2010. november 5.

Kis kukta

Spenótos rakott krumpli

Hozzávalók: 40 dkg krumpli, 1 hagyma, 1 fokhagyma, 1 ek. vaj, 1 cs. (kb. 50 dkg), mélyhűtött spenót vagy friss spenót, 1,5 dl tejszín, 2-3 tojás, 5 dkg reszelt sajt, só, őrölt fehér bors, szerecsendió.

Elkészítése: A krumplit főzzük meg. A hagymát és a fokhagymát vágjuk nagyon apróra. A vajon dinszteljük meg, majd adjuk hozzá a mélyhűtött spenótot. Takarjuk le fedővel és pároljuk, amíg a spenót felolvad (de főzés előtt ki is olvaszthatjuk). Ha friss spenóttal dolgozunk, tisztítsuk és mossuk meg. Forró vízben blansíroz-zuk, öblítsük le hideg vízzel, csepegtessük le és nyomkodjuk is ki. Vágjuk fel durva csíkokra és így adjuk a hagymához. A már megpárolódott spenóthoz adjuk a tejszínt 2/3-át és fűszerezzük sóval, őrölt fehér borssal, szerecsendióval. A megpucolt krumplit vágjuk szeletekre, tegyük egy vajjal kikent sütőtál aljára, sózzuk meg. Erre osszuk el a spenótot. Kanállal készítsünk mélyedést a tojásoknak, üssük bele óvatosan (esetleg érdemes előtte egy pohárba tenni a tojást, és úgy a mélyedésbe). A maradék tejszínt öntsük a spenótra és szórjuk meg az ételt a reszelt sajttal (a tojásokra ne kerüljön sajt). 180 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük.

Szőlős rizzsel töltött csirke

Hozzávalók: 2 ek. olaj, 15 dkg rizs, 1 ek. Vegeta ételízesítő, 1 csipet curry, 1 konyhakész csirke, 30 dkg fehér szőlő, 30 dkg fekete szőlő, 1 tojás, 1 ek. margarin.

Elkészítése: Lábasban felforrósítjuk az olajat, beletesszük a rizst, üvegesre futtatjuk, majd megszórjuk az ételízesítővel, a curryvel, felöntjük dupla mennyiségű vízzel, mint a rizs, és lefedve lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk. Levesszük a tűzről, és kihűtjük.

A csirkét megmossuk, kívül, belül konyhai törlővel szárazra töröljük, bedörzsöljük sóval, borssal. A szőlőt megmossuk és leszemezzük. A sütőt 180 fokra (gázsütő 2. fokozat) előmelegítjük. A kihűlt rizshez hozzáadjuk a szőlő egy harmadát mindkét fajtából, beleütjük a tojást, és jól összekeverjük. A szőlős rizzsel megtöltjük az előkészített csirkét, és hústűvel összetűzzük, vagy összevarrjuk. Tepsibe tesszük, kevés vizet öntünk alá, alufóliával lefedjük, és kb. 50 percig sütjük. Ezután levesszük az alufóliát, és kb. 15 perc alatt ropogós pirosra sütjük. Kivesszük a sütőből, és 10-15 percig állni hagyjuk, hogy szépen tudjuk vágni. Amíg a csirkét pihentetjük, serpenyőben felforrósítjuk a margarint, beledobjuk a maradék szőlőt és hirtelen, nagylángon, rázogatva kb. 2-3 percig pároljuk. Feldaraboljuk a csirkét, és a szőlővel körítve tálaljuk.