2008. augusztus 8.

Értékeink megtartása

A képviselő-testület májusi ülésén - két pályázó közül - Kertész Ildikót nevezte ki a Terney Béla Középiskolai Kollégium és Diákotthon igazgatójává. A fiatal vezető tanítói képzettséggel, és magyar-irodalom szakos bölcsészdiplomával rendelkezik. Tanulmányait folytatva közoktatási vezető képzésen vesz részt, jövőre végez. Az orosházi születésű igazgatónő férje, Kertész Ákos révén került Szentesre. Korábban általános iskolákban tanított, azt mondja, itt szerezte be azokat a tapasztalatokat, melyeket munkája során a későbbiekben hasznosítani szeretne.

- Azzal kezdtem el a tanulmányaimat, hogy majdan ilyen irányú feladatot láthassak el - mondja érdeklődésünkre. - A gyerekek nevelése, a velük való törődés régóta a fő életcélom, akár a magánéletben, akár a munkámban. Ez volt a legfőbb motiváció a számomra.

- Egy intézmény élén áll. Több feladatot kapott, mivel felnőttekkel is kell foglalkoznia. Gondolok itt a munkatársaira. A kollégium egy kicsit más, mint egy iskola. Az elődei is azt mondták, az a jó, amikor úgy érzik itt a gyerekek magukat, mintha egy családban lennének.

- Nagyon fontosnak tartom, hogy az elődeim által elkezdett úton járjak tovább. A hagyományokat mindenképpen szeretném megtartani. Azokat a rendezvényeket tovább vinni, amelyeket elődeim elkezdtek. Valamint kiegészíteni azokat további olyan programokkal a diákok számára, amelyek a művészeteket, a kultúrát közelebb hozzák. Ezáltal értékeinket meg tudjuk tartani az utókor számára. A legközelebbi ilyen rendezvényünk lesz a gólyatábor augusztus végén. A 21. század elején az európai normákhoz kicsit felzárkózva, annak érdekében, ahhoz igazodva próbálom végezni a munkámat. Hogy ezekhez az elvárásokhoz minél közelebb kerüljünk.

- Több iskolából járnak ide a diákok, és hát átjöttek a kicsik is, az általános iskolások. Sokrétű az a feladat.


- Igen. Ezért is mondtam azt, hogy mind a két területre van diplomám, a kicsikhez is van már tapasztalatom, illetve a munkám során a nagyobb korosztályhoz is közelebb kerültem. Mindezek segítségemre lesznek a feladat elvégzésében. Abban, hogy minden területen próbáljunk kapcsolatokat építeni, az iskolákkal folyamatosan fenntartani az együttműködést, mert ez a munkánk alapja.

- Így augusztus elején már van képe arról, hogyan tud indulni a kollégium?


- A nyári feladatunk a napközis tábor működtetése volt, ami sikeresen megvalósult. Szeptembertől sok fontos feladatunk van, iskolakezdésre az adott körülmények biztosítása. Készülünk a következő programunkra, reméljük, az év során a tavasszal elmaradt Mozdulj. nevezetű rendezvényünket is megtarthatjuk. A Terney-napokra is már folynak az előkészületek. Nagyon fontos feladat, hogy az általános és középiskolások "együttélését" egységesebbé, szorosabbá fűzzük.

- Hogyan fogadják a diákokat szeptemberben?


- Apróbb felújítások elvégzésére volt módunk. Vannak hibák, problémák. Az épület korából eredően ez nem is annyira különleges. Sajnos annyi pénz nem állt a rendelkezésünkre, hogy mindent elvégezzünk, felújítsunk. Folyamatosan figyeljük a pályázatokat, minden lehetőséget próbálunk megragadni, sajnos kevés olyan pályázat van, amelyen kollégiumok indulhatnak. Itt természetesen a nagyobb horderejűekre gondolok. Bízom benne, hogy az elkövetkező esztendőkben az elmaradt felújítások is megvalósulhatnak.

Lovas József