2010. november 5.

Nagyobb virágoskertje nincs Szentesen senkinek

A közelmúltban az Év Főkertésze díjat vehette át Balatonfüreden Baloghné Berezvai Csilla. Kiemelkedő munkásságáért ítélte neki oda a rangos elismerést a Magyar Önkormányzati Főkertészek Díszkertészek Kertépítők és Parkfenntartók Szövetségének elnöksége. A kitüntetést több évtizedes munkásság után szokták megkapni a szakemberek, ezért is nagy elismerés, hogy ő vehette át október 15-én.

7 éve dolgozik a város főkertészeként. Már gyermekkorában megismerkedett a kertészettel, nagyszülei és szülei révén került kapcsoltba a zöldség- és dísznövénytermesztéssel, majd a főiskola elvégzése után a Puskin TSZ-nél helyezkedett el, később vállalkozóként virágüzletet működtetett, az Árpád Agrár Zrt.-nél állattenyésztéssel foglalkozott egészen 2003-ig, amikor is a város virágoskertjeit vette gondozásba munkatársaival együtt. Ahogy fogalmazott: azzal a virágoskerttel foglalkozik nap, mint nap, amelynél nagyobb nincs Szentesen senkinek.

– Meglepetésként ért a kitüntetés, különösképp azért, mert ezt idősebb és tapasztaltabb kertészeknek szokták odaítélni, illetve mert az idei esztendőben Szentes nem nevezett az 1994 óta működő Virágos Magyarországért Mozgalom versenyben, amelyen általában 360 település indul évente. Ennek az volt az oka, hogy nem szerettük volna a zsűrit feleslegesen idehívni, mikor olyan mértékű útrekonstrukciók vannak, mint a főutca felújítása és forgalomátszervezése – mondta el a főkertész, aki azt is megemlítette, hogy a versenyben nemcsak a parkok, virágágyások szépségét, a zöldfelületek karbantartottságát értékelik az ítészek, hanem azt a környezetet is, melyekben azok elhelyezkednek. Fontos, hogy milyenek az épületek, a járdák. – Ahhoz, hogy minden megnyerje a rangos zsűri tetszését, sokak munkájára van szükség. Egy olyan csapatéra, amelyben nemcsak kertészek, hanem pénzügyes, pályázatíró, kivitelező szakemberek dolgoznak egy célért: a város szebbé, élhetőbbé tételéért. Nem alá- és fölérendeltségi viszonyban, hanem egymás mellett, egymás munkáját kiegészítve – hangsúlyozta Baloghné Berezvai Csilla, aki a szakemberekre, a közcélú foglalkoztatottakra egyaránt számít a feladatok megoldásában, melyek között a következő hónapokban főként a lomb összehúzása, elszállítása és komposztálása szerepel. Télen a hóeltakarítás és jégmentesítés kerül a középpontba, de már most körvonalazódnak a tavaszi elképzelések. A Városellátó Intézmény és a kertészeti középiskola elkészítette a virágágyások terveit, figyelembe véve a mostanában jellemző szélsőséges éghajlati viszonyokat.

Továbbhalad a hatalmas változásokon átesett Széchenyi-liget gondozása is, mely 2004-től különösképp is a szakemberek figyelmének középpontjába került. Több terv is született, de mindben frekventált helyen szerepelt a mára már használatba vett gumi futópálya kialakítása. A pályázati kiírások figyelése során találtak rá 2008-ban az egyik programra, az ökoturisztikai fejlesztés keretében. A pályázat kapcsán sikerült az elavult sétányrendszert modernizálni, szűkítették az utakat, hogy minél több területet tudjanak visszaadni a természetnek. 1000 cserjét ültettek, a fűmagvetés tavaszra marad, erre még nem volt mód a csapadékos időjárásnak miatt.

Még további újítások is várhatók. Három erdei tornaeszközt helyeznek el, melyek nyújtásra és lazító tornagyakorlatok végzésére lesznek alkalmasak. A játszótérre kerül egy kombinált asztalpad a kézműves foglalkozásokhoz, kicserélik a betonlábas padokat, kihelyeznek 14 darab új erdei szemetest, s már felszerelték azokat a botanikai táblákat, melyek eligazítják az arra sétálókat a különböző fajták és fajok latin és magyar nevét, valamint származási helyét illetően. Közülük néhányat már meg is rongáltak, valószínűleg azért, mert réznek hitték.

A Hősök erdejében is maradt még bőven feladat. Pótolják a kipusztult fákat, ehhez 200 darab kocsányos tölgyet kaptak a Csemete civil szervezettől. A nyáron átadott játszótér sokaknak nyújt megfelelő kikapcsolódási lehetőséget, és a kiépített ivóvízhálózat is jó szolgálatot tesz, a kutat jövőre üzembe helyezik.

Cseh-Lakos