2011. július 1.

Hatvan gyermeket íratnának át

Karikó-Tóth Tibor lemond az alpolgármesterségről

Augusztus 31-i hatállyal lemond alpolgármesteri tisztségéről Karikó-Tóth Tibor (kis képen) – döntése összefüggésben van iskolaigazgatói megbízatásának meghosszabbításával. Eddig 33 gyermek átíratását jelezték a szülők a bezárásra ítélt iskolák vezetőinek, többségük a Szent Erzsébetben folytatná a tanulmányait.

Feltehetően az iskola-öszszevonások is szerepet játszottak abban, hogy változás következhet a szentesi városvezetésben. Vasárnap a Kiss Bálint Református Általános Iskolában lezárult az igazgatóválasztás: a dolgozók szervezete, az igazgatótanács és a presbitérium újra bizalmat szavazott az eddigi direktornak, Karikó-Tóth Tibornak, aki további 5 évig irányíthatja az intézményt. Információnk szerint a döntéssel párhuzamosan a presbitérium olyan feltételhez kötötte a régi-új igazgató megbízatásának meghosszabbítását, hogy le kell mondania alpolgármesteri tisztségéről. Ezzel kapcsolatosan Karikó-Tóth Tibor csak annyit közölt lapunkkal, hogy az iskolát választotta, augusztus 31-i hatállyal lemond az alpolgármesterségről, hivatalos bejelentést pedig a legközelebbi képviselő-testületi ülésen kíván tenni. Megkerestük a Szentes-Nagytemplomi Református Egyházközséget, hogy valóban ultimátumot kapott-e a Kiss Bálint-iskola vezetője, de értesülésünket nem erősítették meg, ugyanakkor nyilatkozni sem kívántak ebben az ügyben. Szirbik Imre polgármester érdeklődésünkre elmondta, hallott a történtekről, de a döntést helyettesére bízza, egyúttal tudomásul veszi.

A többi iskolánál is zajlik az élet. A Csongrád megyei önkormányzat múlt pénteken úgy döntött, megálla-podást köt Szentessel arról, hogy a Zsoldos Ferenc szakközépiskola B épületéből a Petőfi-iskola épületébe költözzön át az oktatás. Sokfélét lehet hallani arról, hogy az iskolabezárások miatt menynyi gyermeket íratnának át szüleik másik intézménybe, esetleg más település iskolájába. A Petőfiben eddig 32 tanuló esetében jelezték a szülők, hogy máshová íratnák át gyermekeiket – tudtuk meg Mészáros Lászlótól. A megszüntetett intézmény leköszönő igazgatója hozzátette, a távozók döntő többségét a Szent Erzsébet-iskolába vinnék át, de néhányan a szentesi és a csongrádi gimnázium, illetve Vásárhely felé vennék az irányt. A Damjanich tanulóközösségéből egy diákot írattak ki, őt egy másik szentesi iskolába vinnék át szüleik. Erről Varga Sán-dorné, a Deák-iskola igazgatója számolt be lapunknak. Hozzátette, az összevonás után az osztályközösségek együtt maradnak, és a hozzájuk tartozó pedagógusok személyében sem lesz változás a következő tanévben. Azt is elárulta az igazgatónő, hogy már megkezdődött az egyeztetés a városvezetéssel arról, hogyan tudnák a város szélén élő iskolás gyermekek napi utaztatását biztosítani. Csütörtök délután felhívtuk a fábiánsebestyéni jegyzőt, Tóth Flóriánt, aki elmondta, eddig 32 szentesi tanuló iratkozott be a falu iskolájába, többségük a Damjanichból érkezik. Hozzátette, a kikérő lapok hamarosan megérkeznek a szentesi iskolákba.

Bíró Dániel