2011. július 1.

Orvosok, gyermekek hiánya

Ülésezett a képviselő-testület

Bujdosó Tamás nem lát sok esélyt arra, hogy a Pendola Kft. valaha is elkezdi, illetve befejezi a Petőfi szálloda munkálatait. Az önkormányzat júniusi ülésén napirend előtti felszólalásában elmondta, cégkivonatban látta, hogy egy bank Zsohár Árpád két cégben lévő üzletrészét lefoglalta. Márpedig, ha nem kap hitelt, akkor a szindikátusi szerződés bizonyos pontjait sem tudja teljesíteni, fogalmazott a fideszes képviselő, majd kérte, hogy minél hamarabb vizsgálják fölül a szindikátusi szerződést.

Szirbik Imre polgármester válaszában kitért arra, hogy a bank és a Pendola csoport között folyó per kapcsán történt az üzletrész lefoglalása, amibe nem kíván beleszólni. A kezében van egy olyan visszavonhatatlan nemzetközi banki ígérvény, amely a hitelről szól. Kijelentette: mindent megtesznek annak érdekében, hogy az önkormányzati tulajdonban lévő ingatlan ügye a város számára pozitív irányban dőljön el.

– A Koszta József Általános Iskola pályázata első fordulóban nem nyert. A pályázatot megismételtük, értesítést eddig még nem kaptunk. Egyébként egy rangsor alapján történik az odaítélés. Az önkormányzat saját erőből nem tudja megoldani az iskola felújítását. Ami dr. Chomiak Waldemar képviselőtársam kérdését illeti, hogyan lehet megoldani az orvosok magyarországi elvándorlását, ez a tény a miniszter úrnak is kemény fejfájást okoz. Ebből a szempontból nem helyi feladat. A miniszter úr úgy fogalmazott, hogy az elmúlt hónapokban a magyar orvosállomány 15 százalékát veszítettük el. A kórház menedzsmentje számára fölajánlottuk, hogy orvos-házaspár letelepedésénél az önkormányzat segítséget nyújt a lakáskérdésben – jelentette ki a polgármester.

A képviselő-testület pályázat útján Kiss Attiláné óvónőt bízta meg a Központi Óvoda vezetői teendőinek ellátásával. A magasabb vezetői kinevezés öt évre szól. Ezt a feladatot egy éves megbízással eddig Bárányné Magyar Ilona látta el, akinek a képviselő-testület eddigi tevékenységéért köszönetét fejezte ki.

Az ülésen ismét szóba került a bezárt iskolák kérdése. A hírek szerint számos szentesi gyermeket más iskolába, illetve más település intézményébe íratnának át. Szabó Zoltán képviselő már 60 gyerekről tud, akiket máshova irányítanának a szülők. Kér-désére, hogy ez mennyiben befolyásolja a pedagóguslétszámot, a polgármester a következőket válaszolta: az ígéret, ami a foglalkoztatásra vonatkozott, a változatlan gyereklétszámból indult ki. A szülők kérték azt, hogy a csoportok és a tagozatok maradjanak egyben. Ezt a föltételt az önkormányzat az átszervezéssel teljesítette. Azzal, hogy a szülők változtattak, új helyzet teremtődött. Ami a számokból eddig a tudomásomra jutott, néhány tanári munkahely valóban feleslegessé válik. Hamarosan leülünk az intézményvezetőkkel – mondta a polgármester.

A Damjanich János Tagiskola Deák Ferenc Általános Iskolába költöztetésével – a megfelelő oktatási feltételek biztosítása érdekében – több felújítási munka elvégzése válik szükségessé a fogadó intézményben. Így: tisztasági festés és olajlábazatok mázolása az összes helyiségben, radiátorfestés, a vizesblokkok, az ebédlő, a tálalókonyha csempeburkolatának javítása. Emellett öt tanteremben a parkettaburkolat cseréjét kell megoldani, továbbá egy szolgálati lakás gyakorlóteremmé történő átalakítása áll a nyáron elvégzendő munkálatok mellett. A fenti változtatásokkal öszszefüggésben a Deák-iskola költségvetésében mintegy 7,6 millió forinttal kellett növelni a felújítások, valamint az általános önkormányzati támogatás előirányzatát.

A költségvetés módosítása kapcsán egy képviselő azt firtatta, hogy szükséges-e egyáltalán a Deákban az előirányzott átalakítás, ha szeptembertől mégsem lesz az intézménynek megfelelő számú tanulója.

Lovas József