XLIII. évfolyam 25. szám

2011. július 1.

Hatvan gyermeket íratnának át

Karikó-Tóth Tibor lemond az alpolgármesterségről

Augusztus 31-i hatállyal lemond alpolgármesteri tisztségéről Karikó-Tóth Tibor (kis képen) – döntése összefüggésben van iskolaigazgatói megbízatásának meghosszabbításával. Eddig 33 gyermek átíratását jelezték a szülők a bezárásra ítélt iskolák vezetőinek, többségük a Szent Erzsébetben folytatná a tanulmányait.

Feltehetően az iskola-öszszevonások is szerepet játszottak abban, hogy változás következhet a szentesi városvezetésben. Vasárnap a Kiss Bálint Református Általános Iskolában lezárult az igazgatóválasztás: a dolgozók szervezete, az igazgatótanács és a presbitérium újra bizalmat szavazott az eddigi direktornak, Karikó-Tóth Tibornak, aki további 5 évig irányíthatja az intézményt.

2011. július 1.

Szélesítenék a hidat

Kényelmesebbé és biztonságosabbá vált a közlekedés a Kossuth utcán, és ezt az is alátámasztja, hogy az elmúlt időszakban csökkent a kerékpáros balesetek száma – mondta a Kossuth utca, a Szegvári és a Nagyhegyszéli út lezárult burkolatfelújítása kapcsán hétfői sajtótájékoztatóján Szirbik Imre. A polgármester hozzátette, a külterületek fejlesztése is fontos az önkormányzat számára, ennek ékes példája a lezárult projekt. A 218 milliós beruházáshoz 138,5 milliós támogatást nyert a város. A feladatok ugyanakkor ezzel nem értek véget, hiszen a Kossuth utca déli oldalán folytatni kell a járdafelújítást, végleges körforgalmat kell építeni a Kossuth és a Petőfi utca kereszteződésébe, és már megkezdődött az Ipartelepi úti kerékpárút kiépítésének előkészítése. Egyelőre várat magára a Csongrádi úti Kurca-híd szélesítése, ahol egyelőre ideiglenes megoldással vezették át a kerékpárutat. Információnk szerint, ha az erről is szóló, a városközpont teljes rehabilitációját magában foglaló pályázatot még júliusban kedvezően elbírálják, a nyár végén megkezdődhet, és az ősz végére be is fejeződhet a Kurca-híd átépítése.

B. D.

2011. július 1.

Az egészségügyieket köszöntötték

Semmelweis és Bugyi István a fertőzések ellen

Dr. Horváth Mihály vette át a Honoris Causa-emlékérmet dr. Baráth LajostólMinden év július 1-én Semmelweis Ignácra, a világszerte ismert orvosra emlékeznek születésnapján, valamint ezen a napon konkrétan azokra az emberekre irányul a figyelem, akik egészségünkért, gyó-gyulásunkért fáradoznak nap mint nap – ezekkel a gondolatokkal kezdte dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató megnyitó beszédét a Dr. Bugyi István Kórház Semmelweis napi ünnep-ségén, amelyen rendhagyó módon Honoris Causa elismerést adományoztak Bugyi professzor legidősebb, ma is élő tanítványának, a kalocsai kórház korábbi igazgatójának, dr. Horváth Mihálynak.

Dr. Baráth Lajos elmondta: a közös ünnep része az intézmény humánerőforrás megbecsülési, elismerési és menedzselési programjának, melynek részeként egy hónappal ezelőtt elindult a kórházi dolgozók számára meghirdetett szűrőprogram, rendelkezésre állnak a csökkentett árú védőoltások, s a napokban befejeződött a rezidensi felvételi eljárás.

2011. július 1.

Működhet a berki ivartalanító

A szentesi képviselő-testület zárt ülésen úgy döntött, nem korlátozza a Berekben épült ivartalanító központ működését, mert a kormányhivatal szakhatósága kiadta a működési engedélyt az állatorvosi rendelőnek. Mint arról lapunkban beszámoltunk, egy német alapítvány 50 ezer eurót fordított arra, hogy a berki lakóházak szomszédságában egy olyan befogadó állomást alakítson ki, ahol 13 fedett, fűtött és csempézett kennelben folyhat az ivartalanított, műtött vagy beteg kutyák utókezelése. A szervezet célja a nem tenyésztésre szánt ebek ivartalanítása, mert szerintük ezzel vissza lehetne szorítani a kóbor kutyák számát. A Berekben élők ugyanakkor jelezték, egyáltalán nem szeretnék, hogy ivartalanító központ nyíljon a szomszédságukban. Szerintük amellett, hogy az odahordott kutyák bűze, ugatása és nyüszítése elviselhetetlen, egészségügyi kockázatot is jelent a telep. Ezért is foglalkoztak az üggyel a városházán. A képviselő-testület határozata ellen 15 napon belül fellebbezést nyújthatnak be az érintettek.

Megkerestük a német alapítvány magyarországi képviselőjét, Izsák Gábort, aki azt mondta: a berki lakosok nyugalma érdekében már megegyeztek az önkormányzattal, hogy a Teglagyári úti állatmenhelyet bővítik, s oda helyeznék el a gazdátlan ebeket. A berki telepen a menhelyi kutyák ellátását fogják végezni, s amint felerősödtek a meggyógyított, illetve ivartalanításon átesett állatok, elkerülnek onnan. Lapunktól értesültek a Berekben élők a képviselő-testület döntéséről. Szerintük aggályos, hogy bár sokszor ígérték, mégsem kaptak semmilyen tájékoztatást az ivartalanító központ üzemeltetőitől. Egyelőre szeretnék áttanulmányozni az engedélyezéssel kapcsolatos dokumentumokat, arról pedig később döntenek, hogy jogi útra terelik-e az ügyet.

B.D.

2011. július 1.

Polgármester ne legyen honatya

Országgyűlési képviselő ne lehessen polgármester, illetve a polgármesteri tisztséget meg kell erősíteni a képviselő-testülettel szemben – többek között ezekben is egyetértettek a résztvevők a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének (TÖOSZ) múlt heti szentesi tanácskozásán, ahol közel 40 település – térségünkből Szentes, Derekegyház, Nagymágocs – képviseltette magát. Az ülést abból a célból hívták össze, hogy a tagság véleményezze a kormány új önkormányzati törvénytervezetének koncepcióját. Schmidt Jenő, a szövetség elnöke lapunknak elmondta, azzal az elképzeléssel nem értenek egyet, hogy a pedagógusok közvetlenül az államtól kapják a fizetéseket, arra viszont szerintük is szükség volna, hogy hatékonyabb szakmai ellenőrzést dolgozzanak ki az oktatás területére. Az egészségügy esetében arra az álláspontra jutottak az egybegyűltek, hogy ha a fekvőbetegek ellátása állami feladat, akkor a járóbetegekre is lehetne gondja az új ellátó rendszernek, mert nem lehet, hogy ezen a területen az önkormányzatokra hagyják a feladat anyagi terhét. A TÖOSZ több természetbeni juttatást szorgalmazna a szociális ellátásban, azt pedig nem látják tisztán, hogy a törvényalkotók milyen szerepet szánnak az önkormányzatoknak a településfejlesztés terén, mert bizonyos feladatok (hulladékkezelés, szennyvízkérdés) kimaradtak a koncepcióból. A szervezet szerint is fontos kérdés az önkormányzatok adósságának rendezése. Ezzel kapcsolatban elhangzott: Magyarország 3200 önkormányzata közül csupán 300 adósodott el hitelfelvétel vagy kötvénykibocsátás miatt. Ezekben az esetekben túlnyomó részt nem a rossz gazdálkodás okozta az eladósodást, hanem az, hogy túl sok feladat hárult a településekre.

Bíró Dániel

2011. július 1.

Múzeumok éjszakája – katonásan

Tárlatvezetés az ezred csapatmúzeumábanA divat és a kultúra bölcsőjéből, Franciaországból származik a Múzeumok éjszakájának gondolata is, vagyis az hogy legyen egy nap egy évben, amikor bárki előtt nyitva állnak a sok esetben borsos áron látogatható múzeumok olyan időpontban, amikor az emberek többsége nem dolgozik. Az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is az országos eseményekhez kapcsolódva a szentesi 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred csapatmúzeuma is várta az érdeklődőket.

Az alakulat három éve büszkélkedhet ezzel a múzeummal, amelyben a saját ereklyék mellett megtekinthetők a Koszta József Múzeumból és a budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeumból kölcsönzött érdekes és értékes tárgyi emlékek is.

A tárlat az 1848/849-es forradalom és szabadságharctól napjainkig mutatja be Szentes város katonatörténelmét és a műszaki alakulatok háborús és békeidőkben való feladatköreit. Az idelátogatók nagy érdeklődéssel hallgatták a tárlatvezetők beszámolóit például a korabeli katonák egyenruháiról, a laktanya mögött lévő Hősök Ligetének megható történetéről, Horthy Miklós kormányzó által az alakulat számára adományozott zászlószalagról, a hidegháború éveiben a laktanyában állomásozó titkos harcászati rakétaosztályról és a mai napig tevékenykedő hídépítő, víztisztító századok izgalmakkal, kihívásokkal teli életéről.

A szombati rendezvényen délután négy és este kilenc közt a visszatérő látogatók mellett sok új érdeklődő arc is visszatükröződött a vitrinek üvegén, akik Szentesről és a környező településekről egyaránt érkeztek egyénileg vagy csoportosan. A nagy sikerre való tekintettel a jövő évben is nyitva áll majd a laktanya kapuja a kíváncsiskodók előtt ebben a rendhagyó időpontban is amellett, hogy a csapatmúzeum az év bármely napján előzetes egyeztetés után szeretettel várja vendégeit.

Sipos Katalin
Fotó: Kovács Dóra Eszter

2011. július 1.

A vezérkari tanfolyam látogatása

A vezérkari tanfolyam résztvevői a Koszta-múzeumban is sétát tettekMúlt héten a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem busza gördült be Szentesen az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred laktanyájába. Az érkezés oka, hogy az egyetem legmagasabb szintű katonai képzése, a felsővezetői (vezérkari) tanfolyam csoportja végiglátogatja a Magyar Honvédség kiemelt jelentőségű alakulatait. Ennek a sorozatnak az egyik állomása a Műszaki Ezred.

Varga István mk. alezredes, parancsnokhelyettese fogadta a vendégeket, akik megismerkedhettek a víztisztítás világszínvonalat képviselő technológiájával, mely a víztisztító század feladata. Látogatást tettek a búvárbázisra, mely a Magyar Honvédség egyetlen búvár kiképző központja.

Az ezred megismerése után a valóságban is megtekintették a fontosabb technikai eszközöket statikus bemutató formájában.

A rekkenő melegben a csoport a tiszai vízi gyakorló térre indult, ahol ezekben a napokban folyt a hídépítő század átkelés kiképzése, melynek során működés közben is megtekinthették a statikus bemutatón látott eszközöket. A hídépítés, kompozás és a hasonló szakfeladatok végrehajtása nagy szakértelmet, jól képzett, és kellően összeszokott szakállományt igényel. A pontonelemek hibátlan vízre tétele, összekapcsolása képezi az alapját a szakfeladatok jó szintű végrehajtásának. A katonák gyakorolták a kompok vízen történő mozgatásának részfeladatait, a biztonságos rögzítését, valamint a vízi forgalmazás végrehajtását. E mellett a PTSZ lánctalpas úszógépkocsik a vízrehajtás, vízi manőverek, és a vízből kihajtás végrehajtásával növelték a gyakorlati jártasságukat.

Kép és szöveg:
Juhász László szds.

2011. július 1.

Kertek versenye

Még egy hónap áll rendelkezésre a "Virágszínvonalasabb Szentesért Környezetszépítő Verseny" keretében a pályázati anyag elkészítésére. A hagyományoktól eltérően a versenybe való nevezéshez nem kell mást tenniük, csak kertjük ékességeiből fotósorozatot készíteniük és azt CD-re írva eljuttatni a polgármesteri hivatal műszaki osztályára július végéig.

A CD-re írják rá a pályázó nevét, címét, elérhetőségeit és a nevezési kategóriát!

További információ: Baloghné Berezvai Csilla főkertész, tel: 63/510-373, e-mail: baloghcs@szentes.hu

2011. július 1.

Farkas Mihály utca

Utcáink, tereink névadói (47.)

A felsőpárti városrészben található; az Ady Endre utcát és az Arany János utcát köti össze. Mivel az Arany János utcát 1857-től a századfordulóig Serkocsma utcának nevezték az utcában működő sörfőzdéről és kocsmáról, az abba torkolló kis összekötő utca neve Serkocsma köz lett. Az 1906. évi városrendezéskor az utcácska felvette Farkas Mihály jómódú gazdálkodó, földbirtokos nevét, aki Szentesen született 1827. szeptember 26-án. Régi nemesi család sarja; felmenői az 1630-as években nyerték nemességüket. Nagyapja (szintén Mihály) Pest–Pilis– Solt vármegyéből, Nagykőrösről települt át Csongrád vármegyébe, ahol 1792-ben iktatták be a vármegye nemesei közé. Apja, Farkas Ferenc már Szentesen született 1799-ben. Földjük csak kevés lehetett, ezért kitanulta a szűcsmesterséget. 1823-ban feleségül vette Pap Lídiát, akitől hat fia született, köztük Mihály. Egyes adalékok szerint az elemi iskola elvégzése után ő is kitanulta a szűcsmesterséget, s egy ideig folytatta apja iparát. 1851-ben beházasodott a tekintélyes Pápai családba, elnyerve Pápai István leányának, Erzsébetnek a kezét. Gyermekük nem született. Szorgalmas munkával jelentős vagyont halmozott fel. Ezt jelzi, hogy 1886-ban virilis jogon (a legtöbb adót fizetők jogán) tagja lett a városi képviselő-testületnek. Takarékos, puritán életet élt; egyetlen kedvtelése a színház volt. Feleségével felhalmozott vagyonukat végrendeletileg először a Magyar Tudományos Akadémiára szándékozták hagyni, de utóbb belátták, hogy városuk jobban rá van szorulva a tetemes summára. Ezért új végrendeletet írattak a város és a helyi református eklézsia javára. Felesége 1893-ban váratlanul elhunyt; ettől kezdve teljesen magába zárkózott. Hátralévő éveit szinte remeteként élte le. Szentesen hunyt el 1900. június 4-én (pünkösd másnapján). Végrendeletéből kitűnt, hogy a városi szegényalap javára 20 000 koronás alapítványt tett, és jelentős vagyont hagyott a református egyházra is. Bizonyára ennek köszönhette, hogy halála után hat évvel utcát neveztek el róla Szentesen.

Labádi Lajos

2011. július 1.

Orvosok, gyermekek hiánya

Ülésezett a képviselő-testület

Bujdosó Tamás nem lát sok esélyt arra, hogy a Pendola Kft. valaha is elkezdi, illetve befejezi a Petőfi szálloda munkálatait. Az önkormányzat júniusi ülésén napirend előtti felszólalásában elmondta, cégkivonatban látta, hogy egy bank Zsohár Árpád két cégben lévő üzletrészét lefoglalta. Márpedig, ha nem kap hitelt, akkor a szindikátusi szerződés bizonyos pontjait sem tudja teljesíteni, fogalmazott a fideszes képviselő, majd kérte, hogy minél hamarabb vizsgálják fölül a szindikátusi szerződést.

Szirbik Imre polgármester válaszában kitért arra, hogy a bank és a Pendola csoport között folyó per kapcsán történt az üzletrész lefoglalása, amibe nem kíván beleszólni. A kezében van egy olyan visszavonhatatlan nemzetközi banki ígérvény, amely a hitelről szól. Kijelentette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan ügye a város számára pozitív irányban dőljön el.

2011. július 1.

Hatékonyabb polgár-őrséget akarnak

Varga SándorTisztújító közgyűlésen új vezetőséget választott a Szentesi Polgárőr Egyesület. A június 24-i rendkívüli közgyűlést azért hívták öszsze, mert lejárt a vezetőség mandátuma, de bizalmatlanság is felmerült velük szemben az elmúlt időszakban.

Lemondott az eddigi vezető, Szabó Zoltán, ahogyan az ügyvezető elnök, Gránicz Pál. Batiz István, a megyei elnök vezette le a gyűlést a horgászegyesület székházában. A tagság elfogadta a jelöléseket az egyes posztokra.

2011. július 1.

Ápolásért

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Csongrád Megyei Szervezete által alapított Pro Curatio Valentudine – "Az egészség ápolásáért" díjat vehetett át a Dr. Bugyi István Kórház munkatársa június 21-én. Csikósné Cserháti Katalin több évtizede kezdett dolgozni az intézményben, miután egészségügyi szakirányú középiskolai végzettséget szerzett.

2011. július 1.

Meghiúsult a kórház energetikai korszerűsítése

A 2002-ben épült diagnosztikai tömböt gázkazánnal fűtik – lehetne termálvízzel isÉveket csúszhat a szentesi kórház energetikai modernizálása, miután a fenntartó megyei önkormányzat elállt egy 2009-ben megnyert pályázati forrás felhasználásától. A projekt előkészítésénél nem kérték ki az intézmény szakvéleményét, így most 68 milliós támogatásról kellett lemondani a kórháznak.

A Csongrád megyei önkormányzat nem hajtja végre a szentesi kórház energetikai korszerűsítését, a fejlesztésre elnyert 68 millió forintos támogatásról lemondott – erről múlt pénteken határozott a közgyűlés.

2011. július 1.

"Csókolom, Miska Bácsi!"

Középkorú és már azon is túl levő, őszülő-ritkuló hajú urak és hölgyek köszöntenek egy mosolygós, szelíd idős tanárembert egy alföldi kis-városban. Megszokott kép, nincs benne semmi különös: ezek a hajdanvolt csitrik és fiatalemberek 30–40–50 éve így köszöntik Miska bácsit – Bácskai Mihály tanár urat.

Miska bácsi – most a Mennyei Diákszínpad kulisszáinak támaszkodva – a rá mindig jellemző derűvel figyeli, hogy mennyi sok ember gyűlt össze az alföldi kisvárosban ezen a szeszélyes júniusi hétvégén. Nagyon sokan eljöttek, hiszen közel 50 év kitartó színvonalas munkája és szeretete nem volt hiábavaló. (Szemöldökét összevonva azért megjegyzi: a hiányzók az igazolásokkal jelentkezzenek az igazgatói irodában…)

Sok száz hajdani gimnazista búcsúzott Miska bácsitól. Olyanok, akik kamaszkorukban életre szóló muníciót kaptak az alföldi kisváros gimnáziumában. Volt, akit a művészet, a művészvilág csúcsaira segítette ez a muníció. Mi voltunk többen, akik orvosok, tanárok, mérnökök, jogászok, újságírók, közgazdászok, informatikusok lettünk, akik "csak" a közösség értékteremtő erejét, a magyar irodalom és nyelv szeretetét, József Attila, Radnóti Miklós, Madách Imre, Arany János művészetének megismerését, megértését és megszeretését kaptuk e patinás falak között. S megtanultuk megbecsülni az emberséget, a tisztességet, a becsületet, a kitartást, a közösség erejének tiszteletét, a közösség tagjai közötti összetartást, egymás segítését, az örömöt egymás sikerei kapcsán.

Ezek a gondolatok jutottak az eszembe 2011. június 25-én Miska bácsi temetésén...

Dr. Komáromi Zoltán

2011. július 1.

Százak búcsúztak

Szombaton a Kálvária temetőben több száz gyászoló kísérte utolsó útjára Bácskai Mihályt, a tagozatalapító egykori gimnáziumigazgatót, Szentes város díszpolgárát. A családtagok, pályatársak és tisztelők mellett olyan neves személyiségek is adóztak Miska bácsi emlékének, mint Gáspár Sándor és Gáspár Tibor színművész, Buzás Péter makói polgármester. Beszédében Szirbik Imre polgármester és Szurmik Zoltán, a gimnázium irodalmi-drámai tagozatának vezetője is kitért arra, hogy Bácskai Mihály visszavonhatatlanul megváltoztatta a város és a gimnázium szellemi életét. Bucsány György a díszpolgárok nevében vett végső búcsút az elhunyttól.

2011. július 1.

Mese Bácskai Miska bácsiról

Szembenevetni a Halált

Az úgy vót, van annak már ötven éve is, hogy ült a Halál magába, oszt egyszer csak nagy nevetést hall valahonnan. Odabandzsít – hát Szentesen egy fiatal tanár mesélt épp a gimnazistáknak, azok nevettek ilyen jóízűen, magyarórán. Beleolvasott kevest a Halál az aktuális szakirodalomba, hátradűlt elégedetten, na, mondta, erre se fogják sokáig rábízni a gyerekeket.

Na de csak megest-megest szólt a kacagás, megnézem ezt már közelebbről magamnak, gondolta. Hát látja, hogy nem csak nevetnek a diákok, hanem olvasnak, játszanak, szavalnak … Hínnye a nemjóját, micsoda iskola ez?! Életöröm? Jókedv? Sikerélmény? Szóljatok szép szavak? Elfogta a pulykaméreg a Halált, hát még amikor a komájából, az ördögből is csúfot űztek valami fesztiválon, s ezt még a tévében is látták a népek. De nem volt mit tenni, csak nézte, hogy Miska bácsiból igazgató is lett, kedves feleségit még az iskola folyosóján is kézen fogta, úgy sétálgatott, négy szép gyereküket fölnevelték, kitaníttatták.

2011. július 1.

A városlakók nyugalmáért

Biztonsági őr, pánikgomb, térfigyelő kamerák

A képviselő-testület módosította a Tiszai strand és a nyári pihenőhelyek használatáról szóló rendeletet. Ennek értelmében ezentúl a magánhasználatra átengedett területeken a bérlők kötelessége a tisztán tartás, a fák karbantartása. A fakivágást minden esetben engedélyeztetni kell. Változik a partfürdő nyitvatartási ideje is, amelyet az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fürdőzők szokásaihoz igazodva alakítanak ki.

2011. július 1.

Régi korok divatja

A speciális divatbemutatón a múzeum munkatársai és családtagjaik is szerepeltekIgazi különlegességgel készült a Múzeumok éjszakájára a Koszta József Múzeum: történelmi korok viseletét felvonultató divatbemutatóval. A városunkban már ötödik alkalommal rendezett múzeumi éj idei legnagyobb attrakciójának szánták a sajátos divatbemutatót, s az általános vélekedés szerint ki is érdemelte a jelzőt.

Az elmúlt évben uniós pályázatból a múzeumpedagógia céljaira és kiállítási bábukra korhű viseletmintákat készítettek az intézményben. Ezek segítségével, illetve ékszerekkel, övekkel, fegyverekkel, s az életmódot és a viseleteket megismertető előadással idézték meg a speciális divatbemutatón a történelmet.

2011. július 1.

A Magyar Hangász gramofondiszkója

Számtalan régi hangszer megmentését köszönhetjük a magát Magyar Hangásznak nevező Bartha Ágostonnak, a könyvtár közönsége pedig egy felejthetetlen estét gramofonlemezek társaságában.

Muzsikust is üdvözölhettünk személyében, aki kezdetben a rockzenéért lelkesedett, aztán eljutott Sebőék táncházába, s a népzenével történt találkozása meghatározta életét.

Szentesre a tekerős tábor vendégeként jött. Ami ebben a népi hangszerben a gramofonnal közös, hogy mindkettőt tekerni kell, jegyezte meg. A fiataloknak tekerőn is megtanít gramofonról ismert dalokat, hiszen sok csak így hozzáférhető. Bartha Ágoston magával ragadó lelkesedéssel mesélt a lemezekről, melyekből mintegy 2500 darabot gyűjtött össze. Míg mások elsősorban a régi slágereket, s a katonaindulókat gyűjtik, ő főleg a cigányzenei felvételeket. Ebből tudomása szerint ő rendelkezik a világon a legnagyobb kollekcióval.

Beszélt arról, hogy a hang-rögzítés egy évszázados történetében a gramofonozás több időt ölel fel más eszközöknél: hat évtizedet, 1901-től '63-ig.

A gramofonnak sokféle típusa volt, a könyvtárba a több mint 40 darabot szám-láló kollekciójából Bartha Ágoston egy táskagramofont hozott. Egy idős nénitől sikerült megvásárolnia, akitől megtudta: a hölgy 1935-ben a születésnapjára kapta a férjétől, aki még aznap este meghalt. A gramofon kegyeleti okokból felkerült a szekrény tetejére, amíg tulajdonosa pénzszűkébe nem került, így szinte eredeti állapotában maradt meg.

Az előadás nem lett volna teljes, ha Bartha Ágoston nem szólaltatja meg a készüléket. A közönség meghallgathatott többek között – kis alapzajjal, kattogással, de azért élvezhetően – erdélyi népzenét Lajtha László gyűjtéséből, valamint csasztuskát cigányzenekari kísérettel. Ahogyan a gyűjtő nevezte, a gramofondiszkóban a hallgatóságnak bemutatott még úgynevezett irredenta-dalt is, mely a Trianon utáni magyar életérzést közvetítette sok évtized távolából. S mivel gramofon-hallgatás nem létezhet Karády Katalin nélkül, a 40-es évek nőideáljától is felcsendült az Ezt a nagy szerelmet tőled kaptam én című sláger.

D. J.

2011. július 1.

Nyári színház

A Szentesi Művelődési Központ munkatársai az idén is megszervezték a nyári szabadtéri színház programjait. Az előadásokat a Megyeháza udvarán rendezik meg. Július 2-án, szombaton 21 órakor a Just Showband koncertjére várják a közönséget. (Esőnap: július 9., szombat). Július 7-én, csütörtökön 21 órakor a Szentesi Dumaszínház előadói: Kiss Ádám és Felméri Péter szórakoztatja a közönséget. (Rossz idő esetén a sportcsarnokban.)

Július 11-én, hétfőn) 21 órakor Marc Camoletti: Négyen a kanapén című, pikáns, felnőtteknek szóló vígjátékot láthatják a nézők, a Gergely Theáter művészeinek előadásában. Szereplők: Szabó Zsófi, Németh Kristóf, Szabó Máté, Gregor Bernadett és Harsányi Gábor.

Jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, a Babilon Könyvesházban és az előadások előtt a helyszínen.

2011. július 1.

Éjszakai mozizás

Július 7-től, csütörtöktől éjszakai filmvetítés lesz az Őze Lajos Filmszínházban. A filmek vetítése 20 és 22 órakor kezdődik. A mozi júliusi kínálatában többek között A mestergyilkos, a Kung Fu Panda 2, a Mr. Popper pingvinjei című filmet láthatják a nézők. Az éjszakai filmvetítés augusztus 29-ig tart.

2011. július 1.

Elismerés Barát Lászlónak

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter az ENSZ Kábítószer-ellenes Világnapja alkalmából, pénteken ünnepélyes keretek között szakmai elismeréseket adományozott. A kábítószer-ellenes küzdelem területén kifejtett kiváló szakmai tevékenysége, és a helyi kábítószerügyi stratégia kialakításában végzett érdemei elismeréséül Barát László, a szentesi Családsegítő Központ Közösségi tér szakmai vezetője, KEF koordinátora szakmai tevékenységéért miniszteri dicséretben részesült.

Barát László 1996-ban végzett Szekszárdon, szociális munkásként, majd szociológiát tanult Szegeden és Budapesten. 1998-ban a Családsegítő Központban kezdett dolgozni. Részt vett Pakson a helyettes szülői hálózat megszervezésében, a szekszárdi főiskolán óraadóként dolgozott. 2000-ben a Családok Átmeneti Otthonának vezetője lett.

2011. július 1.

A magángyűjtő ajándéka

Nagyszabású, városunkban még nem látott kiállítást rendezett a Koszta József Múzeum magángyűjtőktől kölcsönkért Koszta-festmé-nyekből. Nem kis feladatra vállalkozott ezzel az intézmény, hiszen a festőművész születésének 150. évfordulójára hosszadalmas munkával sikerült csak a gyűjtők képeiből összeállítani a tárlatot. A közzétett anyag mégis nívós lett, amihez hozzájárult egy korábban szentesi, ma már Szegeden élő magángyűjtő is. Míg legtöbben csak képeiket adták kölcsön, a művekkel együtt nevüket nem, Paulik Tibor engedélyezte, hogy nevét feltüntessék a kiállított festmény és a grafikák alatt. A múzeum ezúton is háláját fejezi ki a gyűjtőnek. – Lokálpatrióta vagyok, szeretem Szentest, válaszolta meg érdeklődésünkre, hogy miért engedte neve megjelenését. Úgy értesült, a szentesi gyűjtők mintha bojkottálták volna a kiállítást. Egy már elhunyt helybeli gyűjtőtől jutott Koszta-képekhez, illetve kettőt aukción is vett, árulta el. Más szentesi festőktől, Tokácsli Lajostól, Katona-Kiss Ferenctől is őriz alkotásokat, személyesen ismerték is egymást.

A műgyűjtő ajándékba adott két Katona Kiss-grafikát a múzeumnak, az 1942-ben készült Önarckép, illetve az 1961-es A szentesi erőtakarmánygyár építése című képeket.

D. J.

2011. július 1.

Pünkösdi túra Horvátországban

A Szabadidős Sportklub ismét megrendezte a már hagyományos Pünkösdi túráját. A program úti célja ez évben Horvátország, azon belül az Isztriai-félsziget volt.

Először Zágrábban tartottunk városnézést, ahol Szent László királyunk 1093-ban alapította a zágrábi püspökséget és a Káptalandombon felépíttette a Szent István székesegyházat.

2011. július 1.

Bajnoki dobás

Középen a győztes Seres András, az utánpótlás Eb nagy reménysége, elöl Benkő Márta edzőTégla Ferenc tanítványa a Maximus Közhasznú SE atlétája országos bajnokságot nyert a férfi utánpótlás diszkoszvetésben. Nyíregyházán rendezték meg ifjúsági és utánpótlás országos bajnokságon Seres András (2 kg-os szerrel) 57 méter 40 cm-es eredményével,több mint tíz méterrel túldobva a második helyezett versenyzőt Szentesre hozta a bajnoki aranyérmet.

A július első felében Ostravában megrendezésre kerülő utánpótlás Európa-bajnokságon dobogós reményekkel indulhat.

Mint edzője, Tégla Ferenc elmondta nagyon örül, hogy tanítványa győzött, azonban még hátra van a magyar felnőtt bajnokság, ahol mint az idei ranglista ötödik legjobb eredményét magáénak tudó Seres András akár dobogós is lehet. A soron következő válogatott versenyek is fontosak, ezért tíz napos edzőtáborozást terveznek Szentesen, ahol a felkészülés zavartalansága biztosított.

Az ifi lányok versenyében a náluk idősebbekkel versenyző Csordás Cintia hetedik, Papp Anita kilencedik helyezést szerzett a női diszkoszvetésben. A díjakat Tégla Ferenc távollétében Benkő Márta edző adta át.

Benkő Szabina

2011. július 1.

Kis "delfinek" érmei

Az 1. helyezett delfin leány gyorsváltó és vegyesváltó csapata (balról jobbra): Szilágyi Anna, Orbán Réka, Dudás-Szabó Dóra, Héja GabriellaA delfin-korcsoport számára rendezett régiós úszó seregszemlén vettek részt a Szentes Városi Úszó Club versenyzői. A gyulai Várfürdőben az 50 méteres pillangóúszásban 3. lett Dudás Sz. Dóra (2002), 100 méter mellen 2. helyen végzett Héja Gabriella, míg Szilágyi Anna harmadik lett (mindketten 2001), 100 méter gyorson pedig Héja Gabriella újabb érmet ezúttal bronzot szerzett. A szentesi lányok váltóban még eredményesebbek voltak: a 4x50 méteres gyorsváltó és a 4x50 méteres vegyes váltó is első helyen ért célba. A váltókban úszott még az említett versenyzőkön kívül Orbán Réka (2001).

2011. július 1.

Rigós érmek a diákolimpiáról

Országos diákolimpiai döntőkön vettek részt a nyár elején a Rigó Alajos Általános Iskola sportolói. Az asztaliteniszezők mezőnyében Fülöp Nóra szerepelt a legeredményesebben, aki a legjobb 16 közé jutott. A 12 éven aluli tanulóknak megrendezett "Kapkodd a lábad" játékos sor-és váltóverseny fináléjában a 19 megye győztese és Budapest legjobbja mérte össze tudását Nyíregyházán, ahol a Rigó iskola csapata képviselte megyénket, és végül az ötödik helyen végeztek a fiatalok. Az országos atlétikai és labdarúgó döntőkre Zánkán került sor. Ez utóbbiban a megyei elsőséget szerzett focicsapat, míg atlétikában hét tanuló szerepelhetett a legjobbak között. A focisták végül a mezőny második felében végeztek, az atléták közül viszont négyen is éremmel a nyakukban térhettek haza. Fülöp Nóra távolugrásban, Hocheiser Nikoletta 1500 méteres futásban lett ezüstérmes, míg Tombácz Roland és Korbel Mária egyaránt a 400 méteres síkfutás fináléjában szerzett bronzérmet.

A tanulók felkészítője Nikov Fórián Erika volt.

hv

2011. július 1.

Horgász cukrászok

Június 27-én került sor az Országos Cukrász Ipartestület által rendezett cukrász juniálisra. Első alkalommal került zajlott a rendezvény keretén belül "cukorhorog horgászversenyre", melyre a több száz ünneplő közül 20 felnőtt és 7 gyermek nevezett.

A versenyt a Tardosi halászcsárda melletti horgásztavon rendezték (Fejér megye keleti részén Bp-től 30 km-re), ahol szép szentesi siker született. Gyermek kategóriában Füsti-M. Gábor 1730 grammal első helyen végzett, míg nagypapája Füsti-M. Lajos 7300 grammal nyert a felnőttek között.

2011. július 1.

Rajtolnak a szeniorok

Tizenhatodik alkalommal rendezik meg a Nemzetközi Szenior Úszóversenyt a ligeti uszodában. A július 2-3-án tartandó nagyszabású sporteseményen gyors-, mell-, hát-, pillangóúszás, valamint vegyesváltóban versenyeznek majd a szeniorok. Díjazás: az 1–3. helyezett érmet, illetve a legidősebb női- és férfi versenyző Kovács Imréné úszó emlékére különdíjat kap.

A szervezők bevezették a 0. számot a nosztalgia jegyében. Itt kizárólag régi idők fürdőruhájában lehet rajthoz állni, s a közönség által legötletesebbnek tartott jelmezt viselő úszókat díjazzák. Újdonság a verseny történetében a családi váltó, amelyet többféle variációban hirdettek meg.

A nyári szünet miatt remélhetőleg több gyermeket hoznak el a szülők, nagyszülők, ezért gyerekprogramok – ugrálóvár, arcfestés – is lesznek. Szombaton 11-13 óráig, vasárnap 13-15 óráig a versenyzőknek ingyenes kenuzásra, csónakázásra lesz alkalom a Kurcán, a St. Jupát SE sportolóinak aktív segítségével. A Vöröskereszt tagjai pedig vérnyomásmérést végeznek.

A verseny rendezője: Szentesi Delfin ESC, Szentesi Üdülőközpont és a Magyar Szenior Úszók Országos Szövetsége.

2011. július 1.

Sankt Augustinban jártunk

Pünkösdkor Szentes egyik németországi testvérvárosában, Sankt Augustinban, a jubileumi – ötvenedik – alkalommal került megrendezésre egy nemzetközi utánpótlás labdarúgó torna, melyre meghívták ifjúsági labdarúgó csapatunkat. A Szentesi Kinizsi SZITE szervezésében 18 labdarúgó, edzők és sportvezetők, valamint egy 10 fős női kispályás labdarúgócsapat, illetve az önkormányzat képviseletében öszszesen több mint 40 főből álló küldöttség érkezett a Köln melletti kisvárosba. A helyi sportegyesület (VIR Hange-lar) és a szintén helyi tagokból álló német-magyar baráti társaság nagy szeretettel fogadta a küldöttséget, és gondoskodott az ott tartózkodás során a szentesiekről.

A fiúk – az FC Hapoel (Izrael) csapatát legyőzve – az 5. helyen végeztek a népes mezőnyben, és ha a selejtezők során a házigazda ellen értékesítenek egy büntetőt, akkor döntőt is játszhattak volna. A szentesi fiatalok két alkalommal (1994-ben és 1998-ban) már megnyerték ezt a tornát. A lányok két bemutató mérkőzésen vettek részt, ahol az elsőt megnyerték, a másodikat pedig nagy küzdelem után döntetlenre "adták".

A Köln jelképéül is szolgáló Dóm megtekintésére is adódott lehetőség. Sokan megmászták a több mint 500 lépcsőt, és ezáltal fentről is megcsodálhatták a német nagyvárost.

Ismét sikerült több személyes barátságot kötni, illetve megerősíteni, és a vendéglátók jelezték, hogy a következő évben Szentesen megrendezésre kerülő Testvérváro-sok Sportfesztiválján szívesen részt vennének.

A csapat és a csapatvezetés ezúton fejezik ki köszönetét a szervezőknek és támogatóknak, különösen Szentes önkormányzatának, Szirbik Imre polgármesternek, Bartha Lászlónak, Boros Istvánnak, Csepregi Istvánnak. Külön köszönet a sankt augustin-i támogatásért Brigitte Schmidtnek és Szilvássy Lajosnak, akik gyűjtést szervezve járultak hozzá a szentesi csapatok kiutazásához.

Garai Sz. Imre

2011. július 1.

Hőguta

– Mi az abszolút szemtelenség?
– ???
– Törpétől megkérdezni, hogy: "Mi leszel, ha nagy leszel?".

2011. július 1.

Ütős vasárnap hajnal

Két férfi szólalkozott össze június 23-án este Szegváron, majd a szópárbajnak ütésváltás lett a vége, melyben a szenvedő fél nyolc napon belül gyógyuló, könnyű sérüléseket szenvedett. A sérülés okozója ellen garázdaság miatt indított büntetőeljárást a Szentesi Rendőrkapitányság.

Karalábét, hegesztőtrafót, flexet és fűnyírót loptak el az elmúlt kedden egy városszéli fóliasátorból. A tettesek a délutáni órákban követték el a bűncselekményt.

A Mentettréten, az egyik gyümölcsösben, fához támasztott kerékpárra akasztott táskából tűntek el okiratok, míg a ligeti uszoda területén egy őrizetlenül hagyott táskából vittek el pénzt és iratokat a tolvajok.

160 kilogramm vasat loptak el a tettesek az egyik Szelevényi úti tanya udvarából. A rendőrség munkatársai nem sokkal később elfogták a három szentesi bűnelkövetőt.

Kábítószergyanús anyagot találtak az Ibiza-party egyik résztvevőjénél a helyszínen tartózkodó rendőrök. Az anyag pontos jellegét szakértők vizsgálják. A nagybani piac területén rendezett zenés rendezvény, melyen 2000-2500 fő vett részt, ettől eltekintve rendőrségi szempontból eseménytelenül zajlott.

Annál "sűrűbb" volt viszont az elmúlt vasárnap hajnala. Előbb a járőrök igazoltattak Nagymágocson egy gépjárművezetőt, akinek az autójáról kiderült, hogy nem a személygépkocsi saját rendszáma van rajta, hanem egy másik járműé. Az orosházi férfi ellen egyedi azonosító meghamisítása miatt indult büntetőeljárás.

Eközben Szentesen, a Kossuth utca egyik szórakozóhelyén az egyik vendég ütötte meg a másikat úgy, hogy annak eltörött az orrcsontja. A férfi ellen súlyos testi sértés miatt indult büntetőeljárás.

Amíg itt helyszíneltek a rendőrök, néhány száz méterrel arrébb, az Apponyi téren egy ittas férfi feküdt a járdán. Egy arra járó házaspár férfi tagja segíteni próbált, ám a földről felkelő részeg nekiesett a férjnek, aki könnyű sérüléseket szenvedett. A bántalmazó ellen garázdaság miatt folyik eljárás.

220 ezer forint értékben loptak el satut, ipari gyémántot és kéziszerszámokat az elmúlt szombatra virradóra a Köztársaság utca egyik lakásához tartozó garázsból a tettesek, másnap délután pedig a Sáfrán Mihály utcában parkoló autót szeretett volna feltörni egy férfi, ám amikor megzavarták elszaladt a helyszínről.

H.V.

2011. július 1.

Főzzünk játszóteret!

A Delikát vonalkódok gyűjtésének hajrájába érkeztünk. Már 71 kg Delikát termék vonalkódot gyűjtött össze a város lakossága. A "Főzzünk játszóteret" akció augusztus 5-ig folytatódik. A Delikát 8 ételízesítő vonalkódját a polgármesteri hivatal portáján lehet leadni.

Szeretnénk egy új játszóteret, segítsenek a játékban!

2011. július 1.

Ötvenéves érettségi találkozó a gimnáziumban

A Horváth Mihály Gimnázium 1961-ben végzett 4.b osztálya június 25-én tartotta ötvenéves érettségi találkozóját. A hajdan 33 fős osztályból 22-en tették tiszteletüket egykori alma materük falai között, s voltak kíváncsiak egymásra: ki hogyan él, kivel mi is történt az elmúlt 50 év alatt? Az osztályból négyen "igazoltan" hiányoztak, Kiss János osztályfőnök helyett Tóth János tanár úr hallgatta a jelentést, s tartotta meg az osztályfőnöki órát. A többiek?... Sajnos, ők már nem lehettek a társakkal, elhunytak. A volt tanárok közül is már csak az előbb említett Tóth János, valamint Bácskai Mihályné és Szurgent János él – tájékoztatta lapunkat Füsti M. Lajos cukrászmester, aki a találkozó szervezéséért jelest érdemelne, ha osztályoznánk. De az most elmaradt...

Íme a névsor:

Ambrus Sándor, Apró Mária (Szombathelyi Ferencné), Bacsa Márta (Lekrinczki Béláné), Bélteki Anna (Kácsor Imréné), Csányi Mária (Kerényiné), Döme Gyula, Fazekas Gizella (Meggyesi Istvánné), Füsti-M Lajos, Juhász Klára (Isky Lászlóné), Kádár Árpád, dr. Kárpáti József, Kecskeméti László, Kondorosi István, Kozma Sándor, Luca Mária (Cser-nák Jánosné), Muzsik János, Szabó József, Tóth Ágnes (dr. Kérdő Lajosné).

Elhunytak:

Kiss Sándor osztályfőnök, Fodor Gerzson, Giay Róbert, Kiss Árpád, Kölber Mária, Ludányi Imre, Máté János, Monori Erzsébet.

2011. július 1.

Hadifoglyok

A Volt Hadifoglyok Bajtársi Szövetsége Szentesi Szervezete július 5-én, kedden 14 órakor tartja összejövetelét a helyőrségi klubban. A találkozón a bajtársak megbeszélik az országos hadifogoly szövetség vezetőségének féléves beszámolóját.

2011. július 1.

Családi

Házasságot kötött: Búsi László és Koncz Erzsébet, Putsay Zoltán György és Turi-Nagy Csilla, László Csaba és Németh Anikó.

Elhunyt: Farsang Ferencné Tihanyi Erzsébet, Berkecz Ferencné Pfeiffer Julianna, Sinkó Ferencné Tantucz Julianna, Leirer Istvánné Kálmán Ilona, Péter Pál, Benedek Sándorné Hercegh Katalin, Bácskai Mihály, Fodor Sándorné Nagy Mária.