2009. augusztus 7.

Szabad lesz az út

Végéhez közeledik a Vecseri-foki projekt

A Vecseri-foknál határidőre befejeződnek az átépítési munkálatok, a csatornalefedéssel és útépítéssel elkészült a kivitelező szarvasi székhelyű Integrál Zrt. Az önkormányzat korábban több mint 200 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert a beruházásra a Dél-Alföldi Operatív Programra benyújtott pályázatával.

Megtörtént az elektromos kábelek lefektetése, és már a térvilágítási hálózat felállításán dolgoznak a szakemberek, a kandelábereket most helyezik el. A műszaki átadás-átvétel még augusztusban megtörténik - várhatóan augusztus 27-én -, miután a kivitelező készre jelentette a munkát. A munkálatokról Usztrunul Károly, műszaki ellenőr lapunk érdeklődésére elmondta, hogy nagyobb, előre nem látott nehézségekbe nem ütköztek az átépítés során. Kisebb meglepetést okozott a kivitelező számára, hogy a remélt másfél méternyi iszap helyett, két métert meghaladó mennyiség volt a csatornában. Kisebb, de hamar megoldódó problémát jelentett a Kurca vízállása is ezen felül.

A területet - mely magában foglal egy 160 férőhelyes parkolót, illetve egy újonnan kialakított nagyteherbírású utat is - majd csak a forgalomba helyezési eljárás után használhatják hivatalosan is a közlekedők, ennek időpontjáról akkor dönt a Nemzeti Közlekedési Hatóság, ha átküldték az anyagot. Az átkötő út megépítésével lesz a Széchenyi-ligeti sportuszodának egy másik bejárata is a Vecseri-fok mellett, így tehermentesítik az eddig közlekedésre használt utat.

Az elvégzett munkákra vonatkozóan jóteljesítési garanciát vállalt az Integrál Zrt., melynek ha nem tenne eleget, akkor más kivitelezővel javíttatnák ki a hibákat, a kivitelező terhére.

A parkosítás is elkezdődik augusztus közepén a területen. Ezzel kapcsolatban Ba-loghné Berezvai Csilla városi főkertész elmondta: fákat, cserjéket és évelő növényeket ültetnek el a területen, több százezer forintos értékben. Azonban például a parkolók fásítását és cserjésítését az átépítést végző cégnek kell megcsinálnia.

Cseh-Lakos