2010. november 5.

Történelmet írtak a szentesi kyosok

Ilyen sikert még nem értek el eddig magyar versenyzőkOktóber 27–31. között rendezték meg a WTKA világszervezet küzdősportok fesztiválját az olaszországi Marina di Carrara-ban. Erre a viadalra 22 kyos versenyző utazott ki, hogy a SAI-DO karate versenyben elnyerjék a viadal elsőségét. Az eredményt tekintve a magyar (benne a Szentesről és a környező településekről kiutazott) csapat messzemenőkig teljesítette sensei Brezovai Sándor szövetségi kapitány elvárását. A sportesemény előtti sajtótájékoztatón hallhattuk ugyanis a válogatott edzőjétől, hogy 15 érmet vár a csapattól, és ez a torna végére 20-ra nőtt.

– Közel 1400 kilométert utaztunk. Köszönjük Fábián-sebestyén polgármesterének, Koós Györgynek, hogy kedvezményesen bocsátotta rendelkezésünkre az autóbuszukat. Komoly segítség volt ez, amit igyekeztünk meghálálni, hiszen a fábiáni illetőségű Rapi Balázs, korábbi Európa-bajnok most világbajnok lett. Természetesen sokat köszönhetünk főszponzorunknak, a Panol Plussz cégnek és Szirbik Imre polgármesterúrnak – mondja Brezovai Sándor.

Tizennyolc órás út után érkeztek meg az olasz riviérára, a versenyek gyönyörű helyen zajlottak. A fesztiválra közel ötezer versenyző nevezett, 80 országból, a karate különböző ágait képviselték. Meglepetést okozott, hogy a full contakt szabályrendszerre nem túl népes mezőny jött össze, 120-an várták a vb kezdetét.

– Többen tudták, hogy komoly csapattal érkezem, volt, aki már látta is őket versenyzés közben, és nem akarták a gyerekeiket esetleges sérüléseknek kitenni. Gigászi küzdelem, harcosság jellemezte a küzdelmünket. Olyannyira, hogy edzők, vezetők jöttek oda hozzám, és mondták, túl kemények vagyunk. Volt olyan küzdelem, ahol másfél év, 15 kg és 30 centi volt a különbség a magyar sportoló hátrányára. Ő volt a csongrádi Georgiádes Zoltán, aki a döntőben nagy küzdelem árán orosz ellenfelét győzte le. A közel 2 ezer néző tátott szájjal nézte a magyarokat. Az első viadalok után a dél-afriakiak, a svájciak, az olaszok közül 1 csapat, a horvátok és a németek is visszaléptek a küzdelmektől, mert látták a magyarok győzni akarását, és a versenyzők felkészültségét, és nem kívántak csúnya verésben részesülni – meséli.

A magyarok állták a sarat és győzedelmeskedtek. Meg kell jegyezni, hogy a visszalépett csapatok edzői is végignézték a magyar küzdelmeket, és elismeréssel szóltak a nálunk folyó kyos munkáról. Bevallásuk szerint versenyzőik az ilyesfajta küzdelmekre nincsenek felkészülve.

Szentesnek 6 világbajnoka, 2 második helyezettje és 1 harmadik helyezett. Kezdjük az "aranyos" versenyzőkkel: világbajnok lett Lantos Lehel, Rapi Balázs, Bagi Alexandra, a mindszenti Kurucsai Róbert és Kurucsai Ágnes és a szegvári Gojdár Kamilla. Ők a szentesi Oyama dojo-t képviselték a versenyen. Továbbá még a magyar válogatott keretében első helyezést ért el Láng Lilla, Láng Zsolt, Homonnai Tamás, Bede Annamária és Georgiades Zoltán.

A dobogó második fokára állhatott fel a derekegyházi Simonovics Erika és a szegvári Szőke Soma, akik szintén a szentesi egyesületet képviselték. Második helyen végzett még Kotuly Zoltán, Szabó Bettina, Püski Péter, Hutter Tamás, Percze Lajos és Karai Péter. A világbajnokságon részt vett csapat egyetlen harmadik helyét Győri Martin szerezte meg, harcias küzdelemben. Sajnos a junior válogatott fiatal favoritja, Brezovai Botond térdműtéte miatt nem tudott felkészülni erre a megmérettetésre, de remélhetőleg a 2011-es év második felétől már erősíti a nemzeti válogatott gárdáját.

Ezzel a teljesítménnyel a magyar csapat a legeredményesebb volt a SEI-DO karate versenyben. A magyar kyo-kushin karate negyven éve fennáll, de ilyen sikert még nem ért el. A Szentesi Oyama Dojo is történelmet írt – jelenti ki sensei Brezovai Sándor.

Egy ilyen viadal után úgy gondoljuk, hogy most következik majd egy kiadós pihenés, de a csapat nem áll le, mert november 13-án Budapesten rendeznek Európa Kupát, amelyről hasonló eredménnyel kívánnak hazatérni. Aztán lesz még egy Mikulás Kupa Budapesten.

Jövőre 3 nagy világverseny lesz, tavasszal egy interkontinentális vb Budapesten, majd diákolimpia Szentesen, májusban pedig vagy egy európa kupát, vagy egy világkupát rendez Szentes városa, és jövő októberben újabb WTKA Full Contact világbajnokság lesz olaszországban. A válogatott edzőtáborok 2011 december 30-ig folyamatosan, kéthetente lesznek városunkban. Mint megtudtuk, a létszám is bővül majd például az ukránokkal, kiknek a válogatottját szintén nálunk készítik fel a következő esztendőre.

L. J.