XLI. évfolyam 31. szám

2009. augusztus 7.

Szabad lesz az út

Végéhez közeledik a Vecseri-foki projekt

A Vecseri-foknál határidőre befejeződnek az átépítési munkálatok, a csatornalefedéssel és útépítéssel elkészült a kivitelező szarvasi székhelyű Integrál Zrt. Az önkormányzat korábban több mint 200 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a beruházásra a Dél-Alföldi Operatív Programra benyújtott pályázatával.

Megtörtént az elektromos kábelek lefektetése, és már a térvilágítási hálózat felállításán dolgoznak a szakemberek, a kandelábereket most helyezik el. A műszaki átadás-átvétel még augusztusban megtörténik - várhatóan augusztus 27-én -, miután a kivitelező készre jelentette a munkát. A munkálatokról Usztrunul Károly, műszaki ellenőr lapunk érdeklődésére elmondta, hogy nagyobb, előre nem látott nehézségekbe nem ütköztek az átépítés során. Kisebb meglepetést okozott a kivitelező számára, hogy a remélt másfél méternyi iszap helyett, két métert meghaladó mennyiség volt a csatornában. Kisebb, de hamar megoldódó problémát jelentett a Kurca vízállása is ezen felül.

2009. augusztus 7.

Csak a gyanú merült fel

Lyme-kór és vírusos agyvelőgyulladás

Eddig 47 kullancscsípéses esetben diagnosztizálták a Lyme-fertőzést a dél-alföldi régióban, Csongrád megyében 20 körülire tehető a szám. A régióban egy esetben kullancscsípésből kiinduló vírusos agyvelőgyulladás is volt már az idei évben, egy 50 éves bajai férfi betegedett meg - tudtuk meg­ dr. Tombácz Zsuzsannától, az ÁNTSZ járványügyi osztályvezetőjétől. Szentesen már több esetben felmerült a Lyme-fertőzés és a vírusos agyvelőgyulladás gyanúja is idén, de egyiket sem diagnosztizálták - mondta el lapunknak dr. Illyés Mária, a Dr. Bugyi István Kórház Fertőző Osztályának vezető főorvosa.

Dr. Tombácz Zsuzsanna az eddigi számadatok tükrében felhívta a figyelmet arra, hogy a mutatók alapján régiónkban várhatóan jövőre is 100 feletti lesz a kullancscsípéses Lyme-fertőzések száma. Mint mondta, ez évről évre növekvő tendenciát mutat. Ennek egyrészt az az oka, hogy ma már sokkal többet foglalkoznak a témával az emberek is, mint korábban, és rendszeresen végez magán kullancsvizitet mindenki például egy-egy erdőlátogatás után. Másrészt néhány évvel, évtizeddel ezelőtt sokszor már csak a szövődményekből lehetett viszszakövetkeztetni a kullancscsípésre.

Szentesen a városellátó intézmény rendszeresen irtja a kullancsokat a város frekventált helyein lévő nagy, füves területein, például a Széchenyi ligetben, a Hősök erdeje környékén, a Kurca parton és a piacokon. Kiss Ferencnek, a városellátó intézmény munkatársának a tájékoztatása szerint idén két alkalommal irtottak azzal a vegyszerrel, amelyet betiltott az Európai Unió, azonban szeptemberig még felhasználható a raktáron lévő készlet. Kiss Ferenc arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes odafigyelni arra, hogy a háztartásokban az elkóborló kutyák és macskák nagy menynyiségű kullancsot hordozhatnak. Az állatokat fontos a megfelelő módon lekezelni.

Cseh-Lakos

2009. augusztus 7.

Visszatérít a Démász

A Délmagyarországi Áram-szolgáltató Zrt. (DÉMÁSZ) - a Magyar Energia Hivatal (MEH) határozata alapján - visszatéríti 2008. évi, az egyetemes szolgáltatás árrés többletéből származó bevételének meghatározott részét. A MEH módosító határozata alapján a DÉMÁSZ a visszatérítendő összeg 60 százalékát a kormány által létrehozott Krízisalapba fizeti be, míg 40 százalékát a Magyar Vöröskeresztnek és a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak juttatja, hogy így a rászoruló lakossági fogyasztókat támogathassa. A visszatérítésre azért kerül sor, mert a hatósági áras áramértékesítésnél az értékesítési árrés a tavalyi évre vonatkozóan meghaladta a jogszabályban előírt értéket. A DÉMÁSZ Egyetemes Szolgáltató ügyfelei Csongrád és Békés megyében a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársait kereshetik bővebb információért.

2009. augusztus 7.

Fizető parkolás - bővülő zóna

Augusztus 10-től kibővül a fizető parkolói övezet, az oda tartozó helyeken a tarifa továbbra is egységes lesz. A parkolási övezetben lakók, lakásonként egy gépjárműre térítésmentes par-kolóbérletet igényelhetnek, de csak abban az esetben, ha a forgalmi engedélyben bejegyezett állandó lakóhely azonos a személyi igazolványban, vagy a lakcímkártyán szereplővel, valamint ha nem megoldható, hogy a gépjárművel az igénylő a lakcímén parkoljon. A bérletet az üzemeltető adja ki 500 forintos kezelési költség fejében, a gépjármű forgalmi engedélyének és a lakcím kártyának a bemutatásával.

A bérlet a jogosult lakásához legközelebbi fizető parkolóban érvényes, a tárgyévben. 2010-ben a bérletet január 15-ig újra ki kell váltani. A Kossuth Lajos és Ady Endre utcai fizető parkolói övezetben nem érvényes az ingyenes lakossági bérlet. A lakóövezetben lévő második, harmadik gépjárműre 50 százalékos bérletet lehet váltani, illetve annak is 50 százalékos parkolóbér-letet kell vásárolnia, akinek a forgalmi engedélyben bejegyzett állandó lakóhelye nem azonos a lakóövezetben lévő lakcímkártyán szereplő lakcímmel.

Parkolószelvényt a vállalkozók előre is vásárolhatnak az üzemeltetőnél (Városellátó Intézmény, Kossuth tér 6., polgármesteri hivatal udvara, ügyintézési idő: 8-16 óra), ára 30 percre 40 forint, amely megegyezik a parkolóórából vásárolt jeggyel. A fizetős zóna bővítése 2 parkoló ellenőr felvételét is lehetővé tette - tájékoztatta lapunkat dr. Bujdosó Károly parkolási csoportvezető.

Vidovics Ferenc felvételén az új parkolóórák szállítását és üzembe helyezését látjuk.

2009. augusztus 7.

Színesedhet a vallási paletta?

Krisnások menete a városközpontban

A városban eddig nem megszokott jelenséggel, Krisna hívők karneváli hangulatú, figyelemfelhívónak nevezhető menetébe botolhatott a járókelő a hétvégén több alkalommal is a belvárosban. Botolhatott, hiszen az utcán sokan megjegyezték: Ki kérte ezt a zenebonát? Sokan pedig kíváncsian kérdezték: Kik ezek?

Érdekes történés ez egy alföldi kisvárosban, ahol egy-két kivétel felett szemet hunyva a történelmi egyházak vertek gyökeret, és hirdetik biblikus tantételeiket évszázadok óta. Nem hangos menetekkel - eltekintve a szokásos évi körmenetektől, melyek beivódtak a város életébe -, hanem évtizedek óta a megszokott helyen és emberöltők óta megszabott időpontokban hívogatják az Ige szavára szomjazókat, nyitott templomajtókkal. Mai sokszínű, mindent elfogadni akaró, liberális szemléletű világunkban nem szabad, hogy egy ilyen jelenség becsmérlés tárgyává váljon, de mindenképp tisztázandó kérdés az, hogy milyen tantételekből kínál széles repertoárt egy olyan vallási csoport, felekezet - és még folytathatnám a megnevezések sorát -, amely nem szokványos a keresztény Európában.

2009. augusztus 7.

Az intézmény jeles tanárai

Jubilál a Horváth Mihály Gimnázium 4.

A Horváth Mihály Gimnázium fennállásának jubileumi évfordulója alkalmat ad arra, hogy megemlékezzünk az elmúlt másfél évszázad neves tanárszemélyiségeiről is. Olyan nagy tudású- és szerteágazó műveltségű egyéniségekről, akik fontos részei voltak a középiskolában folyó magas színvonalú oktatás kialakításának és folyamatos szinten tartásának.

A korai rektorok közül mindenképp ki kell emelni Sípos Józsefet, aki kivette részét a nyelvújítási küzdelmekből, Hajdú Lajos professzort, akit a szabadságharc idején kifejtett tevékenysége miatt kötél általi halálra, majd kegyelemből 20 évi várfogságra ítéltek; Oroszi Miklóst, aki szintén professzori rangban vezette a latin és német osztályokat, s aki utóbb városi tanácsnok, polgármester és országgyűlési képviselő lett. Valamennyien a Debreceni Református Kollégiumból kerültek Szentesre.

2009. augusztus 7.

Három sírja, két élete volt

A sebet, mármint, hogy Koszta József budapesti temetésén 1949-ben a város nem képviseltette magát, a szentesiek azóta folyamatosan igyekeznek begyógyítani. Ennek egyik szép példájaként lokálpatrióták hazahozatták a művész sírját a fővárosból a Kálvária temetőbe, hogy feleségével együtt nyugodjon. Itt, a sírkert díszparcellájában gyűltek össze a helybeli művészetpártolók a festő halálának 60. évfordulóján, július 29-én a Koszta József Múzeum és a szentesi önkormányzat hívására.

2009. augusztus 7.

Jutalomként földet kért Harruckern

Évfordulónaptár - 2009.

110 éve, 1899. aug. 1-jén megindult Szentesen a Csongrád Megyei Hírlap című társadalmi, közgazdasági és vegyes tartalmú lap. Kiadója Hollósy és Vajda, felelős szerkesztője Hollósy István. Az újság hamarosan a Sima Ferenc vezette ellenzéki mozgalom ellenfeleinek legfőbb orgánumává vált.

160 éve, 1849. aug. 2-án a császári csapatok bevonultak Szentesre. Haynau táborszernagy főserege ugyanekkor Szegedre érkezett. - Gróf Cziráky János hadbiztos kinevezte Temesváry Istvánt Csongrád és Csanád megyék királyi biztosává.

2009. augusztus 7.

Anyatejjel táplálták a babát

A világnapon köszöntötték a mamákat

Ötödik éve ünneplik és köszöntik Szentesen az anyákat és babáikat az Anyatejes Világnap alkalmából. Így történt ez idén is, a megyeházán adta át a meghívottaknak az elismeréseket egy-egy szál virág kíséretében Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. Az anyák örömmel tettek eleget az invitálásnak, erről számolt be lapunknak Feketéné Bartha Zsuzsanna, Bertókné Gyarmati Beáta és Udvardiné Kiss Patrícia is, hiszen szívesen mentek el a rendezvényre Kamillával, Nadinnal és Lucával (képünkön).

2009. augusztus 7.

A városból hová szállítják majd a hulladékot?

Hétköznapi megközelítésben városkarbantartásnak is nevezhetjük azt a folyamatos munkát, ami az önkormányzat egyik szervezetéhez fűződik. Arról is érdeklődtünk Varga Sándortól, a városellátó intézmény vezetőjétől, hogy a berki szeméttároló telítődésével és üzemelési engedélyének lejártával, hová rakják, szállítják majd a városban "termelődő" hulladékot?

- A kialakult helyzet - pénzügyi okokból is - nagy gondja a városnak, többféle szempontból. Az EU előírások és a hazai környezetvédelmi kívánalmak alapján pályázati úton csak annak a hulladéktárolónak, illetve lerakóhelynek a létesítését támogatják anyagilag, amelyik legalább százezer lakost kiszolgál. Tehát hatalmas beruházásról lenne szó. A lakossághoz kötött számszerű feltétel a szentesi kistérségben nincs meg, így más megoldást, más lehetőséget kell keresnünk. Ide tartozik, hogy többek között a hódmezővásárhelyi vagy a szelevényi tárolóba szállíthatjuk a Szentesen összegyűjtött hulladékot, annak mérlegelésével, hogy az említett helyek viszonylag közel vannak kilométerben kifejezve, és itt készséget látunk az együttműködésre. Sajnos a szállítási útvonal növekedésének következménye lesz, hogy a jelenlegi árakon nem tudjuk begyűjteni és elhelyezni a Szentesen keletkező hulladékot. Senki nem örül annak, hogy többet kell majd fizetni, de az elképzelhető variációk most ezt vetítik előre, azzal a reménnyel együtt, hogy talán még alakulhatnak másként a dolgok.

- És, ha nem változnak lényeges formában a körülmények?

- Akkor a jövő esztendő elejétől be kell vezetni a tengelyen történő távolsági szemétszállítást, ami alatt azt is értem, hogy azokat a járműveket vesszük igénybe, amelyek most Szentesen begyűjtik a hulladékot - fejezte be szavait Varga Sándor.

-bert

2009. augusztus 7.

Szelektíven gyűjtenek

Kilenc társasház csatlakozott a kísérleti programhoz

A városellátó intézmény még 2009 tavaszán kereste meg azzal a kezdeményezéssel a társasházakat, hogy csatlakozzanak a szelektív hulladékgyűjtéshez. Minden 10 lakásnál nagyobb lakóközösség kapott meghívást, végül kilencen csatlakoztak - köztük városközponti és kertvárosi társasházak is - és gyűjtik szelektíven a hulladékot, annak ellenére, hogy először csak 3-5 lakóközösséget akartak bevonni a féléves kísérleti programba, melyben 284 lakás szerepel, körülbelül 800 lakójával.

Egy hónap alatt az érintett kilenc társasházban összesen 129 kilogramm hulladék gyűlt össze, amely körülbelül 4000 darab PET-palacknak felel meg - mondta el lapunk érdeklődésére Kiss Ferenc, a városellátó intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője, aki szerint a tapasztalatok kedvezőek. Még nem találtak a kihelyezett gyűjtőkben olyan hulladékot, amely nem tartozik kifejezetten a szelektív hulladékok körébe. Az ürítő edényekből hetente összegyűjtött mennyiségek között vannak eltérések, de mindegyikre jellemző, hogy tiszta és préselt hulladékokból áll.

A programban résztvevő társasházak számára térítésmentesen biztosított egy-egy kézi palackprést az ÖKO-Pack Nonprofit Kft., ami egy egyszerű mechanikus készülék. Ezzel lehet összezsugorítani a PET-palackokat. A lakóközösségek kaptak egy szabványos hulladékgyűjtőt is a bejáratok közelében, az ilyen hulladékgyűjtő-pontokba felirat alapján lehet bedobni a szemetet. Külön gyűjtik a műanyag flakonokat, az alumínium-, és külön a Tetra Pak dobozokat. A társasházaknak a rendszer telepítése és működtetése semmiféle plusz költséget nem jelent, a szelektív hulladékgyűjtésért nem kell külön térítési díjat fizetniük. A gyűjtőket a városellátó, a préseket az ÖKO-Pack Nonprofit Kft. biztosította.Ezen felül megtakarítást jelenthet az is, hogy a szelektív hulladékok kiválogatásával a szemétgyűjtő edénybe kerülő vegyes hulladékok térfogata csökken, így a programban résztvevők visszamondhatnak később 1-2 felesleges konténert.

- A kísérleti program idején folyamatosan gyűjtjük a tapasztalatokat, az észrevételek alapján megpróbáljuk hatékonyabbá tenni a szelektív hulladékok gyűjtését. A kísérleti periódusban nem tervezzük a társasházaknál lévő szelektív hulladékgyűjtés bővítését, más lakóközösségét a programba - hangsúlyozta a csoportvezető.

Cseh-Lakos

2009. augusztus 7.

A Kurca vízminősége

Az elmúlt évben a testület elfogadott egy határozatot arról, hogy milyen tevékenységeket kell megvalósítani a Kurca vízminőségének jó állapotban tartásához. A határozatban az érdekeltek kimondták, erre vonatkozóan a felek között el kell készülnie egy akciótervnek. Mivel a Kurca állami tulajdonú főmű, így a tulajdonosi jogokat a kezelő ATIKÖVIZIG gyakorolja. Az igazgatóságon kívül érintett fél még a szakaszon 3 önkormányzat, 3 horgásztársaság, a Vízgazdálkodási Társulat és a nagyobb gazdálkodók. Együttműködésüket a jogi helyzetük határozza meg.

Az érintett horgász egyesületek a Kurca halállományának ügyeiben illetékesek, szintén egyértelmű jogokkal és kötelezettségekkel rendelkeznek. A teljes érintett körből az önkormányzatok azok, amelyeknek ilyen típusú jogaik és kötelezettségeik nincsenek, azonban vállalt feladataik vannak a Kurcához kapcsolódóan. Ezek elsősorban az ATIKÖVIZIG feladatait meghaladó vízminőségi és esztétikai követelmények teljesítésére vonatkoznak, amibe nélkülözhetetlen koordináló szerepet tölt be a helyi önkormányzat.

2009. augusztus 7.

Tűzgyújtási tilalom van!

Az utóbbi időben a rendkívüli meleg és csapadékmentes időjárás miatt az erdőkben fokozott tűzveszély alakult ki, ezért az ország egész területén az erdőkre, valamint az erdőterületek határától számított kétszáz méteren belüli területre - átmeneti időre - tűzgyújtási tilalmat rendelt el Gráf József agrárminiszter. Tilos a tűzgyújtás a felsorolt területeken kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasútmenti fásításokban, beleértve a parlag és gazégetést is. A közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, valamint a mezőgazdasági területeken dolgozók által eldobott égő cigaretta csikk és dohánynemű is fokozott tűzveszéllyel jár, mivel a kiszáradt árokparton, illetve vasúti töltések mellett keletkező tüzek sok esetben közvetlenül erdő- és mezőgazdasági területeket is veszélyeztetnek. Az agrárminiszter felhívja a közúton és vasúton utazók, az erdőben kirándulók, a mezőgazdasági területeken dolgozók figyelmét, hogy égő cigaretta csikket és dohányneműt ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, szabálysértést követ el.

2009. augusztus 7.

Vizsgálják a Tisza-hídi balesetet

Foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt indított büntetőeljárást a szentesi rendőrkapitányság ismeretlen tettes ellen az elmúlt hétvégi, a Tisza-hídon történt kerékpáros balesettel kapcsolatban. A kapitányságra vasárnap, hajnali két óra körül érkezett a bejelentés, miszerint a híd szentesi oldalán, a híd rekonstrukciója során a munkaterületen kialakított árokban egy férfi fekszik. A helyszínre érkező mentősök hiába próbálkoztak a 30 éves férfi újraélesztésével, már nem tudták megmenteni az életét. A rendőrség munkatársai megállapították, hogy a kerékpáros a Csongrádról Szentesre vezető közúton, annak is a jobb oldali sávjában, munkaterületen közlekedett és feltehetően nem vette észre az előtte lévő, a félpálya teljes szélességében kialakított 5 méter széles, 3 méter hosszú és 0,8-1,3 méter mély gödröt, amelybe belehajtott járművével. A rendőrség a Munkaügyi Főfelügyelőség, igazságügyi orvosszakértő és igazságügyi közlekedési szakértő bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit. A vizsgálat kiterjed arra is, hogy miért nem volt éjszaka is jól látható az elzárás, a négy kialakított gödör miért nem volt megfelelően elválasztva a közlekedőktől, illetve, hogy ezért a hibáért kit terhel a felelősség. A Csongrád Megyei Rendőr-Főkapitányság a Tiszahídon történt haláleset ügyét - a foglalkozás körében elkövetett, halált okozó gondatlan veszélyeztetés - saját hatáskörbe vonta.

Egy épület tetőszerkezetét bontották meg a tolvajok a Berekben, ahonnan 50 darab kúpcserepet vittek magukkal 100 ezer forint értékben. A tolvajok ellen lopás miatt folyik nyomozás.

Tolvaj járt az egyik szentesi edzőteremben is. A tettes az egyik sportoló mobiltelefonját emelte el a padról.

H. V.

2009. augusztus 7.

Merre tovább.

A város összes körforgalma máshogy működik

A Csongrád felé vezető nagy körforgalom madártávlatbólSzentes kerékpáros város, így rengeteg biciklissel találkozhatunk a kisebb- nagyobb utakon egyaránt, köztük gyermekekkel és felnőttekkel, vagy együtt útnak induló csoportokkal is. Utóbbiak eleve helytelenül közlekednek, ha egymás mellett haladnak az úton. Arra is lehet látni számos példát, hogy rosszul használják a város kül- és belterületi körforgalmait. Az ezekben való szabályos közlekedés tisztázására kértük a rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetőjét.

2009. augusztus 7.

Helyiek az adóslistán

Szentesi magánszemélyek is szerepelnek azon a listán, amelyen fel vannak tüntetve azok, akik az APEH nyilvántartásában, jogerős határozatban 180 napon keresztül folyamatosan fennálló, 10 millió forintot meghaladó adótartozással rendelkeznek. Az APEH 2009 második negyedévében kétszáztizennégy adózónál összesen 42,8 milliárd forint adóhiányt állapított meg, amihez 35,5 milliárd forint jogkövetkezmény társult. Szentesről magánszemélyként 10 millió forint feletti adótartozással rendelkezik 5 férfi és 1 nő. Az állami adóhatóság nyilvántartása nyilvánosan hozzáférhető a www.apeh.hu/adoslista internetes oldalon.

2009. augusztus 7.

Harmincnégymilliós beruházás

A hajléktalan átmeneti szálló felújítására

A Hajléktalan Segítő Központ az elmúlt év októberében az Új Magyarország Fejlesztési Terv keretén belül nyújtott be pályázatot a hajléktalan átmeneti szálló felújítására. A pályázat sikeresen zárult, ami azt jelenti, hogy várhatóan már ebben a hónapban elkezdődhet a 34 millió forint nagyságrendű beruházás. A Hajléktalan Segítő Központ férfi, illetve női átmeneti szállójának a felújítása, fűtés korszerűsítése és akadálymentesítése. Ez teszi ki a pályázat legnagyobb részét.

- A pályázati programban megfogalmazottak szerint mindemellett lehetőségünk lesz két foglalkoztató helyiség kialakítására, ahol a rendszeres napközbeni úgynevezett szabadidős foglalkoztatást tudjuk biztosítani a lakóknak. Célunk és szándékunk az, hogy azok az emberek, akik nélkülözik a piaci elhelyezkedés lehetőségeit, készségeiket, tudásukat napi foglalkoztatással visszaterelhetik a munkához. A hajléktalanok problémája ugyanis nemcsak a lakhatás nélkülözése, annak megoldása, hanem a személyiség ilyen irányú fejlesztése is - mondta el lapunknak Ternai Levente (képünkön), a Hajléktalan Segítő Központ igazgatója.

A továbbiakban szólt arról, hogy műhelyek kialakításával párhuzamosan úgynevezett motivációs csoportot hoznak létre pszichológus segítségével. A szakember feladata a már céltudatosan megfogalmazott célkitűzések erősítése a lakókban. Esetükben fontos a személyiség olyan jellegű megerősítése, fejlesztése, hogy az aktivitásuk, a szándékuk, a motivációjuk a talpra állásra, a munka világába való elhelyezkedésre fejlődjön, és megerősítést kapjon.

Milyen foglalkoztatásokról lehet szó? Az igazgató elmondta, felmérik azokat az igényeket, amelyekkel a lakók foglalkozni szeretnének. A szóba jöhető munkák: barkácsolás, apróbb javítások, illetve a nők számára kézimunka, varrás. Ilyen és ehhez hasonló napi tevékenységek. És hát a pályázaton belül lehetőség nyílik a majd megújuló átmeneti szálló berendezéseinek, a szabadidős foglalkoztatás keretein belül a női és férfi szálló megszépítésére, bizonyos javítások megtételére. A pályázat a Hajléktalan Segítő Központ bővülését nem finanszírozza, csak a meglévő kapacitás rendbetételét szolgálja. Az igazgató hozzáfűzte: mindez jól megalapozza a következő pályázati szándékukat, amit a Családsegítő Központtal közösen kívánnak benyújtani. Az a pályázat már egyértelműen a munkaerőpiaci elhelyezkedést, az arra való felkészítést, illetve a lakhatás problémájának a megoldását célozza meg.

Lovas József

2009. augusztus 7.

Megújul a gondozási központ

Komfortosítják az épületeiket

Már a közbeszerzési eljárása zajlik annak a pályázatnak, amelynek keretében megújul a gondozási központ Horváth Mihály utcai és Dózsa György utcai telephelye. Az épületeket többféle szempontból korszerűsítik, hogy komfortosabbá váljanak az ellátottak számára.

A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg. A pályázati kiírásnak megfelelően az önkormányzati önerővel együtt 54 millió forint áll rendelkezésre, melyből fedezni kell a tervezési, felújítási munkákat, a bútor- és eszközbeszerzéseket, valamint a pályázatban kötelezően előírt kiadásokat. Az önerő 40 százalékos támogatására is lehetőség nyílik az Önkormányzati Minisztérium felhívása szerint, ennek a pályázatnak a megírása és beadása is megtörtént a napokban.

A Gondozási Központ vezetőjének, Puskásné Halál Ágnesnek a tájékoztatása szerint a rekonstrukció támogatási szerződésével már rendelkeznek, illetve mivel a közbeszerzési eljárás első fordulója eredménytelen lett, ezért kiírták a második fordulót. Reményeik szerint szeptember közepén, vagy a hónap második felében sikerül megkötni a kivitelezési szerződést is, és megkezdődhetnek a beruházási munkálatok. - A pályázat keretében az épület teljes felújítására és korszerűsítésére sor kerül a Horváth Mihály utcai telephely esetében. Elvégzik a teljes szigetelést, a tető, a nyílászárók és a padlóburkolat cseréjét. Korszerűsítik a fűtést, új pihenő helyeket alakítanak ki és akadálymentesítik az intézményt a mai kor követelményeinek megfelelően. Az udvari részen lévő épületek felújítása is megtörténik, a mosókonyhát korszerű mosó- és szárítógéppel szerelik fel. Utóbbira azért van szükség, mert naponta nagy mennyiségben történik meg az ellátottak ruháinak tisztítása és vasalása. Bővítjük és modernizáljuk a fogyatékkal élők számára is a helységeket, amely azért szükséges, mert számukra kifejezetten fontos, hogy mozgásterük szükségleteiknek megfelelően legyen kialakítva - ismertette a rekonstrukció indokait és lépéseit az intézményvezető.

Puskásné Halál Ágnes elmondta: A felsőpárti klubban, a Dózsa György utcán elvégzik a homlokzat szigetelését és festését, nyílászárókat és tetőt cserélnek, korszerűsítik a fűtést, felújítják az elektromos hálózatot, burkolatot cserélnek, valamint az akadálymentesítést is megoldják. Ezen kívül a lehetőségekhez mérten új bútorokat is beszereznek, hogy a tagintézmény komfortosabb legyen.

Cseh-Lakos

2009. augusztus 7.

Az álompár koncertet ismétel

Szinetár-Bereczki házaspárRövidesen újra városunkba jön fellépni Szinetár Dóra és Bereczki Zoltán, ám az énekes-színész házaspár nem csupán a népszerűség miatt ismétel. Az ok prózai: ugyanis a nyári szabadtéri színház udvarán a talán legjobban várt előadást kedden este szétverte a záporeső. A művészek nem akartak hűtlenek lenni a közönségükhöz, de két szám után le kellett állítani a műsort, annyira rákezdett az égi áldás. A rajongás azonban érezhető volt, sokan a színpad elé-alá bújtak, hogy ne ázzanak, s hogy közel legyenek kedvenceikhez. A folytatásra két hetet várniuk kell: augusztus 18-án 21 órára várják a nézőket a megismételt musical estre.

2009. augusztus 7.

Képzelt riport.

A művelődési központ szervezésében idén a tavalyinál több program kerül a publikum elé, egészen pontosan tizenkettő, köztük musical, színdarab, könynyűzenei koncert, operett-slágerek. A nyári szabadtéri színház következő programjára várják a közönséget a volt megyeháza udvarán. Augusztus 12-én, szerdán 21 órakor a Képzelt riport egy amerikai popfesztiválról című musicalt mutatja be a Pécsi Sándor Guruló Színház társulata.

Nagy vihart keltett harminc évvel ezelőtt a bemutató, mely akkor egy lázadó korosztály generációs jelképévé vált. A darab dalai azóta egy legenda részei lettek. Most, zaklatott világunkban ismét útját keresi nem egy nemzedék, és ismét "menni kéne minden lépést, kipróbálni minden érzést..."

Jegyek kaphatók a Művelődési és Ifjúsági Házban, az Őze Lajos Filmszínházban és a Babilon könyvesboltban. Részletes információ található a művelődési központ honlapján.

2009. augusztus 7.

Ha nyugdíjasok leszünk, ide költözünk

Keleti Andreáék jól érzik magukat nálunkMár tizenhárom éve járnak a városba nyaralni. A népszerű táncos Keleti Andrea férjével és két gyermekével egy hetet töltöttek a Kurca-partján.

Kezdetben kizárólag táncoktatás céljából érkeztünk, azonban annyira megkedveltük a várost és az itteni embereket, hogy Szentes nélkül nem telik el nyarunk" - mesélte Andrea. Minden évben több tánctábort is szervezünk Szentesre, az idei év azonban kivétel. Semmi munka, kizárólag pihenni jöttünk a Szentesi Üdülőközpontba. Kibéreltünk egy apartman-házat, hoztunk görkorcsolyát, Máténak kerékpárt, ettünk a kedvenc szentesi éttermünkben, csúszdáztunk, strandoltunk, vízi bicikliztünk a Kurcán - szóval remekül eltöltöttük ezt a pár napot."

Szentes legnagyobb látványossága az 1860-as években alapított arborétum a város közepén, a Széchenyi-liget, melyet azóta többször csinosítottak, fallal is körülvettek, s mára egész sportcentrum jött létre benne-körülötte: van itt 15 pályás teniszcenter, mindenféle csúszdával és medencével ellátott strandfürdő és termáltevékenység. Szentes többfajta vízzel rendelkezik: van saját strandja és kikötője a Tiszán, s van egy olyan geotermikus mezeje a föld alatt, amely jelenleg 32 kúton ontja magából a termálvizet.

- Egy dolog van, amit nehezen szoktam meg: Szentesen hetekkel előre be kell jelentkezni fodrászhoz, kozmetikushoz és műkörmöshöz" - nevetett Andrea. --- Nagyon ápoltak Szentesen a nők, rendkívül adnak arra, hogy a hét minden napján jól nézzenek ki, és a helyi szépségipar remekül ki is szolgálja az igényeiket. Itt nyugodtak és kedvesek az emberek, nem rohannak, nem stresszelnek. Zolival meg is beszéltük, ha nyugdíjasok leszünk, Szentesre költözünk."

2009. augusztus 7.

Óvodaszépítő hétvége

A MARS Magyarország Kft. támogatásával

A csongrád-bokrosi MARS Magyarország Kisállateledel gyártó Kft. Green Team néven belső pályázatot hirdetett, melyre munkahelyi kollektívák jelentkezhettek, hogy a cég anyagi támogatásával önkéntes kétkezi munkájukkal közcélú intézményeket újítsanak fel, szépítsenek meg. Augusztus első hétvégéjén két szentesi óvodában is nagyüzem volt, MARS-dolgozók jóvoltából megújult egy udvari játék, illetve egy kerítésszakasz.

A MARS Magyarország Kft.-nél a legfontosabb követelmény a biztonság, s ezt az alapelvet szeretnék megmutatni társadalmi felelősségvállalás jegyében is. A dr. Mátéffy Ferenc utcai tagóvodában a gyár termelésvezetői csapata az ovi játszóterén egy hintán végezte el azokat a munkálatokat, mellyel most már az EU-s biztonsági követelményeknek is megfelel a játékszer, tudtuk meg a cég közleményéből. Geréné Dunaháti-Vas Márta, a Kertvárosi óvodai körzet vezetője elmondta: tavaly az önkormányzat 5 millió forintos nyertes pályázatából elvégezték a felújítást, ám akkor marosi homok került az udvarra. Ez nem vált be, mondja, ugyanakkor saját erőből nem tudták volna kijavítani. Varga Árpád, a körzet önkormányzati képviselője hívta fel a figyelmet a lehetőségre, majd Geréné írta meg az intézmény felújítására vonatkozó pályázatot. Múlt vasárnap a cég dolgozói megfelelően rögzítették a játékot, s kicserélték alatta a gyermekek szemére veszélyes homokot gyöngykavicsra.

A Szent Anna utcai óvodában az intézmény szépítésével telt a hétvége. Mint Bá-rányné Magyar Ilona óvodavezető elmondta, öt csemete is jár az oviba, akinek szülei a MARS-nál dolgoznak, így ez az intézmény is pályázhatott a kisállat eledel gyártó cég felhívására. Mivel sok-sok négyzetméternyi, vaselemekből álló, elavult kerítés övezi az óvodát, s annak is csak az utcafront felőli részét újították fel korábban, ezért náluk a hátsó, Kurca felőli részen kerítésfestés-, felújítás munkálataival telt a szombat-vasárnap. Az érintett szülők mellett más Mars-dolgozók, illetve óvó nénik, dadusok is kivették részüket a jó hangulatú óvodaszépítésből, számolt be az igazgatónő. A kerítésfestésen kívül 16 virágzó cserjét is elültettek az udvaron. A támogatásból a hosszú kerítésnek csak az egyharmadát sikerült felújítani, ezt is szeretnék a jövőben folytatni, bár nem tudni még, hogy milyen anyagi javakból. Mindenesetre, ha jövőre is lesz Mars-pályázat, arra ismét jelentkeznek.

D. J.

2009. augusztus 7.

Zárva

A városi könyvtár felnőtt- és gyermekkönyvtára augusztus 23-ig zárva tart. Augusztus 14-ig, hétköznapokon 8-16 óra között a folyóiratokhoz való hozzáférést, illetve korlátozott mértékben az internet-használatot a folyóirat-olvasóban biztosítják.

2009. augusztus 7.

Osztályt nem, csapatot cserélt a Kinizsi

Az elmúlt hét végén dőlt el, hogy a 2009/2010-es szezonban is a megyei első osztályban futballozhat a Szentesi Kinizsi labdarúgó csapata. Mivel a Sándorfalva - tavalyi bajnokként - nem vállalta az NB III-as küzdelmeket, az Apátfalva pedig nem szeretett volna a megye "egyben" játszani, így - bár kiesést jelentő helyen végzett - maradt a megye legmagasabb osztályában Bozóki Zoltán együttese. Bár lenne ok az örömre, a helyzet azonban koránt sem olyan rózsás, mint ahogy az első látásra tűnik.

2009. augusztus 7.

Kedden utaztak a junior világbajnokságra

Pengő NikolettaKedden hajnalban elutazott az oroszországi világbajnokságra a magyar női junior vízilabda válogatott. A csapattal tartott két szentesi hölgy is, nevezetesen Pengő Nikoletta és Kövér-Kiss Réka. Kertes Anna is az utazó keret tagja lett volna, de betegsége miatt Anna hosszú hetekre, sőt talán hónapokra is kidőlt a sorból. Természetesen figyelemmel kíséri társai szereplését, mint ahogy Egerben is ott volt az elmúlt hétvégén, ahol is az Olimpiai Reménységek Tornáján szerepelt a Merész András irányította nemzeti csapat. Kertes szerint a csapattal szemben a legjobb négy közé kerülés lehet a minimális elvárás, bár azonnal hozzátette, hogy hét-nyolc együttes is komoly eséllyel pályázik a dobogóra. Egy riválissal biztos, hogy kevesebb lesz, ugyanis a legutóbbi ezüstérmes Kína nem szerepel a viadalon. A mieink szerencsére nem kerültek túl nehéz csoportba, az első három mérkőzésen Új-Zéland, Üzbegisztán és Dél-Afrika legjobbjaival mérkőznek majd a lányok. Kövér-Kiss RékaA csoportelsők egyenes ágon kerülnek a legjobb nyolc közé, ahol már egyenes kieséses rendszerben zajlanak a további küzdelmek. Bízunk abban, hogy ha már a messzi szibériai Hanti- Manszijszk városáig utaztak a lányok a világbajnoki részvételért, akkor nem jönnek haza üres kézzel.

2009. augusztus 7.

Turbo-kupát nyertek

Közel 500 fő, 38 csapat részvételével zajlottak a vízilabda Turbo Kupa 2009 küzdelmei az elmúlt hétvégén a ligeti uszodában. Dánia, Oroszország, az Egyesült Államok, Bulgária, Izrael, Franciaország, Szlovákia, Románia, Litvánia képviseltette magát a viadalon, de jelen voltak Csongrád, Békéscsaba, Kecskemét, Budafok és természetesen a házigazda Szentes vízilabdázói is. Kiemelkedően szerepelt a Bodrogi Bau-Szentesi VK 1997-1998-as születésű játékosokból álló csapata, amely kupagyőzelemnek örülhetett.

2009. augusztus 7.

Dzsúdó

Augusztus 1-2-án Siófokon szerepeltek a Pollák DSE dzsúdósai. A Balaton Kupa Nemzetközi Judo Tornáról az alábbi eredményekkel tértek haza. Szenior: 1. Mata István (+ 100 kg), felnőtt 1. Fekete Mónika (+78 kg). Ifjúsági ( 1993-94) 1. Őri József (-73 kg), 4. Paksi Tibor (-73 kg), Serdülő (1995-96-97), 3. Valkai Béla (-73 kg).

2009. augusztus 7.

Ramazzotti és Stevie Wonder az uszodában

Június 12-én rendezték az első éjszakai fürdőzést koncertfilm-vetítéssel fűszerezve a ligeti uszodában, és a kezdeményezés óriási sikernek bizonyult. Deák Albertnek, az uszodát és a teniszpályákat működtető Szentesi Üdülőközpont Nonprofit Kft. ügyvezetőjének elmondása szerint már nem csak a termálmedencéket, hanem az 50 méteres medencét is ki kellett világítaniuk, olyan sokan jöttek ezeken a pénteki napokon éjszakai fürdőzésre és úszásra. Az estét minden alkalommal tűzzsonglőrök bemutatója nyitotta, és nyitja a hátralévő három ilyen éjszakán is. Ezt követően kezdődött a kivetítőkön a koncertfilmek vetítése, így "látogatott el" a három termálmedence partjára a Simply Red, a U2, a Depeche Mode, és Celine Dion. Az első estén százötvenen, a harmadikon már közel háromszázan voltak éjjel az usziban, és ez a létszám állandósult a többi estére is. Ezért döntöttek úgy, hogy az 50 méteres medencét is megnyitják az éjszakai úszást választók előtt, sőt a búvárokkal még merülésen is részt vehetnek a bátrabbak. Voltak olyan vendégek, akik kizárólag az esti rendezvény miatt érkeztek Szentesre. Két héten keresztül - és ez már nem kizárólag az esti órákat érintette- az úszó- és vízilabda világbajnokság eseményeit is nyomon lehetett követni a medencék partján elhelyezett kivetítőkön, sőt az, hogy a Civil Televízió hét napon keresztül este héttől egy órás élő műsorral és szakértő vendégekkel kommentálta a történéseket az uszodából, szintén óriási reklámot jelentett számukra. Deák Albert hozzátette, hogy idén nyáron alaposan igyekeztek "megreklámozni" az uszodát, ennek tudható be, hogy számos televíziós, rádiós és írott sajtóban megjelent hirdetésük futott az elmúlt hónapokban, nem csak helyi, hanem országos szinten is, úgy tűnik eredménnyel. Idén még három alkalommal lesz éjszakai fürdőzés a ligeti uszodában, augusztus 7-én, pénteken Eros Ramazzotti, augusztus 14-én, pénteken Stevie Wonder, augusztus 20-án, csütörtökön pedig meglepetés koncertfilmmel várják a szórakozni vágyókat.

H. V.

2009. augusztus 7.

Nincs semmi baj

Amíg a horgász jól van a vízparton, és a hal a vízben.

A fiatalokat is várják a horgászegyesületbeAzt mondják, hogy a szabadidő kulturált eltöltésének egyik legkézenfekvőbb és szinte legolcsóbb eszköze a sporthorgászat. Ráadásul az egészségre is jó hatással van a természetes környezet, a fiatalok, középkorúak és idősebbek számára, akár családi hobbi keretében is.

- Ilyen szempontból Szentesnek nagyszerű vízi adottságai léteznek, amelyeket érdemes lenne jobban népszerűsíteni a helyi lakosság körében, de még az idegenforgalom, a turizmus javára is. Az adottságok előnyeivel és védelmével tisztában van a helyi horgásztársadalom és cselekvőleg is hozzájárulunk - például útkarbantartással, faültetéssel, a vízszenynyezés megakadályozásával - a környezet védelméhez - sorolja Mucsi Lajos, a Szentesi Gerecz Elemér Sporthorgász Egyesület titkára, aki évtizedek óta részt vesz a vezetőség munkájában.

2009. augusztus 7.

Hőguta

Balatonra néző anyósomat elcserélném egy rotációs kapára.

A frissen bevonult ejtőernyős újoncoknak tartja az első foglalkozást a kiképző:
- A tanfolyam három hetes lesz. Az első héten szétválasztjuk a gyerekeket és az igazi férfiakat. A második héten szétválasztjuk az igazi férfiakat és az idiótákat.
Nagy csend, majd egy újonc:
- És a harmadik héten?
- A harmadik héten aztán elvégzik az első ugrásukat az idióták!

2009. augusztus 7.

Kis kukta

  • Nyári zöldségleves gazdagon
  • Töltött paprika
2009. augusztus 7.

Felhívás

A Magyar Vöröskereszt Szentesi Vezetősége felhívja a figyelmet arra, hogy az vöröskeresztes emblémával való visszaélés, jogosulatlan használat törvényt sért. A rendőrök az ellenőrzések kapcsán 20 ezer forintos pénzbüntetést szabhatnak ki arra, aki azt jogosulatlanul használja. A Magyar Vöröskereszt 1881 óta fáradozik a rászorulók segítésén: véradást szervez, szociális intézményeket tart fenn, keresőszolgálatot működtet. A vöröskeresztes embléma békeidőben ennek a törődésnek a szimbóluma.

2009. augusztus 7.

Panasznapot tart az ombudsman

Már hetek óta gyűjtik a megye polgármesteri hivatalaiban, így a szentesi városházán is azokat a beadványokat, amellyel dr. Szabó Mátéhoz, az állampolgári jogok országgyűlési biztosához fordulhatnak panaszaikkal a lakosok. A panaszokat augusztus 31-ig lehet bedobni a gyűjtőládákba. A leveleket az országgyűlési biztos hivatalában összesítik, majd szeptember 24-én Szegeden, a Dél-alföldi Regionális Államigazgatási Hivatal személyesen is meghallgatja dr. Szabó Máté azokat, akiknek az ügye ezt szükségessé teszi.

2009. augusztus 7.

Forrás energetikai korszerűsítésre

Zöld Beruházási Rendszer Klímabarát Otthon Panel Alprogram

Újabb pályázati lehetőséget hirdettek meg a Klímabarát Otthon Panel Alprogram keretében az iparosított technológiával épült lakóépületek széndioxid-kibocsátásának csökkentésére és energia-megtakarítást eredményező korszerűsítésére. A lehívható forrás vissza nem térítendő támogatás - tájékoztatta lapunkat Makócsik Pál Ferenc.

A kistérségi koordinátor elmondta, hogy a felújításokat célzó pályázatban az 1992. július 1. előtt kiadott építési engedély alapján iparosított technológiával épített lakóépületek vehetnek részt, köztük a lakóépületnek tekintendő panel, a közép- és nagyblokk, az alagútzsalu, az öntött, a vasbeton vázas és az egyéb, előregyártott technológia felhasználásával épített épületek. A pályázat tárgya csak teljes épület, vagy dilatációval határolt épületrész lehet. A kiírás szerint támogatást kaphatnak lakásszövetkezetek, társasházak, helyi önkormányzatok saját tulajdonú bérházaik felújítására.

2009. augusztus 7.

Családi események

Született: Kovács Benedek és Baranyi Margitnak Karina, Kovács Viktor és Pintér Emőkének Adrián, Bori Ferenc és Lévai Zsuzsannának Gréta, Kőrösi Zsolt és László Zsuzsannának Csanád nevű gyermeke.

Házasságot kötött: Molnár Zoltán és Czakó Erika

Elhunyt: Tarnóczi János, Balika András, Halász-Szabó Mihály, Polyák József, Szabó Ferencné Kormány Franciska Mária.