XXXIV. évfolyam 44. szám
Vissza a legfrissebb számokhoz

Megerősítik a kapitányságokat
 Főtanácsosi cím Földvári Nagy Jánosnak

2003. november 7.


Parancskihirdetésre gyűlt össze csütörtökön délelőtt a rendőrkapitányság állománya. Miként Lukács János tábornok, Csongrád megye rendőrfőkapitánya kinyilatkozta: ünnepélyes alkalomra. Ezen a napon adta át azt az - dr. Lampert Mónika belügyminiszter által aláírt - elismerést, miszerint eddigi eredményes tevékenységének elismeréséül Földvári Nagy János rendőr alezredest, városi kapitányságvezetőt rendőrségi főtanácsosi címet adományoz.


Bővebben


 

Termálenergia közvilágításra
 

2003. november 7.


A szennyvízberuházás kapcsán elmarasztalta a várost a közbeszerzési tanács. Döntésük - két hónapos felfüggesztetés után - a kiséri öblözetet érinti. Kimondták: meg kell ismételni az előminősítő eljárást. A települést több pontban elmarasztalták, és nem jogerősen 1 millió forintos bírságot is kiszabtak.


Bővebben


 

Szűrő a medencében
 

2003. november 7.


Előre is szeretnénk minden félreértést szétoszlatni, most szánt szándékkal "csapoltak fekete vizet" a Széchenyi-liget strandfürdő termálmedencéibe, mert a tél kezdete előtt, de a holt szezonban szeretnék kideríteni, hogy miért feketedik be a termál víz az új medencéknél, és mi az a szálas anyag ami képződik a vízben, és hogyan lehet tőle megszabadulni. E célból beszereltek egy szűrőberendezést a rendszerbe, de annak ellenére is (kisebb mértékben) de még mindig képződik a feketeség a medencékben.


Bővebben


 

Jött az Uzsgyi vonat
 

2003. november 7.


A szentesi Jendrassik György Gépészeti Főnökségen megrendezett műszaki napon (2003. május 22.) mutatkozott be a szakemberek előtt a MÁV 6341 sorozatú iker motorkocsija, mely az orosz államadóság fejében kerül Szentesre. Az új motorvonatból negyven fog közlekedni a Dél-Alföldön az elkövetkező hónapoktól. Az Uzsgyi becenévre elkeresztelt sínbuszok legelső darabja 2003. október 31-én, 14 óra 51 perckor futott be a szentesi vasútállomásra.

A négy méter magas és közel negyvenöt méter hosszú szerelvényben száznegyven ülőhely található. A motorvonat száz kilométeres sebességgel képes "suhanni", és egy tankolással 1000 km-es távolságot tesz meg.


 

A bekövetkezett alkalomról
 

2003. november 7.


A múlt hét szerdáján jeles vendége volt Szentes városának: Bölcskei Gusztáv, a magyarországi református egyház zsinatának lelkészi elnöke, a tiszántúli református egyházkerület püspöke.

Ő mondotta a Szent Anna templomban a következőket: ha az ő katolikus nagynénjének, aki apáca volt, "azt mondta volna a püspök annak idején, hogy eljön még az idő, amikor újra megnyílnak az egyházi iskolák, csak mosolygott volna... Azon a gondolaton meg egyenesen kacagott volna,... hogy egy bekövetkezik az alkalom, egy református püspök a reformáció évfordulójának közeledtével katolikus templomban hirdet igét."


Bővebben


 

Egy százalék
 

2003. november 7.


A Klauzál Gábor Általános Iskola Diáksport Egyesülete ezúton megköszöni mindenkinek, aki a 2002. évben az adója 1 %-át 219869 forintot az egyesület javára adományozta. Az összeget a tanulók sporttevékenységére használtuk. Ez évben is szeretnénk kérni a támogatásukat. Klauzál DSE adószáma: 19090188-1-06



A Szentes Városért Közalapítvány kuratóriuma köszönetet mond azoknak a szentesi polgároknak, akik a 2002. évi személyi jövedelemadójuk 1 százalékát közalapítványunknak ajánlották fel. A befolyt összeget kulturális rendezvények, valamint helytörténeti kiadványok megjelentetésének támogatására fordítottuk.


 

Feledőbe merülő forradalom
 85 éve történt

2003. november 7.


Képünkön: Gróf Károlyi Mihály

1918. október végén és november elején rendkívül mozgalmas napokat élt át az ország, s benne városunk. A köztörténelemből ismert, hogy október 23-ról 24-re virradó éjjel a budapesti Károlyi-palotában megalakult a Magyar Nemzeti Tanács, amelynek elnökévé gróf Károlyi Mihályt választották. A fővárosi hírek hatására október 27-én a Szentesi Függetlenségi és 48-as Károlyi Párt népgyűlést tartott a Tyúkpiac téren (ma Szabadság tér), amely kimondta, hogy az ország igazi képviselőjének csupán a gróf Károlyi Mihály elnöklete alatt megalakult Nemzeti Tanácsot ismeri el.


Bővebben


 

Testvérvárosi találkozó
 

2003. november 7.


Szeptember végén, október elején helyi küldöttség tett látogatást Sankt Augustinban, Szentes testvérvárosában. Az utat a Német-Magyar Baráti Társaság és a Horváth Mihály Gimnázium szervezte. Az önkormányzat Ollai Istvánné és Karikó-Tóth Tibor települési képviselőket delegálta. A programban a látogatók megtekintették a testvérváros nevezetességeit, fogadta őket a helyi polgármester, és több kulturális eseményen vettek részt.

Mint megtudtuk, ez a találkozás folytatódik majd, a mostani látogatást május végén, június elején, a testvérvárosok találkozóján viszonozza majd a német küldöttség.


 

Gondolatok
 

2003. november 7.


Az óvatosság sohasem árt, de, ha mindig csak a megszokott lehetőségekhez alkalmazkodol, nem sokra mégy. Ott maradsz, ahol vagy.

**********************************

Tegyük fel, hogy az, ami vagy, nem lehetnél tovább, mi lehetnél? Mihez értesz még? Tudod, mit jelent több lábon állni? Nem érni be azzal, amit tudsz.


Bővebben


 

Teher alatt nő a pálma
 

2003. november 7.


A második világháború után jogtalanul elvették az egyháztól Szentes református iskoláját és csak sok - sok évvel később 1993 - ban kapta azt vissza az épületet az eklézsia, dr. Rébeli-Szabó József, akkori polgármester és az akkori képviselő-testület jóvoltából, egy új tornacsanokkal és új tantermekkel gazdagodva. Akkor, az 1993/94 -es tanévben egyházi iskolaként egy tizenhét fős keresztény osztállyal indult meg az oktatás a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. Az iskolába akkor 260 diák járt, és 90-en vettek részt a heti egy órás hitoktatásban.


Bővebben


 

Terney Napok - 2003
 

2003. november 7.


November 3-án a középiskolai kollégium névadójára emlékeztek a kollégiumban lakó diákok és nevelőik, és ezzel kezdetét vette a rengeteg kulturális programot felsorakoztató Terney Napok rendezvénysorozat.

Terney Béla 1961-től az intézet igazgatója 1966-ig, nyugalomba vonulásáig. 1972-ben halt meg.


Bővebben


 

A kórházban
 Jelentősen javult a gazdasági helyzet

2003. november 7.


Szeptembertől új gazdasági igazgatója van a Szentesei Területi Kórháznak. Dr. Ábrahám Ágota szeptember 15-től látja el gazdasági irányítás feladatait. Ő és az orvosigazgató dr. Tóth Edit volt a vendége az október 16-ai rádiós fogadóórának.

Dr. Ábrahám Ágota márciustól mint szakértő már a szentesi kórházban tevékenykedik a Megyei Önkormányzat megbízásából. Korábban egyetemi oktatóként dolgozott, majd a Cityfund Kft-nél 50-60 kórház átvilágításában vett részt. Jelenleg is lehetősége van a tanításra, óraadóként oktat a szolnoki főiskolán.


Bővebben


 

A hősökre emlékeztek
 

2003. november 7.


Halottak napja alkalmából megemlékezéseket tartottak az I. és II. világháborús emlékműveknél.

Az emlékezés koszorúit és mécseseit a város vezetői Szirbik Imre polgármester, Szűcs Lajos alpolgármester, a honvédség szentesi alakulata nevében Kovács István dandártábornok, továbbá a pártok, a civil szervezetek képviselői, a Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége és az Orosz Föderáció képviselői, valamint a Pro Concordatia Populorum Nemzetközi Lovagrend képviseletében Andrej Schleining nagykancellár helyezte el.


Bővebben


 

A zene szerepe életünkben
 Díszpolgári cím 2003: Nagy János

2003. november 7.


(Részlet Balázs Árpád méltató beszédéből.)

Biztos vagyok abban, hogy Szentesen mindenki jól ismeri őt. A város lakói valamennyien találkoztak már vele zenepedagógus, énekkarvezető, zongora-, illetve orgonaművész vagy éppen ismeretterjesztő tevékenysége során. S ezért általános egyetértés támogatja a város képviselő-testületének döntését, amellyel a sokoldalú zenei szakembert díszpolgárai sorába emelte.


Bővebben


 

Buszon
 

2003. november 7.


A helyközi buszjáratra fiatal nő szállt fel begipszelt lábbal, botra támaszkodva. Az iskolából hazaigyekvő fiatalok ugyan elfoglalták az utazóteret, azonban mégis maradt néhány szabad hely. A fiatal nő ezt kihasználva megpróbált leülni, de arra a kérdésre, hogy szabad - e egyértelmű elutasító választ kapott. " Foglalom"- mondta szemrebbenés nélkül a tizenéves leányzó.


Bővebben


 

Mindennapos testnevelés
 A Kiss Bálint Református Általános Iskolában

2003. november 7.


Novembertől " Mindennapos Testnevelési Program " indul a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. Évekkel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés az intézményben, és most egy sikeres pályázat ismét lehetővé tette ennek működését.

A mindennapos testnevelést természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy a gyerekeknek naponta tartanak testnevelés órát, hiszen az megoldhatatlan lenne. A cél, hogy minden diák minden nap bekapcsolódhasson valamiféle sportprogramba.


Bővebben


 

A tudás napjai
 

2003. november 7.


Képünkön: Csoba Tünde zongoraművész

A Tudás tíz napja Szentesen című ismeretterjesztő előadássorozat immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre. A Mozgó Világ Szerkesztősége hirdette meg hajdan. Mint megtudtuk, első ízben egymást követő tíz nap alatt lementek az előadások, majd később, ahogyan bővült a program, az időpontok is eltolódtak.

A TIT városi szervezete és a helyi művelődési központ közös hagyományőrző programja idén 16 előadást kínál az érdeklődő közönségnek.


Bővebben


 

A Zsoldos Ferenc Szakközép és Szakiskolában
 Nyitott kapuk a nyolcadikosok előtt

2003. november 7.


A Zsoldos Ferenc Szakközép és Szakiskolában november 3-án nyílt napot tartottak a végzos általános iskolai tanulók részére, amikor is testközelben megismerkedhettek, az itt folyó szakmai képzésekkel. A kereskedők és fodrászok tartottak ezen a napon látványos bemutatót, amikor is sűrűn fonott frizura elkészítését és ajándéktárgyak becsomagolását tekinthették meg az érdeklődők.


Bővebben


 

Tápéi gyökerek
 

2003. november 7.


Barkos Bea és Simon Miklós alkotásaiból nyílt kiállítás a Kossuth téri galériában. Tárlatuknak - találóan - a Gyökerek címet adták. Mint a kiállítást megnyitó dr. Vörös Gabriella, a Csongrád Megyei Múzeumok igazgatója elmondta, a gyermekkori élmények mindig meghatározóak az ember életében. Nem tagadta, elfogult a művészekkel, hiszen ő maga is Tápén él, jól ismeri őket. Mindkét művész számára fontosak azok az élmények, hangulatok, benyomások, amelyeket átélnek.


Bővebben


 

Lopni vitték a gyereket
 

2003. november 7.


Kerítésen keresztül mászott be kedden egy Dózsa György utcai ház udvarába egy fiatalember, aki a házból mobiltelefont vitt magával. Sokáig nem örülhetett zsákmányának, mert hamarosan lebukott, ellene lopás miatt indult büntetőeljárás.


Bővebben


 

Szentesen hűlt ki a Termál
 

2003. november 7.


Csak az időjárás szomorkodott, a szentesi szurkolók boldogok voltak a Szentes-Gyula NB II-es labdarúgó-mérkőzés lefújása után. Az esős, sáros időben megrendezett találkozó legnagyobb kérdése az volt, hogy megőrzi-e veretlenségét a Gyulai Termál csapata vagy a TE megszakítja ezt a remek sorozatot? Ez utóbbi történt. A férfiasan kemény ütközet végén a hazaiak örülhettek, hiszen Szarvas góljával itthon tartották mindhárom bajnoki pontot.


Bővebben


 

Döntetlen a rangadón
 

2003. november 7.


A Szentesi Kinizsi NB II-es férfi együttese az elmúlt hétvégén megyei rangadót játszott az Algyő gárdájával. A Szentes Városi Sportcsarnokban lejátszott összecsapáson a hazaiak Kajtár-Nagy, Lovász, Varsandár, Dömsödi, Kajla, Weinecker, Herold (kapus), Bakó, Ördög, Farsang, Szaszkó, Sipos, Perbíró összeállításban játszottak. A végig parázs hangulatú mérkőzésen, rangadóhoz méltó nagy iram, keménységtől sem mentes csata folyt. A hazaiak futottak az eredmény után.


Bővebben


 

Táncverseny
 

2003. november 7.


A Szentesi Bolero TE október 25-én táncversenyt rendezett a Klauzál Gábor Általános Iskolában. A 94 pár versenyét közel 200 fős lelkes közönség szurkolhatta végig.

A junior I. mezőnyben a latin táncokban 12 pár, standard táncokban 10 pár indult. Nagy Gergő-Borbás Julianna (Szilver TSE Szentes) mindkét táncban 1., Vida György-Salánki Zsófia (Szilver TSE) latin 3., standard táncokban 2. helyezést értek el.


Bővebben


 

Vereséggel felérő döntetlen
 Legrand-Szentesi VK - Szent István Egyetem-Ybl 7-7

2003. november 7.


Az OB I-es férfi vízilabda-bajnokságban november 5-én, szerdán a Legrand-Szentesi VK a Szent István Egyetem-Ybl együttesét látta vendégül a ligeti uszodában.

Pólósainktól egyértelmű győzelmet várt a vezetőség, és az első pontok megszerzése volt a cél az újonc egyetemi gárda ellen.


Bővebben


 

Nemzetközi küzdősport fesztivál
 

2003. november 7.


Már csak három hetet kell várnia a szentesi sportbarátoknak, hogy újra egy nagyszabású sportrendezvényt láthassanak. A Szentesi Kinizsi TE és a Félix Box Promotion közös rendezésében egy sokszínű professzionális rendezvényt tekinthetnek meg azok a lakosok, akik november 29-én, szombaton este ellátogatnak a Szentes Városi Sportcsarnokba. A küzdősportok népszerű és elismert képviselői mutatkoznak majd be ezen a gálán, mely nem véletlenül kapta: "AZ ÜTŐS ÉJSZAKA" elnevezést.


Bővebben


 

Sporthírek röviden
 

2003. november 7.


Vereség az MK-ban... 4-3-as vereséget szenvedett a Szentesi Vasutas teremlabdarúgó csapata

Ismét győzelem... A Szentesi Kinizsi együttese úgy tűnik, kilábal a hullámvölgyből.

Úszók Fűzfőn... A Szentes Városi Úszóklub versenyzői októberben az országos Balaton sprinterversenyen vettek részt.

Szilver... Újabb érmek Pécsről.

Rögbi... Jöhet a téli szieszta.


Bővebben


 

Családi események:
 

2003. november 7.


Született: Herák Istvánnak és Bata Erzsébetnek (Attila u. 1/b) Bianka Emese, Hegedűs Ferencnek és Deák Ibolyának (Nagynyomás 93/a) Ibolya Szilvia...


Bővebben


 Vissza a legfrissebb számokhoz