XLII. évfolyam 44. szám

2010. november 5.

Történelmet írtak a szentesi kyosok

Ilyen sikert még nem értek el eddig magyar versenyzőkOktóber 27–31. között rendezték meg a WTKA világszervezet küzdősportok fesztiválját az olaszországi Marina di Carrara-ban. Erre a viadalra 22 kyos versenyző utazott ki, hogy a SAI-DO karate versenyben elnyerjék a viadal elsőségét. Az eredményt tekintve a magyar (benne a Szentesről és a környező településekről kiutazott) csapat messzemenőkig teljesítette sensei Brezovai Sándor szövetségi kapitány elvárását. A sportesemény előtti sajtótájékoztatón hallhattuk ugyanis a válogatott edzőjétől, hogy 15 érmet vár a csapattól, és ez a torna végére 20-ra nőtt.

2010. november 5.

Katonai gyakorlat

November 2-17. között a MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred Víztisztító Százada kiképzési foglalkozást tart, melynek helyszíne az alakulat mögött elhelyezkedő 1. számú gyakorlótér, valamint a 2. számú hékédi gyakorlótér.

Ezen időszakban gyakorló lőszert használnak, melyet hanghatások kísérnek, valamint nagyszámú technikai eszközök megjelenése és mozgása várható a laktanya és a gyakorlótér közötti utakon.

2010. november 5.

Az orvos úgy érzi, nem hibázott

Vérmérgezés, hashártyagyulladás, halál

Elkezdődött a pere a szentesi orvosnak, akit azzal vádolnak, hogy a gondatlansága miatt meghalt egy kismama. Az asszony azért került kórházba, mert korábban elvetélt. A vád szerint a magzat halála utáni műtét közben az orvos kiszakította az asszony méhfalát, megsértette a vékonybelét is és ezt nem vette észre. Az orvos azt mondta a bíróságon, hogy nem érzi magát hibásnak.

Még 2008 júliusában történt a tragédia. Az első magzatával volt állapotos a 31 éves kismama, aki a terhessége ötödik hetében spontán elvetélt. Az ilyenkor szokásos rutin műtétet hajtották végre rajta, ám az operáció közben kiszakadt a méhfala. Ezt azonban a műtétet végző orvos nem vette észre.

Dr. Loboda Fábián azt mondta, hogy a tragikus véget ért hiba úgy történhetett, hogy miután a megtermékenyített petesejt beágyazódik a méhfalba, annyira vékonyíthatta azt, hogy amikor a szondával megközelítette az elhalt területet, kilyukad a méhfal. A műtét után két nappal a nő belázasodott, újra megműtötték. Ekkor kiderült, hogy nemcsak a méhfala, hanem a vékonybele is megsérült, amelytől súlyos hashártyagyulladást és vérmérgezést kapott. A fiatalasszony a többhetes intenzív kezelés ellenére meghalt.

Az ügyészség szerint az orvos nem kontrollálta folyamatosan a sértett állapotát, nem történt meg részéről az úgynevezett szoros orvosi megfigyelés. Nem konzultálta meg az esetet az osztályvezető főorvossal, csupán telefonon rendelt a kismama részére különböző gyógyszereket és nem intézkedett azonnali műtéti beavatkozásról - mondta vádbeszédében Lajkó Szilvia, ügyész. Ezért az orvost, halált okozó foglalkozás körében elkövetett szándékos veszélyeztetéssel vádolják.

A bíróság jövő hétre még két tárgyalási napot tűzött ki, de ítélet csak jövőre várható.

2010. november 5.

A reformációra emlékeztek

Istentisztelettel és ünnepi futással emlékeztek a reformációra a szentesi Református Nagytemplomban és a Kiss Bálint Református Általános Iskolában. Az 1517 méteres távot október 28-án hét iskola több mint félezer diákja teljesítette. A református iskola leánycsapata visszahódította a vándorserleget, míg a fiúk kupája egy évre a szegvári Forray Máté Általános Iskolába került.

A vasárnapi istentiszteleten is a reformációra emlékeztek. Igét hirdetett és orgonán játszott dr. Fekete Károly lelkipásztor, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem Gyakorlati Teológiai tanszékének vezetője. Hivatalosan is átadták a felújított Angster orgonát, melyet pénteken Karasszon Dezső orgonaművész szólaltatott meg. Az vasárnapi alkalmon jelen volt Hajós Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal orgona-felújításért felelős munkatársa, illetve a hangszer felújítását végző Paulus Frigyes is.

2010. november 5.

Nagyobb virágoskertje nincs Szentesen senkinek

A közelmúltban az Év Főkertésze díjat vehette át Balatonfüreden Baloghné Berezvai Csilla. Kiemelkedő munkásságáért ítélte neki oda a rangos elismerést a Magyar Önkormányzati Főkertészek Díszkertészek Kertépítők és Parkfenntartók Szövetségének elnöksége. A kitüntetést több évtizedes munkásság után szokták megkapni a szakemberek, ezért is nagy elismerés, hogy ő vehette át október 15-én.

2010. november 5.

Ha az ember nincs a megfelelő helyen

"A ló sem igazi ló, ha nincs a megfelelő helyen. Hát akkor mit mondjak én?" –sóhajt fel Surda a Forró szél című filmsorozat főhőse a sakktáblára meredve. Bizonyára sok emberben felmerül a gondolat, hogy nincs a megfelelő helyen. Lehet, hogy nem azt a munkát csinálja, vagy nem abban a városban, közösségben, házban él, amit megálmodott magának, vagy csak nem találja helyét a világban. Több évig, esetleg évtizedig egyszerű munkát végez, mindent belead, megismerte szakmájának csínját-bínját, és egyszer csak azt érzi, hogy ez a munka már nem tud semmi újat, érdekeset nyújtani neki, váltani kellene. Egyszer csak rájön, hogy ő ennél többet szeretne. Vagy sajnos van egy harmadik lehetőség is, amikor nincs munkája, és egyszerűen dolgozni akar.

2010. november 5.

A szociáldemokraták nagyasszonya

65 éve történt: Kéthly Anna Szentesen

Kéthly AnnaMagyarországon a női politikusok közül aligha volt ismertebb, megbecsültebb és népszerűbb Kéthly Annánál. Budapesten született 1889-ben. Munka mellett polgári iskolát végzett, gyors- és gépírói, majd könyvelői képesítést szerzett. 1913-tól szakszervezeti tag, 1917-től a Magántisztviselők Országos Szövetsége női tagozatának titkára, utóbb a szövetség alelnöke. Ezzel egy időben belépett a Magyarországi Szociáldemokrata Pártba, amelynek hamarosan a vezetőségébe is beválasztották. 1922 és 1948 között országgyűlési képviselő, 1945-től a parlament alelnöke. Korában a legnagyobb hatású szónokok között tartották számon.

2010. november 5.

Hat nap alatt készült el a híd

Elkészült a kolontári Torna-patak új hídja, amelyet a szentesi katonák egy hét alatt építettek meg a megsemmisült építmény helyén. A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc műszaki ezred 31 katonája határidőre készítette el az új, vegyes szerkezetű hidat a vörösiszap-katasztrófa sújtotta településen. A 20 tonna teherbírású, 15 méter hosszú és 5,8 méter széles híd vascölöpökön áll, lábazata fém, padlózata és korlátja fából készült. A híd, amelynek mindkét oldalán egy-egy méteres járdát is kialakítottak, hat nap alatt készült el. A szerkezet mindkét végén a szentesi katonák címerét ábrázoló faragott táblát tettek ki, és a híd elkészültének dátumát is rávésették. A szalagokkal lezárt, rendőrök által őrzött híd korlátjai felett ott lobog a műszaki ezred zászlaja. A Torna-patakon a katonák korábban már építettek egy pontonhidat, amelyet két héttel később – amikorra elszállították a munkagépek a lebontott 10 lakóház törmelékeit és az összegyűjtött vörösiszapot – elbontották, és 20 méterrel lentebb egy fémszerkezetű gyalogoshidat építettek.

2010. november 5.

95 éve született Gilicze László

Évfordulónaptár – 2010.

25 éve, 1985. november 1-jén az egészségügyi miniszter és a Szegedi Orvostudományi Egyetem dr. Badó Zoltán osztályvezető főorvosnak (traumatológiai osztály), valamint dr. Veszelov-szky Iván osztályvezető főorvosnak (szülészet-nőgyó-gyászati osztály) a címzetes egyetemi docensi címet adományozta. Ugyancsak címzetes egyetemi docensi címet kapott a mezőgazdasági miniszter és a Kertészeti Egyetem rektori tanácsának javaslatára dr. Csikai Miklós, a Szentesi Korai Zöldségtermesztési Rendszer (KZR) igazgatója.

2010. november 5.

Zugfodrászok a városban

Az embernek – ha akarja, ha nem – sokféle értesülés jut a fülébe. Például nem vadonatúj dolog "csak" létező jelenség, hogy jó néhány zugfodrász dolgozik a városban. Kit szakmája magas rezsije csábít erre, kit a bevételek alkalmi kiegészítése, vagy egyszerűen a "nem leszek én adófizető" címletű felfogás kényszere miatt is vesz ollót, fésűt, hajszárítót a kezébe odahaza és így várja a kuncsaftokat. Nem egy kontár a női hajkoronák igazítását is elvállalja, pedig idevágó "szakismereteit" menet közben, mostanában szerezte, nem pedig tanulóként, segédként a műhelyben, annak idején.

Persze minden dolog relatív. A szabálytalanság, a szakmai és erkölcsi rend lazítása, a következmények nemtörődöm kezelése széles e világon szokás, mondhatni esetenként "nagyipari méretű". Gondoljunk csak Amerika tengerpartjainál az olajkitörésre, alig van hónap, hogy Indiában ne süllyedne el utasokkal túlterhelt folyami hajó. Ám hazai terepen a számtalan egyéb ok között a megelőző karbantartás hiányossága is szerepelt Dunántúlon a vörösiszap gátjainak szakadásánál és lehetne folytatni sokféle példával a kisebb-nagyobb kilengéseket. Ezeket a súlyos eseményeket párhuzamba állítva nem akarom jelentéktelenné alacsonyítani és a kegyes csalások közé sorolni a zugfodrászatot, mert azok tiltakoznának legjobban, akik rendszeretően, normális keretek között, hiteles szakmaisággal űzik az ipart, és védik ennek tekintélyét. Sajnos a frizurák mestereit is elérték a más szakmákat is legyengítő gazdasági-társadalmi áramlatok.

Momentán abban lehet reménykedni, hátha változik idővel a helyzet, a vendégek talán visszaszoknak a fodrászüzletekbe és elhanyagolják a város különböző pontjain működő házi hajvágókat és hajbodorítókat...

-bert

2010. november 5.

Természeti értékek fotókon

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület (TKME) szentesi csoportjának szervezésében fotókiállítás nyílt a Koszta József Múzeumban. A meghatározott téma szerint természeti értékeket szerepeltetnek a fotósok a hazai és külföldi tájakon készült képeiken.

A kamarakiállítást az országos egyesület tagjainak hirdeti meg a szentesi szervezet, immár hatodik alkalommal. Három éve már a múzeum ad otthont a kiállított képeknek, ami a zsűrizésnél is szempont. Mint Lantos Imre, a TKME szentesi vezetője elmondta, az egyesület tagjainak hirdetik meg a pályázatot, s az augusztusig beérkező képekből válogatják ki a bemutatásra kerülő anyagot. Kezdetben díjazták a legjobbakat, ma már a múzeumban való megjelenés a jutalom, ami nem lebecsülendő elismerés, s ennek meg is kell felelni. Mert bár nincs hagyományos értelemben vett zsűrizés, bárki bekerülhet a képével, de csak akkor, ha elér egy bizonyos színvonalat, és megfelel a hely szellemének. A tárlatban az a jó, hogy a műkedvelő TKM-tagok ellesett pillanatai szépen megférnek a fotózásban művészi nívót elérő kiállítók alkotásaival. A megadott téma sok lehetőséget felölel, így a jelenlegi anyagban láthat az érdeklődő hazai környezetünket megörökítő képeket, de fantasztikusan szép norvég tájakat is, mint ahogy az állatvilág is megjelenik a fotókon, azon belül ember és állat barátkozása. Különösen megragadóak az állatokról készült közelik, amelyeken szinte emberi vonásokkal ruházta fel a fotós az alakjait. Ez utóbbi képek esetében külön rákészülést igényel a fotózás.

A képek válogatásában a Szentesi Fotókör is segédkezik, vezetőjük, Nagy István a kiállítás megnyitóján mondott bevezetőt, de maga is szerepel néhány művével.
A további kiállítók Szentes mellett Pécset, Komlót és Békéscsabát képviselik: Lantos Imre, Martos Katalin, dr. Szabó Jánosné, Magyar Józsefné, Sóki Tamás és Kutits Istvánné. A kiállítás december 22-ig tekinthető meg. Jövőre a fény lesz a központi téma a pályázaton.

D. J.

2010. november 5.

Ismét Év kórháza verseny

Ismét lehet szavazni a hazipatika.com által meghirdetett versenyben a Dr. Bugyi István Kórházra. Csongrád vármegye egykori közkórháza, a jelenleg a Csongrád Megyei Önkormányzat fenntartásában működő szentesi súlyponti intézmény 16 fekvőbeteg-osztályon látja el a betegeket, 2002 óta működik a sürgősségi belgyógyászati, traumatológiai és sebészeti ellátás szempontjából egykapus rendszerű SO2, amelyet most bővítenek, s amelynek 170 beküldő alapellátó hellyel van kapcsolatban.

Az intézmény az Év kórháza versenyben tavaly országosan a 22. helyen, Cson-grád megyében a 2. helyen zárt az összesített kategóriában. A Dr. Bugyi István Kórház az orvos-szakmai ellátás kategóriában a 25., infrastruktúra szempontjából a 37., az ellátásban a 27., a környezet és tisztaság kategóriában a 30., ápolás- és szakszemélyzet alapján az 52. lett Magyarország összes állami vagy önkormányzati tulajdonban lévő egészségügyi intézménye között, a voksolók szavazatai alapján 2009-ben.

2010. november 5.

Gyermekeinkről szülőknek és pedagógusoknak

Ez év szeptemberétől új kezdeményezés látott napvilágot a Petőfi Sándor Általános Iskolában. Különböző, elsősorban, a ma fiatalságát, iskolás korosztályát és szüleit érintő témákban kértünk fel szakembereket, hogy előadásaikkal, illetve az előadások utáni baráti beszélgetésekkel segítséget nyújtsanak szülőknek, pedagógusoknak, a hozzánk látogató érdeklődőknek egyaránt. Olyan témákat érintenek, amelyekkel mindanynyian találkozhatunk. Bízunk benne, hogy előadóink segítségével talán magyarázatot találunk a felmerült gondok, problémák nagy részére szakember segítségével együtt gondolkozhatunk a kérdéseken, véleményeken, hogy utána a megfelelő irányba terelhessük gyermekeinket. Természetesen nem feladatunk, hogy új elméletekkel, felfedezésekkel álljunk elő, az viszont igen, hogy nyilvános, rendhagyó, közvetlen fórumon ütköztethessük álláspontjainkat, elképzeléseinket, át- és kigondoljuk a jövőt, a jövő feladatait, együtt gondolkodjunk fiataljaink érdekében.

Sok szeretettel várok a szervezők nevében minden tisztelt érdeklődőt a soron következő, november 11-i előadásunkra, melyet Mérföldkövek az óvodából az iskolába vezető úton címmel, Magyar Gabriella pszichológus tart.

Mészáros László igazgató

2010. november 5.

Bujdosó Tamás

Új arcok a képviselő-testületben

Az október 3-i helyhatósági választáson a 9-es számú egyéni körzetben Bujdosó Tamás Károlyt, a Fidesz Magyar Polgári Szövetség jelöltjét választották be a helyi képviselő-testületbe. A 29 éves fiatalember tősgyökeres szentesi családból származik, születése óta abban a választókerületben lakik, ahol most bizalmat kapott.

Ez az új 9-es körzet, a Vásárhelyi úttól keletre lévő városrész. Közelebbről: a Vásárhelyi út az egyik határ, a másik a Kossuth utca 11-től a könyvtárig, majd a Hungerit Zrt.-ig, bele tartozik többek között a Sopron sor, a Vecseri, Zrínyi, Somogyi Béla utcák. A kiséri választókerület után ez a második legnagyobb körzet, már ami a lélekszámot illeti.

2010. november 5.

"Tökjó" buli a Deákban!

Töklámpások is készültek a kézműves naponA hétvégén a szentesi Deák általános iskolában az alsó tagozatosok számára "Tökjó" bulit szerveztek. Labádi Krisztina, az alsós munkaközösség vezetője elmondta, hogy az őszt kézműves jellegű, őszi hangulatú foglalkozásokkal próbálják emlékezetessé tenni a diákoknak.

A rendezvény alapját természetesen a tökkel kapcsolatos munkák teszik ki, de nem akarják utánozni az utóbbi időben divattá vált amerikai ünnepet. Ők inkább a magyar hagyományt próbálják ápolni. Tavaly született meg az ötlet és arra gondoltak, hogy ilyen módon is igyekeznek "becsalogatni" a leendő elsősöket, a szülőket az iskolába.

A másik cél, hogy a szülőket és a gyerekeket közös tevékenységbe vonják be, hiszen erre manapság egyre kevesebb a lehetőség. Itt közösen faraghatnak tököt, rajzolhatnak, szalvétát, papírt ragaszthatnak, festhetnek, "kivágózhatnak", megkóstolhatják a nagyon finom és egészséges sült tököt. A programokat természetesen elő is kellett készíteni, melyben partnerek voltak a szülők, hiszen ők, és a gyerekek hozták az alapanyagot. Sablonokat, mintákat készítettek, hogy milyen alakzatot kívánnak kifaragni. Készült itt tökálarc, hajó, macska, lámpás, pók, és minden, amit a gyerekek képzelete lehetővé tett. A hulladékgazdálkodással is foglalkoztak, hiszen a szerves hulladékot az iskola "komposztgyárá-ban" dogozzák fel, illetve a tökmagnak is megtalálták a funkcióját.

Az elkészült alkotásokat, egy kiállításon bemutatják, majd aki akarja, hazaviheti.

A karácsonyi rendezvény – december 11-én – egy kicsit más lesz. Tánccal, bábjátékokkal, élő zenével várják azokat, akik ebbe az iskolába járnak, vagy majd ide szeretnének járni.

Garai Sz. Imre

2010. november 5.

Kihívások várnak Bertók Róbertre

Nagy dolgokat szeretne összehozni a hazai profi bokszban

Szili István és Bertók RóbertA hír igaz, és talán szenzációs is: Bertók Róbert, a Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-boksz szakosztályának a vezetője lett a Felix Promo-tion üzletágának az első embere. Miként azt a nagyfőnök, Rácz Félix egy korábbi televíziós interjújában már sejtetni engedte, a szentesi sportember kapja meg a karmesteri pálcát a Felix Promotion profi ökölvívással foglalkozó ágazatában.

Bertók Róbert amatőr spor-tolóként válogatott versenyző volt pehelysúlyban, noha Nagy János miatt a nagyobb versenyekre csak ritkán nevezték. Ugyanakkor ökölvívó kvalitásait jól bizonyítja, hogy "Csonttörő" Nagy János elleni mérlege pozitív, 1997-ben ellene OB döntőt nyert. Ez így igaz, mondja erre Robi, többször nyertem ellene, de Jani a fontosabb küzdelmeket hozni tudta.

2010. november 5.

A gyerekek elfogadták Peti bácsit

A zenére minden gyerek "vevő" a csoportbanNem mondunk újat, ha azt állítjuk, a pedagógusszakma erőteljesen elnőiesedett. Középiskolai tanárként kissé nagyobb számban találunk férfiakat a pályán, az általános iskolák katedráit már talán jóval kevesebben koptatják. Az pedig, hogy valaki férfi létére óvodapedagógus legyen, még a fehér hollónál is ritkább. Városunkban biztosan nem volt még arra példa, amire a Szent Anna utcai oviban: a kicsik egy óvóbácsit rajonganak körül.

2010. november 5.

Érzelmek és gondolatok a fotókon

Fabó Katalin: TejNovember 8-án kezdődik a Szentesi Fotókör szervezésében a budapesti Fabó Katalin fotókiállítása a Galéria Kávéházban.

A fotográfus a Képzőművészeti Főiskolát végezte el, később matematika tanár lett, majd elvégezte a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola kétéves grafikai tanfolyamát. A képalkotás terén a motivációja elsősorban pedagógiai indíttatású volt. Azt tapasztalta, hogy tanítványai sok esetben, érdektelenek, nemhogy szándékosan nem keresik, de még véletlenül sem veszik észre az eléjük, közelükbe kerülő értékeit a világnak. Úgy gondolta, Mohamed megy a hegyhez: amerre jár, lefényképezi a szépségeket és tablókat készít belőlük. Ehhez beszerzett egy olyan gépet, amellyel közeliket is lehetett készíteni, hiszen a kicsi dolgok észrevehetetlenek.

Két mozzanat lendítette tovább: egy véletlenül felfedezett pályázat, és egy fotós tanfolyam. Az iskolában 1996-ban klubot szervezett a tanítványainak. A klubvezetői tevékenység mellett 2000-től minden évben résztvevője a Diákfotós Alkotótábornak. Részese egy matematika tankönyvsorozat elkészítésének, melyhez a fotó-illusztrációkat készítette.

Azt vallja, hogy a világ dolgairól nem lehet csak a beszéd eszközével elmondani a gondolatainkat. A fotók a vizualitás komplex eszköztárával nem csak a pillanatok megörökítésére alkalmasak, hanem érzelmeink és gondolataink bonyolult összefüggéseit is tartalmazhatják. Folyamatosan tanulja ezt a nyelvezetet és bízik abban, hogy sikerül mások számára is jelentéssel bíró képeket alkotni.

Fabó Katalin "Szív és pohár" című kiállítása december 6-ig látható a kávéház nyitvatartási idejében.

K. E.

2010. november 5.

Mesterfokon műveli a fazekasságot

Kádár BarbaraKevés olyan, a helyi szellemi kulturális örökség részét képező kézműves-tevékenység létezik a Dél-Alföldön, amelynek az elmúlt években két képviselője is állami kitüntetésben részesült volna. A mester, Bese László 2008-ban kapta meg a Népművészet Mestere címet, tanítványa, Kádár Barbara pedig az idei esztendőben október 22-én Budapesten, a Néprajzi Múzeumban vehette át a Népművészet Ifjú Mestere díjat.

Az 1961-ben alapított állami kitüntetés azoknak a fiatal (15–35 éves) alkotó- és előadóművészeknek adományozható, akik az egyes népművészeti ágakban kiemelkedő teljesítményt értek el.

2010. november 5.

Hinni kell a sikerben

Eredményes szilveres hétvégék

Mikes Anna és László Csaba a világbajnokságon is éremesélyesekAz, hogy négy versenyen is megfordulnak egy hétvégén, az átlagos kategóriába sorolható a Szilver TSE táncosainál, de az elmúlt hetekben átlagon felüli eredményekkel. A tíz-tánc világbajnokság is közeledik, s úgy tűnik, nagyon komoly eredményre van kilátás Bécsben.

Időrendben haladva a következő sikereket érték el a Szilver párosai: október 18-án Szombathelyen junior II. országos bajnokságon standard B kategóriában 2. lett Horváth Kornél Juhász Kittivel, 3. Borda Ádám Korom Eszterrel. Ezen a napon IDSF-open versenyt is rendeztek, melyet Szepesi József új partnerével, Farkas Bettinával megnyert, hatodik helyen végzett Nagy Gergő Páli Viktóriával. Október 23-án a lengyelországi Elblag volt a helyszíne a standard táncok formációs világbajnokságának, ahol a Szilver táncosai 16 csapat közül a 10. helyet szerezték meg. Az eredmény részesei: Bődi Dénes-Zsíros Gabriella, Borbás Csaba-Szűcs Liliána, Kósa András-László Szilvia, Török László-Makan Zsuzsanna, Vida György-Túri Bernadett, Kis Vencel-Bori Ildikó, Bugyi Bence-Kinyik Flóra, Schwartz Péter-Prozlik Anna. Felkészítőjük: László Csaba és Szatmári-Nagy Szilvia.

2010. november 5.

Komoly és könnyű – könnyedén

Az alaphelyzet az, hogy négy meglett férfi énekel a cappella, vagyis hangszeres kíséret nélkül – NEM bordalokat, nem kortyolgatva a poharaikból jóféle nedűket a számok közti, pillanatnyi szünetekben. Annyira érthetetlen ez a jelenség, hogy józan ésszel sem fogható fel, nem hogy (Tömörkény szavával) "borközi" állapotban. Egészen addig, amíg rá nem lel az ember a Four Fathers honlapjára az Interneten (www.fourfathers. hu), és nem hallgat bele a felkínált dalrészletekbe. Mert a titok ott feltárul!

Az pedig nem más, mint a különleges muzikalitás, a határtalan jókedv, és a magával ragadó vidámság egészséges keveréke, amelynek örömére "hangszerek" is előkerülnek. Olyanok, amelyek komoly zenekaroknál sohasem. De ki beszél itt komoly zenekarról? Az ominózus "hangszerek" pedig: szájkürt, szájzongora, torokgitár, szájcselló, ajakszaxofon, nyelvdob, pofatuba. Na, tessék! Hallott már valaki ilyeneket? (Aki volt Four Fathers-koncerten, nyilván.)

A "komoly" repertoár egy-egy Bach-, Beethoven- és Bárdos Lajos-feldolgozásból áll összesen. A fő csapás iránya a 20-as, 30-as évek amerikai zenéje, az ún. "Barbershop Style" máig ismert, legnépszerűbb darabjai. Nem maradhatnak el mellőlük a legnagyobb magyar- és világslágerek enyhén szólva meglepő hangzású feldolgozásai sem.

Mindezt olyan színvonalon szólaltatva meg, hogy a rockzenei szaklap, amelynek közel két évtizedig a munkatársa voltam, akkora elismeréssel írt a Four Fathers lemezeiről, hogy őszintén sajnáltam, amiért nem nekem jutottak ezek a CD-k.

A Four Fathers kvalitásaira a művésztársak is felfigyeltek, aminek következtében számos kiváló magyar zenekarral működtek együtt. (A Benkó Dixieland Banddel közös előadásaik egyikét például magam is szívesen megnéztem volna.) 2001-ben megkapták az eMeRton-díjat: ők lettek "Az év énekegyüttese".

November 12-én, pénteken 19 órakor bemutatkoznak a szentesi közönségnek a Zeneiskolában, a Zene-Világ-Zene sorozat keretében. Türelmetlenül várom az előadást! Fúrja az oldalamat a kíváncsiság, hogyan szól élőben egy jópofa pofatuba?

Olasz Sándor

2010. november 5.

Jancsi és Juliska

November 25-én, csütörtökön a Móricz Zsigmond Művelődési Házban a Jancsi és Juliska című tánc-mesejátékot tekinthetik meg a gyerekek a Micimackó bérlettel. A VSG-Kamarabalett előadását Vass Sándor Gergely koreográfus rendezte. Az előadásokra jegyek is kaphatóak a helyszínen.

2010. november 5.

Díszmadárbörze

A Szentesi Művelődési Központ díszmadártényező szakköre díszmadár és kisállat börzét rendez november 7-én vasárnap, 7-11 óráig, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban.

2010. november 5.

TIT rendezvény

November 11-én, csütörtökön 14 órakor tankönyv, taneszköz kiállítás- és vásár lesz a Művelődési és Ifjúsági Házban.

2010. november 5.

Modern klasszikusok a múzeumban

Koszta-képek magángyűjtőktől januárban

A plakátokon és meghívókon Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményével csábítja a Koszta József Múzeum a látogatókat a legújabb időszaki kiállítására. A modern magyar festészetet és szobrászatot bemutató Csontvárytól Szőnyiig című tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből érkezett, amely országos viszonylatban a legjelentősebbek közé tartozik.

A már említett Csontváry-képnél érdemes elidőzni, hiszen itt a bravúros ecsetkezelés a halász arcán az emberben megbúvó jóságot és gonoszságot egyaránt megjeleníti.

2010. november 5.

Életük legjobbját úszták

Remek úszósiker született Hajdúszoboszlón a hétvégén rendezett nemzetközi versenyen. Tíz országból 23 külföldi és 33 hazai egyesület utánpótlás korú úszói versengtek, összesen 630-an. Ebben az óriási és komoly mezőnyben a Szentes Városi Úszó Club fiataljai egyéniben több pontszerző helyezést szereztek, ám kiemelkedő eredmény is fűződik a mieink nevéhez, melyet a 10x50 méteres lány gyorsváltó ért el. A kuriózumnak számító versenyszámban rendkívüli izgalmak közepette, 22 századnyi előnnyel győztek a lányok, szemmel alig látható különbséggel, hiszen ez vizuálisan körülbelül fél kartempónak felel meg a medencében. Azért is örömteli az eredmény, mert mindanynyian életük legjobbját úszták. Ráadásul a szentesiek hátrányban voltak, mivel növekvő korcsoportok szerint váltották egymást a versenyzők, 2001-es születésűektől a '92-esekig, de a mieink fiatalabbakkal töltötték fel az utolsó helyeket, ilyen korú versenyzőjük nem lévén. Két lány nemrégen átpártolt a vízilabdához, ők erre a versenyre visszatértek az úszósporthoz, s "besegítettek" a többieknek, így született meg ez a szép eredmény.

A váltó névsora: Héja Gabriella, Gulyás Andrea, Kovács Kamilla, Csatlós Vanda, Sarusi Kis Adél, Horváth Árnika, Ve-cseri Dorina, Elbert Stefánia, Csák Anikó és Mizere Flóra.

Edzők: Vincze Edit, Paulovics Tamás.

D. J.

2010. november 5.

Molnár István emléktorna a sportcsarnokban

Csapatkép felsősor balról: Jártas Zoltán edző, Pólya Sándor szakosztályvezető, Kósa N. Juhász. J. ifj. Molnár István. Középső sor:  Baráth K.Kovács Gy. Molnár Zoltán, Sípos T. Alsó sor: Csó János, Nagy Balázs, a képről hiányzik Stiak TiborOktóber 30-án a Szentesi Kinizsi SZITE kézilabdásai emléktornával tisztelegtek Molnár István "Muncsi", a volt játékos, csapatvezető és szponzor emlékére. Négy csapat (Szentesi Kinizsi SZITE, Szentesi Rutin, Gádoros és Mindszent) részvételével nagy küzdelmeket láthattunk. A csapatokban a serdülőkorúaktól a "veterán harcosokig" mindenki játszhatott.

Jártas Zoltán, a rendezvény főszervezője, egyben a Kinizsi játékos-edzője elmondta, hogy a volt játékostárs "ikon" volt a szentesi kézilabdaéletben. Hosszú évekig mint irányító, beállós ontotta a gólokat, – alig volt olyan mérkőzés, hogy a félpályáról ne dobott volna. Amikor az aktív játékot abbahagyta, a csapat mellé állt, anyagilag és szervezésben is segítette őket. Két fia – István és Zoltán – szintén követi az édesapjuk példáját, a kézilabdát választották. A sportcsarnok vezetésének is köszönettel tartoznak, hiszen ők biztosították a játékteret. A csapat szervezett bajnokságban sajnos nem indul, és ennek két oka van. Az egyik az, hogy a megyében nem indítanak – abban a megyében, ahol a világ egyik legjobb csapata játszik – alacsonyabb osztályú bajnokságot, a másik pedig az, hogy anyagilag nem bírják el, ha más megyében kellene indulniuk. Pólya Sándor, a kézilabda szakosztály vezetője elmondta, hogy a helyzet érdekesen alakult, hiszen az utánpótlás- és a felnőtt csapat gyakorlatilag ugyanazokból a játékosokból áll. A 20 fős keretből 14 fő még általános- vagy középiskolás és a többiek is csak 20-22 évesek. Sajnos a létesítményhasználat úgy lett megállapítva, mintha csak felnőtt kézilabdacsapat játszana és tartana edzést, és ezért az utánpótlás csapat nem kapja meg a 100 %-os létesítményhasználati támogatást. Ezt igazságtalannak tartják, hiszen a városi sportkoncepció alapján az utánpótlás csapatok jogosultak erre a támogatásra. Remélik, hogy az új sportbizottság felülbírálja az eddigi gyakorlatot, és a többi, utánpótlást nevelő egyesülethez hasonlóan kapnak támogatást. Az általános iskolákkal jó a kapcsolatuk, a Klauzál iskolában tartanak edzést a fiatalabb (4.-5.-6. osztályosok) korosztálynak. Igyekeznek bevonni az "idősebb" játékosokat az edzések levezetésébe. A még fiatalabb korosztály a Kis Bálint iskolában működik, velük élő együttműködési szerződése van az egyesületnek.

Garai Sz. Imre

2010. november 5.

Biliárdverseny a Lokiban

Október 23-án a Szentesi VSC Klubjában a Loki falatozóban az egyre népszerűbb, 120-as magyar biliárdversenyt rendeztek, amelyre bárki nevezhetett.

Makra Zoltán, az egyesület elnöke és támogatja a játékot, és a termet térítésmentesen bocsátotta a szervezők rendelkezésére.

Tamási Attila szervező szerint ez a verseny azért volt érdekes, mert két asztalon kellett egymás után egy-egy mérkőzést játszani a 13 játékosnak. Nagy jelentősége volt annak, hogy a játszmákban ki, hány pontot ért el.

Az első helyet Pardi Zoltán nyerte meg a második Tamási Attila és a harmadik Várdai László előtt.

2010. november 5.

Pontokra várva

2-2-t játszott a futsal Magyar Kupában, és továbbjutott, a Szegedtől viszont csúnya pofont kapott a Szentesi VSK másodosztályú futsal csapata. A mieink előbb az elmúlt héten csütörtökön léptek pályára MK mérkőzésen hazai környezetben az NB I-es Borsod Volán gárdája ellen, és mivel döntetlen született, így a szabályok értelmében a Szentes jutott tovább a következő körbe. Itt aztán igazi nagyágyú vár a Vasutasra, hiszen a hazai bajnokág egyik elit csapata, a külföldi labdarúgókkal megerősített, a szlovák szövetségi kapitány által irányított Berettyóújfalu lesz Szabó Árpádék ellenfele. Ami a bajnokságot illeti, Némethy László vezetőedző a pontszerzésben reménykedett a hétfői, szegedi összecsapás előtt, ám csalódnia kellett játékosaiban. A Szentes 8–3-ra kapott ki a megyeszékhelyen, enervált, dekoncentrált, akaratgyenge játékkal. Némethy szerint két, közel hasonló képességű csapat mérkőzött egymással, de csak az egyik szerette volna igazán a győzelmet. Sajnos ezúttal is sorra maradtak kihasználatlanul a kidolgozott lehetőségek, így lett nagy arányú a hazaiak sikere. A bajnokságban legközelebb november 8-án, hétfőn lép pályára a csapat, az ellenfél este 20 órától a Berettyóújfalu második együttese lesz a Dr. Papp László Sportcsarnokban.

Hering Viktor

2010. november 5.

Harcban a felsőházért

3–1-re nyert Székkutason, és továbbra is harcban áll a felsőházi rájátszást jelentő ötödik hely megszerzéséért a Szentesi Kinizsi megyei másodosztályú labdarúgó csapata a Tisza-Maros-csoportban. Bozóki Zoltán vezetőedző beszámolójából kiderült, hogy már a 7. percben megszerezte a vezetést a Szentes. Egy szabadrúgást követően a lepattanó labdát Tóth László vágta a hazaiak kapujába. A gólt követően magasabb sebességi fokozatba kapcsoltak a szék-kutasiak, két büntetőgyanús esetben nem kaptak tizenegyest, ám harmadjára már igen, ezzel két perccel a félidő vége előtt egyenlítettek a vendéglátók. Átlagos esetben ilyenkor döntetlennel térnek pihenőre a csapatok, ám ez nem az a mérkőzés volt. Az egyenlítő találat utáni középkezdésből szöglethez jutott a Szentes, majd a beívelt labda egy hazai játékos fejéről a saját kapujába vágódott, így a Kinizsinél volt az előny a szünetben. 6 perccel a pihenő után Nagy István találatával már 3–1 volt az eredmény ide, és bár próbálkoztak a székku-tasiak, ezen a délutánon többre nem futotta az erejükből. A Kinizsi legközelebb november 6-án, 13 óra 30 perckor lép pályára itthon a Szőreg együttese ellen. Szeptember elején gólgazdag mérkőzésen a sző-regiek 4–1-re nyertek Págerék ellen, van miért komolyan venni tehát ezt az összecsapást is.

H.V.

2010. november 5.

Támogatnak és támogatókat keresnek

A Szentesi Vízisportért 2006 Alapítvány elnöke, dr. Dömsödi József (képünkön) elmondta, hogy az alapítványuk 4 éve jött létre, amelynek egyik "alappillére" Beleon Zsolt volt. A céljuk az, hogy támogatókat szerezzenek a vízilabda klubnak.

Az előző elnök Sarusi K. András volt, és ebben a pozícióban őt követi közel egy éve. Azóta több rendezvényt szerveztek, és részt vettek abban a munkában is, hogy Szentesre tudjanak igazolni komoly tudású férfi és női pólósokat. Az alapítvány azonban segít abban is, hogy a vidékről ideigazolt játékosoknak besegítsenek az étkezésébe, vagy a lakásproblémák megoldásában. A régi "nagy öregek"- kel is tartják a kapcsolatot, nemrég köszöntötték Dobossy Lajost a születésnapján.

Az alapítvány távlati céljai között szerepel a sporttörvény, az adótörvények vagy az EU szabályok figyelemmel kísérése. A vízilabda is szerepel a kiemelt 5 látványsportág között, így a támogatókkal való kapcsolatot esetleg még kedvezőbb körülmények között lehet működtetni.

Garai Sz. Imre

2010. november 5.

Dupla vereség

Megkezdődtek a férfi első osztályú vízilabda bajnokság 2010-2011-es idényének küzdelmei. Rögtön dupla fordulóval nyitottak, hiszen pénteken és szombaton is medencébe szálltak a csapatok. A Bodrogi Bau-Szentesi VK együttese két fővárosi ellenfelével szemben is nagy gólkülönbségű vereséget szenvedett. Tóth László vezetőedző számára különösen a szombati, a Honvéd elleni 23–6-os vereség volt fájó, bár a Ferencvárossal szemben elért 14–5 sem túl acélos eredmény. A Fradi ellen azonban a társaságnak volt tartása, tisztességesen helytállt a csapat, a Honvéd ellen viszont korán összeomlott a gárda, ráadásul fegyelmezetlenül is viselkedtek a játékosok, ami mellett nem megy el szó nélkül a vezetőség. Tóth szerint ki lehet kapni, akár nagy gólkülönbséggel is, de felesleges fegyelmezetlenségeket, aminek a csapat látja kárát, nem szabad elkövetni. Mindemellett a szimpátiát is elveszítheti a klub, aminek hosszabb távon lehet negatív hatása. November 6-án az OSC ellen már reális esély lehet a pontszerzésre, de Tóth szerint kizárólag fegyelmezett, alázatos játékkal valósítható meg mindez. Mindemellett az is döntőnek bizonyulhat, hogy csak egy-két játékosa, vagy 5–6 vízilabdázója játszik-e kiemelkedő formában. A csapat felkészülését nehezíti, hogy csak az úszó-és kondi-edzéseket tudják a szentesi uszodában tartani, a labdás foglalkozásokért Csongrádra, Szegedre vagy Hódmezővásárhelyre kell utaznia a játékosoknak. És ha még ez sem lenne elég, azt is mindenképpen érdemes tudni, hogy a pénteki, este nyolc után véget ért bajnoki után hazabuszozott a csapat, majd másnap korán reggel ismét Budapest felé vette az irányt a Szentes, hogy időben odaérjenek a délelőtt 11 óra 30 perckor kezdődő meccsre…

H.V.

2010. november 5.

Pótfűtés

A rendőr elkésett az eligazításról, s az alezredes bosszúsan faggatta a késés okáról.
– Tisztelettel jelentem, a lift miatt.
– Hogyhogy a lift miatt?
– Mert ki volt írva benne, hogy ötszemélyes, és egy fél órába tellett, míg össze tudtam szedni még négy személyt.

2010. november 5.

Kis kukta

  • Spenótos rakott krumpli
  • Szőlős rizzsel töltött csirke
2010. november 5.

Szeretetakció

A Szentes Városáért Civil Fórumhoz csatlakozott társult szervezetek idén is megrendezik a "Szeretetakció a szegények karácsonyáért" gyűjtőakciójukat. November 1. és december 20. között 100 forintos áron tombolajegyet lehet vásárolni az oktatási intézményekben, munkahelyeken és a rendezvények helyszínén, amelyet gálaműsor keretében december 16-án húznak ki a Móricz Zsigmond Művelődési Házban. Gyermekjátékokat, tartós élelmiszert, kisebb pénzadományt és tombolatárgyat december 1-től 15-ig szerdánként 15 és 17 óra között lehet leadni a Szabadidős Sportklubban (Tóth J. u. 28/A). A nagyobb összegeket a Kereskedelmi és Hitelbank szentesi fiókja 10402836-28351687-0000000 számlaszámra utalhatják "Szeretetakció" megjegyzéssel.

A kezdeményezéshez kapcsolódik november 13-án két sportverseny: női amatőr kézilabdatorna a sportcsarnokban és légfegyveres verseny a Kontavill Lőcsarnokban.

2010. november 5.

Baba-mama klub

A Rózsavölgyi-házban működő baba-mama klub következő találkozóját november 12-én, pénteken 10–12 óráig tartják. Az Ady Endre utcában a kismamáknak Borbás Gabriella logopédus tart előadást a beszédfejlesztés, beszédhibák témakörben.

2010. november 5.

Kézműves foglalkozás

A gyermek klub szervezői november 9-én, kedden 17 órától várják a gyerekeket kézműves foglalkozásra a Művelődési és Ifjúsági Házba. A belépés díjtalan. A következő kézműves foglalkozás november 23-án, kedden lesz. Délutáni matiné időpontja: november 16., 30., kedd 17 óra.

2010. november 5.

Könyvtári programok

November 8-án, hétfőn 18 órakor a könyvtárban "Két kontinens – három ország: kalandozás Spanyolország, Marokkó és Gibraltár tájain" címmel Imre Ádám és Sze-merédi Máté a gimnázium 12/B osztályos tanulói tartanak előadást.

November 11-én, csütörtökön 18 órakor bibliai előadás lesz. Címe: Hegyi beszéd rólunk, gondjainkról 1. rész.

2010. november 5.

Filmklub

November 9-én, kedden 18 órától a könyvtárban a Mi újság, cicamica? című színes, szinkronizált amerikai-francia vígjáték látható Clive Donner rendezésében.

Michael (Peter OToole) sikeres, jóképű fiatalember, aki imádja menyasszonyát, Carole-t (Romy Schneider). Az egyetlen apró probléma, amiért nem veheti azon nyomban feleségül az, hogy Carole-on kívül még rengeteg más csinos nőt is imád... Hiába fordul bajával pszichiáterhez, sajnos a híres dr. Fassbender (Peter Sellers) sem tud segíteni rajta, hiszen a doktor maga is gyógyíthatatlan szoknyabolond. Ellenben Victor (Woody Allen) hiába dolgozik öltöztetőként egy sztriptízbárban, soha egyetlen lányt sem tudott még rávenni, hogy elmenjen vele a múzeumba, és nagy műveltsége ellenére igencsak peches a szerelemben. Lehet, hogy éppen Carole lesz az első nő, aki érdeklődni kezd Párizs képzőművészeti ritkaságai iránt?

2010. november 5.

Márton-nap a ligetben

November 6-án, szombaton a Csallány Gábor Kiállítóhelyen Márton-napi családi nap lesz. 13 órától Purgel Nóra néprajzkutató tart előadást, 14 órától kézműves foglalkozás lesz, 15 órakor Szűcs Ildikó meseterapeuta felnőtteknek és gyerekeknek egyaránt szóló előadását hallgathatjuk meg, 16 órakor néptánc-bemutató zárja a délutánt.

2010. november 5.

Ellopták az adományt

Ellopták az adománygyűjtő pénzesdobozt az egyik helyi általános iskolából, informálták lapunkat a Szentesi Rendőrkapitányságon. A dobozban kétezer forint gyűlt össze, ennyi pénzt vitt magával a tettes október 22-én.

Feltörtek egy személygépkocsit Fábián-sebestyénben a temetőnél. A tolvaj az utastérben hagyott táskát vitte el, benne két bankkártyával, 6500 forinttal és egyéb okmányokkal. Október 30-án a Dózsa-közben is kézitáskát vittek el egy gépkocsiból, ebben számlatömbök és iratok voltak.

28-án az egyik nővérszobából loptak el egy őrizetlenül hagyott kézitáskát. A táskában okiratok, 9500 forintnyi melegétel-utalvány és 5 ezer forint volt.

Három kerékpár tűnt el az elmúlt héten városunkban. Az egyiket a Penny áruház mellől, a másikat egy lakóház udvarából, a harmadikat a Kossuth térről lopták el a bűnözők.

Súlyos testi sértés miatt indult eljárás egy férfi ellen, aki az egyik szórakozóhelyen úgy lefejelte vitapartnerét, hogy annak betört az orrcsontja. 30 perccel a rendőri intézkedést követően, szintén ugyanitt történt, hogy egy fiatalembert bántalmaztak, neki az ujja törött el. Ebben az ügyben is súlyos testi sértés miatt nyomoznak a rendőrök.

Szóváltást követően ütöttek meg egy fiatalembert a Kossuth utcán október 31-én éjszaka. Az elkövető ellen garázdaság miatt folyik eljárás.

Egy ötvenezer forint értékű díszcserjét vittek el egy ház elől, Derekegyházán, míg egy szentesi lakásból Zsolnay porcelánt loptak el egy szekrényből, a kár itt 25 ezer forint.

Szeszesital árusítás, -kiszolgálás és -fogyasztás tilalmának megszegése miatt indult eljárás egy szentesi szórakozóhely pultosa ellen. A pultos három, tizennyolc év alatti fiatalt szolgált ki alkohollal október 29-én éjszaka.

H.V.

2010. november 5.

Családi események

Született: Kozák Ferenc és Szirom Beátának Zétény Ferenc, Fazekas-Gyermán Ferenc és Dobai Máriának Mária, Ormai Zoltán és Hlavács Andreának Dorka, Besze Zsolt Sándor és Mérten Máriának Máté, Rácz István és Parádi Melindának Szabolcs nevű gyermeke.

Elhunyt: Lénárt Ferencné Balogh Jolán, Sebők Mihályné Sztanó Erzsébet, Antalfi Imréné Badár Lídia, Lelkes Gergely, Kása Györgyné Balog Mária.