2008. augusztus 8.

Aranyat érő segítség

"Magasztalni kell az anyát, akinek szeretete nem ismer határt, s akinek az emlőin nevelkedik az egész világ" (Gorkij)

1993-tól tartják világszerte augusztus elsején az anyatejes táplálás világnapját, más néven a szoptatás világnapját. Az Egészségügyi Világszervezet azért hívta életre a programot, hogy meggyőzzék az egészségügyi dolgozókat és a szülőket arról, a szoptatás a legjobb formája a csecsemő táplálásának. A szoptatás az anyaság legszebb, legmeghittebb tevékenysége!

Az anyatej a legfontosabb tápláléka egy csecsemőnek. Mégis kevesen szoptatják gyermeküket kizárólagosan anyatejjel. Ezért is kedves gesztus az, hogy Szentesen oklevéllel és egy szál virággal köszönik meg a kismamáknak, ha legalább 6 hónapig csak anyatejjel táplálták babájukat. A védőnők 122 kismamát hívtak meg a rendezvényükre, azokat, akik 2007-ben szültek és legalább 6 hónapig csak szoptattak, és akik a felesleges anyatejet mások számára ajánlották fel. Természetesen a babák is jöhettek, így az ifjúsági ház hamarosan átalakult. A padlóra szőnyeget terítettek, így az izgő-mozgó babák is jól érezték magukat, miközben a mamák előadást hallgattak meg az anyatejről, a korai gyermekfejlődésről és a szülők párkapcsolatának átalakulásáról. Gyakorlati tanácsok hangzottak el a jó gyerekcipőről, és bemutattak egy új terhesvitamint is. Meghívott vendégként a polgármester, Szirbik Imre nem mint apuka, hanem mint nagyapa köszöntötte az anyukákat. Néhány hónapos unokájáról szólva elmondta, most már elhiszi, tényleg más nagyszülőnek lenni, mint apának.

Elhangzott, hogy az édesanyák ősidők óta szoptatják gyermeküket. Az anyatej a babák legfontosabb, legtökéletesebb tápláléka, mert mindent megfelelő mennyiségben és arányban tartalmaz. Nemcsak egyszerűen tápanyag és energiaforrás, hanem hormonokat, növekedési faktorokat, védőanyagokat is tartalmaz, így az immunológiai védekezésre képtelen újszülött az anyatejjel készen kapja a segítséget. A szoptatás pedig bensőséges, meghitt pillanatokat szerez az anyának és a babának.

Tekintettel az olimpiai évre, a szoptatás hetének mottója ehhez igazodik. Így lett augusztus első hetének szlogenje az "aranyat érő segítség". Annak az anyukának mindenképp kijár az aranyérem, aki önmaga helyett gyermeke testi, lelki és szellemi égészségét tekinti a legfontosabbnak. Aki nem nyűgnek és tehernek érzi gyermekét, hanem a világ legnagyobb csodájának!