<<< Vissza

Mindennapos testnevelés
A Kiss Bálint Református Általános Iskolában

2003. november 7.

 
Novembertől " Mindennapos Testnevelési Program " indul a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. Évekkel ezelőtt már volt hasonló kezdeményezés az intézményben, és most egy sikeres pályázat ismét lehetővé tette ennek működését.

A mindennapos testnevelést természetesen nem úgy kell elképzelni, hogy a gyerekeknek naponta tartanak testnevelés órát, hiszen az megoldhatatlan lenne. A cél, hogy minden diák minden nap bekapcsolódhasson valamiféle sportprogramba. Ez lehet órák közötti zenés torna, de a gyerekek délutánonként használhatják a készségfejlesztő játékokat és a sportszereket is. Kezdve itt az ugrálólabdától a gólyalábon át egészen a görkorcsolyáig vagy a rollerig.

A Közoktatási Modernizációs Alapítvány által kiírt pályázat gyakorlati megvalósítására adottak a feltételek, hiszen van elég pedagógus és a tavaly előtti pályázatnak köszönhetően meg vannak a megfelelő eszközök is. Az iskola szeretné felvenni a kapcsolatot a gimnázium vízisportolóival is, biztosítva ezzel egy - egy délutáni kenutúrát a gyerekeknek. Az iskola udvarán lévő játszótér is fejlesztés alatt áll, annak érdekében, hogy az itt lévő eszközök védett és biztonságos mozgást teremtsenek az iskolásoknak.

A testnevelési program koordinálása nagy részben a testnevelő tanárok feladata, jó lenne, ha minél több pedagógus kivenné a részét ebből a " munkából".

Ugyancsak az iskola érdemeit dicséri az október 31-én, immár hagyományosan megrendezett Sportnap is, ami egybeesik a Reformáció napjával. Az iskola tanárai szeretnék ha lenne évente egy - két olyan nap amikor közösen mozoghatnak a gyerekekkel és esetleg a szüleikkel is. Igaz a péntek munkanap, de Karikó-Tóth Tibor az iskola igazgatója bízik abban, hogy minél több szülő is ellátogat a Sportcsarnokba péntek délelőtt.

A nap talán legjelentősebb eseménye a Szentes Nagytemplomi Református Egyházközösséggel közösen rendezett Reformáció napi futás. A táv most is 1517 méter, ami annak az évnek a dátuma, amikor a reformációt elindító 95 pontot Luther Márton kiszegezte a wittembergi templom kapujára. A futóversenyen a város több iskolájából vettek rész diákok. Idén a Deák a Koszta és a Klauzál mellett a szegvári Forray Máté Általános Iskola is képviseltette magát.

A mindennapos testnevelési programot mindenképpen szeretnék folytatni. Így a gyerekek megtanulhatják, milyen fontos a testmozgás és az életük részévé tehetik azt.

Eredmények:

Vándor-kupa:
fiú: Forray Máté Általános Iskola 1., Klauzál Gábor Általános Iskola 2., Kiss Bálint Református Általános Iskola 3.,

lány: Koszta József Általános Iskola 1., Kiss B. Ref. Ált. Isk. 2., Forray M. Ált. Isk. 3.

Fiú-lány (1989): Kajtár Árpád (Kiss B.), Bandula Flóra (Koszta) 1., Hajdú Lajos (Kiss B.), Kocsis Annamária (Koszta) 2., Varga Krisztián (Forray), Miskolczi Tímea (Kiss B.) 3.

Fiú-lány (1990): Bölcskei Imre (Forray), Szabics Anetta (Forray) 1., Nagy Gergő (Forray), Klement Anita (Forray) 2., Debreczeni-Kis Ferenc (Klauzál), Dezső Fruzsina (Koszta) 3.

Fiú-lány (1991): Földvári N. Zoltán (Forray), Kajtár Mónika (Kiss B.) 1., Vida Patrik (Forray), Lehota Anita (Kiss B.) 2., Tóth István (Deák), Csapó Barbara (Kiss B.) 3.

Fiú-lány (1992): Szabó Dániel (Koszta), Miskolczi Szilvia (Kiss B.) 1., Szécsi Lajos (Forray), Gundl Viktória (Koszta) 2., Janzó Szilárd (Klauzál), Sláger Kata (Koszta) 3.

Az 1989, 1990, és 1992-es születésű fiúknál 1. a Forray Miklós Ált. Isk., az
1991-es születésűeknél 1. a Deák Ferenc Ált. Isk.

Az 1989 és 1992-es születésű lányoknál 1. a Koszta József Ált. Isk.,
az 1990 és 1991-es születésűeknél 1. a Forray M. Ált. Isk.

Kruzslicz Anita


<<< Vissza