százezer palack, ami az áradással együtt érkezett. Eddig a kiskörei zsilip tartotta a szemetet, de onnan elengedték így utazik tovább a Tiszán, és "Ki tudja, hol áll meg, s kit hogyan talál meg?"

Az ukrán oldalon a kisebb településeken még csak tervezik a kommunális hulladékkezelés rendszerét, szervezett gyűjtés híján a hulladék nagy része az árterekre kerül. A magyar hatóságok minden esetet dokumentálnak és jeleznek az ukrán társszerveknek, a megoldás azonban évek óta várat magára.

2008. augusztus 8.

Népzenei találkozó

Az ifjúsági park színpadán Népzenei találkozót rendeznek augusztus 9-én, szombaton 16 órától. A rendezvényen megnyitó beszédet mond Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. A műsorban fellép a Baksi Népdalkör és Citerazenekar, a Deszki Népdalkör, A Földeáki Citerazenekar és Népdalkör, az Inárcsi Férfi Népdalkör és Citerazenekar, a Kisteleki Gyermek Citerazenekar, a Nagymágocsi Napraforgó Citerazenekar, a Pocsaji Népzenészek, a Székvirág Népdalkör Kiskundorozs-ma, a Szentesi Margaréta Citerazenekar, a Szentesi Pengető Citerazenekar. A rendezvényre a belépés díjtalan.

2008. augusztus 8.

Helyreigazítás

Előző számunk 5. oldalán a Nagyajtósi-centenárium című cikkből kimaradt az alábbi sor: de két évig hiába járt állás után. 1933-ban hívták Szentesre,
Olvasóink szíves elnézését kérjük.

2008. augusztus 8.

Aranyat érő segítség

"Magasztalni kell az anyát, akinek szeretete nem ismer határt, s akinek az emlőin nevelkedik az egész világ" (Gorkij)

1993-tól tartják világszerte augusztus elsején az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet azért hívta életre a programot, hogy meggyőzzék az egészségügyi dolgozókat és a szülőket arról, a szoptatás a legjobb formája a csecsemő táplálásának. A szoptatás az anyaság legszebb, legmeghittebb tevékenysége!

2008. augusztus 8.

Szabadnapon is egyenruhában

Gránicz Pált Érdemkereszttel tüntették ki.A megyei polgárőr napot ezúttal városunkban tartották. A térség polgárőrei családjukkal, barátaikkal és rendvédelmi társszervezeteikkel az ifjúsági ház környékén töltöttek egy hangulatos napot augusztus első szombatján.

2008. augusztus 8.

Német cserkészek

Szirbik Imre piros nyakkendőt kapott

Az 595. számú Bethlen Gábor Cserkészcsapat tavaly vette fel a kapcsolatot a német Szent György Cserkészszövetség Sank Augustin-mendeni csapatával. Július 28-án 17 német cserkész jött el Szentesre táborozni. Kruzslicz Tamás őrsvezető érdeklődésünkre elmondta, ez már az együttműködés kezdete. Jövőre a szentesi cserkészcsapat látogat majd el Sank Augustinba.

A vendégek egy hetet töltöttek Zemplénben, az ottani cserkésztáborban, szombaton érkeztek vissza Szentesre. Kirándultak Ópusztaszerre, jártak az uszodában, élvezték a fürdőzés pihentető nyugalmát, kipróbálták a termálmedencéket is. Volt városnézés, koncert a Felsőpárti templomban. Beszélgetésünkkor a Művészetek Házában kézműveskedtek éppen, délutánra pedig kenutúrát szerveztek a Kurcán, Esténként tábortűz mellett beszélgettek. Volt grill-party is. A mentetréti iskolánál egy tanyán táboroztak, itt volt a szállásuk. Ott verték fel a sátrakat.

A városházán fogadta őket Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, akit az alkalomból tiszteletbeli német cserkésszé avattak. Kapott egy vörös nyakkendőt. A cserkészeknek különböző színű nyakkendőik vannak, különböző életkorhoz. Németországban más színeket használnak, mint nálunk, Magyarországon. A piros nyakkendőt olyan 16 év feletti cserkész kaphat, akinek nincsen őrse. Úgy hívják őket, hogy roverek - magyarázta Kruzslicz Tamás.

Jól érezték magukat, sok jó programot szerveztek a számukra, és remélik továbbra is élni fog az együttműködés a két csapat között - mondta Tobias Hausmann parancsnok, a negyven fős cserkészcsapatból. Nagyon örülnek, hogy itt lehetnek, és hogy felvehetik a kapcsolatot magyar fiatalokkal.

(lovas)

2008. augusztus 8.

Nyári munkák

Gyakran egy új mobil, egy mp3 lejátszó, nyaralás, albérlet vagy a tandíj árának előteremtése az az ok, amiért a diákok kétharmada munkát vállal a nyáron, megkurtítva ezzel vakációját.

A munkaadók gyakran panaszkodnak, hogy nehezen kapnak képzett munkaerőt. Nyáron azonban egyértelmű munkaerő növekedés figyelhető meg kielégítve az építőiparban és a mezőgazdaságban ekkor felmerülő igényeket. Ilyenformán dolgozókból nincs hiány.

2008. augusztus 8.

Kreatív tábor

Kreatív tábort szervezett a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség a Magyartési Tábor Központban. A táborfolyamatnak már hagyománya van, hiszen a szentesi, a nagytőkei tizenévesek mellett Erdélyből érkeztek a táborlakók már hetedik éve. A táborral elsődleges célunk az volt, hogy a magyarországi tizenévesek minél jobban megismerkedjenek az Erdélyből - Marosvásárhelyről - érkezett tizenévesekkel. A különféle sportprogramok mellett (foci, röplabda, ping-pong, kardvívás) volt drámajáték, számháború és kézműves műhelyekben is tevékenykedtek a tábor lakói. Nem maradt ki a programból a strandolás és a városnézés sem.

A táborlakók megegyeztek abban, hogy jövőre ismét találkozni szeretnének.

Úgy legyen!
Majár János

2008. augusztus 8.

Értékeink megtartása

A képviselő-testület májusi ülésén - két pályázó közül - Kertész Ildikót nevezte ki a Terney Béla Középiskolai Kollégium és Diákotthon igazgatójává. A fiatal vezető tanítói képzettséggel, és magyar-irodalom szakos bölcsészdiplomával rendelkezik. Tanulmányait folytatva közoktatási vezető képzésen vesz részt, jövőre végez. Az orosházi születésű igazgatónő férje, Kertész Ákos révén került Szentesre. Korábban általános iskolákban tanított, azt mondja, itt szerezte be azokat a tapasztalatokat, melyeket munkája során a későbbiekben hasznosítani szeretne.

2008. augusztus 8.

Megyei támogatás

A Csongrád Megyei Önkormányzat az idén is több millió forinttal támogatta Szentes és környéke lakóit. Kihirdették a nyertes pályázatokat, amelyek számos helyi kezdeményezéshez biztosítanak anyagi forrást. Több szentesi pályázó is részesülhetett a támogatásokból: a Szentesi Repülőklub a Reptéri Nyílt Nap megrendezésére 82 600 forintot, a "Kurca-Völgye" Egyesület kulturális, ifjúsági és közéleti programok szervezésére 140 ezer, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Szentesi Szervezete a "Csellengő Tábor" szervezésére 210 ezer, a Kurca Vidéke Polgári Egyesület környezetvédelmi konferencia szervezésére 140 ezer, a Civilek Szentesi Szövetsége Egyesület Történelmi kiállítás szervezésére és kiadványszerkesztésre 140 ezer, a Koszta Diákokért Alapítvány a "Koszta Suli-hét Szentesen" szervezésére 105 ezer, a Nyugdíjasok Szentesi Szövetsége Egyesület idős emberek támogatására, rehabilitációs tevékenységre 140 ezer, a Szentesi Keresztény Pedagógus Társaság "Mit ad a családnak a keresztény oktatás-nevelés" című konferencia megszervezésére 140 ezer, a Jó Úton-Lóháton Alapítvány lovasterápiás foglalkozásra 200 ezer forintot nyert el, áll a megyei közgyűlés sajtóközleményében.

2008. augusztus 8.

Sporttal az egészségért

A Senior Aktív Sportprogram megvalósításának egyik állomásaként, a múlt héten gyógytornán vettek részt a Gondozási Központ gondozottjai a Welness Colosseumban. A háromnegyed órás foglalkozáson főként nyújtó gyakorlatokat végeztek a résztvevők gyógytornász segítségével.

A program tulajdonképp már 2007-ben elkezdődött, de a Gondozási Központ csak idén kapcsolódott be a foglalkozásokba. Az intézmény vezetője, Puskásné Halál Ágnes elmondta, hogy számos olyan programjuk van, amely jól illeszkedik a Senior Aktív Sportprogramhoz, hiszen egyik fő céljuk az idősek aktivitásának megőrzése. Már télen elkezdték a munkát, akkor elsősorban passzív formáit találták meg a szabadidős programoknak, a St. Jupát SE tartott vetítéssel egybekötött élménybeszámolót a tagoknak. Most pedig egy hét állomásból álló sorozatot valósítanak meg. - Az első alkalommal vízitornán vettek részt a gondozottak az uszodában Füredi Zsuzsa gyógytornász vezetésével. Ezután két gyógytornát tartott Gás-párné Edina gyógytornász a sportcsarnokban, illetve a Colosseumban, ahova másfél éve heti két alkalommal rendszeresen járnak a gondozottak. Augusztus végén kerékpár-kirándulást rendezünk a program részeként, szeptemberben pedig klubközi vetélkedőt tartunk a térség nyugdíjas klubjai között. A záróesemény a Szeretet mindent elfogad elnevezésű rendezvény lesz, melyet a NOSZA 2005 Kht.-val, a mozgáskorlátozottak szentesi szervezetével és a Mentálisan Sérült Személyek Szervezetével együtt szervezünk meg már harmadik éve - tájékoztatta lapunkat Pus-kásné Halál Ágnes, aki szerint nagyon jó hatással van a gondozottakra a rendszeres gyógytorna. Véleménye szerint igazi csapattá kovácsolódott össze a csoport és láthatóan nőtt a résztvevők fizikai teljesítménye az elmúlt másfél év alatt. Ehhez - mint ahogyan azt Gáspárné Edina elmondta - edzőtermi, cardio és torna gyakorlatok egyaránt hozzájárulnak. A gondozottak a múlt heti alkalmon is és a rendszeres foglalkozásokon is végeznek nyújtó gyakorlatokat eszköz nélkül, illetve szalaggal és korlát segítségével. Ezen kívül hangsúlyt fektet a gyógytornász az erősítőgyakorlatokra, a mozgáskoordináció fejlesztésére, természetesen mindenkinek az egyéni sajátosságait és képességeit figyelembe véve.

Cseh-Lakos

2008. augusztus 8.

Kapolcsi bűvészek

Második alkalommal lepték el Szentes és térsége profi, illetve amatőr képző- és előadóművészei a Művészetek völgyét. A már huszadik alkalommal megrendezett esemény idén a Ka-polcsi Bűvészeti Napok nevet kapta abból a meggondolásból, hogy a várt 200 millió forint helyett 40 milliós támogatást kapott a fesztivál. Ami tavasszal még kérdésessé tette a megrendezést. Az odavalósiak úgy látták, hogy tizedannyi látogatóval volt kevesebb a völgyben, mint a korábbi esztendőkben.

2008. augusztus 8.

A kitüntetés kötelez

Bese László a Népművészet Mestere

Augusztus 20-án adják át a Népművészet Mestere címet. Ebben az évben Bese László is a kitüntetettek között van. A feketekerámia szentesi nagymesterét erre az elismerésre 2000-ben és 2006-ban is felterjesztette Túri Andrea, a helyőrségi klub akkori vezetője. A két sikertelen próbálkozás után most Mód László néprajzkutató kérte az állami kitüntetést Laci bácsi részére, s a kérelem révbe ért: nemzeti ünnepünkön a Szépművészeti Múzeumban átveheti Hiller István oktatási és kulturális minisztertől a Népművészet Mestere kitüntetést.

2008. augusztus 8.

Szilveres aranyeső várható

Péntek, dél körül. Kint tombol a kánikula, a Klauzál iskola tornatermében szól a zene, nemcsak klasszikusok, hanem latinos slágerek is: kéthetes tánctábor egyik helyszínén járunk. Annak is a közepén, az első heti utolsó edzés éppen a záró momentumaihoz érkezett. László Csaba, 22-szeres magyar bajnok erőnléti "egyperceseket" vezényel a mintegy 80 táncosnak, azzal, hogy adjanak ki magukból mindent, a hétvégén majd pihenhetnek. A tanárok sem lazíthatnak a Szilver TSE másfél évtizede minden nyáron megrendezett táborában. Nem is a hőség miatt nehéz, a fárasztó az, hogy reggel fél 9-től este 9-ig talpon kell lenniük, hangzik nagyon őszintén Csaba párjától és segítőjétől, Mikes Annától. A lány a napot balettórával kezdi, amit ő tart a többieknek, azután következnek a közös foglalkozások, majd a nap négyszer hatvanperces magánórával zárul, ezt a klub legjobb versenyzőinek vezetik. Kiváló eredményről is be tudnak számolni: legutóbb tíztáncban másodikok lettek Németországban. A világbajnok páros nyerte a versenyt, mögöttük úgy szerzett ezüstöt a Szilver kettőse, hogy standard táncokban legyőzték a világelsőket.

Most a German Openre készülnek, ahol kiemelt párosként léphetnek parkettre. A stuttgarti versenyre rajtuk kívül még hét szentesi páros utazik, többen mint eddig.

Az igyekezet a fiatalabbaknál is indokolt: a napokban kezdődő zánkai diákolimpiára készülnek. Borítékolható, hogy a hagyományokhoz híven most is a Szilver nyeri a legtöbb aranyat. Szatmári Nagy Szilvia, az egyesület vezetője fogja össze a tanárrá érett tanítványai munkáját. A Klauzál iskolán kívül a Zsoldos szakközépiskolában és székhelyükön, a Dózsa-házban is gyakoroltak, összesen kétszázan. A társastáncon kívül hip-hop is a programba került, hogy tanuljanak valami mást is, ritmusfejlesztés céljával. Páli Erik is tartott órákat, aki a tábor végeztével repülőre ül, és követi az egy ideje már az Egyesült Államokban tartózkodó húgát, Viktóriát. Természetesen ott is tánctanítással foglalkoznak, és fellépéseik lesznek. Szentesre várják viszont a hónap végén az olasz profi világbajnokot, Mirko Goz-zolit, aki az ország több pontjáról idesereglett táncosoknak tart továbbképzést.

D. J.

2008. augusztus 8.

Reménységek nemzetközi tornája

Kocsis István instrukciói a mieinknek.Az elmúlt hétvégén került megrendezésre Szentesen az Olimpiai Reménységek Nemzetközi Vízilabda Tornája a Turbó Kupáért. Az eseményt immár ötödik esztendeje rendezi meg a Szentesi Vízisport Klub karöltve a Csongrád Megyei Vízilabda Szövetséggel. Az évről évre népes mezőnyt felvonultató viadalon idén négyszázötven vízilabdázó szállt medencébe. A hazai együtteseken kívül érkeztek csapatok Szlovákiából, Romániából, Dániából, Litvániából, Angliából, Izraelből, Szerbiából, de itt voltak a bolgárok, az oroszok, a kanadaiak, valamint az USA 1992-ben, és azután született pólósai is. Összesen 22 külföldi és 15 magyar gárdát, köztük négy szentesit láthatott a publikum a három napos monstre rendezvényen. A nyolcvan mérkőzést két medencében, gyakorlatilag pénteken reggeltől vasárnap délutánig folyamatosan rendezték meg.

H.V.

2008. augusztus 8.

Bajnoki érmek

Egerben, az úszók serdülő bajnokságán versenyeztek a Szentes Városi Úszó Club 13-14 éves legjobbjai. A múlt heti négynapos versenyen két érmet szerzett a többszörös diákolimpiai bajnok Csák Anikó. A nyitónapon 50 m mellúszásban nyert bronzérem után 100-on második lett. A rövidebb számban győzelemre is esélye volt, s a középdöntőbe még első helyen jutott. A döntőben viszont csak harmadik lett. A hosszabb távon nem hibázott, s csak egy verhetetlennek látszó pesti lánytól kapott ki.

Jól teljesítettek a tanítványai, véleményezte a versenyt Paulovics Tamás. Dicséretes, hogy Juhász Nóra két számban is döntőt úszott, Dajka Dalma és Mizere Flóra középdöntős volt. Anikó pedig edzője szerint jövőre aranyra válthatja a mostani ezüstöt és bronzot, sőt akár már ősszel a rövidpályás vidék-majd a felnőtt bajnokságon javíthat. A következő vidékbajnokságon három aranyérem az elvárás a szentesi úszóktól, a jövő év vízválasztó lehet.

Elizgulta a versenyt, most nem jött ki a lépés, magyarázta az ötven méteres bizonyítványt Anikó. Amire viszont nagyon készül: a jövő évi ifi Eb-re szeretne kijutni.

D. J.

2008. augusztus 8.

A terv megvalósult

Asztalitenisz NB III.

Véget ért a 2007-2008-as bajnoki idény az NB III-as Szentesi Kinizsi férfi asztalitenisz csapatának. Az évvégi bizonyítványt Hegedűs Gábor szakosztályvezető értékelte: - Az NB II-ből való kiesés után az idei NB III-as versenyidényt átalakult csapattal kezdtük. Játékosok távoztak az egyesülettől, helyettük újakat kellett a csapatba építeni. Ilyen előzmények után tervünk a 2007-2008-as pontvadászatban az első-hatodik hely megszerzése volt. A minimális célt elértük, hatodik helyen végeztünk. A teljesítménnyel elégedettnek kell lennünk, hiszen az őszi szezonban az első pár mérkőzésen mire a csapat összeállt, s rutint szerzett, addigra fontos pontok mentek el. A tavaszi szezont is úgy kezdtük, hogy munkahelyi elfoglaltság miatt nem mindig tudtunk 100 százalékosan felkészülni a mérkőzésekre. Így összességében ez a hatodik hely szerintem elérhető és reális cél volt.

Az egyéni értékelésnél a szakosztályvezető kiemelte, hogy a legjobbak azok voltak, akik az NB II-ben is megállták a helyüket. A kiegészítő emberek is hozták formájukat, az újonnan bekerült játékos, Takács László is rendelkezett NB III-as rutinnal, hiszen másik NB III-as csapatban már asztalhoz állt. - Úgy gondolom ő is sokat fejlődött, hasznos tagja volt az egyesületnek. Az előttünk végzett öt csapattól hazai pályán nem kaptunk ki. Ez örömteli volt számunkra. Szakmai berkekben a Szentesi Kinizsi asztaliteniszezőit hazai pályán meglepetéscsapatnak titulálták - mondta az edző.

Akik kivívták a hatodik helyet: T. Nagy Zsolt, Simon Viktor, Takács László, Csúcs János, Kürti Sz. Imre és Sebestyén Péter.

A következő idényre való felkészülést augusztus közepén kezdik a játékosok, szeptember közepén indul a 2008-2009-es NB III-as bajnokság. Ugyanazzal a kerettel vágnak neki az új idénynek, új játékos igazolását nem tervezik, az első hatba kerülést viszont igen.

Zárszavában az asztaliteniszezők első embere elmondta: - A 2007-2008-as esztendőben is megrendezték a Szentes Térsége Amatőr Asztalitenisz Csapatbajnokságot, melyen tizenegy csapat vett részt. Körmérkőzéses formában találkoztak egymással a csapatok a bajnokságon, mely szentesi győzelmet hozott, a szentesiek Csongrádot és Csany-teleket megelőzték. Az aranyérmes csapat tagjai: Hegedűs Gábor, Ifj. Hegedűs Gábor, Balla Zsolt és Korom Zozémusz.

DVZ

2008. augusztus 8.

Tíz új játékos a Szentesben

Mindössze hét játékos maradt a tavalyi keretből a Szentesi VK férfi vízilabda csapatánál, ám a hét elejére már tizenöt fős volt a társaság, akikkel Vass Sándor vezetőedző együtt kezdhette meg az alapozás érdemi szakaszát. A szurkolóknak számos új névvel, arccal kell megismerkedniük a következő szezonban, hiszen gyakorlatilag fél csapatra való új játékos érkezett a Kurca partjára. Szilvasán Bence és Szőke Szabolcs junior válogatott játékosok egyelőre nem Szentesen, hanem a nemzeti csapattal készülnek a junior Európa-bajnokságra. Molnár Attila az Egerből érkezett, Markó Tamás és Szabó Levente a BVSC-ből, Homonnay Dániel pedig a Vasasban játszott eddig. Csente Dávid a korábbi hírekkel ellentétben továbbra is a Szentesben játszik majd, rajta kívül várható még egy kapus, egy center, és két kazah játékos érkezése is. Augusztusban leginkább az erőnléti edzésekre nehezedik a hangsúly olyannyira, hogy Vass Sándor heti 10-11 edzést vezényel játékosainak, némi elméleti és gyakorlati képzéssel fűszerezve.

H.V.

2008. augusztus 8.

Ötödik a Szentesi Kosárlabda Klub

Kosárlabda NB II.

Álló sor (balról-jobbra): Gergely Gábor, Czibere Zoltán, Ratkai Attila, Marossy Gyula (elnök), Bere Márton, Bartucz Csaba, Molnár Lajos (edző). Guggolnak: Ferwagner Péter, Kútvölgyi Csaba, Simon Krisztián, Marossy Arnold, Szemán Leander. A képről hiányzik: Kovács István és Szabó Dénes.A Békéscsaba ellen idegenbeli szerepléssel fejezte be a Szentesi Kosárlabda Klub a 2007/2008-as bajnoki idényt az NB II-ben. A búcsú szebb nem is lehetett volna, hiszen a Békés megyei kirándulás győzelemmel zárult. Az alapszakasz után a szentesi kosarasok az ötödik helyen álltak. A bajnoki kiírás rájátszást is előírt. Következett az 5-8. helyért folyó csatározás, melynek záró etapja volt a már említett fellépés. A rájátszásban nagyszerű menetelést produkáltak a kosarasok, hiszen nyolc mérkőzésből hetet megnyertek, s csak egyszer vesztettek. Ez a kitűnő sorozat a végelszámolásnál ötödik helyet jelentett a Szentesnek. Marossy Gyula, a kosarasok elnöke értékelte a csapat munkáját.

2008. augusztus 8.

Balatoni nyüzsgés

Beindult a szezon a Balatonon az úszók számára is. Július 12-én rendezték az Öbölátúszást, 19-20-án délelőtt Balatonfűzfőn a szeniorok számára a fedett uszodában volt verseny, délután pedig az Almádi-strandúszást /2000 m/ rendezték meg. A Szentesi Delfin ESC versenyzői szép sikereket értek el mindhárom versenyen.

Balatonfűzfő
Az összetett versenyben a hölgyeknél szentesi úszó, Balázsné Lukátsy Katalin bizonyult a legjobbnak.

Balázsné Lukátsy Katalin: 100 mell, 200 mell, 100 gyors, 200 gyors, 100 hát, 200 hát, 50 gyors, 50 hát, 50 pille, 200 vegyes 1., 50 mell 2. Melkuhn Dezső: 200 vegyes, 200 pille, 100 pille, 200 mell, 100 mell, 400 vegyes 1. Dr. Bakacsi Gyula: 200 gyors, 50 mell, 200 mell, 100 mell, 50 hát 1., 50 gyors, 100 hát, 100 gyors, 200 hát 2. Dr. Venczel Kincső: 200 pillangó 1. /Új korosztályos országos csúccsal!/ 4x50 m mix mellváltó: 1. Szentes /Dr. Bakacsi Gyula, Lukátsi Katalin, Mel-kuhn Dezső, Dr. Hor-váthné/

Almádi strandúszás
Orosz Erika 1.
Öbölúszás: Melkuhn Dezső 2., Felvégi Zsuzsanna: 1., Bertényi Mária 3.

Pólyáné Téli Éva

2008. augusztus 8.

Kis kukta

  • Kapros csirkeraguleves
  • Borzas sertésszelet
2008. augusztus 8.

Az olimpiai játékok helyszínén

Cseuz László augusztus 3-án megérkezett Pekingbe, a nyári olimpiai játékok helyszínére. A sportember 79 napot biciklizett és 11428 kilométert tett meg, ami napi átalagban 144 kilométert jelent.

A tanár úr híradása szerint az utolsó két napon közel 200-200 kilométert biciklizett, hogy minél hamarabb Kína fővárosába érjen.

- Az induláskor úgy éreztem, hogy 50 százaléknál nincs több esélyem a túlélésre. Két évig nagyon keményen edzettem erre az útra, de 64 evesen már bármi bekövetkezhet. Tartottam betegségtől, sérüléstől, balesettől, esetleg kirabolnak, talán megölnek vagy fizikailag összeroppanok. A kerékpárral is történhetett volna olyan dolog, ami lehetetlenné tette volna a sikert. Szerencsére semmi gátló tényező nem akadályozta a sikeres utamat - írta Cseuz László, aki szerint Kína érdekes ország. A nagy városokban többnyire a gazdagság látszik, a kis városokban nagy a szegénység, iszonyatos a kosz, a mocsok és az ezzel járó bűz, viszont az emberek hihetetlenül kedvesek és segítőkészek voltak vele.

Várhatóan augusztus 27-én délután 5 órakor érkezik meg a Kossuth térre.

2008. augusztus 8.

Autóval együtt égett le a garázs

Két szentesi lakos ellen is ittas gépjárművezetés miatt indított büntetőeljárást a szentesi rendőrkapitányság közlekedési alosztálya. Mind-ketten motorkerékpárra ültek, miután alkoholt fogyasztottak, de a közúti ellenőrzés során kiderült, hogy a pohár fenekére néztek, mielőtt motorjukra pattantak volna.

Ellopták egy vekerháti tanya alumíniumkerítését. A bűnözők július 29-re virradóra bontották le a kerítést, mintegy 60 ezer forintos kárt okozva a tulajdonosnak.

2008. augusztus 8.

Magyar Kupa, aztán bajnokság

Végéhez közeledik a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapatának nyári felkészülése. A gárda augusztus 10-én Magyar Kupa mérkőzést játszik Fábiánsebestyénben, a következő szombaton pedig rajtol a megyei első osztályú labdarúgó bajnokság. A Szentes az első fordulóban a Kiszombor vendége lesz, a második körben, augusztus 20-án pedig hazai környezetben fogadják Érsekék a Kisteleket. Bozóki Zoltántól megtudtuk, hogy ez a hét, és a következő is a frissítés időszaka. A csapat az edzőmérkőzéseken első osztályú ellenfelekkel találkozott, nem véletlenül, hiszen az első osztály gyorsabb tempóját ellenük lehetett igazán gyakorolni. Bozóki edző szerint jól szolgálták a felkészülést ezek az összecsapások, rengeteget tanultak belőlük, számos tapasztalattal lettek gazdagabbak. Azt, hogy hogyan sikerült az alapozás, a tétmérkőzéseken derül majd ki. A csapat gerince együtt maradt, a két távozó közül Gyukics Gödöllőre, Banka pedig Fábiánsebestyénre igazolt. Vannak új arcok is a csapat keretében, Gránicz Szabolcs és Pető Zsolt a Fábiánsebestyénből, Tacuk Zoltán az Orosházából érkezett. Ami a bajnoki sorsolást illeti, a Kinizsi szeretett volna hazai pályán kezdeni, így azonban a tavaly a középmezőnyben végzett Kiszombor-ral kezdi a szezont a Szentes.

2008. augusztus 8.

Visszapakolnak

A Tisza magas vízállása miatt olyan előrejelzést adtak ki, miszerint a folyó kilép a medréből. Emiatt a Városellátó Intézmény dolgozói fölpakoltak a Tiszai strandról. Nos, az előrejelzés nem jött be, a strand nagy részét nem öntötte el a víz. A hét végén megpróbálnak visszapakolni a strandra.

2008. augusztus 8.

Családi események

Született:
Nédó Zoltánnak és Lakatos Henriettának Henrietta, Bari Pálnak és Lakatos Lejlának Mirjam, Kürtösi Ferencnek és Csecsur Irén Szilviának (Csongrád) Antónió, Baksa Rudolfnak és Lajos Veronika Mónikának (Csongrád) Gergő Hunor gyermeke.

Házasságot kötött:
Kozák Ferenc és Szirom Beáta (Szegvár), Nagy László és Roszik Etelka Mária (Békéscsaba).

Elhunyt:
Beszédesné Czinkoczi Ildikó, Torma István Gyula, Gábor Sándor.