2011. július 1.

Hatékonyabb polgárőrséget akarnak

Varga SándorTisztújító közgyűlésen új vezetőséget választott a Szentesi Polgárőr Egyesület. A június 24-i rendkívüli közgyűlést azért hívták öszsze, mert lejárt a vezetőség mandátuma, de bizalmatlanság is felmerült velük szemben az elmúlt időszakban.

Lemondott az eddigi vezető, Szabó Zoltán, ahogyan az ügyvezető elnök, Gránicz Pál. Batiz István, a megyei elnök vezette le a gyűlést a horgászegyesület székházában. A tagság elfogadta a jelöléseket az egyes posztokra. Az elnöki tisztségért egy személy, Varga Sándor indult. Heten jelezték belépési szándékukat az egyesületbe, az ő tagságukról is szavaztak, majd az így 23 fősre bővült tagság 23 igen szavazattal 4 évre Varga Sándort meg is választotta az egyesület elnökének. Szintén megbízást kapott ügyvezető elnökként Újj Ferenc, Szabó István az ellenőrző bizottság vezetője lett, maradt a gazdasági felelős Gőgös Eleonóra, illetve oktatási és ifjúsági felelős Szerencsi Gábor. Az új vezetőnek már vannak tervei, azokat a tagság előtt is megfogalmazta. Lapunk érdeklődésére elmondta: negyedik éve polgárőr. Korábban a rendőrségnél szolgált, de továbbra is tenni szeretett volna a közbiztonság javításáért. Lenne is sok dolguk, ha elegen lennének, mondta Varga Sándor. Épp ezért létszámnövelésben gondolkozik, de végleges helyet is szeretnének. Ütőképes csapatot akar építeni, akik egyfelé húzzák a kocsit. Ez volt a probléma eddig is: szerinte nem végezte kellő hatékonysággal a munkáját a polgárőrség. Varga Sándor azon fog dolgozni, hogy komolyan vegyék őket az emberek. Ezért szorgalmazza azt is, hogy az új belépők minél hamarabb vizsgázzanak le. Beszélni akar a polgármesterrel is, hogy megtudja, mik az elvárásai velük szemben. Ezzel utalt Szirbik Imrének arra a korábbi kijelentésére, miszerint szükség van rájuk, de nem ilyen formában. Mozogni kell, megmutatni magukat, hogy lássa őket a lakosság, fejtette ki elképzeléseit az új elnök.

A rendőrség részéről is érkezett kérés a polgárőrökhöz. Kun József százados, a Szentesi Rendőrkapitányság közrendvédelmi osztályának vezetője felhívta a figyelmet, hogy ne a rendőrség keresse a polgárőrséget, hanem ők jelentkezzenek közös munkára. A folyamatosan megújuló szervezettől egyre több feladatot vár el a város, ezért aki belép, legyen tisztában azzal, miért akar polgárőr lenni, magyarázta a rendőrtiszt.

Számítanak a polgárőrökre, szükség van egy jól működő, tettre kész társaságra, akik nem a rendőrök helyett, hanem velük együttműködve dolgoznak. Növelni szeretnék a közterületi jelenlétet, rendezvények biztosításakor is szorgalmazzák a közös szolgálatot, de ne önállóan tevékenykedjenek a polgárőrök, hiszen a rendőrség kap értesítést a városi rendezvényekről, mondta a százados. A közgyűlés másnapjára már kérte is a polgárőrök segítségét egy szabadtéri diszkó biztosításához.

(darók)