2011. július 1.

A városlakók nyugalmáért

Biztonsági őr, pánikgomb, térfigyelő kamerák

A képviselő-testület módosította a Tiszai strand és a nyári pihenőhelyek használatáról szóló rendeletet. Ennek értelmében ezentúl a magánhasználatra átengedett területeken a bérlők kötelessége a tisztán tartás, a fák karbantartása. A fakivágást minden esetben engedélyeztetni kell. Változik a partfürdő nyitvatartási ideje is, amelyet az elmúlt évek tapasztalatai alapján a fürdőzők szokásaihoz igazodva alakítanak ki.

Ettől a héttől az okmányirodában bankkártyával is fizethetnek az ügyfelek – adott tájékoztatást Csányiné dr. Bakró-Nagy Vera aljegyző. A közigazgatás feladatait taglaló előterjesztés kitér az ügyfelek megelégedettségének növelésére, a rugalmasságot és az ügyintézési határidők csökkentését szolgáló intézkedésekre. A közigazgatási osztály vezetője elmondta, ha nincs ügyfélfogadás, akkor sem küldik el az embereket, pedig az ügyintézőnek nem csak az a dolga, hogy intézkedjen, azt az ügyiratot fel kell dolgoznia, olykor helyszínelnie kell. Ahhoz hogy folyamatos legyen az ügyfélfogadás, és közben folyjék a háttérmunka, több ügyintéző kellene. Többféle megoldás lehetséges, de most mindenütt az az elvárás, hogy kevesebb ügyintéző dolgozzon. Hozzátette: Szentes honlapján sok segítséget kap az ügyfél, mit, hogyan kell csinálnia ahhoz, hogy jól elő tudja készíteni az elintézendő ügyét.

Szabó Zoltán kifejtette: az ügyfelek asztalt csapkodnak, borogatnak, az előterjesztésben szó van biztonsági őr, úgynevezett pánikgomb beállításáról. A képviselő megkérdezte: hogyan képzelik el mindezt?

– Azt tapasztaljuk, hogy az ügyfelek rendkívül türelmetlenek, rossz a torelancia-készség. Nagyon nehezen tudnak alkalmazkodni, egyre ingerültebbek. Azóta is volt már igaz kisebb, de hasonló incidens. Félő, hogy előfordul ismét. Ezért gondolkozunk biztonsági őrben. Esetleg egy olyan pánikgomb felszerelésében, amely nagyon hangosan szól, vagy ott szólal meg, ahol a biztonsági őr tartózkodik – válaszolt az aljegyző asszony.

Dr. Sztantics Csaba jegyző hozzátette: a súlyos eset óta elértek annyit, hogy a házban tartózkodó biztonsági személyzetet hamar tudják az irodákból értesíteni. Varga Árpád a jogszabályok kereteiben látja a problémát. Mint mondta, amíg a jogszabályok nem esnek át komoly változáson, addig a szolgáltatásban átütő sikereket nem lehet elérni. Viszont az alapokat biztosítani tudjuk. Jó dolog, hogy elégedettségi felmérés készült. Ez visszajelzés – jelentette ki a képviselő. Dr. Chomiak Waldemar azt javasolta, hogy az okmányirodán működő ügyfél-hívórendszert terjesszék ki a szociálpolitikai osztályra is.

2010-ben 37 ezer 205 határozatot hozott a hivatal. 3500 -ból egy ügyet nem fogadott el a közigazgatási hivatal. Rengeteg jogszabály napról napra változik. Ebben a szituációba kell dolgozniuk. És a kollégák védelméről gondoskodni kell.

Tizennégy térfigyelő kamerát helyeznek el a város különböző pontjain. A rendszer bővíthető lesz. A rendőrség fogja üzemeltetni. A közterületen minden kollégára szükség van, onnan nem vonhatunk ki embert, de a monitorok figyelésére találunk megoldást – jelentette ki Balogh-Szabó Imre rendőrkapitány. Majd még hozzátette: a közterületen zajló eseményeket folyamatosan rögzítik, a felvételeket 5 napig őrzik, azután – amennyiben nem utalnak valamilyen bűnügyi vagy más kivizsgálandó eseményre – megsemmisítik azokat.

Lovas József