2008. augusztus 8.

Kapolcsi bűvészek

Második alkalommal lepték el Szentes és térsége profi, illetve amatőr képző- és előadóművészei a Művészetek völgyét. A már huszadik alkalommal megrendezett esemény idén a Kapolcsi Bűvészeti Napok nevet kapta abból a meggondolásból, hogy a várt 200 millió forint helyett 40 milliós támogatást kapott a fesztivál. Ami tavasszal még kérdésessé tette a megrendezést. Az odavalósiak úgy látták, hogy tizedannyi látogatóval volt kevesebb a völgyben, mint a korábbi esztendőkben.

- Szerintem tízszer annyival jobban is sikerült, mint az első rendezvények - mondja Csorba Gyula szervező, a Civil TV vezetője. - Nagy sikerünk volt. Más tapasztalatokat, új dolgokat hozott számunkra a fesztivál. Úgy látom, beigazolódik az a törekvésünk, hogy el kell mennünk, jelen kell lennünk, és ennek van haszna a számunkra.

- Mi az amivel több, amit ott meglehet csinálni és idehaza nem?


- Mi itt annyira messze vagyunk Budapesttől, a művészeti találkozóktól, hogy szükségünk van olyan helyekre, ahol összesereglenek azok, akik egy értékalapú művészetet kívánnak látni és láttatni. Népi- és képzőművészetben, kézművességben, zenében, táncban egyaránt. Szükségünk van erre, másképp itt maradnánk az Alföld közepén, egy poros vidéki helyen, és nem látnánk azt, hogy mi van a világban.

- Ugyanakkor részesei, szereplői is a fesztiválnak.


- Két nagy, három kisbusszal és nyolc személyautóval utaztunk el, 42 kiállító vett részt, 21 színpadi produkcióval voltunk jelen, melyekben 129 fő vett részt, heten különböző típusú kézműves-foglalkozást tartottak, a sátorgalériában 42-en állítottak ki. Lényeges, hogy a produkciókról elismerően szólt az ottani közönség. Hat községből lényegében egyre szerveződött az egész program, Kapolcsra, így nem tudtunk elvinni olyan produkciókat, amelyeket az idén terveztünk, gondolok itt komolyzenei és egyházzenei programokra. Szakemberek mondták, hogy nagyon szervezett volt a fellépésünk. Az a hangulat, amit mi ott dallal, tánccal, egyéb előadással teremtettünk, az már szinte szenzáció számba megy. Márton István, a Művészetek Völgye programigazgatója, aki az Új Színház igazgatója is egyben, azt mondta, hogy Szentes kihagyhatatlan a fesztiválból, nélkülünk már nem volna olyan jó.
A sátorgalériában, ahol dr. Csíky László és még 41 kiállító művész volt jelen alkotásaival reggel 10-től este 20 óráig folyamatos volt a látogatottság, mindig történt valami, előadás, valamilyen produkciót. A művészek sok meghívást kaptak.

A kézműves-foglalkozáson megkérdezték, jöhetnek-e másnap, mert szeretnének tovább tanulni. A végére elfogyott a gyapjú, az ecet, a ragasztó. A másnapi busszal hozattak Szentesről anyagot. Olyan érdeklődés volt. A Hunor Coop Zrt. jóvoltából lecsót főztek, elmondhatjuk, nagy sikere volt. Meghívást adtak át a szeptember eleji lecsófesztiválra.

A helyszín? A Kabhegyről egyformán látható mind a hat település. Egymás mellett, közbe folyik az Eger nevű patak, amely olyan tiszta, hogy fürödtek benne. És ott vannak a falvak, 5-700 lakosú települések, ezekben táboroznak.

A két év tapasztalatából már látjuk, hogy lehet még többet megmutatni magunkból úgy, hogy Szentes valóban azt a helyet foglalja el a művészetekben országos szinten is elismertek. A legjobbakat adták minőségben. Össze kell tartani, ebből profitálni lehet.

- Hogyan kapcsolódott be Szentes a Művészetek Völgye rendezvénysorozatba?

- Minden emberi kapcsolatokon múlik. A Civil tévében gyakorolnak a gimisek is. Tanáruk Papp László, aki médiafőnöke a kapolcsi rendezvénynek, amikor meglátogattuk a szentesieket, kérdeztük, nem lehetne ide följönni? A válasz: örömmel. Tavaly, ahogy hazajöttünk, összehívtuk a térség művelődési intézményeinek, amatőr csoportjainak vezetőit, és úgy döntöttünk, hogy létrehozzuk a Kapocs Kulturális Közhasznú Egyesületet. Célunk az, hogy a különböző fesztiválokra eljuttassuk a térség művészeit, illetve az egyesület révén akár egy testvérvárosba, ilyen létszámmal el tudjunk menni. Szokásainkon, kultúrákon lehet megismerni bennünket leginkább. Ha lesz rá lehetőségünk, akkor Szentesen is rendezünk egy nagyszerű kulturális fesztivált. Egyébként a Megyeházán a helyi közönség is hamarosan láthatja a kapolcsi produkcióinkat.

Lovas József