2008. augusztus 8.

Szabadnapon is egyenruhában

Gránicz Pált Érdemkereszttel tüntették ki.A megyei polgárőr napot ezúttal városunkban tartották. A térség polgárőrei családjukkal, barátaikkal és rendvédelmi társszervezeteikkel az ifjúsági ház környékén töltöttek egy hangulatos napot augusztus első szombatján.

Délelőtt több szó esett szakmai dolgokról, s ekkor kínáltak különféle bemutatókat is a nézőknek. Délután a kulturális műsorok kerültek előtérbe, a humorista Ihos József stílszerűen polgárőrös poénokkal érkezett. Egyenruhás zenekar játszott a Kurca mellett, egyesek a fűben napozva hallgatták, mások az italsátornál kerestek menedéket a napsugarak elől. A tombola fődíja egy televízió volt. Láthatóan oldott volt a hangulat, legalább erre az egy napra.

A megyei polgárőr szövetség elnöke, Magyari Béla úgy 1000-1500 főre tippelt, enynyien lehettek. Azonban ez a szám délután megduplázódhat, jósolta még ebéd után, már csak azért is, mert a napnak célja volt civil lakosságot is kicsalogatni a rendezvényükre. A polgárőrség a civilekért van, s civilekből tevődik össze - magyarázta a megyei elnök. Hivatalosan július első hétvégéje a szervezet napja, ám a megyei szövetség 13 éve augusztus elejére teszi. Elárulta, 46 településen van egyesületük, 14-en még nincs. Mindenhol átérzik szükségességét, hiszen sokat tesznek a biztonságérzet javításáért, s ahol átérzik, támogatják is. Véleménye szerint a szentesi polgárőrség magára van hagyatva. A lakosság és a vállalkozói réteg segítsége is elkelne. Az évi 300 ezer forintos önkormányzati támogatást a do-maszéki helyzettel hasonlította össze: ott az összeg 1 millió. Ha egy-egy család 100 forinttal támogatná őket, már sokat jelentene. Segíteni azonban tudnak információval is, akkor meg lehet előzni a nagyobb bajt. Arról, hogy milyen még ezt az ünnepnapot is uniformisban tölteni, azt gondolja: az egyenruha jelkép, visszatartó ereje van, vállalták, tehát viselik a saját tervezésű öltözéket. Kivéve a romániai Arad megyéből érkezett vendégeket. Rabotka Istvántól és Szabó Györgytől megtudom: a legnagyobb különbség abban van, hogy náluk fizetés jár a polgárőröknek. Munkájuk az itteni vagyonőrökéhez hasonló. Utánpótlásukat iskolarendszerben nevelik ki. Remélik, sor kerülhet közös szolgálatra itteni kollégáikkal, a megyei közgyűlés elnöke, Magyar Anna legalábbis támogatja az ötletüket.

Izgalmak is voltak: a KRESZ-teszten, majd a tanpályás vezetésen Szentesről Szaszkó Gergely érte el a legjobb eredményt. Tavaly megyei első volt, most negyedik lett, mert későn adta le a tesztlapját. Négy éve lett polgárőr, oka is volt rá. A Kertvárosban felbukkant egy társaság, akiktől féltette fiát. Razziákat szerveztek, amivel megtisztították a lakótelepet. Ez ugyan szabadnap, itt van vele családja, de éjszaka már dolgozik, mondta. Úgy érzi, sikerült helytállniuk a szervezésben, fő célként elfogadtatni magukat a lakossággal. Kevesen vannak a városban, csak 38-an, s még a helyük is kétséges, elemezte a polgárőr. Ugyanakkor a szentesiek munkáját elismerték: Gránicz Pál vezetőségi tag a Polgárőr Érdemkereszt Ezüst Fokozatát kapta, míg Szabó Zoltán ügyvezető elnök oklevélben és a megyei szövetség dicséretében részesült ezen a napon.

D. J.