2010. november 5.

Kihívások várnak Bertók Róbertre

Nagy dolgokat szeretne összehozni a hazai profi bokszban

Szili István és Bertók RóbertA hír igaz, és talán szenzációs is: Bertók Róbert, a Szentesi Kinizsi ökölvívó és kick-boksz szakosztályának a vezetője lett a Felix Promo-tion üzletágának az első embere. Miként azt a nagyfőnök, Rácz Félix egy korábbi televíziós interjújában már sejtetni engedte, a szentesi sportember kapja meg a karmesteri pálcát a Felix Promotion profi ökölvívással foglalkozó ágazatában.

Bertók Róbert amatőr spor-tolóként válogatott versenyző volt pehelysúlyban, noha Nagy János miatt a nagyobb versenyekre csak ritkán nevezték. Ugyanakkor ökölvívó kvalitásait jól bizonyítja, hogy "Csonttörő" Nagy János elleni mérlege pozitív, 1997-ben ellene OB döntőt nyert. Ez így igaz, mondja erre Robi, többször nyertem ellene, de Jani a fontosabb küzdelmeket hozni tudta.

Bertók 2000-ben, a tamperei EB után fejezte be ökölvívói pályafutását, de a sporttól nem szakad el, sőt, a legnagyobb sikerek csak ezt követően jöttek. Visszavonulása után azonnal edzőként kezdett munkálkodni, de 2003-ban újra felhúzta a kesztyűt kick bokszban, amelyet – párhuzamosan az ökölvívással – 1994-óta űzött versenyszerűen. 2004-ben light és full contaktban is világbajnok lett, ugyanazon az eseményen, majd később Európa-bajnoki győzelmet is szerzett.

A ma már sportolóként nem, de edzőként aktív Bertók 10 éve rendez küzdősportos és egyéb eseményeket rendezvényszervező cégén keresztül. Így a 2007-es amatőr kick-boksz EB sikeres lebonyolítása is a nevéhez fűződik. Rácz Félixszel való kapcsolata 2002-től datálódik, olyan sikeres és látványos gálákon dolgoztak együtt, mint a Kovács Attila – Mamadou Thiam meccsel fém-jelzett szentesi esemény volt 2005-ben.

– A Felix-Promotion megjelenése a gálákon nagy minőségbeli előrelépést jelentett. Minden egyes közös szervezésű gála nagy siker volt, amelyekre Félix nagyon nagy mérkőzéseket hozott le – mondja, majd szó esik az emlékezetes 2006-os esztendőről, amikor is az általa koordinált gála után Rácz Félix bejelentette, hogy hátat fordít az ökölvívásnak. Ez akkor sokakat hidegzuhanyként ért.

– Az elmúlt egy-két évben többször jártam az irodájában, és sokat beszélgettünk. Munkáról, természetesen, azután szóba került a jövő is. Az elképzeléseink. A boksz sokáig csak az én gondolataimban merült fel témaként, majd körülbelül egy éve már szóba került az újrakezdés lehetősége. Azt mondta, fontos szerepet szán nekem az iroda életében. Ezt a feladatot egy ideig csak körvonalaztuk, majd nemrég megszületett a döntés, miszerint a Felix Promo-tion profi boxszal foglalkozó ágazatát teljes egészében én viszem majd – meséli.

Feladata sokrétű, hiszen az első számú versenyző, Szili István felkészítését is végzi, aki legközelebb Orosházán lép ringbe. Munkája a különböző gálák szervezése, illetve az ökölvívókkal való kapcsolattartás, és tárgyalás. Bertók Róbert és a Felix Promotion iroda következő közös produkciója a november 20-án Orosházán rendezendő gála. A programban Rácz Dénes – Török Imre K-1 szuperfight, négyfős K-1 torna, és számos profibox meccs is helyet kap. Ringbe lép a "Spártai" Szili István, Kovács Tamás és még sohan mások.

– Nagy kihívás ez a számomra, és egyben egy mesés sztori is. A legkisebb lépcsőfokról indulva, versenyzőként, edzőként és szervezőként tapasztalatot gyűjtve, eljutottam a legnagyobb hazai, és az egyik legjelentősebb európai menedzseriroda vezetői posztjára. Remélem, hogy Félix és én nagy dolgokat tudunk majd öszszehozni a hazai profi boksz történelmében, és sok kiváló sportolónak és szurkolónak szerzünk majd sikert, és sok örömet. Szentesnek pedig hírnevet a sport világában. Dédelgetett álmom, hogy a hamburgi Universum Box-Promotionhoz hasonló menedzserirodát hozzak létre Szentesen.

(lovas)