2011. július 1.

Az egészségügyieket köszöntötték

Dr. Horváth Mihály vette át a Honoris Causa-emlékérmet dr. Baráth LajostólMinden év július 1-én Semmelweis Ignácra, a világszerte ismert orvosra emlékeznek születésnapján, valamint ezen a napon konkrétan azokra az emberekre irányul a figyelem, akik egészségünkért, gyó-gyulásunkért fáradoznak nap mint nap – ezekkel a gondolatokkal kezdte dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató megnyitó beszédét a Dr. Bugyi István Kórház Semmelweis napi ünnep-ségén, amelyen rendhagyó módon Honoris Causa elismerést adományoztak Bugyi professzor legidősebb, ma is élő tanítványának, a kalocsai kórház korábbi igazgatójának, dr. Horváth Mihálynak.

Dr. Baráth Lajos elmondta: a közös ünnep része az intézmény humánerőforrás megbecsülési, elismerési és menedzselési programjának, melynek részeként egy hónappal ezelőtt elindult a kórházi dolgozók számára meghirdetett szűrőprogram, rendelkezésre állnak a csökkentett árú védőoltások, s a napokban befejeződött a rezidensi felvételi eljárás.

Hangsúlyozta a Semmelweis Tervhez kapcsolódva, hogy a Dr. Bugyi István Kórház számára a legnagyobb kihívást jelenleg a megyei státusz elérése jelenti, melyért több irányban tettek lépéseket. A Csongrád Megyei Közgyűlés határozatban rögzítette támogatását, s a térség polgármesterei is. Levélben, szakmai anyagban foglalták össze érveiket a kiemelt státusz mellett, illetve igényüket jelezték a szakminiszter és az államtitkár, valamint a parlament egészségügyi bizottságának elnöke felé is.

– Fejlesztéseink közül a Sürgősségi Betegellátó Osztály bővítése és korszerűsí-tése a végéhez közeledik. HURO pályázat keretében elindult a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály fejlesztése, 50 helyett 75 millió forintos értékben pályázunk a pszichiátria rehabilitáció fejlesztésére, s várhatóan beadható lesz a műtéti tömb pályázat is – emelte ki a jelen feladatai közül a megbízott főigazgató.

Az orvosszakma képviselőjeként dr. Nyúzó Bálint főorvos, a belgyógyászati osztály vezetője Semmelweis Ignác munkásságából kiemelte, hogy az általa kitalált módszer az egyik leghatékonyabb módja ma is a fertőzések elkerülésének. Dr. Gyenes Ágota mb. orvos-igazgató párhuzamot vont Semmelweis és dr. Bugyi István munkássága között. Elmondta, hogy többek között mindketten eredményesek voltak az iskolateremtésben, és ahogyan 1847-ben Semmelweis a klórmeszet választja fertőtlenítőszernek és kötelezi az orvosokat és az ápolószemélyzetet a betegek vizsgálata közötti klórmeszes kézmosásra, Bugyi tanár úr sebészgenerációk figyelmét hívja fel a ritosept alkalmazására a sebészi terápiában, s a bemosakodásnál kihagyja a kéz kefével történő tisztításának folyamatát, hiszen az apró felületi sérülések is gondot jelenthetnek a sterilitásban. Ezt tudományos publikációban az a dr. Horváth Mihály írta meg, akit június 30-án Honoris-Causa Dr. Bugyi István Emlékéremmel tüntettek ki.

– Bugyi professzor egykori tanítványa a szentesi sebészeti osztályon kezdte meg pályafutását, s a véradóállomás megalapításában is részt vett, első vezetőjeként dolgozott éveken át – hangsúlyozta dr. Gyenes Ágota.

Az orvos-igazgató szerint a betegellátásban a Bugyi-iskola alapjait vitte tovább dr. Horváth Mihály Kalocsára, akinek munkássága azt is igazolta, hogy amit Bugyi István tanított, képviselt itt Szentesen, az átültetve, más intézetben is sikeres.

Az ünnepségén bejelentették, hogy Egészségügyi Miniszteri Dicséretet vehetett át július 4-én Budapesten dr. Czakó Tamás Lajos sebész főorvos, illetve július 5-én Szegeden dr. Pásztor Imre főorvos "Csongrád megye Egész-ségügyéért" kitüntetést. Főorvossá nevezték ki dr. Bagi Róbertet és dr. Lakatos Ákost. Adjunktusi előléptetésben részesült dr. Magyar Hajnalka és dr. Vámos Ildikó. Kiváló orvos kitüntetést kapott dr. Halász Oszkár és dr. Földesi Irén. Kiváló szakdolgozó elismerésben részesült Brezovai Bé-láné, Kiss Ivánné, Galbácsné Dányi Rózsa, Csernák Mihályné, Stabarecz Edit. Kiváló dolgozó lett idén Orbánné Mészáros Katalin, Rózsa Jó-zsefné és Nyíri József. Főigazgatói dicséretet adományoztak dr. Balázs Évának, Csepregi Orsolyának, valamint Tóth Rékának, kollektív dicséretet az ápolási osztálynak. Ajándék díjazásban részesült Nagy Nikolett. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elismerését vehette át Kovács Józsefné és Pintér Ferenc.