2010. november 5.

Modern klasszikusok a múzeumban

Koszta-képek magángyűjtőktől januárban

A plakátokon és meghívókon Csontváry Kosztka Tivadar Öreg halász című festményével csábítja a Koszta József Múzeum a látogatókat a legújabb időszaki kiállítására. A modern magyar festészetet és szobrászatot bemutató Csontvárytól Szőnyiig című tárlat a miskolci Herman Ottó Múzeum képzőművészeti gyűjteményéből érkezett, amely országos viszonylatban a legjelentősebbek közé tartozik.

A már említett Csontváry-képnél érdemes elidőzni, hiszen itt a bravúros ecsetkezelés a halász arcán az emberben megbúvó jóságot és gonoszságot egyaránt megjeleníti. Ehhez a cserzett arc bal, majd jobb felét kell tükrözni, –képzeletben vagy ha hozzájutunk a kép reprodukciójához – és így máris két különböző arcot kapunk. A különleges alkotás mellett a művészettörténeti albumokból jól ismert egyéb műremekek is megcsodálhatók eredetiben ezen a tárlaton, például Ferenczy Károly, Csók István, Egri József, Aba Novák Vilmos, Dési Huber István, Sző-nyi István festményei. A két világháború közötti időszak alkotói közül – a teljesség igénye nélkül – Barcsay Jenő, Czóbel Béla, Márffy Ödön, Kernstok Károly, Vaszary János, Gulácsy Lajos és Kassák Lajos művei is szerepelnek a mintegy ötven alkotást felsorakoztató válogatáson.

Mint dr. Béres Máriától megtudtuk, ilyen szintű, a "klaszszikus modern" magyar művészetet áttekintő kiállítást még nem rendeztek városunkban. A múzeum igazgatója kiemelte még a szobrászok munkái között Borsos Miklós és Ferenczy Béni plasztikáit. A Miskolcról érkezett képekhez szorosan kötődnek az alkotók kortársának, Koszta Józsefnek a festményei, s az új tárlat megtekintése után csak pár lépést kell tenni a nagy kolorista állandó kiállításának megtekintéséhez.

Manapság a kiállított tárgyak értéke is mérvadó egy tárlat jelentőségének felmérésére, így számszerűsítve a teremben látható alkotások együttes értéke meghaladja az egymilliárd forintot. A túlzás nélkül szenzációsnak nevezhető tárlat december 22-ig várja a látogatókat, és többek szerint méltó folytatása a múzeum megyeházi épületében korábban rendkívül népszerűnek bizonyult időszaki művészeti kiállításoknak (Koszta főművei, Mednyánszky).

Jó hír, hogy a nagyszabású tárlatok folytatódnak jövőre is, hiszen januárban nyílik egy újabb gyűjteményes Koszta-kiállítás. A magyar kultúra napjára, egyúttal a festőművész születésének 150. évfordulójára is készül az intézmény ezzel, melyen magángyűjteményekből és galériákból kölcsönkért, épp ezért ritkábban hozzáférhető alkotásokat szemlélhet meg a látogató. Hogy a következő évkezdés igazán emlékezetes legyen, a múzeumban ugyancsak 2011 elején tervezik megnyitni Tóth Pál animációs filmrendező kiállítását, mely a szegedi Kass Galériából érkezik városunkba.

D. J.